Sök
Madeleine Östling.
Ronnie Rönnkvist
SDHL

"Kom upp spelare som var födda med en silversked i mun"

Hur mår svensk damhockey? Den frågan ställde vi till Linköpings Madeleine Östling, så ger sin syn på var Sverige står just nu, hur man hamnade där - och problematiken SDHL-klubbarna står inför när de ska säkra svensk damhockeys framtid.

–  Vi står inför dilemmat att ska vi släppa på Linda 13 år istället för Celine Tardif? Nej, det går såklart inte eftersom vi ändå måste överleva.

LINKÖPING (Hockeysverige.se)

Hur mår svensk hockey på damsidan? Damkronorna har tvingats lämna VM:s A-grupp för första gången någonsin och SDHL domineras av i första hand importer. Hur har vi det ställt med talanger underifrån och hur ska intresset för ligan få ett starkare fäste? Är rent av svensk damhockey idag där den förtjänar att vara, alltså lite i skymundan av A-VM nationerna?

Madeleine Östling har en bakgrund som spelare i bland annat Brynäs och Modo. Som tränare har hon jobbat med Brynäs, Linköping och U18-landslaget. Idag är hon en av ansvariga ledarna i Linköping. Hockeysverige.se stämde träff henne på Linköpings kansli för att få hennes syn på tillståndet i svensk damhockey.
- Snacket kring damhockeyn sedan jag själv spelade har förändrats så till vida att det idag snackas damhockey, säger Östling och fortsätter:
- När jag var ung, dom i mitt närområde kanske snackade om mig eller Karin Johansson eftersom det var vi som spelade. Då vi kom in i Brynäs, det snackades inte om damhockeyn där, i Gävle eller generellt i Sverige. inte som jag upplevde det. Det var en väldigt liten bubbla.
- Nu tycker jag att den bubblan har blivit mycket större även om det fortfarande är en liten bubbla och det pratas fortfarande damhockey och inte hockey. Jag tycker ändå att det idag är fler engagerade klubbar, media, tidningar, syns på TV…
- Sedan har själva sporten hockey blivit betydligt bättre och utvecklats. Tjejerna är, tror jag, bättre tränade, men även importerna har gjort att SDHL fått ett rejält uppsving.

Sverige vann medaljer vid OS 2002 och 2006, men även någon ytterligare VM-medalj runt den tiden. Nu har medaljregnet avtagit. Tror du det gjort att synen på svensk hockey internationellt har förändrats?
- Ja, det tror jag. Vi är inte rankade så högt som vi önskar. Vi har halkat ner lite. Svensk damhockey rankas inte så högt. Däremot tror jag att svensk juniordamhockey är lite mer med på kartan med tanke på att U18-landslaget tagit medaljer och varit med i toppen. Damkronorna har inte lika hög status. 

"EN GROP SOM KOMMER VARA TUFF ATT TA SIG UR"

Hur mycket stryk tror du hockeyn i Sverige tagit av av att hamna i B-gruppen?
- En stor grej tror jag är mentalt. Klart att det inte är roligt att vara i B-gruppen. Speciellt då fakta blåses upp att det faktiskt är första gången som det har hänt.
- Det är en grop som kommer att vara tuff att ta sig ur mentalt. Speciellt om största delen av spelarna som var med om att åka ur är den samma som ska vara med och ta Damkronorna tillbaka.

Damkronorna åkte ur A-gruppen.Damkronorna åkte ur A-gruppen.Tomi Hänninen/Newspix24

Är det viktigt att komma tillbaka snabbt till A-VM?
- Det viktiga är att bli välmående. Jag tror att det är många delar som kommer behövas för att landslaget ska bli välmående.
- En tydlig ledning är en sådan sak. Oberoende vad som hänt tidigare vill jag tänka positivt, att nu har vi tagit ett nytt avstamp. Vi vet vem som ska styra skutan samtidigt som förbundet fått lite att tänka på efter bojkotten och allting. Det behövdes kanske rensas ut.
- Sedan tror jag att vi klubbar har ett ansvar eftersom det är här våra svenska spelare är.

Har du märkt av att det har varit svårare senaste tiden att rekrytera svenska unga spelare till hockeyn här i Linköping?
- Jag har inte varit här så länge att jag kan jämföra. Jag vågar inte riktigt svara på om jag kan se någon skillnad bara för att vi har åkt ner i B-gruppen… 

FÖRESLÅR TAK FÖR IMPORTER

En del pekar finger och säger att svensk damhockey är ganska kass, inte förtjänar att satsas på och så vidare, tror du det här i kombination med att vi inte spelar A-VM påverkar rekryteringen?
- Jag tror att vi hade haft en större positiv effekt om vi hade pratat positivt istället. Nu blir man en samlad kraft som pratar negativt. Klart att det finns dom som tänker ”Varför ska jag hålla på med hockey. Det är roligare att hålla på med fotboll eftersom det är en mer positiv anda där”. Eller att dom här tjejerna struntar i att hålla på med sport och satsar på att göra någonting annat istället.
- Vi ska inte ljuga, men att bara klanka ner och ta fram det som är negativt tror jag ingen vinner på. I stället ska vi försöka göra det bättre hela tiden, öka förutsättningarna, ge förutsättningar för att spelarna ska få en högre kravställning och i slutändan bli bättre.

Du säger att landslaget får en nystart, tror du det här även sprider sig ner i klubbarna runt om i landet, att det faktiskt är dags att kavla upp ärmarna och ge tjejerna bättre förutsättningar?
- Jag hoppas det. Min roll är nu som blockansvarig på damsidan här i LHC. Den rollen har vi för att vi ska ha en strategi att jobba mot. Vad vill vi? Nu har vi satt upp en tioårsplan som ska offentliggöras snart.
- Vad är det LHC vill och vad har vi för rykte idag med vår SDHL-trupp med många utländska spelare? Utländska spelare som har den här extra kryddan vill vi och alla lag ha. Samtidigt vill vi få upp egna produkter från vårt NIU-lag, spelare från Linköping. Här har vi varit ganska dåliga på att utbilda dom tjejerna så dom faktiskt tar en plats.
- Vi har flickor som idag väljer att spela med sina kill-lag eftersom det är något man alltid gjort. Det säger vi ”gör det” men vill du en gång i veckan så har vi Team flick-träning där man får träffa andra tjejer i föreningen som också spelar med killar.
- Någonstans kommer det ett stopp där du inte längre kan spela med killar. Då vill vi att man ska kunna hoppa över till vårt D18 som sedan blir D20 och efter det upp till SDHL.
- Där har vi, som jag sa, en tioårsplan med jättemånga delmål där vi måste jobba hårt tillsammans både flick och damsidan. Vi måste ge bättre förutsättningar för alla våra spelare samtidigt som vi ska ha ett attraktivt SDHL-lag. 

Madeleine ÖstlingMadeleine ÖstlingRonnie Rönnkvist

Pratar ni klubbar i SDHL med varandra om hur ni gemensamt kan utveckla svensk damhockey?
- Nej. SDHL ska ha utländska spelare. Vi vill ha det eftersom det är kryddan. Vi vill ha världens bästa liga för det hjälper oss också.
- Däremot kanske det måste komma någon sorts tak. Jag tror inte att det taket ska vara så lågt. Att säga att det bara får vara fyra importer i varje lag går inte eftersom det är alldeles för lågt. Tycker vi det är okej att tio av 20 spelare är utländska? Kanske är det där vi får börja.
- Visst, ligan kanske går ner en procent, men samtidigt får vi upp fler svenska spelare. Jag tror inte på att vi bara säger ”nu fyller vi på ligan med svenska spelare”. Landslaget kommer inte bli bättre av det.
- Vi står inför dilemmat att ska vi släppa på Linda 13 år istället för Celine Tardif? Nej, det går såklart inte eftersom vi ändå måste överleva. Jag tror att vi behöver en samlad kraft där vi har en överenskommelse i SDHL hur vi klubbar ska tänka här. Kan vi tänka lika?
- Skulle jag tänka på ett sätt och exempelvis HV71 på ett annat. Då kommer vi inte ha en chans. Vi kan inte sätta 13-åriga Linda att tampas med Sidney Morin för då kommer vi åka ur SDHL. Vi måste ha en gemensam syn på vad ligan vill eftersom den har krav på sig att skicka svenska produkter till landslagen. 

"ALLA VILL HA SVENSKA SPELARE"

Är generellt våra tränare i SDHL för fega att plocka in unga svenska spelare framförallt ut på isen i viktiga lägen?
- Nej, det tror jag inte. För det första vill alla ha svenska spelare. Ta exempelvis Hanna Thuvik. Vilken bra sajning av Erika Grahm. Jag tror många lag vill ha henne, men det finns inte 20-30 till Hanna Thuvik. Sedan är glappet ganska lågt nere.
- Jag kände så här själv då jag var tränare att 1. Mäktar min unga spelare med att möta Jennifer Wakefield i 120, viket kanske kan förstöra hennes karriär? 2. Det är nog bättre att dubbla Lene Tendenes eftersom vi då har möjligheten att vinna den här matchen.
- Någonstans är det otroligt resultatinriktat också eftersom vi måste vinna matcher. Jag kan låta hela D20 spela i SDHL, men då kommer vi förmodligen förlora. 

Hanna Thuvik.Hanna Thuvik.Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Är vi där som egentligen alla pratar om att vi måste ha en stark juniorliga eller liknade där svenska spelare kan fortbilda sig?
- Syd har den bästa ettan, enligt mig, och ändå är det ett för stort steg upp. Dessutom spelas det för få matcher.
- Jag tror att någonting måste hände så det blir något under. Fler matcher, bättre motstånd, NIU-lagen möter varandra…

Hur ser du på att lagen i SDHL knappt inte värvar från övriga klubbar i ettan?
- Först och främst är det tråkigt och inte så vi vill ha det. Det är samtidigt försåtligt eftersom glappet är för stort.

Vad ska vi göra åt det här problemet?
- Jag tror att vi är en bra bit på väg att få fler och tuffare matcher. Idag ser det otroligt skralt ut i Division 1. Nivåerna upp till SDHL är mer än ett häststeg eftersom man där möter världseliten.

Hur ser du på återväxten inom damhockeyn i Sverige?
- Lite som på killsidan, att det kommer bättre och sämre årskullar. Nu har jag inga siffror, men jag har hört positivt om att det kommer fler och fler till Tre Kronors hockeyskola. Nu är dom, som sagt var, på Tre Kronors hockeyskola och kommer inte göra oss i eliten starkare för ens om tio år.
- Det är också därför vi har satt den här tioårsplanen. Vi vill stärka det vi har, men vi måste också rekrytera fler. Om tio år vill vi att det är dom som ska komma upp i D18. 

"KAN ALDRIG TVINGA NÅGON"

Kullen som idag är 15-18 år och ska vara den generation som ska spela i SDHL närmsta tio, tolv åren, hur upplever du återväxten där?
- Jag tycker att det ”ploppar upp” fler och fler som sticker ut jämfört med hur det såg ut för fyra år sedan. Däremot är det flera tjejer som har fler sporter dom är duktiga på.
- Det är också något vi tampas med. Är man väldigt duktig på hockey kan man ge sig på att den spelaren även är duktig i fotboll. Så upplever jag det i alla fall.

Hur ska hockeyn lösa det?
- Vi måste få hockeyn att bli mer attraktiv…

Hur ska hockeyn lösa det?
- Det är en jättekomplex fråga. Vi kan aldrig tvinga någon tycka att hockeyn är roligast. Sedan vill vi att dom ska tycka det. Motivationen och drivet kommer inifrån. Vi kan bara skapa förutsättningarna så tjejerna känner att det här är den värld dom vill leva i.
- Jag tror både herr och damhockeyn i stort här i Sverige har lite att jobba på där. Vi behöver prata om det mer eftersom det faktiskt är människor vi jobbar med. 

Leksandstalangen Annie Silén.Leksandstalangen Annie Silén.Foto: Ronnie Rönnkvist

"DEN MENTALITETEN VI VILL HA"

Jag har träffat många unga tjejer senaste åren och det jag främst upplever är att deras inställning och motivation börjar likna Maria Rooth och Erika Holst nivåer. Har det varit ett glapp där under några år eller hur ser du på det?
- Nej, det tycker jag inte, men det är den mentaliteten vi vill ha. Positivt om det är så. Toppen har den mentaliteten. Jag hade önskat att det var fler. Det är också vad jag menar att det idag kommer fram fler toppar jämfört med för tre, fyra år sedan.
- Samtidigt, vilken är en lite negativ tvist, jag upplevde att det för några år sedan kom upp spelare som tänkte att man skulle få en plats. Dom var födda med en silversked i mun. På den här nivån får man ingenting utan du måste förtjäna och ta platsen.
- Där upplever jag att det hänt en del, att det börjar vända tillbaka. ”Jag ska visa…”. Det är den mentaliteten vi vill ha. Nu har jag bara varit på en landslagskamp i år, men det var det ingen som tog något för givet där utan tjejerna visade att dom vill ha en plats.
- Jag kan känna att det fanns några årgångar där man gled runt lite. Spelarna hade talangen för hockeyn, men inte träningstalangen. Då kan du bara till en nivå. Sedan blir det inte mer. Har du även den här träningstalangen kan du ta dig väldigt långt.

Vilka ben måste vi stärka upp både på kort och lång sikt?
- Jag vet att många klubbar redan jobbar med det, men vi måste rekrytera fler tjejer till ishockeyn. Där ligger vi i numerärt underläge jämfört med killarna.
- Vår plan är att vi ska ha lag i F10, F12, F14, och F16. Sedan vill vi såklart att det ska se likadant ut på tjejsidan som på killsidan. Här blir rekryteringen superviktig och att vi då bibehåller spelarna. Titta på en SHL-match, vilka som är där och kollar. Övergripande är det män. Hur lockar vi det andra könet? Hur kan vi göra det här mer till hela folkets sport?
- Jag tror det är en jätteutmaning med tanke på hur samhället ser ut med andra idrotter. Också hur stressad man är med jobb och sådant. Är du stressad kanske det är skönare att sitta hemma och följa matcherna på C More. Där har vi en utmaning som alla sporter står inför.
- Det är viktigt att vi, alltså storklubbarna, gör det här, men det är också viktigt att vi stöttar mindre klubbarna. Vi har tjejer som åker från Tranås för att spela här eftersom möjligheten inte finns där.
- Att pendla den sträckan, det kan gå något år sedan kanske inte tjejen tycker det är så himla kul att sitta och åka. Här vill och måste vi vara med och stötta upp. Finns det fler tjejer som vill spela hockey i Tranås så ska dom givetvis vara där till man söker ett NIU.
- Där har vi ett ansvar som stor idrottsförening. Det här kommer ta tid och et finns inget ”quick fix”. Det handlar om år ut och år in jobba tillsammans, avslutar Madeleine Östling samtidigt som LHC:s sportchef, Niklas Persson, kommer och morsar.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten