Szymon Szemberg från Alliance of European Hockey Clubs krönikerar om hur svensk hockey måste bestämma sig för vilken roll det fysiska spelet ska ha i sporten.
Foto: Bildbyrån
Krönika

"Då måste SHL införa en egen regelbok"

ANNONS

Debatten om vilken sorts hockey vi ska ha i SHL kulminerade i tisdags när förbundskapten Johan Garpenlöv delgav sina synpunkter i kölvattnet av den senaste tidens tacklingar. Grunden till den här konflikten ligger på ett mycket djupare plan, men lösningen är att SHL blir herre över sitt fögderi och utverkar en egen regelbok, eller åtminstone egna regeltolkningar.

Innan vi ens går in på själva hockeyn måste vi backa lite. 

Svensk toppidrott står fortfarande med ena benet i folkrörelsemyllan och med det andra i underhållningsindustrin. Detta gäller i synnerhet arenasporterna fotboll och hockey.

I kraft (på grund?) av sin association till de nationella förbunden, måste hockeyn i grunden förhålla sig till Riksidrottsförbundets regelverk. Men på 38 sidor av RF-stadgar finns inte ordet ”professionell” eller begreppet ”yrkesmässigt utövande” nämnt, trots att snittlönen i SHL idag ligger på runt 120 000 kronor i månaden och trots att ligan har, relativt sett, hockeyvärldens bästa kommersiella TV-avtal.

Denna märkliga kluvenhet återspeglas i en ståndpunkt från Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson i det officiella organet HOCKEY för något år sedan. Där skrev han:

”Vi ska inte kopiera NHL. Vi ska inte försöka låtsas att vi är underhållningsbranschen, för det är vi inte. Vi håller på med idrott. Men idrott som ska vara underhållande.” 

Förutom det uppenbart motsägelsefulla, framstår denna kluvenhet klart och tydligt på dessa rader. Det finns enligt mig ingen skillnad på hur Djurgården Hockey bedriver sin herrelitverksamhet i jämförelse med till exempel Toronto Maple Leafs.

Båda konkurrerar med andra klubbar om att utveckla och rekrytera det bäst möjliga laget som ska spela den mest underhållande och vägvinnande hockeyn samtidigt som marknadsavdelningarna gör allt för att fylla arenan med publik, VIP-platserna med partners och tillsammans med andra klubbar bildar man en enhet som är attraktiv för tv-bolagen. Ytterst konkurrerar man om konsumenternas fritid, med teatrar, konserter, bio och padel. I slutändan måste ekonomin gå ihop.

"NEDMONTERING AV DET FYSISKA SPELET"

Debatten om den senaste tidens tacklingar och disciplinära påföljder handlar i grunden om vilken ishockey som ska spelas för att SHL ska fortsätta att leverera en produkt som ska uppfattas som underhållande av publiken och som ska säkerställa att Sverige som hockeynation inte halkar efter konkurrensen i världstoppen. 

Tonläget i debatten kring det fysiska spelet i SHL har höjts sedan Oscar Sundhs otäcka skada i lördags.Tonläget i debatten kring det fysiska spelet i SHL har höjts sedan Oscar Sundhs otäcka skada i lördags.Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

I intervjun med Niklas Wikegård i C More sade förbundskaptenen Johan Garpenlöv att han inom svensk elithockey upplever en tydlig nedmontering av det fysiska inslaget under de senaste sex-sju åren och att han inte håller med om den bedömning som i dag görs av tacklingar mot huvudet samt dess påföljder.

Garpenlöv lade också till att han tydligt märker att detta har bäring på hur svenska spelare hamnar i underläge när det gäller det fysiska spelet när Tre Kronor spelar. 

Den här krönikan tar inte ställning i sakfrågan. Men jag noterar i mina flöden och via andra kanaler att fler erkända hockeyprofiler, som har glömt mer hockey än vad jag någonsin har kunnat, varnar för en utveckling där den hockey som spelas i SHL, håller på att tappa de fysiska inslag som gör vår sport unik. I synnerhet handlar debatten om open ice-tacklingar, det som på Lasse Björns tid kallades för bröstvärmare.      

En stor del av diskussionen berör problematiken med skador, framför allt med hjärnskakningar.

FINNS BARA TVÅ VÄGAR ATT GÅ

Vad som i grunden förlamar denna debatt, och framför allt processen som skulle kunna leda till en samstämmighet, är just ambivalensen kring synen på elithockey som en professionell verksamhet i underhållningsbranschen och vilka risker som rimligen kan associeras med hockey som yrkesutövning.  

Till sist handlar det om vem som egentligen bestämmer. 

Enligt mitt förmenande måste SHL – helst ihop med Hockeyallsvenskan (också en professionell liga) – själva bestämma över vilken hockey som ska spelas där, dissekera i minsta beståndsdel open ice-tacklingar i rinkens längdriktning (det som även kallas nord-syd) samt att noggrant analysera riskerna, framför allt med huvudskador. 

Det finns egentligen bara två vägar att gå; antingen bestämma att elithockeyn i professionell tappning i även fortsättningen ska vara ett fysiskt spel med open ice-tacklingar och därmed med vissa medföljande risker eller att landa i att andra hänsyn väger över och att framtidens hockey ska ha en annan karaktär.

Om man väljer det förstnämnda – det som också förespråkas av förbundskaptenen samt av f.d. förbundskaptener som Tommy Boustedt och Leif Boork – måste SHL införa en egen regelbok, eller åtminstone ha egna tolkningar i en s.k. casebook. Det är inte rimligt att en professionell liga ska ha samma regler eller tolkningar som serier där det bedrivs amatör- eller ungdomsishockey. 

Svenska Ishockeyförbundets spelregler bygger på Internationella Ishockeyförbundets (IIHF) motsvarighet. Den regelboken är gjord av människor som i många fall inte har en daglig koppling till professionell ishockey på elitnivå och det är en regelbok som ska gälla för världens toppnationer såväl som för hockeyns lilleputtländer. 

I Nordamerika har de nationella förbunden Hockey Canada och USA Hockey sina regelböcker, medan NHL har sin och collegeligan NCAA har sin. Alla efter sina respektive behov och profiler. Utan att för den sakens skull kopiera NHL i allt, vore detta rätt väg även för svensk professionell ishockey.          

SZYMON SZEMBERG

Artikelförfattaren är VD på den Europeiska klubballiansen, E.H.C. Han var tidigare informationschef på Internationella ishockeyförbundet (IIHF) 2001-2014, samt projektledare och sedermera COO på Champions Hockey League, 2014-2015. 


TV: Förklarar: Så är det att träna med superstjärnorna

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL