Nicklas Rahm.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
Intervju

"Klart att jag känner att det är en utsatt position"

HV71 har varit SHL:s stora besvikelse den här säsongen.
Nicklas Rahm försöker se ljusglimtarna i mörkret, samtidigt som han förstår den kritik som riktats mot honom som huvudtränare och är medveten om pressen som finns på honom.
– Klart att jag ändå känner, speciellt som det gått nu, att det är en utsatt position, säger Rahm till hockeysverige.se.

Att säga att HV71 underpresterat så här långt under säsongen är ingen överdrift.

Klubben har som målbild varje säsong att slåss om SM-guldet, men efter 28 spelade matcher ligger laget på en tolfte plats och farligt nära ett negativt kvalspel. Trots allt ser coachen, Nicklas Rahm, flera positiva bitar från senaste matcherna även om han såklart i stort inte är nöjd med säsongen så här långt. 

– Säsongen har såklart varit lite berg- och dalbana som har varit på väg neråt senaste tiden, säger HV71-tränaren till hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi har varit för ojämna i matcherna, men även för ojämna från match till match i våra prestationer. Vi fick en tuff inledning på säsongen och det har färgat oss lite för hårt.

Vad är det som gjort att inte alla bitar kuggar i som ni önskar?
– Delvis handlar det om att inte få kontinuitet i kedjor och line-up. Det har varit en del av vår ”issue”. Jag tycker också att i början kuggade inte vårt försvarsspel i som det gjort tidigare säsonger då jag varit här.
– Vi blir straffade för en hel del misstag och även individuella misstag. Det här har färgat gruppen ganska hårt och då också påverkat lite av självförtroendet.

Hur jobbar ni för att få en förändring på just försvarsspelet och att minimera misstagen?
– Vi jobbar med försvarsspelet dagligen. Jag tycker att vi har skärpt till det och blivit mycket bättre i vår struktur samtidigt som vi fått tillbaka självförtroendet i försvarsspelet senaste tiden.
– Däremot har vi tappat lite effektivitet och offensiva ”edge”. Inget av det här har kuggat i samtidigt under säsongen och det är också vad vi jobbar med och framåt nu.

Nicklas Rahm.Nicklas Rahm.Foto: Bildbyrån

"VI ÄR INTE SÄMRE HOCKEYSPELARE"  

En stor del av HV71:s ibland lite svaga spel tror Nicklas Rahm handlar om mentala delar.

– Framförallt är det just nu mycket mentalt. Vi är inte sämre hockeyspelare rent fysiskt och ”skillsmässigt” än vad vi var under början av säsongen då vi vann alla träningsmatcher.
– Det handlar om en mental plats vi är på just nu men som vi inte vill vara på. Vi jobbar med dom bitarna och förstärker våra bra prestationer och aktioner vi gör där ute. Vi försöker skapa och framförallt ge varandra energi.

Hur gör man det?
– Genom att berömma varandra. Vi berömmer varandra lite extra hela tiden, men också genom att berömma dig själv för dom bra sakerna du gör. När vi är i en sådan här situation som vi är i tittar vi nog på nio negativa och en positiv sak.
– Kan vi vända på det och titta på en negativ och nio positiva så kan det gynna oss. Om vi inte hjälper varandra med det så är det lätt att gå in i sin egen bubbla och bli för negativ.
– Man måste hjälpa sig själv och även andra att vara positiv och helt enkelt få en bättre känsla, ge varandra energi.

Vilka uppsidor har du sett i ert spel senaste matcherna?
– Jag gillar sättet vi tog oss an Frölunda-matchen i Göteborg. Vi fick in två nya killar, Lukas Wernblom och Filip Cederqvist som verkligen tog för sig och såg det här som sin chans. Därigenom fick vi med oss några andra grabbar i den här energin. Vi hade även en positiv energi i båset och var nära att knipa den matchen (förlust 1–4).
– Mot Leksand igår (läs: måndags) var det ett härligt drag i laget. Alla körde på och drev på varandra på ett positivt sätt. Det är också där någonstans vi måste börja, att vi krigar tillsammans.


BRA DIALOG MED SPORTCHEFERNA  

Nu har både Filip Cederqvist och Lukas Wernblom återvänt till sina respektive klubbar, Tingsryd och Mora.

– Båda dom killarna tog verkligen chansen, vilket var kul att se, säger Nicklas Rahm.

Hur har dialogen med sportcheferna Johan Hult och Johan Davidsson varit när det handlar om lagets prestationer?
– Vi har en daglig kontakt och utvärderar hela tiden våra prestationer, både spelarnas och våra egna, så den dialogen är bra.

Nu har Stephan "Lillis" Lundh klivit in i staben kring laget, hur ser du på det med tanke på att han lämnade över head coach-jobbet till dig inför den här säsongen?
Han har varit med ett tag nu, kom in mot Malmö borta precis innan jul. Vi känner varandra väl, jag och ”Lillis” sedan tidigare.
– Jag tycker att det var ett bra drag att ta in honom nu då (Stefan) Nyman varit borta ett tag och gick lite kort om folk. Nu får vi in ”Lillis” med hans erfarenhet och positiva personlighet, vilket är bra för oss.

Är det sagt något om när Stefan Nyman kan vara tillbaka?
– Nej.

FÖRSTÅR KRITIKEN  

Om du ser till din egen prestation, vilka lärdomar har du så här långt tagit av att nu vara head coach och inte längre assisterande tränare?
– Lärdomar… Klart att det är mycket ansvar som vilar på mig och jag får ta många beslut. Både hastiga beslut och så att säga viktiga beslut. Det är främst det och att jag får stå framför laget i princip varje dag och försöka både hitta min egen energi, men även ge energi till spelarna.
– Utåt sett har det varit en ganska lugn säsong på vis att det inte varit någon publik. Det är mer er journalisters frågor jag får stå upp för. Publiken har inte kunnat avreagera sig i så att säga publikform.
– På det viset har jag klarat mig undan förutom sociala medierna som finns där folk kan skriva av sig, men dom grejerna når inte mig riktigt. Klart att jag ändå känner, speciellt som det gått nu, att det är en utsatt position.

Nicklas Rahm.Nicklas Rahm.Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Kommer det upp några speciella tankar då det kommer upp negativ kritik mot dig som tränare för HV71?
– Nu läser inte jag det, men självklart förstår jag att jag är utsatt för kritik, vilket är fullt förståeligt.
– Jag gör mitt jobb och försöker göra saker och ting bättre hela tiden. Jag hatar att förlora och jobbar hela tiden för att göra ett bättre jobb, vinna mina och våra matcher. Hela tiden försöker jag bli en bättre coach.
– Det är naturligtvis en utmaning för mig, men så länge jag känner draget i gruppen och vår ledarstab får jag också energi.

Vad är nyckeln om HV71 ska börja vinna fler matcher än ni förlorar?
– Att vi fortsätter ha den energi vi har just nu. Att vi inte låter oss slås ner så mycket om vi har en förlust här och där utan ser möjligheterna och dom positiva aktionerna vi gör hela tiden.
– Då kommer vi göra flera av dom här positiva aktionerna och då kommer vi också vinna matcher, avslutar Nicklas Rahm.


TV: Veckans SHL-lag #12

Matchrapporter: Olle Alsing blev hjälte när Leksand vann på övertid Straffseger för HV71 efter målrik tredjeperiod Stark defensiv när Luleå vann mot HV 71 HV 71 säkrade segern mot Björklöven efter rysare Björklöven vann – reducerar matchserien mot HV 71

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten