Sök
De stora axelskydden orsakar för många hjärnskakningar menar Nollvisiongruppen.
Foto: Bildbyrån
SHL

”Problemet är att axelskydden har blivit ett vapen”

Hur ska svensk ishockey få bukt med alla hjärnskakningar? I den andra delen i Ronnie Rönnkvists artikelserie om Nollvisiongruppens arbete med att minska antalet huvudskador diskuteras de problematiska axelskydden. 
– Alla tillverkare säger idag att dom har det bästa axelskyddet. ”Ja, till att skydda, men inte för att tacklas med”, säger SHL-domaren Morgan Johansson som är projektledare för Nollvision. 

Idag avslutar vi rundabordssamtalet kring arbetsgruppen ”Nollvision” och deras jobb med att få ner antalet hjärnskakningar i svensk hockey. I den tredje delen pratar vi främst om spelarnas utrustning.

På Svenska Ishockeyförbundets hemsida står att läsa:
”Projektet syftar till att hitta förebyggande åtgärder mot hjärnskakningsproblematiken inom svensk hockey. I projektet finns representanter från SDHL, SHL, HockeyAllsvenskan samt HockeyEttan. Dessutom finns representanter från spelarnas intresseorganisation SICO, Arbetsgivaralliansen, Utbildning-och utvecklingsansvariga på Svenska Ishockeyförbundet, försäkringsbolag samt tillverkare av ishockeyutrustning”

Hockeysverige.se stämde träff med fyra av deltagarna i svensk ishockeys nollvision för att syna vad syftet är med gruppen och hur långt man kommit. På plats var Morgan Johansson, SHL-domare och även projektledare för Nollvision. Madelen Fahlstedt forskare på Kungliga Tekniska Högskolan som jobbar med datormodeller för att lättare förstå hjärnskakningar. Mikael Swarén gästforskare på högskolan Dalarna. Han jobbar med mätsensorer inom idrott. Bland annat på uppdrag av det som heter Sverige Olympiska akademi. Joel Hansson, domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet som jobbar med bland annat regler och det som händer på isen.

”MÅNGA AXELSKYDD ÄR INBLANDADE I HJÄRNSKAKNINGAR”

Ett av problem som målats upp i samband med hjärnskakningar är spelarnas utrustning. Framförallt då axelkåporna. 

– Vi vet egentligen ganska lite om exempelvis hjälmar, säger Madelen Fahlstedt och fortsätter:
– Dom testas på ett sätt, men förmodligen kan vi göra mer vad det gäller utrustning för att optimera den. Tittar vi på axelskydden 20 år tillbaka och jämför med nu så skiljer dom sig åt ganska mycket. Vi vet inte ännu hur det påverkar, blir dom sämre, bättre?

Skydden har förändrats lite jämfört med hur det såg ut förr i tiden. Skydden har förändrats lite jämfört med hur det såg ut förr i tiden. 

Har ni kommit någon vart i den forskningen?
– Vi har börjat titta på om det skiljer. I vissa situationer ser vi att det skulle kunna skilja sig mot tidigare skydd. Nu har vi tittat på exempelvis en situation om vi skulle göra skydden mjukare, mindre eller hårdare. Då har vi inte sett några skillnader.
– Börjar vi titta på en annan situation kan det spela roll om man spelar med hårdare skydd. Där har vi inte kommit till några slutsatser ännu utan det är ett pågående arbete. Det arbetet startades då vi såg att så pass många axelskydd var inblandade i hjärnskakningar. 

Morgan Johansson:
– Axelskyddet är byggt för att skydda. Problematiken är att axelskydden blivit ett vapen. Alla tillverkare säger idag att dom har det bästa axelskyddet. ”Ja, till att skydda, men inte för att tacklas med”. Däremot kanske inte det inte är lika bra för mottagaren.
– Sedan vi vet inte om vi kan utforma det på ett annorlunda sätt, om det ska vara fyrkantigt, mjukt, större, mindre eller vad det ska vara. Det här har vi ingen vetskap om idag.

”DISKUTERAT SKYDDSBÅGE FRAMFÖR HAKAN”

Många pratar om hjälmarnas betydelse vid hjärnskakningar, men flera av spelarna som drabbats av den här problematiken har fått en smäll på hakan av sarg, axelkåpa e t c.

– Hjälmen kanske helt plötsligt egentligen inte har någon betydelse? Då har vi diskuterat kring om det är en skyddsbåge framför hakan vi ska ha? Kommer den att göra att vi får mindre hjärnskakningar? Svaret på det vet vi inte, säger Morgan Johansson och fortsätter:
– Då är vi där igen. Vi vill inte införa skyddsbågen för att det sedan kanske visar sig att den gör att vi får fler hjärnskakningar. Vi vill inte att vi ska införa en skyddsbåge på en hjälm bara för att vi tror det skulle bli bättre. 

Mikael Swarén:
– När det gäller hjälmar och hjärnskakningsproblematik för målvakter, där finns det ett problem eftersom dom får skott i masken som orsakar hjärnskakningar.
– Det kanske är ännu mer problematiskt för kortare målvakter och tjejer som oftast är under ribban med huvudet. Då blir dom som ett legitimt mål eftersom dom målvakterna är mitt i skottzonen. Där har hjälmen en väldigt stor påverkan om du ska få en hjärnskakning eller inte. 

Joel Hansson:
– Vi har utvecklat sporten ishockey genom åren, hur vi ska bli bättre. När det kommer till att utveckla utrustningen har vi överlämnat det till leverantörerna. En viktig faktor vi jobbar med där är att vi mer kopplar ihop så den sportsliga utvecklingen, det som sker där, med en utrustning som skyddar så gott det går.
– Sedan kan vi nog aldrig bygga bort en problematik med skador och liknande, men jag tror att vi kan vara med och påverka mer.

Madelen Fahlstedt, Morgan Johansson, Mikael Swarén och Joel Hansson.Madelen Fahlstedt, Morgan Johansson, Mikael Swarén och Joel Hansson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Har ni en dialog med leverantörerna av hockeyutrustning?
– Nej, idag översätter vi ett internationellt regelverk som reglerar utrustning. Sedan hoppas vi att dom har en levande dialog med leverantörerna för att driva den här utvecklingen. 

Morgan, är tanken att även ni framöver ska inleda en dialog med leverantörerna kring det här?
– Givetvis finns det med, men först när vi har fakta på bordet och kan börja ställa lite krav. Idag är det egentligen inga som ställer några krav. 

Mikael Swarén:
– Om tar målvakts-hjälmar, bara genom utvecklingen av klubbor senaste åren skjuter spelarna mycket hårdare skott. Samtidigt väger puckarna lika mycket. Då blir det ett högre våld mot skallen då du får pucken på masken.
– Utvecklingen att höja skyddsgraden har inte följt med utvecklingen av klubborna. Det är som att du skulle sätta i en monstermotor i bilen men glömmer att dimensionera bromsarna för det. 

LIKA MÅNGA HJÄRNSKAKNINGAR I SVERIGE SOM I NHL

Det finns ledare, spelare och fans som säger att tuffare regler, mer utrustning, att hålla tillbaka sin lite tuffare attityd o s v dödar hockeyn, hur tänker ni kring det?
Morgan Johansson:
– Det är en debatt som förs. Jag är verkligen positiv till tacklingar, men det måste vara på rätt sätt. I dagens hockey, när det går så otroligt fort, kan vi inte tackla på samma sätt som vi gjort förr om åren eftersom spelaren inte alltid hinner uppfatta att det kommer en tackling. Är man inte beredd på att ta emot tacklingen är det kört när det är sådana krafter som det är idag.
– Vi ska nu också jämföra farten på stora respektive små rinkar, vilket är ganska intressant. Där har vi tagit hjälp av Norge eftersom lag där spelar på både stor och liten rink. Där ska vi alltså jämföra vad rinkens storlek kan göra med farten. Om vi drar ner måtten på rinken, vad innebär det då i hjärnskakningsproblematiken?
– Även här handlar det om att skaffa fakta. Det var någon som sa att vi får mindre hjärnskakningar om vi har mindre rinkar eftersom farten blir lägre. Jo, man kan alltid gissa att det är på det viset, men det är inte säkert att det är så. 

Mikael Swarén:
– Idag har vi samma förekomst på hjärnskakningar i Sverige som det är i NHL. Sedan är det ljusår ifrån antalet hjärnskakningar som är i internationella mästerskap. Där är vi mer eller mindre nere på noll. 

Morgan Johansson:
– Det går alltid att diskutera vad det beror på. Jag var nere på Junior-VM. Farten där var så hög att spelarna inte hann tackla. Man förlorar för mycket på att offra en tackling.
– Under Sverige mot Schweiz tror jag det var fyra tacklingar på hela matchen. Då blev en utvisad för ”checking from behind”. Tre av dom andra tacklingar var i farten för att separera spelare från puck. 

Joel Hansson och Morgan Johansson. Joel Hansson och Morgan Johansson. Foto: Bildbyrån

”FICK BORT 35 PROCENT AV HJÄRNSKAKNINGARNA PÅ MÅLVKATERNA”

Joel Hansson:
– När vi ser på den stora massan av elitmatcher som spelas i svensk hockey, antalet tacklingar minskar per match. När det då blir en tackling som sticker ut som bestraffas blir det att ”nu bestraffas alla tacklingar”. 
– Sedan ser vi, precis som Morgan säger, internationellt att kravställningen på att kunna hantera hög fart gör att man inte hinner tacklas. Går man in i ett sådant läge och blir överspelad har man helt plötsligt tappat en lirare där.
– Det är också en viktig aspekt att lägga in, vart är hockeyn på väg och finns det utrymme för tacklingar i en hockey som går så pass fort? Eller, är det mer ett hindrande moment i försöket att vinna matcher?
– Det här är en diskussion vi för med våra förbundskaptener, vad ser vi på våra internationella mästerskap, vad är det för strömningar som går i den hockey som spelas idag? Där är mycket fokus på att ha klubban i isen eftersom man måste kunna vara aktiv och snabb på puck. Dessutom, när man går in i det fysiska spelet, att man är beredd att spela puck på en gång.
– Då är det för oss att jobba mot, inte att bygga bort tacklingar, men att hitta ett regelverk där man skapar ett effektivt närkampsspel. ”Late hit” är en annan sak. Kan vi begränsa sena tacklingar, att spelaren inte tycker det är någon mening att tackla för han eller hon måste in i nästa situation, då kommer vi ha en säkrare idrott. Framförallt får vi kanske en mer framgångsrik typ av hockey där man går direkt på puck och inte alltid fullföljer in i tacklingen. 

Det har redan tillförts regelförändringar som gjort att hjärnskakningarna minskat bland målvakterna.

Morgan Johansson:
– Vi har statistiken från 2018/19 som vi kan mäta med 2019/20. Sedan får vi 2020/21. En regelförändring var målvakterna, förra säsongen var den många som skrek att vi dömde en massa mål. Samtidigt fick vi bort 35 procent av hjärnskakningarna på målvakterna. Det är ingen som säger något om det. I stället lyfts det fram att vi dömde bort sex mål när det gjordes 800 eller något ditåt.
– Man vända på saker och tycka allt är ett helvete. Annars kan man vända det och se att det finns något positivt med förändringen. 

Hockeysverige.se har för avsikt att framöver följa upp arbetsgruppens jobb kring hjärnskakningar inom svensk ishockey. 


TV: Veckans SHL-lag #4

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten