Sök
Hugo Alnefelts JVM-mask är fylld av symbolik.
Foto: DaveArt & Bildbyrån
Junior-VM 2021

Alnefelts hyllning till sjukvården - och sina avlidna släktingar

Det är mer än bara en hjälm som Hugo Alnefelt kommer att bära under JVM. Det är en hyllning till den svenska sjukvården och det hjältedåd de har svarat för under pandemins 2020. Men också ett minne av farfar Vilhelm och morfar Henry som gått bort tätt inpå turneringen i Edmonton.
– Jag kände att jag vill ha med dem där, berättar han för hockeysverige.se.

2020 har varit ett år olikt alla andra vi upplevt i modern tid i och med de utmaningar pandemin ställt både Sverige och resten av världen inför. 

När Juniorkronornas målvakt Hugo Alnefelt skulle bestämma tema på sin mask inför stundande JVM i Edmonton ville han ta tillfället i akt att göra något mer betydelsefullt av det än att bara ha en svensk flagga eller tre kronor. Han ville hitta en symbol för att på sitt enkla sätt hylla de som burit samhället på sina axlar sedan pandemins utbrott i mars.

Tillsammans med den världsberömde maskkonstnären David Gunnarsson (DaveArt) fann han det perfekta konceptet. 

– Först och främst är det en ära att få den här målad av DaveArt som målar alla mina masker, men just det här tillfället är väldigt speciellt. Det är så coolt att få representera landet och sedan att få en mask som kan symbolisera det... Då kände jag att jag ville göra något som beskriver Sverige och hylla det som behöver hyllas just nu. Det är ju sjukvården, det kändes rätt självklart i och med allt slit de får göra, berättar han för hockeysverige.se om masken han ska bära under JVM.

"HAN ÄR SÅ JÄKLA DUKTIG"

Konceptet består av den svenska sjukvårdens symbol på varsin sida om masken och utöver det berg, skog och lite andra detaljer "för att hylla den fina naturen vi har i Sverige", förklarar Alnefelt.

– När jag fick reda på att han ville måla en mask för mig vid det här tillfället så kom jag upp med lite punkter som jag ville ha, helt enkelt. Utifrån det skickade han en skiss som blev helt klockren. Han satte det rätt direkt. Det var bara för mig att godkänna skissen så började han jobba med den. Han är jäkligt duktig alltså,  satte han ihop allt på ett sjukt coolt och snyggt sätt, säger han om David Gunnarssons arbete.

Baksidan av Hugo Alnefelts mask består av initialerna av hans nära och kära samt strofer ur en Gustaf Fröding-dikt.Baksidan av Hugo Alnefelts mask består av initialerna av hans nära och kära samt strofer ur en Gustaf Fröding-dikt.Foto: DaveArt

På baksidan av hjälmen finns ännu mer symbolik, men där av det mer personliga slaget. Dels några strofer ur författaren och poeten Gustaf Frödings klassiska dikt "Strövtåg i hembygd", som populariserats av Mando Diao i modern tid. Dels några initialer.

– Det är några med lite olika färger. De som är gula är min närmaste familj; mamma, pappa och storebror. Sedan är det mormor och morfar och farmor och farfar också...

Hugo Alnefelt tystnar en stund innan han fortsätter.

– Farfar gick bort här i veckan och morfar gick bort för några veckor sedan. Så det var lite speciellt. Jag kände att jag ville ha med dem där bak, berättar han. 

Hur mår du mitt i allt det här?
– Det är tufft, mycket i huvudet just nu. Det som har varit skönt är att man har kunnat träna, vara med gruppen och tänka på lite annat. Det tycker jag är skönt, att hålla sig sysselsatt och inte bara sitta och tänka.

TILLÄGNAR SITT JVM TILL FARFAR OCH MORFAR

HV71-målvakten säger att JVM kommer att tillägnas farfar Vilhelm och morfar Henry.

– Självklart blir det så, absolut, säger han och berättar hur han minns dem: 
– Farfar var en väldigt klok man med ruggig humor. Han blev gammal, 99 år, men hade hela tiden humorn, var alltid rolig och väldigt klok.
– Morfar blev inte lika gammal. Han var väldigt mysig av sig och också väldigt rolig, men framför allt en väldigt varm person.

Vad har de betytt för dig?
– I hockeykarriären kanske de inte har betytt så mycket på det sättet, men de har alltid varit stolta över mina framgångar och supportat mig. Sedan har de inte varit så insatta i hockeyn, utan mer varit där för mig som människa. Inte minst var de betydelsefulla när jag och storebrorsan var mindre när de kunde ta hand om oss på somrarna och allt möjligt.

Redan i morgon söndag är det dags för avresa till Edmonton och JVM, Alnefelts andra i ordningen efter bronsmedaljen i fjol.

– Det är lite spännande skulle jag säga. Man ser fram emot det. Den här veckan har gått relativt fort ändå, fast det har varit så mycket dötid i karantänen. Det ska ändå bli kul att komma i väg nu, konstaterar han.

Veckan började rätt tumultartat med alla smittade ledare och spelare. Hur har det varit sedan dess?
– Det blev som det blev i början. Men ledarna, läkarna och alla runt laget har jobbat så otroligt hårt. De har fått vara vakna under nätterna så att vi kan fokusera på att spela hockey. Sedan har vi fått information när allt har varit klart. Det har gjort att vi kan foka på vårt och det är man tacksam för. Men visst har det blivit lite lugnare nu än i början av veckan.


TV: Hugo Alnefelt om den starka hösten

Matchrapporter: Brynäs avgjorde matchserien mot HV 71 efter rysare Brynäs vann på nytt mot HV 71 HV 71 reducerar mot Brynäs efter seger Brynäs bara två segrar från nytt SHL-kontrakt Bra start för Brynäs efter seger mot HV 71 efter förlängningsdramatik

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten