Tommy Salo utser de bästa svenskarna i NHL-historien.
Foto: Bildbyrån
NHL

Tommy Salo: "De är NHL:s tio bästa svenskar genom tiderna"

Vilka är de bästa svenska spelarna i NHL-historien? Den minst sagt knepiga frågan skickade hockeysverige.se över till Tommy Salo och tvingade honom att komma med tio namn. Här är listan han gav oss tillbaka.

Gus Forslund var den första svenskfödda spelaren i NHL. Men om vi ska se till första svenskfostrade spelare var det Ulf Sterner från lilla Deje knappt tre mil utanför Karlstad. Efter det har totalt runt 370 svenskar spelat i världens bästa liga.

Tommy Salo är som bekant en av svensk hockeys främsta målvakter genom alla tider. Han gjorde tio säsonger i NHL representerande New York Islanders, Edmonton Oilers och Colorado Avalanche. 

Tommy Salo.Tommy Salo.Foto: Ronnie Rönnkvist

Säsongen 1999/2000 var han uttagen i klassiska NHL All-Star Game. Hockeysverige.se bad 49-åringen från Surahammar att plocka ut vilka tio svenska spelare han anser varit bäst eller betytt mest i NHL historiskt sett.

– En nästan omöjlig uppgift, skrattar Tommy Salo då har får uppdraget.
– Det har funnits så många otroligt bra spelare i NHL, men om jag bara får plocka ut tio då blir det väldigt många som inte kommer med: Anders HedbergJörgen PetterssonPatrik SundströmKenta NilssonMarkus NäslundDaniel Alfredsson, bröderna Sedin… Som sagt var, många väldigt bra spelare som inte får plats.

TOMMY SALOS LISTA

Henrik Lundqvist
”Han är nog den bästa målvakt Sverige har haft. Plus att han varit med väldigt länge. För mig är det naturligt att han ska vara med på min lista. Han har betytt väldigt mycket för New York Rangers även utanför hockeyn med sitt sätt att vara. Han klär sig snyggt och allt det där, men framför har han visat för folket i New York att han är en bra målvakt.”

Henrik Lundqvist.Foto: Andy Marlin-USA TODAY Sports 

Börje Salming
”Man kan säga att det var Börje som gjorde att svenskarna började bli eftertraktade i NHL. Han fick mycket stryk där borta samtidigt som han är väldigt meriterad och var otroligt respekterad där över redan på sin tid. Det säger nästan allt om hans storhet.”

Börje Salming.Foto: Bildbyrån

Nicklas Lidström
”Han har fyra Stanley Cup plus att han varit NHL:s bästa back hur länge som helst. Jag har haft 'Lidas' som back framför mig och han har en spelförståelse som ingen annan. Han står rätt hela tiden, bra med puck, bra passningar, bra skott… Han läser spelet över hela banan. En komplett spelare.”

Nicklas Lidström
Nicklas Lidström Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Erik Karlsson
”Erik är en spelskicklig back som vågar göra lite extra med pucken. Han sätter upp lagkamraterna med otroliga passningar. Även han läser spelet väldigt bra över hela banan. Han har också utsetts till NHL:s bästa back några gånger.”

Erik KarlssonFoto: Bildbyrån/Joel Marklund

Peter Forsberg
”Det är svårare att hitta en mer komplett spelare än 'Foppa'. Han har alla verktygen i sin verktygslåda. Inför en match är han otroligt inställd på att spela och väldigt fokuserad. Dessutom är han grinig. Ju mer man retar upp honom desto bättre blir han. Jag har spelat kort med 'Foppa' några gånger och jag kan lova att han blir lika tjurig då han förlorar i kortspel som han blir då han förlorat en hockeymatch.”

Peter Forsberg.Peter Forsberg.Foto: Andreas Hillergren/Bildbyrån

Mats Sundin
”Precis som Börje Salming är 'Sudden' är han en legendar i Toronto. Han har burit det laget på sina axlar hur länge som helst. Dessutom gjorde han alltid mycket poäng trots att han spelade i ett ganska mediokert Toronto.”

Mats Sundin.Mats Sundin.Foto: Bildbyrån

Henrik Zetterberg
”Zetterberg är otroligt spelskicklig samtidigt som han är en bra hockeyspelare och ledare. Liksom 'Foppa' har han alla verktyg i lådan. I början var han ung och lite blyg som alla andra, men ju äldre han blivit desto mer har han tagit för sig och då även blivit bättre och bättre som ledare. Tystlåten, men som sagt var, en otroligt bra hockeyspelare.”

Henrik Zetterberg.
Foto: All Over Press

Mats Näslund
”Han gjorde bra ifrån sig under hela tiden han var i NHL. En välmeriterad hockeyspelare, men också en lirare som var kul att kolla på. Liten, snabb och svår att få tag på. Dessutom är Mats en otroligt ödmjuk och snäll kille. När han sa någonting var det verkligen rätt ord vid rätt tillfälle som kom från honom.”

Mats Näslund.Foto: Bildbyrån

Nicklas Bäckström
”Lite som Henrik Zetterberg, lite tystlåten men en otroligt bra och spelskicklig hockeyspelare så radar upp mycket poäng säsong efter säsong i NHL. Han gör det väldigt bra i Washington. 

Nicklas Bäckström.Nicklas Bäckström.Foto: Brad Mills-USA TODAY Sports

Håkan Loob
”Han är fortfarande ensam svensk att gjort 50 mål eller fler i NHL. Det säger ganska mycket om honom. Också en liten spelare, men väldigt avig. Rightare som visste vart målburen stod. Han gjorde det bra i Calgary. Vid sidan av isen upplevde jag honom lugn precis som jag gjorde med Mats Näslund. Under OS i Lillehammer var han en av veteranerna som tog för sig i omklädningsrummet och sa rätt ord då vi behövde höra det." 

Håkan Loob.Foto: Bildbyrån
TV: NHL-stjärnorna listar: Tecknade serierna de tittade på som barn

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten