Talang 2020
Anton Johansson
Bildbyrån
Talang 2020

Nu lämnar backlöftet Djurgården för Leksand

Storebrorsan Simon och lillebrorsan Viktor är kvar i Djurgården. Mellanbrodern Anton Johansson gör som pappa Thomas - och lämnar Djurgården för Leksand. Men Leksandskopplingen fanns faktiskt redan innan "Tjomme" blev klubbens sportchef.

– Första kontakten jag och Leksand hade var efter ett TV-pucksläger, berättar Anton Johansson.

SALTSJÖ-BOO (Hockeysverige.se)

I dag rullar serien Talang 2020 vidare med att träffa Anton Johansson som lämnar Djurgården för spel i Leksand kommande säsong. Storebror Simon spelar kvar i Djurgården liksom lillebror Victor Alltså det Djurgården där deras pappa Thomas spelat inte mindre än elva A-lagssäsonger. 

Även om Anton Johansson är född i Linköping var det på Björknäs IP och Boovallen han inledde sin hockeykarriär. 

– Boovallen var där jag har hållit på med fys- och löpträningen, men Björknäs är där jag varit på is mest under alla år och ser det som mitt andra hem, berättar nyblivne leksingen då hockeysverige.se träffar honom vid fotbollsplanen på Björknäs IP.
– Första gången jag var här? Då kanske jag var fyra år. Jag var med 98:orna och tränade, alltså storebrorsans (Simons) lag.

Hur såg eftermiddagarna ut efter plugget?
– Dom hade något här uppe som kallades hockeyfritids. Det var verkligen väldigt roligt varje fredagseftermiddag. Efter två på eftermiddagarna var jag här uppe och körde hockeyfritids med alla kompisar.
– Sedan var det träning på kvällen. Däremellan satt vi och käkade i kafeterian. Andra dagar var det vanligaste att jag åkte hem och käkade efter skolan. Sedan ville jag komma till träningen så snabbt som möjligt. Det var här jag levde, säger Anton Johansson med ett leende medan fotbollsmattan på Björknäs IP lyser så där inbjudande grön som fotbollsspelare drömmer om från november till mars.

Spelade du själv fotboll under uppväxten?
– Jag har faktiskt börjat spela fotboll i Boo nu för att ha en sport och aktivitet att hålla på med lite under sommaren. Och för att träffa kompisar. Fotbollen tar slut nu då jag flyttar till Leksand.

Ska du inte fortsätta spela fotboll i Leksand?
– (Skratt) Jag kommer nog inte ha tid med det. 

HAR STOREBROR SOM FÖREBILD 

En av Anton Johanssons förebilder i hockeyrinken är såklart storebror Simon som numera tagit plats i Djurgårdens A-trupp. 

– Det har varit bra att ha Simon som förebild eftersom jag har kunnat ta efter honom. Vad han än gör så försöker jag göra samma sak i träning, på isen… Överallt.
– Bästa rådet jag har fått av honom är att alltid vilja träna mer än alla andra. Inte lägga av att träna bara för att alla andra gör det. Leksandsbacken inledde, som sagt var, sin hockeykarriär på Björknäs IP, men inte som back, vilket han är idag. 

– Min första match var på halvplan. Jag var till och med målvakt då. Jag har nog spelat på alla positioner på plan. Nu minns jag inte om vi vann eller torskade just den matchen.
– Det var mycket skratt och nervositet innan i omklädningsrummet. Självklart blev det så eftersom det var första gången och ingen hade spelat match tidigare. Dessutom var det lite grötigt på planen, skrattar Anton Johansson som lämnat plocken och stöten på hyllan hemma i Saltsjö-Boo.
– Jag vet inte varför jag slutade som målvakt, men jag fortsatte med det under två år så jag var målvakt även i Djurgården. Sedan kände jag nog att jag ville vara ute på planen istället.

Har du någon gång ångrat att du inte fortsatte som målvakt?
– Nej, aldrig.

Vilket är ditt bästa hockeyminne så här långt?
– Det är nog då jag kom med i TV-pucken. Det är inget man måste göra för att bli en bra hockeyspelare utan det var mer en rolig grej. Tyvärr räckte vi inte hela vägen utan kom bara trea i gruppspelet på Gotland, men det var ändå jättekul.
– Omgivningen, publiken, alla matcher som var spännande… Allt var bara skitcoolt och vi blev en bra grupp. Vi hade camper redan innan och hade man varit med från start kände man alla bra i slutet.

"KUL ATT HA EN PAPPA MED EN SÅDAN MERITLISTA"

Pappa är Thomas Johansson, idag sportchef i Leksand, men han har inte under några längre perioder varit tränare för Anton. 

– Han har hoppat in och kört några träningar i Djurgården då våra tränare inte har kunnat köra, men jag har aldrig haft honom som tränare. Däremot har han hjälpt mig med fysen och sådant.

Han har en diger meritlista, vad har pappa betytt för dig som spelare?
– Det är såklart kul att ha en pappa som har en sådan meritlista eftersom jag då har något att ta efter. Samtidigt blir det ganska mycket snack om sådant. Vissa delar har kanske varit lite jobbiga, men mestadels har det varit kul.

Bryr du dig om vad media skriver om honom?
– Nej, media får spekulera som dom vill och jag har ingen aning om vad han gör i sitt jobb. 

Pappa Thomas.Pappa Thomas.Foto: Bildbyrån

Precis som övriga hockeyspelare i familjen tog Anton Johansson klivet över till Djurgården tidigt. 

– Det var i U13 jag började i Djurgården. Då började jag, som sagt var, som målvakt. Brorsan spelade i U16. Morsan (Camilla) hade både mig och lillebrorsan Viktor här i Boo. Det blev mycket åkande för henne eftersom hon skulle skjutsa brorsan samtidigt som pappa inte var hemma så mycket då han var kommentator på C More.
– Vi bestämde oss då för att alla vi skulle börja i Djurgården eftersom det då skulle bli lättare för henne att bara åka till Myren (Mälarhöjdens IP). Då kunde hon hänga där hela tiden istället. 

FRÅN MÅLVAKT TILL FORWARD - TILL BACK

Anton Johansson ser också tillbaka på tiden i Djurgården med glädje. 

– Den har varit rolig, men också lite upp och ner. Vi har ofta bytt tränare eftersom vi haft unga tränare som börjat plugga istället, men laget har varit fantastiskt och jag har känt dom flesta sedan U13.

Nu var du visserligen målvakt då du kom till Djurgården, men vad har du utvecklat mest under din tid i klubben?
– Efter målvakt blev jag forward och på slutet back (skratt). Om jag ser till back-delen har jag definitivt utvecklat mitt defensiva spel mest. Framför allt positionsspelet. Har man inte rätt position hamnar man fel varje gång och då blir det antingen mål eller ett farligt läge.
– Om jag ser till målvaktsspelet… jag var ute på planen och kastade mig. Jag vet inte vad jag höll på med, säger 16-åringen samtidigt som han skrattar och skakar på huvudet. 

Simon är duktig i just positionsspelet, har du lärt dig mycket i det spelet av honom?
– Ja, absolut. Jag har kollat mycket på honom, säger Anton Johansson.
– Lillebrorsan lirade med 04:orna här i Boo. Vi spelade hela Sweden Hockey Trophy tillsammans och många matcher ytterligare. Han hade 70 på tröjan och jag 72. Jag kommer ihåg att vi höll på med att byta tröjor med varandra eftersom vi hade samma efternamn. Däremot har jag aldrig spelat med Simon.

DÄRFÖR VALDE HAN LEKSAND

Det känns som ni lever hockey i familjen, blir det mycket hockeysnack kring matbordet hemma?
 – Ja, det kan vara allt möjligt snack från det att Simon kan retar farsan då Leksand torskat en match. ”Hur går det för Leksand? Det går bra för Djurgården i alla fall”. Det kan vara lite ”hånigt”, men det är kul. 

Anton Johansson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Är pappa eller mamma största hockeynörden?
– Pappa. Han är mer nördig i statistiken och allt sådant. Mamma är med och hjälper till på alla cuper och mer nördig i det.

Inför kommande säsong har Anton Johansson alltså valt spel med Leksand.
  
– Det är en lugn miljö där uppe och nära till allt. Samtidigt finns alla faciliteter där som man behöver för att bli en bra hockeyspelare. Sedan är det ett plus i kanten att pappa är där. Har jag möjligheten till all den hjälpen och de faciliteterna kunde jag bara inte tacka nej.

Är just lugnet kring dig något du behöver för att fortsätta utvecklas på bästa sätt?
– Ja, jag behöver det här lugnet eftersom det då blir lättare att fokusera på hockey och skolan, vilket ska bli riktigt skönt.

"PAPPA HAR INTE TAGIT BESLUTET"

Att pappa är sportchef i Leksand var däremot inte något som direkt påverkade valet av klubb och hockeygymnasium.  

– Nej, det stämmer. Första kontakten jag och Leksand hade var efter ett TV-pucksläger. Deras tränare (Patrik Andersson) kontaktade mig. Sedan har det bara flutit på. Efter det har pappa varit en informationskille för mig om vad dom säger om allt uppe i Leksand och så vidare.
– Dessutom blir det lätt för mig att komma dit upp eftersom pappa har en stuga där så jag slipper fundera på hotell eller boende. Det har varit lättare, men det har inte varit pappa som tagit beslutet.

Vad hoppas du kunna utveckla under din tid i Leksand?
– Allt. Främst vill jag nu utveckla mitt offensiva spel, bli en mer offensiv back, inte bara ta hemåt utan även vara med mer framåt, avslutar Anton Johansson som nu ska planera sin tripp på 25 mil till Leksand med sin ”moppebil”.TV: Throwback - Jesper Bratt draftad av New Jersey Devils 2016

FAKTA


Fem snabbfrågor till Anton Johansson

  • Vilken är Simons styrka som hockeyspelare?
  • - Hans vilja. I J18 och J20 tränade han alltid extra efter varje träning. Han förtjänar att vara där han är.
  • Vilka har snyggaste tröjor i fotbollsallsvenskan?
  • - Djurgården. Årets röda är faktiskt riktigt snygga. Dessutom är jag djurgårdare. 

  • Är du morgon- eller kvällsmänniska?
  • - Kvällsmänniska. Jag är verkligen trött på morgonen. Ibland går det verkligen inte att få upp mig. Dessutom kan det bli ganska långa kvällar.
  • Vilken maträtt är din specialitet att laga?
  • - Pasta och falukorv. Det går snabbt att göra och är gott.
  • Vilket NHL-lag skulle du helst vilja spela för?
  • - Det hade varit coolt att få spela med storebrorsan så det får bli Minnesota.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 24 maj
11:20 Tyskland - Schweiz VM
11:20 Sverige - Lettland VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
15:20 Sverige - Kanada VM
15:20 Tyskland - Tjeckien VM
19:20 Schweiz - USA VM
19:20 Finland - Slovakien VM
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten