Anders Lundberg.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Landslag

"Lider med dom som hade en sista möjlighet att delta i VM"

ANNONS
Igår kom beskedet att U18-VM i Linköping och Mjölby ställs in.
För förbundskaptenen Anders Lundberg blev det ett slag i ansiktet – men 37-åringen tycker mest synd om tjejerna som går miste om sin sista VM-chans.
– Jag tänker främst på tjejerna som inte får möjligheten att spela. Framförallt lider jag med dom som hade en sista möjlighet att delta på ett U18-VM, säger Lundberg till Hockeysverige.se

Igår kom det väntade men samtidigt mycket tråkiga beskedet att U18-VM ställs in. Ett VM där Förbundskaptenen Anders Lundberg hade stora förhoppningar om en framskjuten placering. Att nu turneringen ställs in innebär också att spelarna födda 2003 missar sin sista chans att spela ett Junior-VM. 

– När jag fick beskedet, det var sorg. Det var känslan som kom till mig, berättar en besviken Anders Lundberg och fortsätter:
– Jag tänker främst på tjejerna som inte får möjligheten att spela. Framförallt lider jag med dom som hade en sista möjlighet att delta på ett U18-VM.
– Samtidigt, i allt det här får jag vara lite förnuftig och förstå att det är en pandemi som pågår i världen. Kopplat till det är hockeyn väldigt liten i sammanhanget. Det gör ändå inte att besvikelsen försvinner för den sakens skull. 

Känner du att alla alternativ till spel var uttömda?
– Det är inte jag rätt person att uttala mig om. Jag har inte alls varit involverad i dom diskussionerna. Beslutet är fattat av Internationella förbundets council och jag har ingen aning om hur dom processerna har varit. 

Anders Lundberg.Anders Lundberg.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

OKLAR SÄSONG VÄNTAR  

Hur kommer U18-landslagets säsong se ut nu då U18-VM är inställt?
– Det vet vi inte ännu. Det enda beskedet har gett oss är att VM är inställt. Det kan fortfarande betyda att vi spelar Finnkampen i november. Då är det bara två nationer det handlar om och Finland och vår pandemisituation.
– Jag och vi hoppas såklart att vi kommer kunna genomföra allt annat om möjligheten finns till det. Även om VM såklart hade varit höjdpunkten så är det fortfarande en utbildning för dom här tjejerna vi håller på med. Vi tycker också att våra samlingar är viktiga för våra tjejers utveckling.
– Där är vi uppe i en process där vi tittar på plan A, plan B och en eventuell plan C-lösning på hur vi gör. Det är jätteviktigt att vi hittar vägar till att bidra för tjejernas framtida utveckling. 

Hur snabbt kan du slå om och börja fundera kring nästa säsongs U18-VM och främst då spelarna födda 04:a?
– Det är en bra fråga. Klart att jag just nu är jättebesviken. Det ligger också i mitt uppdrag att jag måste acceptera det som händer och sker. Hela tiden tänka att göra det bästa utefter varje situation.
– Självklart kommer jag relativt snart kunna tänka på nästa U18-VM, men här och nu tänker jag på dom som är U18-spelare den här säsongen och att ta hand om dom. Det får inte bli att vi låssas att 03:orna försvunnit. Dom betyder fortfarande lika mycket även om vi inte får möjligheten att spela ett VM. Deras utveckling är lika viktig som kommande års spelares.

U18-VM skulle ha spelats i Linköping och Mjölby 5-12 januari 2021. 

Förutom att damernas U18-VM ställs in så ställs även alla JVM-turneringar för herrar in, förutom elitdivisionen där Juniorkronorna spelar. Dessutom ställs alla U18-VM-turneringar under elitdivisionen in. 


TV: Sebastian Strandberg om nederlagstippade Djurgården

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch