Sök
Brynäs Ellen Jonsson landslagsdebuterade förra veckan.
Foto: Bildbyrån
SDHL

"Nästa gång vi ses ska vi spela med varandra i landslaget - så blev det"

Under många var hon reserv bakom Sara Grahn i Brynäs. Förra veckan återförenades Ellen Jonsson med sin tio år äldre före detta lagkamrat – i Damkronorna.
– När hon grattade mig till uttagning frågade jag henne om hon kommer ihåg vad vi sa till varandra senast? Det var att nästa gång vi ses ska vi spela med varandra i landslaget, berättar Jonsson för hockeysverige.se.

Ellen Jonsson har gjort en lång resa under sin tid i Brynäs IF. Först som backup till Sara Grahn och sedan som både kompis och konkurrent till Agnes Åker

Under säsongen 2020/21 har hon växt ut till att vara en av Sverige bästa målvakter och för några veckor sedan fick hon ett samtal från förbundskapten Ulf Lundberg som lät meddela att hon blivit uttagen i Damkronorna. 

– Det snurrade hur mycket som helst i huvudet då, skrattar Brynäsmålvakten och fortsätter:
– Jag trodde inte riktigt att det var sant. Målvaktstränaren, Ola (Kahem), ringde innan och frågade lite om hur säsongen hade varit och vad han tyckte om mig. Det var ett riktigt skönt snack. Han sa också att Uffe kunde ringa dagen efter, men det gjorde han inte.
– Jag kände bara när han inte ringde ”drömde jag i går”? Sedan ringde han dagen efter och frågade om jag ville följa med till Sundsvall. Det kom faktiskt som en chock även om jag blivit förvarnad om det. Jag sa också till honom ”nu blir jag nästan rörd”.

Vilka förväntningar hade du på miniturneringen när du åkte upp mot Sundsvall för att träffa laget?
– Jag hade hört mycket om Damkronorna, hur det är att vara med där. Tidigare har jag även varit med i U18-landslaget och det är i stort sett samma sak, men jag vågade inte ha så mycket förväntningar.
– Det var mer att jag åkte upp dit med ett öppet sinne och för att ta in mycket information. Samtidigt ville jag både njuta och prestera. Jag sa till mig själv då jag var där borta, men även pratade med målvaktstränaren om, att jag är här av en anledning och inte behöver bevisa någonting.
– Första träningarna kände jag just att jag behövde bevisa någonting, men jag var ju där för att jag redan hade bevisat något. Jag pratade även mycket med (Sara) Grahn och även Maja (Nylén Persson) som spelat i landslaget under många år. Jag tog lite lärdom från dom.
– Jag försökte njuta av att vara där och att få göra det jag älskar mest tillsammans med spelare som är likasinnade. Det vara bara häftigt. 

Ellen Jonsson.Ellen Jonsson.Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

Ellen Jonsson vaktade målet i vinstmatchen mot Danmark. En match som Sverige vann med 4-3.

– Jag hade aldrig tidigare mött Danmark, vilket jag inte tror att dom andra i laget heller hade gjort. Det gjorde att allt var lite nytt. Sedan kom vi till matchen från en storseger mot Norge (6-0).
– Nu var jag inte så nervös innan matchen, men när väl matchen drog igång var det som jag ville för mycket på något sätt. Det brukar inte bli så jättebra om man vill för mycket och stressar fram något.
– Ser jag till mig så spelar jag bättre då jag är lugn och litar på min förmåga. Det hade jag kunnat göra bättre under den matchen, att lita på mig själv och bara gå ut och njuta. Så blir det lätt i första matchen när man gör debut. Det kommer en del känslor, mycket som händer och mycket jag ville skulle hända. Ju längre matchen spelades desto bättre fungerade det både för mig och laget.

"KAN PRATA MED DOM OM ALLT"

När Sara Grahn lämnade Brynäs för Luleå för två säsonger sedan var det Ellen Jonsson som tillsammans med Agnes Åker skulle tävla om rollen som förstakeeper. Innan dess hade Jonsson fått sparsamt med speltid i Brynäs, men de senaste två säsongerna har hennes utvecklingskurva gått stadigt uppåt.  

– Det jag utvecklat mest sedan dess är självförtroendet och tryggheten. Att känna att jag vet vad jag ska göra för att vara en bra målvakt och att jag kan det här. Jag vet idag vad jag ska göra för att lyckas.
– Det här har växt mer och mer sedan tre år tillbaka. Jag har fått mer förtroende vilket i sin tur har gjort att jag fått ett större förtroende för mig själv. Det stänker såklart även över till laget, ledarna och föreningen.
– Sedan har jag även utökat min fysiska träning. Nu tränar jag mycket hårdare och har ökat den hela tiden. Jag tror också att det varit bra för mig att utvecklingen gått uppåt men också att det gått långsamt.

Vad har det betytt att ha spelare som Lara StalderKaterina Mrazova, Maja Nylén Persson, Erika Grahm med flera och träna tillsammans med i vardagen?
– Jättemycket. Jag kan prata med dom om allt. Har jag några funderingar så svarar dom gärna. Dom vill göra andra bättre. Det är ett sådant lag jag vill vara i.
– Hela det här laget har många bra roller som alla köper. Det är nog också därför det gått så bra för oss den här säsongen.

Vi får anta att träningsnivån höjts i och med dom här tjejernas intåg?
-–Ja, verkligen. Det jag känner mest är att alla är här för att göra sitt jobb och går in för det till hundra procent. Alla vill vara med och bidra samtidigt som det är en tuff konkurrens i laget. Det här tycker jag verkligen är jättekul.
– Mellan mig och Agnes är det också en jättestor konkurrens och jag älskar den situationen. 

Sara Grahn.Sara Grahn.Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

ÅTERFÖRENING MED SARA GRAHN

Under landslagssamlingen fick Ellen Jonsson träffa och träna med sin tidigare Brynäskompis och mentor, Sara Grahn. Det är något som 22-åringen uppskattade mycket.  

– Det var sjukt häftigt att få träna med Sara igen. När hon grattade mig till uttagning frågade jag henne om hon kommer ihåg vad vi sa till varandra senast? Det var att nästa gång vi ses ska vi spela med varandra i landslaget. Så blev det.
– När vi sedan stod där pratade vi om den gamla Brynästiden, hur hon har det nu och så vidare. Det var mycket vi ville prata ikapp, säger Ellen Jonsson med ett skratt.
– Sara är en otroligt duktig målvakt som jag har tagit mycket lärdom av. Hon är också öppen och vill lära ut. Det var sjukt häftig att få lira med henne igen och få tillbaka lite vänskap.

Brynäsmålvakten har stått tio av lagets matcher den här säsongen och har en räddningsprocent på 90,9.  

– Den har varit bättre än mina tidigare säsonger. Som jag sa tidigare är jag glad över att utvecklingen går framåt sakta. Samtidigt har jag fått ordning på självförtroendet och det mentala spelet.
– Har vi förlorat grinar jag inte utan är idag bättre på att bearbeta när det kommer motgångar. Den här säsongen har jag tagit det mycket bättre. träningarna har också blivit bättre. Matcherna har fungerat bra, men sedan vill jag få ordning så mina dippar blir mindre, att det inte blir så höga berg och djupa dalar. Jag tycker också den biten blir bättre och bättre.
– Dessutom har jag ett jättebra lag framför mig. Vi har stark stomme över hela banan med bra backar och forwards, vilket såklart hjälpt mig jättemycket.

Du har varit åtta säsonger i Brynäs, vad är det som gör Brynäs och Gävle så speciellt?
– Det var lite krokigt för tre, fyra år sedan. Då valde jag och några till att stanna och vi blev den här lilla stommen. Sedan dess har det bara blivit bättre i Brynäs.
– Organisationen Brynäs har nu går knappt att beskriva, men den är så professionell. Man känner sig inkluderad och har hur bra förutsättningar som helst. Jag och Agnes har två målvaktstränare. Bara det är hur bra som helst. Sedan har vi fysio och fystränaren… Allt är så mycket bättre.
– Här har jag alla förutsättningar som finns för att jag ska kunna bli en bra målvakt. Så var det inte för tre, fyra år sedan i Brynäs. Nu är det verkligen så.
– Att sedan storspelare som Rosa (Lindstedt), tjeckerna vi har, Stalder och så vidare vill komma hit säger att en del om att det görs bra saker här.

Hur tillbringar den tid du får över efter hockeyn, skolan och jobbet?
– (Skratt) När sådana här dagar är slut så sover jag. Jag har många kompisar, familj och vänner runtomkring mig som vet vad jag håller på med. Den stöttningen jag får av dom är ovärderlig.
– Sedan umgås jag mycket med hockeykompisarna på hallen. När jag kommer hem blir det mer att ladda batterierna, äta, sova… Det är så här en vardag ser ut för en damhockeyspelare.
– Vi hade en ledig onsdag och då sa och några kompisar till varandra ”jaha, vad gör vi nu då”. Jag har svårt att koppa av och vila. Jag vill alltid göra någonting även om jag är ledig.

Promenader i Boulognerskogen?
– Ja, faktiskt. Jag tog en promenad där i onsdags. Det blir mycket sådant för att rensa tankarna. Jag gillar också att lyssna på musik och poddar när jag är ute och går, avslutar Ellen Jonsson.


TV: Mitt första NHL-mål – Kevin Fiala

Matchrapporter: Storseger för Brynäs borta mot Göteborg HC Målfest för Brynäs borta mot HV 71 Luleå säkrade SM-guldet mot Brynäs efter rysare Luleå avgjorde i förlängningen – kopplar ett järngrepp om SM-finalen Smakstart för Luleå – vann mot Brynäs

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten