Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: Varför inte lägga ut publikfrågan på lokal nivå?

Skulle en lösning kunna vara att lägga ut hanteringen kring publikfrågan på mer lokal nivå? Om detta och mycket annat funderar Henrik Skoglund över nedan.

Igår lät inrikesminister Mikael Damberg och Kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna (puh!) Amanda Lind meddela att vi högst troligt kan förvänta oss 500 personer på läktarna efter den 15 oktober. Det finns ett färdigt förslag och det ska klubbas den 8 oktober. Om nu inte Covid-19 börjar skena igen vill säga.

Jag blir faktiskt lite förundrad över att så många ledare inom elitidrotten har uttalat sig positivt om att vi troligtvis snart kommer få se en ökning från 50 till 500 personer. De menar att det är en bra start på vägen fram mot högre publikantal.

Ingalunda säger en enkel man från Månsarp. Det är inte alls en bra början. Elitklubbarna blöder och de blöder nu. Sedan kan man alltid diskutera varför de blöder. För dyra spelarlöner? I vissa fall är det garanterat så. I andra fall förhåller jag mig tveksam till det. Mora i allsvenskan exempelvis tycker jag har anpassat sin kostym efter verkligheten, men det ser ändå inte ut att räcka.

Under onsdagen kom dessutom den nedslående rapporten från revisionsfirman EY att 10 av 14 klubbar kommer hamna på negativt eget kapital i händelse av en helt publikfri säsong. Luleå och Djurgården är två av dessa klubbar, två klubbar som fått beröm för sitta sätt att dra åt svångremmen i dessa tider. Men det verkar alltså inte hjälpa ändå.

Det är ju knappt så man vågar sticka ut hakan i denna frågan längre. Tycker man att publikkapaciteten borde utökas så rusar det på mindre än en sekund fram självutnämnda statsepidemiologer som i bästa fall förklarar varför detta är totalt omöjligt. Dock utan att egentligen kunna servera någon avgörande poäng. I andra fall så kommer det anklagelser om att man önskar livet ur pensionärer för att man vill utöka publikkapaciteten. Bedrövligt debattklimat om ni frågar mig.

1. Jag har full förståelse och respekt för att liv och hälsa är prio ett i dessa tider. Jag tillhör dem som hela tiden har tyckt att regeringen och Folkhälsomyndigheten har skött detta på bästa sätt. 

2. Jag har noll förståelse för den inkonsekvens som verkar råda. På Mall of Scandinavia och Ullared verkar det kunna få vara hur mycket människor som helst på samma gång. Likadant i i kollektivtrafiken. Ooops, jag drog tydligen en ”trött” jämförelse, något man tydligen inte får göra enligt de självutnämnda statsepidemiologerna, som tydligen gått och blivit vett- och etikettexperter också mitt upp i allt. 

Från och med den 1 oktober kommer det bli ”fritt” fram med besök på äldreboendena. En sanning med modifikation ska sägas, så som jag har förstått det så är det upp till varje aktör att bestämma hur de tycker att besöken ska genomföras. Jag kan tänka mig att det fortsatt kommer vara en hel del restriktioner i samband med besök hos våra äldre.

I min egen hemstad, Jönköping, så har några påhittiga filurer under ett bra tag arrangerat bilträffar som samlar över 1 000 personer i många fall. Polisen har uttalat sig att de helt enkelt inte har resurser att upplösa dessa träffar, så de får fortgå.

Det är så ologiskt så man inte riktigt vet vart man ska ta vägen faktiskt. Jag har förståelse för polisens beslut, men det funkar alltså att genomföra illegala arrangemang där vi faktiskt inte vet ett endaste dyft om hur säkerheten kring social distansering bedrivs. Troligtvis bedrivs den inte alls. Samtidigt får inte idrotten genomföra lagliga arrangemang med 50 (I dagsläget) personer. En bransch som förmodligen skulle klara säkerheten några tusen procent bättre än bilträffarna, där jag dessutom räknar med att mängder av alkohol är inblandat. Vem har inte varit ung, klart jag vet hur det funkar!

I Finland kommer man släppa in 500 personer per sektion på arenorna via olika ingångar. I Schweiz kommer man tillåta två tredjedelar av den totala sittplatskapaciteten. 

Men inte i Sverige. Inte i Sverige. Här ska Friends Arena få ta emot lika många åskådare som Liljas Arena i Nybro. 

Detta då regeringen vill ha en sammanhållen linje i denna fråga. Svagt kan jag tycka. Jag menar inte att regeringen skulle varit ute och mätt avstånd mellan stolar och rader i alla våra ishallar, men varför inte lägga över ansvaret på detta till regionerna?

Regionerna vet ju lite mer hur det ser ut på deras egen hemmaplan. Om stockholmarna i majoritet tar sig till Hovet per tunnelbana i dessa tider när dessutom smittan ökar där, så kanske det inte är smart att just nu ha mer 500 på läktaren under ett tag.

Däremot i de områden av landet där smittan knappt inte ökar samt att en majoritet tar bil, apostlahästar eller cykel till arenorna, varför inte låta de släppa in fler människor?

Sedan kan man ha ett tak på exempelvis två tredjedelar av den totala sittplatskapaciteten, absolut. Men regeringen borde tillåta mer självstyre av regionerna i detta läge. Kan jag känna. Allra minst hade man ju hoppats på lite mer flexibilitet från de folkvalda.

En positiv grej med gårdagens besked var ju att SDHL och Hockeyettan nu i stora drag kan andas ut. Om vi kommer dithän att vi får 500 på läktarna. Men, nu ska ni få höra:

Det pratas ständigt och jämt om breddens betydelse för svensk ishockey. Med all rätta såklart. Men det pratas knappt aldrig om elitens betydelse för bredden. I min värld så lever nämligen de i symbios.

Mindre klubbar behöver något att sträva efter. Sen kanske det kan vara en utopi att Nässjö HC någon gång kommer kunna mäta sig med Frölunda och Färjestad. Men det är ju faktiskt rent tekniskt möjligt med tanke på att alla klubbar genom sportslig prestation kan röra sig genom seriesystemet.

I just exemplet Nässjö så har de faktiskt bara för några år sedan haft möjligheten att mäta sig med de stora, fast då på juniorsidan när deras J18-lag tillhörde den högsta divisionen och mötte bland annat Frölunda. Snacka om att få belöning efter allt hårt slit som ideella krafter lagt ner.

Jag är därmed lite oroad. Om ”drakarna” går omkull. Vad finns det då för de mindre klubbarna att sträva efter? På sikt. Likadant, vad kommer hända med SDHL och juniorhockeyn om SHL-klubbarna inte längre har möjlighet att pumpa in pengar i dessa delar av sin verksamhet?

Sammanfattningsvis: Liv och hälsa går före allt annat. Men jag är fullständigt övertygad om att det går att göra mer än vad som hittills gjorts för att rädda elithockeyn, utan att för den sakens skull riskera något gällande hälsoläget. Det är en balansgång, men ingen omöjlig sådan.TV: Sebastian Strandberg om nederlagstippade Djurgården

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 augusti
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten