Sök
Mats Näslund.
Foto: Bildbyrån
Old School Hockey

Den lille vikingen

Han är en av tre spelare inom svensk hockey som vunnit såväl SM, VM, OS och Stanley Cup. I dag har han sin tröja hissad till taket i Timrå. Mats Näslund, som blev ”den lille vikingen” med hela hockeytokiga Montréal, möter vi här i Old School Hockey.

Är det en nackdel att som hockeyspelare vara liten? 

”Jag vet inte eftersom jag aldrig har varit stor…”

En klassisk fråga och ett ännu mer klassiskt svar från en av svensk hockeys allra största spelare, Mats Näslund.

Näslund tillhör tillsammans med Håkan Loob, Niklas Kronwall och Tomas Jonsson en exklusiv skara spelare som vunnit SM, VM, OS och Stanley Cup. I dag är han bosatt i Skåne, men sin dialekt har han behållit.

– Jag växte upp i Timrå med gångavstånd till Bert-Ola Nordlander. Mina föräldrar (Pappa Torsten, ”Tjotten” kallad, spelade för Wistavarvs IK som senare blev Wifsta/Östrand och idag Timrå mellan åren 1937 och 1955), Bert-Ola och Lena umgicks så vi kände väl varandra hyfsat.

Även Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg bodde väl nära dig?
– ”Lill-Strimma” lärde jag känna lite senare. Han spelade i Mora en tid och då han var till Timrå kom han ofta in och slipade skridskorna hos pappa.
– Pappa fick inget betalt, men jag kunde få en femma ibland för besväret. ”Strimma” var en mycket fin kille och kanske min första idol som grabb.

Det kom fram väldigt många bra spelare under flera år i Timrå, vad tror du låg bakom den framgången?
– Jag tror framför allt det handlade om att vi inte bara fick föräldrar som ledare till ungdomslagen utan riktigt entusiastiska hockeyälskare.
– Jag debuterade i elitserien med Timrå då vi var klara för att åka ur, 1976. ”Eje” Lindström var tränare och han släppte fram två juniorer mot Södertälje SK. Det var jag och Per Sjölander. Jag minns att jag drog på mig en utvisning sedan jag hakat Arne Carlsson och han var väl dubbelt så gammal som jag.

Vilka var Timrås så kallade stjärnor då du kom upp i A-laget?
– Mina två kusiner, Håkan Pettersson och Stefan Pettersson, spelade där då. Sedan har vi Olle Åhman, Åke ”Tåget” Söderberg, ”Bulla” Berggren och så vidare. Det var hur många fina killar som helst. Bra spelare som inte bara tog hand och utbildade oss yngre spelare utan även såg till att vi trivdes i laget.

Mats Näslund (25) i Timrå 1976.Mats Näslund (25) i Timrå 1976.Foto: Arkivbild

Mats Näslund var ordinarie i Timrå under två säsonger. Första året lyckas Timrå ta sig upp till elitserien efter att man tillsammans med Djurgården kommit på rätt sida strecket i kvalserien. HV71 och Karlskoga/Bofors hamnade på fel sida och fick i stället fortsätta spela i Division 1. En kvalserie som för övrigt ännu inte är färdigspelad. Matchen HV71-Timrå i sista omgången spelades aldrig eftersom det redan var klart vilka lag som skulle gå upp till elitserien.

Andra och tillika sista säsongen för Mats Näslund i Timråtröjan var visserligen i elitserien, men den var inte lika framgångsrik. Timrå slutar näst sist och skrapar bara ihop 14 poäng på 36 matcher, vilket innebar att man fick försöka kvala sig kvar.

Tränaren Jan-Erik ”Biffen” Nilsson fick aldrig ihop sina styrkor i kvalserien utan Timrå kom bara fyra. Örebro och Björklöven tog klivet upp, men Timrå hade även Huddinge före sig i tabellen. Mats Näslund förstod att återvända till division 1 inte var något alternativ om han skulle fortsätta utvecklas som spelare.

– Vi åkte ur elitserien med Timrå IK och skulle jag fortsätta att utvecklas som spelare var jag tvungen att spela elitserien. Det blev Brynäs, som inte direkt var min favoritklubb som grabb, skrattar Näslund.

Var det en stor kontrast mellan Timrå och Brynäs som klubbar?
– Brynäs hade mer stjärnor än vad Timrå hade. Tord Lundström, Lars-Göran Nilsson, Stig Salming med flera var fortfarande kvar. Man kan säga att det var lite mer stjärnglans över Brynäs då, men det var bra killar i båda föreningarna.
– Ni vet, jag var 19 år när jag kom till Brynäs så man tänkte inte speciellt mycket på hur organisationen var uppbyggd, utan jag gick bara ut och körde.

Var det flera klubbar som ville se dig i sin laguppställning?
– Nej, eller rättare sagt, det vart klart ganska tidigt med Brynäs och det var så jag ville ha det. Den som tog kontakt med mig från Brynäs var Lennart ”Tigern” Johansson, som jag hade haft som förbundskapten i juniorlandslaget, och Lennart Jansson. Det gick ganska snabbt hela den där övergången.

Var det tufft att ta en plats i det ganska stjärnspäckade Brynäslaget?
– Nej, det kan jag inte påstå. Jag hittade snabbt en kedja där jag passade in. Det var med Conny Silfverberg, som jag spelat med i juniorlandslaget, och Janne Eriksson. Vi fungerade bra tillsammans redan från början i Brynäs. Tanken var väl också från Brynäs sida att man värvade mig för att spela tillsammans med just Silfverberg.

Mats Näslund i SM-finalen 1980.Mats Näslund i SM-finalen 1980.Foto: Bildbyrån

”DET VAR BÅDE ÄLDRE DAMER OCH STRIPPOR PÅ GATORNA”

I Brynäs får Mats Näslund doldisen Rolf Andersson som tränare under sin första säsong i klubben. Fast det blir ingen klang- och jubelsäsong för Brynäs. Laget slutar först på sjunde plats i elitserien och vid den här tiden gick bara fyra lag till SM-slutspel.
– Rolf var en mycket trevlig och sympatisk person som skötte sitt jobb på bästa tänkbara sätt utefter förutsättningarna. Jag antar att han hade lite svårt att sätta sig på några av dom här äldre spelarna som hade över 140-150 landskamper med sig i bagaget.
– Trots det tycker jag att han gjorde ett bra jobb och han vågade släppa fram flera unga spelare, som exempelvis jag själv och Silfverberg.

Inför säsongen 1979/80 kliver Lennart ”Tigern” Johansson åter in som tränare. Brynäs var långt ifrån favorittippade. Inför sista omgången av elitserien är redan Leksand, Västra Frölunda och Björklöven klara för slutspel. AIK, Brynäs och Djurgården kommer därefter på 37 poäng och Färjestad på sjunde plats hade 36 poäng. Ett lag ytterligare skulle alltså gå till slutspel. Djurgården och AIK spelar 1-1 på Hovet, Färjestad förlorar hemma mot Skellefteå och Brynäs åkte ner till Rosenlundshallen och vann över HV 71 med 5-2 och blev med det klara för slutspel.

I semifinalen krossades Leksand med 9-4 och 8-2 och i finalen besegrades Västra Frölunda med 3-2 i matcher. Stor matchhjälte var Stig Salming, med sitt avgörande 2-1 mål i den femte finalen.
– Vi hade en bra blandning av spelare det året. Det var flera äldre rutinerade spelare som visste vad det kostar att vinna ett SM-guld. När dom sedan började sniffa SM-final ”krämade” dom verkligen ur det sista ur sina kroppar och vi andra yngre spelare hängde på.

Hur viktig var Lennart ”Tigen” Johansson för det här guldet?
– ”Tigern” var givetvis jätteviktig. Jag har sagt det tidigare och jag säger det gärna igen – det är viktigare att ha naturliga ledare ute på isen än vem som står i båset. Det här året hade vi exempelvis killar som Stig Salming, Stig Östling med flera. Fast för den sakens skull vill jag inte ta någon ära av ”Tigern”, för han gjorde ett väldigt bra jobb med det här laget.

Mats Näslund i Tre Kronors dress.Mats Näslund i Tre Kronors dress.Foto: Bildbyrån

FICK KEMI MED LANDSMANNEN I NHL

I samband med VM 1982 väljer Mats Näslund att lämna Brynäs för att prova på proffslyckan borta i NHL.

– Det var redan innan VM som jag skrev på för Montréal Canadiens. Jag och Björn Wagnsson åkte ner till Milano för att träffa deras bossar och det var nog bara min familj och förbundskaptenen ”Ankan” Parmström som visste om att jag åkte ner dit och skrev på. Vi höll på det fram till efter VM.

Var det en stor kontrast mellan spel i NHL och i Elitserien?
– Jo, det är klart, eftersom man spelar i små rinkar där borta så det gällde att veta redan innan du fick pucken vart du skulle göra av den. Allt gick i ett mycket högre tempo än hemma i Elitserien.
– Jag hade spelat både VM och OS innan jag åkte över till NHL och jämfört med spelet där var inte omställningen lika stor.

En hockey som passade ditt sätt att spela med andra ord?
– Visst, snabbheten passade väl mig ganska bra. Fast det var många så kallade experter som sa att jag inte skulle klara av det fysiska spelet i NHL, men även det gick ganska bra redan från början.

Vilken kedja fungerade du bäst i under åren i Montréal Canadiens?
– Jag spelade en säsong med Bobby Smith och Claude Lemieux. Det var en riktigt bra säsong.
– En annan säsong spelade jag med Bobby Smith och Kjell Dahlin och det var också en väldigt bra säsong. Kjell, som också växt upp i Timrå, gjorde framförallt en mycket fin rookiesäsong i NHL.

Mats Näslund och Kjell Dahlin.Mats Näslund och Kjell Dahlin.Foto: Bildbyrån

Mats, du har vunnit OS, VM, SM och Stanley Cup. Går det att värdera någon som den roligaste framgången?
– Jag brukar säga att Stanley Cup är roligast. Vi spelade 118-119 matcher ihop innan vi blev mästare. Vi hade jobbat ihop hårt så länge. Att då vinna i den stad som kanske har det största intresset för ishockey i världen, tillsammans med Toronto, gör det hela lite extra kul.

Hur minns du segerparaden genom Montréals gator?
– Paraden var en måndagsmorgon och folk hade tagit ledigt från jobben för att kunna vara med ut och hylla oss. Det var en miljon människor ute på gatorna. Det var äldre damer, strippor, ja alla sorts människor.

Du vann OS guld -94, ditt starkaste minne från Lillehammer?
– Det var en fantastisk turnering i ett underbart vinterlandskap. Norrmännen var otroligt entusiastiska. Det var ett sportsligt sett mycket lyckat OS.
– Jag vet inte vad jag minns bäst från finalen mot Kanada, om det var Tommy Salos räddning eller Peter Forsbergs straff. Det var i alla fall fantastiskt kul att vinna OS.

Håkan Loob, Mats Näslund och Tomas Jonsson efter OS-guldet i Lillehammer 1994. Foto: Bildbyrån.

FICK SPARKEN AV LUGANO

Mats Näslund vann även VM-guld tre år tidigare. Närmare bestämt i Åbo 1991. Sverige gör ett mycket imponerande slutspel och tappar bara ett poäng, mot Kanada, 3-3. Därefter besegrades USA med 8-4 och Sovjet med 2-1. Näslund, som spelade i en kedja med Thomas Rundqvist och Håkan Loob, svarade för åtta poäng.

– Egentligen var det samma sak i Åbo som det var då vi vann guld med Brynäs 1980. Vi var ett gäng lite äldre rutinerade rävar samtidigt som det kom fram flera unga killar. Jag tänker då på exempelvis Nicklas Lidström och Mats Sundin.
– Just den här blandningen tror jag var den största anledningen till att vi vann det här guldet. Trots finalen mot Sovjet den turneringen sätter jag nog OS-finalen i Lillehammer som min mest minnesvärda match i Tre Kronor.

Vid JVM 1978 i Kanada är Sverige mycket nära att vinna landets första JVM-guld. Sovjet blir för svåra och vinner finalen med 5-2. Mats Näslund, som spelar i en kedja tillsammans med Conny Silfverberg och Thomas Steen, gör en mycket fin turnering och kommer med i JVM:s All Star-lag.
– Visst var den här turneringen till en viss del mitt internationella genombrott. Fast egentligen var det nog redan året innan då vi vann JEM i Västtyskland.
– Det var efter JVM 1978 som jag blev draftad borta i NHL. Turneringen spelades i Montréal och vi slog Kanada med 6-5, vilket var otroligt överraskande. Det var väl efter det som Montréal blev intresserade av mig.

Var ni närmast att vinna JVM-guld 1978 eller 1979?
– Det blev brons 1979 och silver 1978, men vi orkade aldrig hela turneringarna. Sovjet var för starka för oss. När vi började bli trötta i slutet av turneringarna blev ryssarna bara piggare.

Det måste ändå varit en fjäder i hatten att komma med i All Star-laget 1978?
– Absolut. Just då kanske man inte tänkte på det, men i dag, nu då man börjar bli gammal, är det något som jag är väldigt stolt över.
– Risto Siltanen och ”Slava” Fetisov var backar, jag och Wayne Gretzky var forwards tillsammans med Anton Stastny. Målvakt var Sovjets Tyzhnych. Ett skapligt gäng.

Efter åren i NHL återvänder Mats Näslund till Europa. Ny adress blev schweiziska Lugano. Trots att han vinner lagets poängliga och starkt bidrar med att Lugano går till final får han sparken efter säsongen.

– Det var inte roligt. Jag hade ett tvåårskontrakt med Lugano och visserligen förlorade vi finalerna mot Bern med 3-1 matcher, varav två av förluster efter sudden. Klubben var inte nöjd med varken mig eller Magnus Svensson så vi fick helt enkelt lämna efter säsongen.

– Med facit i hand känns det bra att jag lämnade klubben eftersom det här sättet inte verkade vara något ovanligt i Lugano. Även Igor Larionov och Brian Propp har fått sparken därifrån eftersom dom inte heller var tillräckligt bra. Jag är i gott sällskap med andra ord.

Mats Näslund firar SM-guldet med Malmö 1992.Mats Näslund firar SM-guldet med Malmö 1992.Foto: Bildbyrån

INSPIRERADES AV ATT SPELA I ”HATADE” MALMÖ

Efter VM 1991 i Åbo presenterar Malmö Mats Näslund som sitt senaste nyförvärv.

– Jag gjorde klart med Malmö redan före VM 1991. Det var min advokat, Björn Wagnsson, som hade kontakter i Malmö. Jag ville få klart vart jag skulle spela så snabbt som möjligt och då jag fick det här förslaget tackade jag ja.
– Min fru har flera släktingar här nere i Malmö och hon var inte sen att bli glad över valet av klubb. Just det var också en bidragande orsak till valet av Malmö.

Fanns även Brynäs med i bilden?
– Ja, Tord Lundström ringde mig på uppdrag av Tommy Sandlin och frågade om jag var intresserad av att komma dit och spela. Det stod egentligen bara mellan Malmö och Brynäs.
– Det handlade heller inte om pengarna. Jag visste egentligen ingenting om Malmö då och framförallt inget om Percy Nilsson. Å andra sidan visste han inte heller vem jag var. Fast då Tord ringde mig från Brynäs hade vi redan bestämt oss för att flytta till Malmö.

Du vinner två SM-guld under dina år i Malmö, 1992 och 1994, men klubben målas även upp som det svarta fåret i hockeysverige. Hur tacklade ni det?
– Det var väl mest inspirerande. För mig som spelat i Montréal var inte det något speciellt stort eftersom det finns en väldigt mycket större rivalitet mellan klubbarna i NHL. Jag tror mer att det svetsade samman gruppen.

Hur viktig var tränaren Timo Lahtinen för era två guld?
– Timo var väldigt nyttig för gruppen med sin ganska tuffa filosofi. Det här gänget passade hans ledarskap väldigt bra. Fast jag återkommer till det här med vikten av bra ledare på isen och det hade vi i Malmö, precis som i Brynäs.

Du avslutar din tid som spelare med en säsong i Boston Bruins.
– Ja, jag var egentligen inte så sugen på att åka över. Jag ville inte tacka nej till pengarna som Boston erbjöd för mina tjänster så därför tackade jag ja.

Och i dag?
– I dag jobbar jag som snickare fyra dagar i veckan. Dom andra tre dagarna kör jag hästar. Med andra ord har jag ett ganska bra liv här nere i Skåne.


TV: Är P.K. Subban slut som spelare nu?

Matchrapporter: Timrå säkrade segern mot Västervik Västervik vann – reducerar matchserien mot Timrå Blev hattrickhjälte - avgjorde i sudden

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten