HockeyAllsvenskan

Nu slipper Jonathan Dahlén möta sin "favoritspelare"

Korta sejouren i Schweiz gav blodad tand – öppnade dörren till Timrå.

Jonathan Dahlén kallar honom för sin "favoritspelare". På kort tid har veteranen Per Svensson blivit en omtyckt ledare i sin nya klubb Timrå. Men han hade kanske aldrig hamnat där över huvud taget om det inte vore för de insikter han fick med sig från den korta sejouren i schweiziska andraligan förra vintern.
– Att komma till ett lag som förväntas vinna varje match... Det var jäkligt lockande och triggande, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Jonathan Dahlén skiner upp så fort han hör frågan om sin nya lagkamrat.

– Han har alltid varit min favoritspelare i Hockeyallsvenskan, utbrister han.

Föremålet för hans affektion: den rutinerade backen Per Svensson

– Jag har hatat att möta honom och alltid tyckt att han har varit stabil, så jag är jätteglad att få ha honom i laget. Nackdelen är att man får möta honom på träningen varje dag i stället. När man ser att man inte ska spela i samma färg som Per gäller det att vara extra påslagen, skrattar Dahlén.

Bortsett från korta gästspel i AIK och schweiziska Kloten hade den nu 32-årige Svensson åtta raka säsonger bakom sig i Almtuna när han i mitten av juni presenterades av Timrå. 

Att se smålänningen med det mustiga skägget i en annan tröja än Almtunas känns fortfarande lite udda, men själv har han snabbt kommit att uppskatta den nya omgivningen i Medelpad.

– Det har varit jättekul. Jag har sagt tidigare att det var skönt för mig personligen att det blev en så pass lång försäsong så att man kommer in i det lite mer. Både för mig, familjen och barnen med skola och allt. Allting har funkat jättebra och jag trivs jättebra där uppe, säger Svensson.

FICK BLODAD TAND

Förra säsongen var hans tredje som lagkapten för Almtuna. I början av februari kom dock beskedet att Uppsalaklubben släppte honom till Kloten, coachat av svenske Per Hånberg. Coronapandemin kom att begränsa hans utlandsäventyr till två matcher i schweiziska andraligan. När säsongen abrupt tog slut förväntade nog sig de flesta en återkomst till Almtuna. 

Men icke.

– Vi pratade lite med Almtuna, men de hade inga pengar där och då och det skulle eventuellt bli något senare. Då fick jag höra att Timrå var intresserade och att få vara med om en sådan satsning som de visar upp kändes jäkligt lockande. Jag fick med familjen på tåget och i slutändan var det inget svårt beslut så, säger han om klubbvalet.

Men kanske hade Per Svenssons beslut sett annorlunda ut om han inte valt att åka till Schweiz. Den korta tiden i hårdsatsande Kloten gav honom blodad tand eftersom det var en för honom annorlunda upplevelse än det han vant sig vid i Almtuna.

– Just det här att få komma till ett lag som strävar efter att gå upp, eller har ett högt mål och som förväntas vinna varje match... Det var jäkligt lockande och triggande. Det underlättade beslutet att gå till Timrå, säger han.
– Inget ont om Almtuna. Det är klart att vi gjorde bra säsonger där också, men vi har inte riktigt haft den målsättningen att gå upp och det var jäkligt lockande. Det är därför man spelar och det är jäkligt kul att komma till hallen varje dag och ha det målet att sträva efter.

Det är inget nytt för dig att vara den rutinerade försvarsgeneralen, men vad känner du att du kan bidra med till de här unga killarna som utgör kärnan i Timrås satsning?
– Det är att våga hela tiden och köra hårt. Det är ingen som hänger dig om du gör misstag. Jag gör ju själv en del misstag. Det gäller att bara fortsätta att köra. Samtidigt är det många i det här laget som har spelat viktiga matcher i SHL i det här omklädningsrummet, så det finns mycket rutin och det är många som driver maskineriet därinne.


"Det vi saknade förra året tycker jag att vi har fått in i tyngd och rutin. Men framför allt är de fantastiska människor. Det har bidragit till att vi fått en bra lagkemi där alla hjälps åt för varandra"

Jonathan Dahlén om vad Per Svensson och de andra nyförvärven bidrar med.


"ETT HELVETE PÅ TRÄNING"

Jonathan Dahlén ser Per Svensson som en av dessa. Han menar att Svensson tillsammans med andra rutinerade nya pjäser som Jacob Blomqvist och Christopher Liljewall har gett Timrå något som fjolårets upplaga inte hade.

– Det vi saknade förra året tycker jag att vi har fått in i tyngd och rutin. Men framför allt är de fantastiska människor. Det har bidragit till att vi fått en bra lagkemi där alla hjälps åt för varandra. Jag skulle säga att vi är en lagmaskin som pumpar på. Man är aldrig orolig utan det känns stabilt hela tiden, säger Dahlén.


Om Per Svensson är Dahléns "favoritspelare" som han "hatar att möta på träning" har backveteranen ett liknande förhållande till lagets och hela ligans stora stjärna.

– Det är ett helvete på träning, skrockar Per Svensson när Dahlén kommer på tal.
– Men det är skönt att vi är i samma lag nu. I Almtuna matchades jag mot honom och hans lina hela tiden och det blev jobbigt kan jag säga.

"DEN MENTALITETEN ÄR FÖR JÄKLA HÄRLIG"

Timrå har öppnat den allsvenska säsongen starkt med sex segrar på de åtta inledande matcherna. Baserat på hur säsongen har inletts ser de ut som det lag som har bäst chans att rubba Björklöven i kampen om en SHL-plats.

– Det som imponerat mest på mig är hur alla accepterar sina roller. Alla kan inte vara Jonathan Dahlén ute på isen. Det hårda jobbet finns där hos alla i laget. Ta en kille som (Sebastian) Hartmann, han ger aldrig upp på en puck utan gör allt för att ta tillbaka den. Just den mentaliteten är för jäkla härlig att se, säger Svensson.

Precis lika härligt som hans eget skägg, ett av de ståtligare i svensk ishockey just nu.

– Det får sitta kvar tills vi går upp. Jag lovar att raka av det om vi går upp, skrattar han.

Är målet att konkurrera med Emil Kåbergs gamla klassiker?
– Det vore något det. Han sålde väl det för en rätt bra slant där? Vi får sikta på det då.

Vad säger din sambo?
– Hon tycker nog att det är ganska bra. Hon har slutat tjata på att jag ska raka mig i alla fall (skratt).

FOTON:
Bildbyrån/Pär Olert & Johanna Lundberg


TV: Jonathan Dahlén uttagen i Tre Kronor

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten