Sök
Foto: Burke Family & HBO Nordic
Dokument

Avled som 21-åring - blev pionjär för homosexuella inom hockey

Han avled i en bilolycka 2010, blott 21 år gammal. Innan dess blev Brendan Burke en pionjär genom att bli en av de första profilerna i hockeyvärlden att komma ut som homosexuell. Tio år efter sin bortgång lever hans arv vidare – och hjälper elitidrottare att våga vara öppna med sin sexuella läggning.
– Att Brendan dog så ung är en fruktansvärd tragedi, men det har varit fantastiskt att få se hur hans minne och kamp har levt vidare, säger tidigare vännen och Leksandsspelaren Carter Camper till hockeysverige.se. 


I tv-serien Björnstad bär karaktären Benji Ovic på en stor hemlighet. Han är homosexuell. Machokulturen i omklädningsrummet hos Björnstads juniorlag gör det svårt för honom att berätta om sin sexuella läggning. Inte ens bästa vännen Kevin Erdahl har en aning…

Homosexualitet i manlig lagidrott har under lång tid varit tabu. Inom ishockeyn finns det bara en handfull spelare och ledare på elitnivå som känt sig bekväma nog att komma ut och berätta om sin sexuella läggning.

Teorierna om varför är flera, men många pekar på att homofobi varit en stor del av den machokultur som präglat manlig lagidrott. 

I samband med OS i Sotji 2014 blev frågan brännande het eftersom Ryssland strax innan vinterspelen hade infört lagar som begränsade homosexuella medborgares rättigheter. Den tidigare NHL-backen Aaron Ward gjorde i samband med det en minidokumentär för den kanadensiska tv-sportkanalen TSN som kallades "ReOrientation". Den behandlar de hinder som finns för i första hand manliga homosexuella att komma ut i idrottsmiljöer. Där möter Ward flera elitidrottare som berättar om de trösklar – framför allt då omklädningsrumskultur och jargong – som stoppade dem från att berätta om sin sexualitet i ett tidigare skede.

Varken i Nordamerika eller i svensk elithockey har någon herrspelare kommit ut som gay. Däremot fanns det en pionjär som öppnade dörren för homosexuella inom hockeyn redan för tio år sedan. 

Hans namn var Brendan Burke.

Burke avled tragiskt i en bilolycka, 21 år gammal, i februari 2010. Innan dess hade han blivit "personen närmast NHL att komma ut som homosexuell", för att citera ett textstycke ur ett reportage hos Yahoo Sports 2011.

Brian Burke.Brian Burke.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

SON TILL GENERAL MANAGER

Brendan Burke var aldrig någon stor hockeyspelare. Men som son till den mångårige general managern i NHL, Brian Burke, utmärkte han sig som ledare och valde i ett tidigt skede att styra in på den banan. När han antogs till Miami University i Ohio var det inte som spelare utan som videokoordinator och så kallad "student manager" för det framgångsrika collegelaget. 

– Men han var som en i laget, en av grabbarna som man alltid umgicks med och hittade på grejer med utanför rinken, berättar Leksands amerikanske forward Carter Camper för hockeysverige.se.

Camper var en av Miami Universitys stora hockeystjärnor under samma tidsperiod som jämngamle Burke var där. Han minns honom som en "god vän" och "en fantastisk personlighet".

Det var bara månader innan bilolyckan i Indiana den 5 februari 2010 som Brendan Burke berättade för världen att han var gay. Han hade kommit ut inför sin familj i samband med julfirandet två år tidigare och berättat för hockeyvännerna på Miami University i samband med säsongsavslutningen 2009.

Samma år gick Burke med på att ställa upp i en intervju med ESPN:s hockeyreporter John Buccigross för att berätta om sin sexuella läggning. Detta i hopp om att kunna hjälpa andra inom elitidrottsvärlden att vara öppna med sin sexualitet.

Att han vågade träda fram i det offentliga ljuset på det sättet som han gjorde var till stor del resultatet av stödet han kände från sin familj och vännerna i hockeylaget på Miami University.

– Att han kom ut förändrade ingenting för oss i laget. Han var fortfarande en av oss, en vän vi höll kär. Det var viktigt för oss att visa honom det, att han var accepterad, minns Carter Camper.

Carter Camper.Carter Camper.Foto: Bildbyrån/Suvad Mrkonjic

"DE SISTA ORDEN HAN SKREV TILL MIG"

Dagen efter att artikeln om Brendan Burke hade publicerats hos ESPN ställde han och hans far, vid tidpunkten general manager för Toronto Maple Leafs, upp i en intervju med TSN. Där förklarade Brendan varför han valde att berätta sin historia.

– Det är viktigt, för det finns så många homosexuella inom idrotten som förtjänar att veta att det finns säkra miljöer, att det finns människor som stöttar dem oavsett vad deras sexuella läggning är, säger Brendan Burke i intervjun.

En av dem som lyssnade och tog åt sig av det som sades den kvällen var Brock McGillis. Den tidigare OHL-målvakten hade länge burit på samma hemlighet som Brendan Burke.

– Samma kväll som han kom ut i intervjun på TSN kontaktade jag honom. Efter det pratade vi nästan varje dag. Brendan och jag blev vänner och det var en sådan otrolig lättnad eftersom jag äntligen kunde berätta för någon att jag var gay, har McGillis sagt i en intervju med The Hockey News

Brock McGillis en gång så lovande hockeykarriär hade förstörts av hans inre kamp. Under sena tonåren och en bit in i 20-årsåldern var han självmordsbenägen och drack stora mängder alkohol för att dämpa ångesten han bar på. 

– En dag skickade Brendan ett sms där det stod att han längtade efter den dagen då jag kom ut inför min familj precis som han kommit ut inför sin. Jag svarade honom aldrig. Jag var aldrig rädd för hur min familj skulle reagera – jag visste att de skulle stötta mig – jag var rädd för hur de skulle påverkas av omgivningen och hur mina egna möjligheter att göra karriär skulle försämras genom att komma ut, säger McGillis, som i dag föreläser om hur det är att vara homosexuell i idrottsmiljöer, i intervjun med The Hockey News.
– När Brendan skrev så där svarade jag aldrig honom. Två dagar senare gick han bort i bilolyckan. Det där blev de sista orden han skrev till mig. Och det är därför jag talar nu. Det är därför jag delar min historia, för att det gör den mänsklig. Alldeles efter det här berättade jag för min bror och sedan min familj och mina vänner att jag var gay. 

Brock McGillis.Brock McGillis.Foto: Skärmklipp/CBC News/YouTube.com

"NÅGOT JAG TÄNKER PÅ ÄN I DAG"

Brendan Burkes hastiga bortgång var inte bara en enorm tragedi för hans familj och allra närmaste. Det var en tragedi även för hockeylaget på Miami.

– När "Burkie" gick bort... Det var som att förlora en bror. Sorgen vi hade inom laget tog oss närmare varandra. Vi blev en tajtare grupp på grund av det. Men han blev otroligt saknad också. Det är något jag tänker på än i dag, hur hemskt det var att förlora honom i en så pass ung ålder, säger Carter Camper.

Brendan Burkes roll som pionjär var inte förgäves hans alldeles för tidiga död till trots. Det såg hans familj till. I mars 2012 startades organisationen You Can Play till hans minne.

Bakom initiativet stod bland annat pappa Brian och hans äldre bror Patrick Burke, då scout för Philadelphia Flyers och i dag anställd av NHL för att jobba med disciplinära frågor. Organisationens mål var och är att bekämpa homofobi inom idrotten. Deras slogan blev "if you can play, you can play", en hänvisning till att alla ska känna sig välkomna inom idrotten – oavsett kön, sexualitet, hudfärg eller religiös bakgrund.

You Can Play fick omedelbart ett stort genomslag i NHL och hockeyvärlden. Inte minst tack vare det HBO-producerade reklaminslaget som visades samma dag som organisationen lanserade sin verksamhet.

Tillsammans med NHL-stjärnor som Henrik LundqvistDaniel AlfredssonClaude Giroux och Corey Perry tillkännagav Brian och Patrick Burke målet med You Can Play.

"Vi ska bära vidare Brendans arv och säkerställa att HBTQ-atleter runtom hela världen ges samma möjligheter som alla andra. Att de inom sin sport endast döms utifrån sin talang, karaktär och arbetsmoral", skrev organisationen i sitt manifest.   

Drygt åtta år efter sin födelse jobbar You Can Play fortfarande aktiv med frågor som berör HBTQ-idrottare. De har jobbat tätt ihop med NHL och fått fått många av ligans största stjärnor att stötta deras verksamhet offentligt. Deras arbete sträcker sig numera långt bortom hockeyn.

Carter Camper har deltagit i flera aktiviteter som You Can Play har orkestrerat. Han gläds åt den förändring som organisationen har bidragit till att skapa.

– Det är galet när man tänker tillbaka på hur det såg ut bara för tio år sedan, hur långt efter vi i USA befann oss. Men också hur stora framsteg vi gjort under de här tio åren. Det är fortfarande mycket som kan bli bättre, men jag känner att vi är på rätt väg när det gäller hur vi ser på de här ämnena inom elitidrotten, säger han.
– Att Brendan dog så ung är en fruktansvärd tragedi, men det har varit fantastiskt att få se hur hans minne och kamp har levt vidare och hur den här organisationen som skapades i hans minne blev en slags startpunkt för förändring. Bara att man började föra samtal om homosexualitet inom idrotten var ett stort första steg.

Yanic Duplessis.Yanic Duplessis.Foto: Skärmbild/CBC Radio Québec/YouTube

17-ÅRIG JUNIORSPELARE KOM UT

Tiderna har förändrats. Det fick vi se prov på i september när den 17-årige kanadensaren Yanic Duplessis, draftad av Drummondville Voltigeurs i juniorligan QMJHL, valde att komma ut som gay i en lokal podcast. 

Brendan Burkes ande vilade även över det tillkännagivandet. För precis som Burke hade hjälpt Brock McGillis att våga komma ut och bli bekväm i sitt eget skinn fanns McGillis nu med som ett bollplank, rådgivare och stöd åt Yanic Duplessis och hans familj.

– Jag är alltid lite tvekande när någon beslutar sig för att komma ut i hockeykretsar, speciellt i en så ung ålder, eftersom jag är orolig för hur de kommer att bli behandlade inom sporten, sade McGillis i en intervju med CBC News.

När han såg det stöd och den kärlek som Duplessis fick från hela världen via sociala medier blev han lättad men framför allt hoppfull.

– Jag blev så glad, Den viktigaste lärdomen av det här var att när vi humaniserar de här frågorna för människor kommer de mer ofta än sällan att kliva fram och visa sitt stöd. När vi humaniserar kan vi också utbilda och skapa förståelse hos människor.

Carter Camper hoppas också att det här är ytterligare ett betydande steg för hockeyn i kampen för att bli mer inkluderande och för att utrota homofobi ur sporten.

– Det är otroligt modigt av en 17-åring att komma ut på det sättet, säger han om Yanic Duplessis.
– Jag tänker själv tillbaka på hur det var i omklädningsrummen när jag var 16-17 år och allt machosnack som pågick. Jag hoppas verkligen att det skett förändring där, men oavsett är det här ett tecken på att han är en stark ung man som förhoppningsvis får stöd från sina lagkamrater och alla andra runt hans lag. Att han behandlas precis som alla andra.

Precis som Brendan Burke när han valde att komma ut för tio år sedan. 

Björnstad går på HBO Nordic just nu. Prova HBO Nordic 2 veckor utan kostnad, ingen bindningstid


TSN:s minidokumentär ReOrientationDen här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten