Mikael Tellqvist (vänster) firar OS-guldet med Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg 2006.
Foto: Björn Tilly/Bildbyrån
Landslag

Uppgifter: NHL på väg tillbaka till olympiska spelen

ANNONS

NHL stoppade sina spelare från att delta på OS för två år sedan. Nu kan ligan dock vara på väg att öppna upp för deltagande vid vinterspelen igen. Det rapporterar The Athletics Pierre Lebrun. 

Efter fem raka OS med NHL-deltagande lyste världens bästa hockeyliga med sin frånvaro vid spelen i Pyeongchang för två år sedan. NHL valde helt enkelt att stoppa sina spelare från att delta eftersom man inte ansåg att det var ligan och deras klubbar till gagn att släppa i väg spelare till Sydkorea.

Sedan dess har NHL-kommissionären Gary Bettman hållit en hård linje gentemot Internationella olympiska kommittén (IOK) och Internationella ishockeyförbundet (IIHF). Ligan vill ha mer inflytande och större möjligheter att tjäna pengar på sin medverkan för att det ska vara av intresse i framtiden.

För spelarna är det dock viktigt med OS. Eftersom World Cup inte har spelats sedan 2016 har det inte funnits några tillfällen för de bästa i världen att mötas i en större internationell turnering. Nu ser det dock ut att bli ändring på det.

Enligt The Athletics Pierre Lebrun ska OS-deltagande vara en av punkterna spelarna ska ha förhandlat in i det nya kollektivavtal som NHL och spelarfackföreningen NHLPA håller på att komma överens om. Enligt Lebrun skulle spelarna i så fall släppas till vinterspelen både 2022 i Peking och 2026 i Milano.

Både IOK och IIHF har tidigare öppnat för att vara mer tillmötesgående gentemot NHL för att locka tillbaka ligan till OS. Det kommer dock att krävas mer än bara löften för att parterna ska komma överens. Utöver att få in OS som en punkt i kollektivavtalet behöver NHL få till en skriftlig överenskommelse med IOK.

TV: NHL-spelarnas oro - över den planerade återstarten

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games