Sök
Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl
SHL

"Kan inte ha ledare som gör high five när en spelare blivit sänkt"

Hur ska svensk ishockey få bukt med alla hjärnskakningar? I den andra delen i Ronnie Rönnkvists artikelserie om Nollvisiongruppens arbete med att minska antalet huvudskador resonerar man kring vad som skulle kunna föra utvecklingen i rätt riktning.
– Framför allt tror jag ändå att det handlar mycket om attityd, hur man förhåller sig till varandra, hur ledarna pushar ungdomarna eller att man inte står och gör high five när man kommer in i båset efter att ha sänkt en spelare, säger Morgan Johansson, projektledare, till hockeysverige.se.
 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

I dag rullar vi vidare med del två i miniserien om Nollvisiongruppens jobb med att får ner antalet hjärnskakningar inom hockeyn.

På Svenska Ishockeyförbundets hemsida står att läsa:

”Projektet syftar till att hitta förebyggande åtgärder mot hjärnskakningsproblematiken inom svensk hockey. I projektet finns representanter från SDHL, SHL, HockeyAllsvenskan samt HockeyEttan. Dessutom finns representanter från spelarnas intresseorganisation SICO, Arbetsgivaralliansen, Utbildning-och utvecklingsansvariga på Svenska Ishockeyförbundet, försäkringsbolag samt tillverkare av ishockeyutrustning”

Hockeysverige.se stämde träff med fyra av deltagarna i svensk ishockeys nollvision för att syna vad syftet är med gruppen och hur långt man kommit. 

På plats var Morgan Johansson, SHL-domare och även projektledare för Nollvision. Madelen Fahlstedt forskare på Kungliga Tekniska Högskolan som jobbar med datormodeller för att lättare förstå hjärnskakningar. Mikael Swarén gästforskare på högskolan Dalarna. Han jobbar med mätsensorer inom idrott. Bland annat på uppdrag av det som heter Sverige Olympiska akademin. Joel Hansson, domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet som jobbar med bland annat regler och det som händer på isen.

Madelen Fahlstedt, Morgan Johansson, Mikael Swarén och Joel Hansson.Madelen Fahlstedt, Morgan Johansson, Mikael Swarén och Joel Hansson.Foto: Ronnie Rönnkvist

I del ett fick ni ta del av varför gruppen bildades och behövs. Del två inleder vi med att kasta ut frågan ”Hur ska vi kunna kringgå problemet med hjärnskakningar inom ishockeyn?”

Morgan Johansson:

– Personligen tror jag att det här med skydd, där har vi en liten del. Många bäckar små blir snart en stor å. Framför allt tror jag ändå att det handlar mycket om attityd, hur man förhåller sig till varandra, hur ledarna pushar ungdomarna eller att man inte står och gör ”high five” när man kommer in i båset efter att ha sänkt en spelare.
– Sedan tror jag att hur machokulturen är ute i föreningarna är otroligt viktig. Föräldrarna är en stor del, vad som sägs hemma vid matbordet. Som spelare, hur vi förhåller oss till våra motståndare.

Kan du känna att föräldrarna här har ett större ansvar än klubbarna?
– Nej, det har jag inget belägg för, men jag tror att föräldrar har en stor del i det. Samtidigt ligger ett minst lika stort ansvar ute hos föreningarna. Har man en bra policy ute i föreningarna, en bra struktur, och det kommer fram något rötägg så tar man bort den ur föreningen.
– Finns det föreningar som tycker att man ska spela hockey på ett annorlunda sätt då går det nog igenom alla lagen i den klubben.

Det finns spelare som aldrig fått träna på att ta emot tacklingar, hur ser ni på det?
– Det är en del. Vi kallar det för 60/40 i vårt utbildningsprogram. 60 procent är den tacklande spelaren och 40 mottagaren. Vi har filmsekvenser på hur den mottagande spelaren skulle kunna ta emot tacklingen på ett bättre sätt, berättar Morgan Johansson som har en dotter, Thea Johansson, i HV71:s SDHL-lag.
– Jag tror också det är där vi har den stora problematiken i damhockeyn. Det är inte tacklingsförbud inom damhockey men det är restriktivt då det gäller ”open ice-tacklingar” och så vidare. Många av de här spelarna är inte med på att ta emot en tackling.
– Det är också därför vi har utbildningspaketet, men det kommer såklart ta några år innan det slår igenom. Spelarna som är tolv år idag, det tar åtta, tio år innan de är i seniorhockeyn.
– Jag tror mycket på att utbilda spelarna på att ta emot en tackling, ”hur ska jag försvara mig då jag får en tackling?”. Man kan inte vara på ICA och handla då man är på en hockeyplan. Det är fysisk sport och det ska vi inte ta bort, men vi måste lära de som är där ute att skydda sig.

FÖLJDE SDHL-LAG

Mikael Swarén har jobbat med ett intressant projekt kring hjärnskakningar i samarbete med Leksand IF:s SDHL-lag. 

– Innan vi inom Nollvisionen ger oss på några rekommendationer eller försöker oss på förändringar måste vi ta reda på hur det såg ut innan. Gör vi annars förändringar har vi ingenting att jämföra med.
– Vi kom i kontakt med varandra av en slump. Genom att mäta inom andra idrotter effekten av det här med tandskydd eftersom det varit en utveckling på den delen. Vi körde med ishockeyn men även inom amerikansk fotboll för att se hur det ser ut ute i fält. Det är svårt att mäta hur huvudet rör sig utomhus.
– Sitter då sensorn i hjälmen mäter vi den rörelsen. Den mätningen är då såklart inte alls säker. Om vi dessutom tittar på hur hockeyspelarna har sina hjälmar så kan man lika gärna strunta i att mäta.
– Övre tandraden sitter ihop med kraniet och rör sig på ett visst sätt så då kan vi räkna ut det där genom att köra med tandskydd på damlaget. Majoriteten av tjejerna hade aldrig haft ett tandskydd eftersom dom kör med galler. Eftersom det skulle vara något smidigt i det så var det ”boil and bite” så de var inte superslimmade.
– Tjejerna slet med det där, men många av dem körde med tandskydden ändå. När tjejerna blev jättetrötta och förbannade kunde de slänga ut tandskydden i båsen, men vi fick ändå in en hel del data.

Vad har ni kunnat läsa av från det?
– Det vi såg var att det inte var mycket smällar inom damhockeyn, men att de var ganska hårda förhållandevis. Inte så många där huvuden roterade, men ganska många smällar där huvudet rörde sig linjärt.
– Frågan var vad vi skulle göra av det här? Då tänkte vi att köra samma sak på herrsidan i Leksand. Det här var i december och det gick inte jättebra för Leksand i SHL, men J20 var intresserade. Då körde vi på grabbarna där. Det var också ett väldigt stort intresse från killarnas sida, men det visade sig att väldigt få av killarna i J20 spelar med tandskydd.
– Det var ändå tio killar per match som körde med tandskydd och det visade sig att de får många fler smällar än tjejerna, men relativt låga värden på våldet. Några av smällarna har vi på video och har kunnat tittat lite på det. Smällarna har varit upp till 45 G, men inte några höga rotationsvärden. Däremot har de jättemånga smällar runt 10 G.

Vilka slutsatser drog ni av det?
– När vi tittade på video var spelarna vid sargerna och stångades, men inget anmärkningsvärt. Hoppar du ned från diskbänken har du lika mycket kraft mot huvudet.
– Killarna tacklas alltså mycket mer än vad tjejerna gör, men har färre smällar mot huvudet med höga accelerationsvärden.
– Däremot har killarna uppmätt de högsta smällarna när de fått en rejäl tackling, men vi fick tyvärr ingen data på någon hjärnskakning. Jag kom in dagen efter en kille hade fått en hjärnskakning. Sedan blev J20-säsongen klippt på grund av corona-viruset. Det var tänkt att vi skulle köra under hela slutspelet också. 

Morgan Johansson i aktion som SHL-domare.Morgan Johansson i aktion som SHL-domare.Foto: Bildbyrån/Suvad Mrkonjic 

"AVGÖRANDE OM VI SKA GE SPELARNA EN TRYGG FRAMTID"

Joel Hansson:

– En intressant sak är att vi aldrig tidigare arbetat med att utföra och utveckla regler eller genomförande av olika mätningar eller ta in statistik. Svenska Ishockeyförbundet, dels har vi följt internationella hockeyförbundets regelverk ganska slaviskt och förändringarna som har skett har mestadels varit prestationsbaserade.

Kan du utveckla hur du tänker där?
– Vi vill se fler mål, kanske ha en mer teknisk hockey och en målsättning som ska främja en prestation. Kopplat till att göra mål helt enkelt. Inte kopplat till säkerhet trygghet eller minska skador. Vi har sett våra mätdata i att vi kanske får ett högre målsnitt, att det kommer fler åskådare till matcherna än resultaten av förändringarna.
– Hjärnskakningarna, rapporterna Morgan nu får in, är en typ av data vi aldrig haft, frågat om eller haft i beaktning då vi gjort förändringar. Externa kompetenser som vi nu fått in och vi inte besitter är jätteviktiga för vår kvalitetssäkring i framtiden. Jag skulle säga att det är avgörande för att vi ska kunna ge tjejer och killar som börjar spela hockey en trygg framtid. 

Madelen Fahstedt:
– Det vi gjort är att tittat på video från matcherna. ”Den här spelaren har fått en hjärnskakning, hur har den uppkommit?” Då tittar vi på om det varit en spelare tacklat eller har han eller hon ramlat och slagit huvudet i isen och så vidare. Vi har alltså analyserat verkliga situationer.
– Det är också den viktiga grunden, att vi förstår hur hjärnskakningar uppkommer inom svensk hockey. Nu börjar vi på toppen eftersom det är där vi har bra videos. Efter det kan vi kanske förändra regler eller utrustning.  

Morgan Johansson:

– När vi startade det här var första frågan jag ställde kring bordet där alla dom här herrarna och damerna satt ”Vi införde 2007 tacklingsförbud från tolv års ålder, sedan förändrades det ett antal år efter. Vad har det här givit?”
– Det var ingen som kunde svara på den frågan eftersom det inte fanns någon samlade fakta. Man hade tagit ett beslut att så här gör vi, men inte vetat vad konsekvenserna kan bli av den handlingen eller regeländringen man gjort.
– Jag sa då att vi först skulle samla in data. Antal hjärnskakningar. Efter det gör vi en förändring för att sedan mäta igen. Då kan vi också se om vi fått någon förändring. Så måste vi jobba hela tiden. Vi kan inte bara göra förändring och vara nöjda med det. Det kan såklart bli sämre, men framförallt måste du veta om det verkligen blir bättre eller sämre. Det går inte att bara gissa.
– Det Madelen säger och som även Joel poängterar är att om vi gör en förändring måste vi veta, vara baserat på någonting och vi måste kunna mäta igen vad som händer. Annars famlar vi i mörker hela tiden.

Joel Hansson.Joel Hansson.Foto: Bildbyrån

VILL LÅTA RESULTATEN STYRA FÖRÄNDRINGSARBETET

Joel Hansson:

– Förändring i attityd och hur vi jobbar med utveckling kommer komma mycket från Nollvision. Vi kommer ta beslut när vi vet saker och säkerställt att vi har kunskap om olika scenarion och effekter av förändringar inom träningar, match eller vad det nu kan vara.
– Vi har tagit förändringar efter vad vi tror, vilket jag skulle säga att vi har gjort i en alldeles för stor utsträckning. Vi har traditionellt en inhämtning av förändring av regler som går ut på ett tyckande. ”Jag upplever… jag tycker… jag skulle vilja ha det här eftersom… för då tror vi att det här kan hända” 
– Det kan vara att vi kanske får se mer mål genom att låta spelarna vara i målgården. I stället skulle vi vilja att om huvudsyftet är att få fler mål, kan en väg till det vara att vi komma närmare målgården? Då måste vi se att prestation, säkerhet och så vidare, att alla dom delarna finns med så vi kan göra dom förändringarna. Nu har vi ibland gjort förändringar och sedan sett att det inte blev så bra ”ja, ja, men vi kör på ändå.”

I nästa del ska vi gå vidare med att prata om skyddens betydelse då det gäller hjärnskakningar. Vilka samarbete finns kring dom här frågorna med leverantörerna? Hur har responsen varit kring sådana här frågor hos spelarna och klubbarna? Vilka reaktioner kan vi förvänta oss av publiken och inte minst attityd och till viss del förebilder. 


TV: De läckraste volleymålen i NHL 2019/20

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten