Erika Grahm.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

"Det där handlar inte om nationalitet - det handlar om spelaren"

De har några av Sveriges bästa unga damspelare i truppen. Trots det har Brynäs valt att förstärka truppen med utländska spelare inför det kommande slutspelet i SDHL. Nu förklarar sportchefen Erika Grahm varför.
– Varje gång en back varit borta har vi känt oss väldigt sårbara, säger Grahm till hockeysverige.se.

Brynäs ligger just nu tvåa i SDHL och har seglat upp som en av favoriterna till att gå hela vägen till finalen. På pappret har laget sett bra ut under hela säsongen. Dessutom har man presterat på en hög nivå som lag. Några av spelarna som klivit fram vid sidan av raden av skickliga importer är bland andra Josefin BouvengEmma ForsgrenEmma MurénHanna ThuvikEbba Strandberg och inte minst Maja Nylén Persson. Lägg därtill att lagets båda målvakter, Ellen Jonsson och Agnes Åker har varit uttagna till landslagsläger.

Trots att Brynäs ser starkare ut än på många år, och att flera av svenska spelarna presterat bra under säsongen, valde sportchefen, Erika Grahm, att nyligen plocka in tjeckiska 18-åringen Sara Cajanova. Något som fick en del att höja på ögonbrynen för. 

– Vi har haft sju backar i truppen under egentligen hela säsongen och haft en vakant plats så vi varit öppna för att för att ta in en back till. Sedan landade det här bara bra, säger Erika Grahm till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det var Tjeckiens förbundskapten som hörde av sig eftersom dom är i ”lockdown” där. Han berättade att hon var tillgänglig.
– Nu har vi haft lite sjukdomar och skador på backar under hösten. Varje gång en back varit borta har vi känt oss väldigt sårbara. Att exempelvis då få två, tre backar borta samtidigt som vi planerar för att gå långt i ett slutspel… Egentligen är det mest för att bredda upp, men såklart även spetsa till det. Allt landade bra plus att det var en ekonomiskt bra lösning.   

Upplever du att det är stor skillnad på kvalitén på 18-åriga backar i Sverige jämfört med motsvarande internationellt?
– Det där handlar inte om nationalitet utan det handlar om spelaren. Vissa har kommit längre i utvecklingen medan andra kommit kortare.
– Vi har kikat lite i Sverige också, men inte känt att det varit någon som varit riktigt aktuell. Sedan ska vi inte sticka under stol med att vi siktar på att gå hela vägen. Då måste vi inte bara bredda utan även spetsa till det. Där passade Sara bra in.

"EN KONKURRENSSITUATION ALLA VÄXER AV"

I senaste matchen hamnade Emma Forsgren, 18 år, och Sofia Ljung, 16, som fjärde backpar medan Sara Cajanova gick in i andra backpar bredvid Rosa Lindstedt.

Hur mycket speltid hoppas ni kunna ge Forsgren och Ljung under resten av säsongen?
– Klart att dom kommer få spela. Jag vill inte gå in och prata om specifika spelare, men det finns en plan för alla våra spelare. Sedan kommer vi till en konkurrenssituation som alla spelare växer av på lång sikt.
– Vi har samma strategi som vi alltid har haft, att vi vill jobba med unga svenska tjejer i kombination med utländska spetsspelare. Jag tycker att vi följer den planen. 

Eveliina Suonpää.Eveliina Suonpää.Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Brynäs har alltså två svenska lovande målvakter i Ellen Jonsson, 22, och Agnes Åker, 23, men inför slutstriden i SDHL plockade man in även den finska landslagsmålvakten Eveliina Suonpää, 25, från Leksand.

– Samma sak där, att vi vill bredda upp. Eveliina landade bra även hon ekonomiskt och praktiskt då Leksand förmodligen inte kommer att spela vidare i ett slutspel. Vi har haft kontakt med Eveliina under många år och haft en dialog med henne. Hon har alltid varit en intressant målvakt för oss.
– Skador och sjukdomar på målvakterna skulle slå väldigt hårt på oss. Därför känns det bra att kunna säkra upp där också. Dessutom har Eveliina erfarenhet från långa slutspel, men även internationell ishockey, vilket jag tycker är tryggt att addera in.
– Sedan är det tävling om istiden. Det vet våra målvakter som vi haft innan också. När nu Eveliina har kommit in tycker jag att våra två andra målvakter har snäppat upp så en konkurrenssituation behöver inte alltid vara negativt.

"RINGAR PÅ VATTNET"

Hur går jobbet med att bredda damhockeyn och rekryteringen underifrån i Brynäs?
– Jag tycker att det går bra. Vi kommer fortsätta vår strategi. Bara för att vi tar in svenska unga tjejer innebär det inte ”hej, du har en plats i laget, välkommen att spela”. Alla måste kämpa och förtjäna istid.
– Jag tror också att just den här konkurrenssituationen är bra om vi pratar unga svenska tjejer på sikt. Långsiktiga strategin är att jobba med svenska tjejer och vi ser nu att det är många unga tjejer som kommer fram.
– Nu har vi även startat vårt LIU (hockeygymnasium), vilket också slagit väl ut. Vi kommer att få in några spännande 05:or till hösten, vilket känns jättekul. Dessutom har vi ett bra samarbete med Sandviken eftersom som alla inte är redo för att logga en massa tid i SDHL direkt.
– Personligen tycker jag inte heller att man ska vara ordinarie i SDHL då man bara är 16 år. Sedan finns det alltid dom här multitalangerna som är där. På lång sikt, om vi ska få behålla tjejerna länge, så tror jag inte att dom ska vara SDHL-spelare när dom är 16 år för vad ska dom då drömma om då dom är 20 år?
– Sedan jobbar vi med flicklagen, vilket har varit lite stiltje nu med coronan. Där har vi ett jobb att göra liksom alla andra idrotter och hockeysverige för att få behålla alla barn och ungdomar i idrotten efter den här corona-pausen.

Det har hänt mycket med damhockeyn i Brynäs senaste åren, hur är bemötande från folket i Gävle?
– Det händer saker hela tiden och jag tycker att vi syns och hörs mer och mer. Vi har haft en medveten strategi där också, att vi vill bygga eliten stark och även börja bygga underifrån eftersom vi har sett att det ger ringar på vattnet.
– Nu när vi har en väl fungerande och presterande elitverksamhet pratas det om den. Många tjejer ser då att man kan spela hockey som tjej och att vi syns mer, vilket jag tror gör att många fler börjar spela hockey.
– Rekryteringen har skett ganska naturligt i och med att vi fått snurr på grejerna, men den stora utmaningen vi jobbar med är att få behålla tjejerna i hockeyn. Framför allt så vi kan täppa igen det här glappet som blir när man går från tonåring, junior och upp till senior.

Sofia Ljung är en av våra största talanger.Sofia Ljung.Foto: Ronnie Rönnkvist

Brynäs gör, som sagt var, en av sina bästa säsonger på mycket länge, men Erika Grahm är ändå inte riktigt nöjd med vad laget har presterat under säsongen.  

– Jag tycker att säsongen varit ungefär som vi förväntade oss. Vi har gjort en resa och velat ”snäppa” upp varje år. Vi har också tagit hål uppåt till från förra säsongen och ligger enligt plan.
– Svagheten är att vi spelat lite ojämnt. Det har varit höga toppar och djupa dalar, men jag tycker att vi har börjat sudda ut det mer och mer.
– Vi följer processen och tar match för match. Nu har vi sju matcher kvar i serien och sedan börjar slutspelet. Det känns bra och jag har en god känsla samtidigt som jag tycker att vi har en fantastiskt väl fungerande grupp.


Vad krävs det om ni ska gå hela vägen till ett finalspel?
– Det krävs att vi spelar på den högsta nivån som vi har visat att vi kan under otroligt många gånger under säsongen. Jag tycker att vi har en stark offensiv, men även defensiv samtidigt som vi har ett stabilt målvaktsspel. Sedan gäller det att få ihop alla bitar.


TV: Var hamnar Patrik Laine?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten