Sök
Steve Yzerman och Julien BriseBois byggde Tampas mästarlag.
Foto: Bildbyrån
NHL

DOKUMENT: Så byggdes Tampas mästarlag

Supertalanger, draftfynd och stjärntrejder. Det är några av ingredienserna som till slut gav Tampa Bay Lightning deras andra Stanley Cup-titel efter flera års misslyckanden.

2004 vann Tampa Bay sin första Stanley Cup-titel. Efter en lång väntan och flera misslyckanden lyckades laget äntligen vinna igen efter att ha besegrat Dallas Stars i finalen. Vägen till titeln har varit lång och bråkig med flera drag på vägen. Här sammanfattas sex nyckelpunkter som gjorde Lightning till ett mästarlag.

DRAFTSTJÄRNORNA  

Tampa Bay slutade sist av alla lag säsongen 07/08. Det ledde till att man vann draftlotteriet och hade möjlighet att plocka in en blivande superstjärna vid draften 2008. Valet föll på Steven Stamkos i en draft som annars innehöll en mängd blivande stjärnbackar. Vad sägs om Drew DoughtyAlex PietrangeloErik KarlssonJohn Carlson och Roman Josi.

Året efter hade både Stamkos och Tampa en tung säsong. Laget samlade bara ihop 66 poäng men den här gången fick man välja som tvåa, efter New York Islanders som valde John Tavares. Tampa använde då andravalet åt att plocka Victor Hedman

Tre år senare, 2012, skulle Steve Yzerman, som hade tagit över som general manager året innan, drafta en av de absolut viktigaste pusselbitarna till Tampas mästarlag. Laget hade två förstaval. Det första, tiondevalet, använde man åt att välja Slater Koekkoek som knappast blev vad man trodde och inte längre är kvar i laget. Elva val senare plockades däremot Andrej Vasilevskij. Ryssen hade länge dominerat på juniornivå och föll alltså i händerna på Yzerman som inte tvekade.

Andrej Vasiljevskij.Andrej Vasiljevskij.Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

DRAFTFYNDEN

Är det något som Tampa har varit skickliga på så är det att hitta fynd sent i drafterna. 2007 valdes Alex Killorn i tredjerundan som 77:e spelare totalt.

2009 blev det två lyckoträffar. I andrarundan, som 58:e spelare totalt, fanns ingen mindre än Nikita Kucjerov. Ryssen har gjort flest mål och assist av alla spelare som gick i draften 2011. Den andra spelaren från den draften är Ondrej Palat. Tjecken valdes inte förrän i sjunde rundan som 208:e spelare och fjärde sist av alla. Sedan dess har det blivit nästan 500 matcher och över 300 poäng. 

Cédric Paquette tingades i fjärderundan 2012 och gnuggar på i lagets fjärdekedja. Han är knappast den flashigaste spelaren på isen men fyller en viktig roll. 

En som däremot är betydligt roligare att titta på är Brayden Point. Kanadensaren fanns tillgänglig i tredjerundan 2014 och gick som 79:e spelare. Yzerman valde att trejda upp en placering för att knyta åt sig Point, vilket har visat sig vara ett mästerligt drag av honom.

Draften 2015 var fullsmockad med talang. Tampa hade visserligen två val i både andra- och tredjerundan och visst kan man kritisera dem för att inte ha prickat rätt med någon ytterligare i den draften, men det gick rätt bra ändå. Med sitt 72:a val plockades Anthony Cirelli. Centern har haft en riktigt fin utveckling och avslutade precis sin tredje NHL-säsong.

Nikita Kutjerov.Nikita Kutjerov.Foto: Derek Cain/Icon Sportswire

ODRAFTADE NYCKELSPELARE  

Tyler Johnson  skrev ett treårigt rookiekontrakt med Tampa 2011. Det sägs att han storlek (173 centimeter) ska ha varit anledningen till att han aldrig draftades men Johnson har haft en rätt lyckad karriär ändå. Hans bästa säsong var 14/15 när han sköt 29 mål och samlade ihop 72 poäng under grundserien. 

I slutspelet samma säsong gjorde han 23 poäng på 26 matcher. 

Yanni Gourde spelade i ECHL och kämpade länge på i AHL. NHL-debuten skedde först säsongen 15/16 men det stora genombrottet kom säsongen 17/18 när han gjorde 64 poäng på 82 matcher. 28-åringens nya kontrakt, med en lönetaksträff på 5,166 miljoner dollar per säsong, startade den gångna säsongen.

Yanni Gourde.Yanni Gourde.Foto: USA Today Sports

STJÄRNTREJDER   

Sommaren 2017 valde Steve Yzerman att trejda Jonathan Drouin i utbyte mot Michail Sergatjov. Tampa fick också ett andraval i draften 2018 och gav bort ett sjätteval i samma draft. Drouin hade haft en del strul för sig under tiden i Tampa och Yzerman såg en möjlighet att få in en spelskicklig back. Drygt tre år senare kan man nog påstå att Tampa vann den trejden. 

Ryan McDonagh trejdades till Tampa vid deadline 2018 tillsammans med J.T. Miller. Laget fick ge upp Vladislav NamestnikovBrett HowdenLibor Hájek, ett förstaval 2018 och ett villkorligt 2019. Man valde även att skiva ett nytt sjuårskontrakt med McDonagh sommaren 2018 och den tidigare Rangerskaptenen är en viktig kugge i backuppsättningen.

Erik Cernak var knappast ett lika tungt namn som ovanstående men däremot gick Ben Bishop i motsatt riktning när man trejdade med Los Angeles Kings 2017. Cernak, som draftades av Kings i andrarundan 2015, har utvecklats fint och fanns med i lagets alla 25 slutspelmatcher.

Michail Sergatjev.Michail Sergatjev.Foto: Kim Klement-USA TODAY Sports

BILLIGA FREE AGENT-VÄRVNINGAR  

Inför och under säsongen plockade Tampa Bay in uträknade och utställa backtrion Kevin ShattenkirkLuke Schenn och Zach Bogosian på billiga kontrakt och i skyddade roller. Shattenkirk hade en misslyckad tid i Rangers och blev utköpt förra sommaren. Tampa såg sin chans att väcka liv i honom och 31-åringen har inte gjort någon besviken. Luke Schenn har pendlat mellan NHL och AHL de senaste åren och har knappast varit ordinarie under hela säsongen men gjorde ändå elva matcher i slutspelet. Zach Bogosian sparkades av Buffalo under säsongen när han inte var sugen på att spela i AHL. Istället valde Tampa att plocka upp honom och skrev ett kontrakt säsongen ut. Man valde även att förlänga kontraktet och skrev ett nytt tvåårsavtal med Braydon Coburn inför säsongen.

På forwardssidan hämtade man in Pat Maroon på ett ettårskontrakt. 32-åringen har nu vunnit Stanley Cup två säsonger i rad och fortsätter att visa hur viktig han är för sina lag, framförallt i ett slutspel. 

Patrick Maroon.Patrick Maroon.Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

SMARTA DEADLINEDRAG  

Vid årets trade deadline gjorde Tampa och Julien BriseBois två smarta drag inför slutspurten av säsongen som kanske blev helt avgörande. Visst, det kostade två förstarundor, Nolan Foote och Anthony Greco för att plocka in Blake Coleman och Barclay Goodrow från New Jersey respektive San Jose men duon har varit väldigt framgångsrik under sin korta tid i Tampa. Jobbiga att möta och oerhört nyttiga att få in i det stjärnspäckade lagbygget.  

Det måste tilläggas att Tampa har varit väldigt duktiga på att utveckla sina talanger och gett dem tid i antingen juniorligorna eller i AHL. Organisationen har sällan stressat talangerna och det har gett resultat. 

Efter 16 års väntan kan man nu titulera sig Stanley Cup-mästare för andra gången.

2020 års Stanley Cup-mästare.2020 års Stanley Cup-mästare.Foto: Perry Nelson-USA TODAY Sports


TV: Se Tampa Bays Stanley Cup-firande i omklädningsrummet

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten