Sök
Jaroslav Askarov är redo att gå i Andrej Vasilevskijs fotspår.
Foto: Bildbyrån / Montage
NHL-draften

Jaroslav Askarov – i Andrej Vasilievskijs fotspår

Han kan bli den förste målvakten sedan Carey Price 2005 att bli plockad topp tio i en NHL-draft. Han har redan jämförts med och gått en liknande väg som landsmannen Andrej Vasilevskij. Jaroslav Askarov är målvaktstalangen som spås bli näste världsstjärna.
– Han är otroligt bra och håller redan en hög nivå som 18-åring. Då kan man ju undra var han kommer att vara om några år, säger svenske lagkamraten Magnus Hellberg till hockeysverige.se.
 

Totalt 13 målvakter har valts i förstarundan av NHL-draften sedan 2000. Resultatet har varit höga toppar men också extremt djupa dalar under åren. Målvakters utveckling är betydligt svårare att förutspå i tidig ålder och det kan slå helt fel genom att chansa med ett tidigt val. Det kan också bli på bekostnad av en bra spelare som kan gå in från start och leverera. 

Ingen målvakt har gått tidigare än nummer elva sedan Jack Campbell valdes av Dallas Stars 2010. Det säger en hel del om hur försiktiga general managers har blivit med tidiga målvaktsval i första rundan.

I år finns det däremot någon som kan ändra på det. Ryske målvaktslöftet Jaroslav Askarov ses som den bästa ryske målvakten sedan Andrej Vasilevskij och kan bli den första målvakten sedan 2005 (Carey Price) att gå topp tio i en draft. Det är ingen dålig press på sig som Askarov går in i draften med. 

18-årige och 190 centimeter långe Askarov är dock van vid just press.

"DOMINANT PÅ JUNIORNIVÅ"

Han har dominerat på juniornivå under en längre tid. Han har bland annat lett Ryssland till seger i U-17 Hockey Challenge där han blev utsedd till turneringens målvakt. Han fick bara nöja sig med silver vid U18-VM 2019 men blev även där turneringens bästa burväktare och fick en plats i All Star-laget. Som underårig. I semifinalen mot ett favorittippat USA stoppade han 40 skott och räddade alla fem straffar. Han hade även otroliga 96,0 i räddningsprocent under Hlinka-Gretzky Cup 2019 och såg till att vinna guldet åt sitt land i finalen mot Kanada. Den gångna säsongen fick han dessutom debutera och vinna i KHL, som 17-åring.

Jaroslav AskarovFoto: Bildbyrån

Att han jämförs med sin landsman Vasilievskij är inte konstigt. De har båda en atletisk spelstil och kan göra spektakulära räddningar. Båda två spelade i MHL i tidig ålder och har levererade fina siffror i juniorligan. De har varit underåriga i landslagstrupper, haft fantastiska resultat genom årskullarna och varit stjärnor tidigt i sina karriärer. 

Efter draften kommer också båda två att ha valts i en förstarunda. 

Det finns ytterligare en gemensam nämnare men som däremot inte är lika rolig för dem. Ryssland har spelat JVM-final när båda har varit med i truppen. Däremot har ingen av dem fått stå i finalen. 

Efter att ha varit briljant under stora delar av turneringen fick Vasilievskij överraskande sitta vid sidan och titta på när Mika Zibanejad avgjorde finalen 2012 på Andrej Makarov. I fjol fick Askarov, efter en svajig turnering, lämna plats för Amir Miftachov som fick förtroendet när Ryssland förlorade mot Kanada.

"HITTAT TILLBAKA EFTER SKAKIGT JVM"

Det finns alltså en hel del likheter med duons karriärer under juniortiden. Något som däremot skiljer dem åt är att Askarov plockar med högerhanden. Den gångna säsongen var det bara sex av totalt 87 målvakter som gjorde det under NHL:s grundserie men faktum är att Vasilievskij egentligen skulle ha gjort detsamma.

– Jag är vänsterhänt och gör allt med vänsterhanden men det var tuffa tider i Ryssland på den tiden. Vi hade ingen utrustning för högerfattning, så jag hade inget annat val än att byta till att plocka med vänster, har Vasilievskij tidigare sagt.

Just JVM är annars den enda dippen hittills i Askarovs unga karriär. Det blev totalt fem matcher med en räddningsprocent på ynka 87,7 för den dåvarande 17-åringen. Det verkar dock inte ha skrämt iväg NHL-scouterna och Askarov har studsat tillbaka och inlett säsongen på ett strålande sätt. Han har fått vakta kassen vid tre tillfällen med SKA Sankt Petersburg i KHL och har en räddningsprocent på 97,4. Det är visserligen inte många matcher, men Askarov har fått smaka på seniorspel och visat att han kan leverera även där.

Jaroslav AskarovFoto: Bildbyrån

En som har fått se Askarov på nära håll är målvaktskollegan Magnus Hellberg. Svensken, som är inne på sin tredje säsong i Sankt Petersburg, är väldigt är imponerad av sin kollega.

– Han har varit med oss ett tag och fått göra några matcher. Han har en grym potential och man glömmer nästan bort att han är så ung som han är. Han har spelat riktigt bra och har fått visa att han även kan leverera på seniornivå, säger Hellberg till Hockeysverige.

Hellberg ser stor potential och menar att Askarov har viktiga verktyg för att lyckas i NHL. 

– Han är stor, lång och är vältränad för sin ålder. Han har även bra balans, rör sig väldigt bra tekniskt men kan även sträcka ut och göra panikräddningar. Det tror jag är en väldigt viktig sak, framför allt i NHL där det går så pass snabbt. Han har en väldigt bra bas men kan göra panikräddningar eller sträcka ut och gå ned i split om det behövs. 
– Han är även duktig med klubban och är inte rädd för att spela pucken. Det är också viktigt borta i NHL.

Han kan även se vissa likheter med Vasilevskij.

– Vasilevskij har väldigt bra balans. Trots att han sträcker ut och går ner i split kan han hålla överkroppen väldigt bra. Det tycker jag att jag har sett även med Askarov. Båda är dessutom stora. Sedan är alla unika med sin touch på sitt spel. 

Hellberg beskriver Askarov som väldigt lugn och trevlig och någon som jobbar hårt. Han återkommer ofta till att det kan vara svårt att tro att han bara är 18 år. 

– Han är otroligt bra och håller redan en hög nivå som 18-åring. Då kan man ju undra var han kommer att vara om några år. 

"ALLA VERKTYG FÖR ATT LYCKAS"

Att Askarov lär befinna sig i NHL inom en snar framtid känns i alla fall givet. Frågan är hur högt han kan gå i draften. Hellberg tror i alla fall att det lag som väljer att plocka honom knappast kommer att ångra sig.

– Det finns målvakter som har gått i första rundan som inte har lyckats, men jag tror inte det blir så i det här fallet. Med tanke på potentialen han har tror jag att han går en väldigt ljus framtid till mötes. Självklart måste man jobba hårt och det är mycket som ska klaffa men om man ser till potential, hur han är som person och hur han är på isen har han alla verktyg för att lyckas. Det ska bli väldigt spännande att se, avslutar Hellberg.

Magnus Hellberg ser en ljus framtid för Askarov.Magnus Hellberg ser en ljus framtid för Askarov. Foto: Bildbyrån

Om Askarov blir den första målvakten sedan Price att väljas topp tio återstår att se. På Craig Buttons slutgiltiga draftlista är han rankad på sjätte plats och även Button menar att Askarov har alla verktyg för att bli en stjärna. 

Det finns flera lag som behöver stärka upp sin målvaktspool där till exempel Detroit Red Wings (4) New Jersey Devils (val 7), och Minnesota Wild (9) alla skulle må bra av ha en Askarov i sina organisationer. Även Carolina Hurricanes (13) kommer säkerligen att fiska runt för att hitta en möjlighet att plocka honom om han inte faller till deras nuvarande val. 

Det brukar heta att ett bra lag byggs bakifrån. Mycket tyder på att den organisation som väljer Jaroslav Askarov har kommit en bra bit på det bygget och går en ljus framtid till mötes.


TV: Experterna imponeras – så tidigt kan Holtz gå i draften

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten