Sök
Philip och Malte Hasselgren.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Ratade i Brynäs – nu prövar bröderna lyckan i USA

Bröderna Hasselgren, Malte och Philip, kommer från Gävle och hade förhoppningar om att spela i hemmaklubben Brynäs IF. De ratades dock av Brynäs i mitten av tonåren och fick i stället spela i Valbo och Falun. 
Nu ska de talangfulla bröderna flytta till USA och testa på spel i NAHL-laget Lone Star Brahamas.  

LEKSAND/ULLVI (Hockeysverige.se)

Tanken var att Malte och Philip Hasselgren skulle satsa på att komma fram inom hockeyn i Brynäs. Så blev det aldrig. Båda ”ratades” av sin moderklubb. Istället blev det spela i Valbo respektive Strömsbro innan hockeyutbildningen gick vidare i Falun. Där har utvecklingskurvan pekat rakt uppåt och inför säsongen 2020/21 kommer bröderna spela i NAHL för Lone Stars Brahmas där målvaktstalangen från Frölunda, Ludvig Persson, spelade förra säsongen. 

– Brorsan Malte startade före mig. Det var i tre, fyra års åldern. Föräldrarna började skjutsa upp Malte till träningarna och jag hängde med. Sedan började jag själv ett halvår senare, berättar Philip Hasselgren då hockeysverige.se träffar bröderna Hasselgren för en intervju i Ullvi i utkanten av Leksand.
– Jag har varit i ishockeyhallar under hela mitt liv. Våra äldre brorsor, Adam och Martin, spelade. Då blev det naturligt för mig också att börja, berättar lillebror Malte Hasselgren och fortsätter:
– I början var det brorsorna som var mina idoler eftersom det ändå var dom som lätt i mig på den vägen. Annars var det Nicklas Bäckström som jag gillade väldigt mycket. Han var från Brynäs och dessutom en grym spelare. 

Philip, det är bara ett drygt år mellan er, hur mycket har ni triggat och pushat varandra under uppväxten?
– Det har varit tävling i allt vi gjort. Oavsett om det varit på gymmet, på bandyplanen utanför huset eller is-träningarna. 

Malte:
– Det är en väldig fördel att ha någon med sig på gymmet, isen eller egentligen överallt att sporra sig emot. Till exempel har Philip alltid varit en bättre löpare än jag så det har blivit för mig att haka på och köra. 

”SADE ATT ANDRA KILLAR VAR STÖRRE OCH STARKARE”

Båda bröderna fostrades alltså i Brynäs ungdomsled fram till och med U16 då båda fick lämna. 

– Ungdomsåren i Brynäs ser jag tillbaka på som roliga år, säger Malte Hasselgren och fortsätter:
– Vi bodde nära uterinken (Brynäsvallen). Jag brukade dra ner dit med brorsorna och köra lite friåkning. Det var härligt med ute-rink och natur-is, säger 17-åringen med ett leende.

Philip:
– Så fort isen var ledig var vi där nere. Ibland var inte lamporna tända, men vi körde ändå. Det var bara att kolla lite extra på pucken.
– Sedan fick vi inte vara kvar i Brynäs. Det började med uttagningarna i åttan för att komma med i sommartruppen. Det var en ganska stor sommartrupp det året, runt 60 spelare. Efter en träningmatch var det min tur att åka ur.
– Dom sa att jag var duktig nog att komma med i laget, men tyvärr var det killar som var större och starkare än jag. Så jag åkte ur på storleken. Det tog ganska hårt på mig. Vår äldsta brorsa, Adam, spelade i Valbos A-lag så jag fick komma med i deras U16-lag. Jag började köra där redan två dagar efter beskedet.
– Jag spelade i U16 Div 1 och kände på mig att jag inte skulle komma in i Valbos J18 elit. Jag visste att alla före detta Brynäs-backar skulle gå före mig så innan jag fått beskedet åkte jag till Falun på try-out. Där fick jag besked efter en månad att jag kom med. 

Philip Hasselgren. Philip Hasselgren. Foto: Ronnie Rönnkvist

Lillebror Malte Hasselgren gjorde en liknande resa som sin storebror. 

– Efter U15 kom jag faktiskt inte ens med i sommartruppen. Då var det bara för mig att leta ny klubb. Strömsbro ringde någon dag efter beskedet så jag hakade på sommarträningen där. Sedan var det bara att köra vidare.

Kändes det rent av mer glädje till sporten att spela i Strömsbro?
– Strömsbro var ett bra ställe. Det finns någon sorts speciell känsla uppe på Testebovallen. Jag mådde nog bra av att träffa lite nya människor, få en ny coach och att få andra blickar på mig än dom jag haft under alla mina ungdomsår. 

Efter två säsonger i Valbo valde Philip Hasselgren spel i Falun. Där fick han tidigt ett stort förtroende och redan under sin andra säsong i klubben fick han debutera i Division 2. 

– Falun hade J18-elit samtidigt som det var enda lag jag kom in i. Dom hade även J18 Division 1-lag så det var kamp varje träning för att komma med till J18-elitlaget. Jag åkte upp och ner där.

Hur var det att lämna Gävle för att flytta till Falun då du bara var 15 år?
– Det var lite speciellt eftersom det var en tidig ålder att flytta hemifrån. Jag tyckte att det skulle vara jättecoolt att ha en egen lägenhet och jag kände mig lite vuxen, säger 18-åringen med ett leende. 

Och sedan tog du med dig brorsan till Falun?
– Ja, så blev det. Vi hade lite kort om folk i J18. Jag sa till min tränare ”kolla brorsan, han är ganska duktig”. 
 Tränaren kollade på några videoklipp och gillade det han såg så det blev provträning. Ganska direkt fick Malte besked om att han fick flytta dit om han ville. 

Malte, var du svårövertalad?
– Nej. Jag tror det var våra föräldrar som var mest svårövertalade (skratt). Jag var 14 år så det var inte självklart för mina föräldrar att jag skulle få flytta.
– Dom stöttade mig ändå och gav mig chansen, vilket jag är tacksam för. 

Malte Hasselgren. Malte Hasselgren. Foto: Ronnie Rönnkvist

Du skulle alltså början nian i Falun, hur upplevde du att komma in i en ny klass?
– Jag var nog inte så blyg av mig. Det var bara att gå dit första skoldagen, hoppa in i klassen och köra på som vanligt. Det var inga problem. 

Hur ser du på din utveckling som hockeyspelare sedan du kom till Falun?
– Jag ser självklart en skillnad. Idag är jag enormt tacksam över att jag fick chansen i Falun och av tränarna. Från dag ett hade jag Leonardo Åsen och Samuel Pavasson. Jag fick spela mitt spel. Även om det blev något felpass eller inte så smart dribbling så fick jag ändå spela ut och utvecklas.
– I början av mitt första J18-år hade jag faktiskt lite tufft. Sedan växte jag in i det mer och mer. Senaste säsongen, framförallt innan jul, gick det väldigt bra. Jag hade ett ”A” på bröstet och fick en stor offensiv roll. 

FICK KONTRAKT AV FÖRRE STANLEY CUP-MÄSTAREN

Andra säsongen i Falun fick Malte Hasselgren känna på Division 2-hockey. 

– Jag var med A-laget en match innan jul, vilket var kul. 

Philip Hasselgren kom till Falun inför säsongen 2017/18. Efter det har hans utveckling varit, enligt honom själv, enorm. Det har blivit närmare 40 A-lagsmatcher, fem mål och totalt tolv poäng under två säsonger. 

– Framförallt var jag liten i storleken och mer defensiv då jag kom till Falun. Jag har utvecklade mitt spel och idag skulle jag säga att jag är en duktig tvåvägsback.
– Jag fick Leonardo Åsen och Samuel Pavasson från första till sista träningen i Falun. Dom hjälpte mig att utveckla mitt offensiva spel. Det är som Malte säger, att det kunde bli något felpass, men jag fick ändå ut och köra. 

Du säger själv att du inte hade storleken med dig då, hur var det att kliva in i seniorhockeyn?
– Motståndarna var lite tyngre och jag fick någon smäll, men jag tycker ändå att jag växte in i det ganska bra. Jag anpassade mig efter storleken och blev smartare när jag gick in i närkamper. Man kanske upptäckte att det inte gick att gå igenom spelarna så jag fick gå runt dom istället. 

En av Faluns ledare är tidigare Stanley Cup-mästaren Tomas Jonsson, en person som också har betytt en del för Philip Hasselgren. 

– Det var han som erbjöd mig ett A-lagskontrakt inför den här säsongen. Jag höll kontakten med några andra klubbar också, men han lade upp det på ett bra sätt, att jag skulle få spela mycket och allt sådant. Det var helt enkelt han som gjorde att jag stannade kvar tredje säsongen. 

Tomas Jonsson. Tomas Jonsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

”DE HADE KOLLAT PÅ ELITEPROSPECT OCH SETT ATT VI VAR BRÖDER”

Inför kommande säsong ska alltså bröderna Hasselgren till Lone Star Brahmas för att spela i NAHL. 

– Det var först mig som klubben kontaktade efter att ha sett lite videos, berättar Malte Hasselgren och fortsätter:
– Jag var över på en ”maincamp” redan förra sommaren eftersom jag blivit inbjuden av ett annat lag, Odessa Jackalopes. Så att spela juniorhockey och gå vägen via collegespel det har funnit där ett tag.
– När jag blev kontaktad av Lone Star, vilket kom upp ganska tidigt på tapeten, blev jag direkt sugen på att sticka.
– Philip kom också in tidigt i bilden eftersom Lone Star behövde backar också. Dom hade kollat på eliteprospect.com och sett att vi var brorsor. Då kontaktade dom Philip också. Vi fick skriva på ett sorts ”tender contract” som skriver över rättigheterna i den ligan. 

Nu ska ni få spela tillsammans…
Philip:
– Det gjorde vi även under ungdomsåren och i Falun. 

Malte:
– Vi har spelat tillsammans under hela tiden förutom ett år, vilket var under U16 året. 

Philip, har du varit över på någon camp?
– Nej, men ett collegeintresse har funnits hos mig sedan en lång tid tillbaka. Det var bra i Falun, jag fick gå klart skolan och spela i stort sett hur mycket jag ville. Inför den här säsongen ville jag ta mig över. Så blev det också efter att jag och brorsan blivit kontaktade.
– När jag kommer över ska jag bara spela ishockey. Vi får inte något betalt eftersom vi då förlorar licensen för NCAA och ”scholarship”. Vi betalar en värdfamilj vilket innebär att vi får boende och mat. Sedan bidrar klubben med utrustningen, hotellnätter och käket på våra ”roadtripps”. 

Bröderna Hasselgren ska flytta till USA. Bröderna Hasselgren ska flytta till USA. Foto: Ronnie Rönnkvist

För Malte blir det lite annorlunda. 

– Jag kommer plugga på distans och gå klart min svenska-utbildning. Det blir absolut något nytt så det gäller att ha disciplin och skaffa mig ett eget schema så jag verkligen gör det skolarbetet som jag ska. Skolan är dessutom en viktig del om jag ska komma in på college.

Vad har mamma och pappa sagt om vikten av att skolarbetet sköts?
– Det har varit kravet. Dom har legat på och sagt att jag måste lösa det här med skolan innan jag kan åka. Samtidigt har våra föräldrar hjälpt mig jättemycket i hela processen. 

Vad vet ni om klubben ni kommer till?
Malte:
– Dom spelar runt Dallas och är en vinstrik klubb som har vunnit väldigt mycket. Jag tror dom vann slutspelet, Robinson Cup, 2017. Dom har höga ambitioner inom klubben.
– Vi vill gärna åka dit och vinna något stort. Jag har vunnit något DM-guld, men att få vinna något större hade varit ”svinkul”. 

Vad har ni för förväntningar?
– Att laget ska gå så bra som möjligt, att vi får en stor roll i spelet och förhoppningsvis blir ”commitade” till ett college.
– Sedan tror jag att det blir en härlig upplevelse. Det finns en hockeykultur där med bra fans och allt sådant. Förhoppningsvis kanske jag får skriva någon autograf också, avslutar Philip Hasselgren med ett skratt.


TV: Han vill locka svenska spelare till college

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten