Sök
Daniel Rahimi är hemma igen.
Foto: Bildbyrån/Johan Bernström
HockeyAllsvenskan

"Det är ett minne som har levt kvar inom mig"

För 13 år sedan var Daniel Rahimi nära att ta steget upp i SHL med Björklöven. När han nu har återvänt hem till Umeå är hans förhoppning att målsättning att ta steget fullt ut.
– Jag hoppas vi kan få till något liknande fast ännu bättre och ta det där klivet som jag vet många i Björklöven och Umeå längtar efter, säger han till hockeysverige.se.

Daniel Rahimi inledde sin hockeykarriär i Teg, men flyttade som ung över till Björklöven. Efter det har han gjort en resa som gått via Nordamerika till SHL med en avstickare till Schweiz. De senaste tre säsongerna representerade han Växjö. Där fick han vara med om att vinna sitt första SM-guld 2018.  

När hockeysverige.se talade med Daniel Rahimi i slutet av mars var han osäker på hur hans hockeyframtid skulle komma att se ut. Kontraktet med smålandsklubben hade gått ut och, som ha sa själv, var det ett knepigt läge. Men under förra veckan stod det klart att han valt att ta med sig familjen, fru och tre barn, hem till Umeå för att representera Björklöven.

– Det var såklart många olika faktorer som gjorde att det till slut blev Björklöven. Dels tycker jag att Björklöven har något väldigt spännande på gång. Det är en klubb som har en tydlig vision om var de vill. Björklöven har drivit en verksamhet under en tid nu som är väldigt intressant, säger Rahimi till hockeysverige.se och fortsätter:
– Dessutom är jag är från stan och brinner lite extra för Björklöven eftersom det är klubben i mitt hjärta. Jag har alltid sett fram emot att få spela där någon gång. Nu kändes det rätt i tiden både för både mig och familjen att flytta hem.

33-åringen från Umeå förde en bra dialog med Växjös sportchef, Henrik Evertsson, innan han bestämde sig för Björklöven.

– Vi pratade en del såklart, men efter säsongen kunde de för stunden inte erbjuda mig något. Just med tanke på hur det ser ut i omvärlden och så vidare.
– I ärlighetens namn kände jag mig också ganska klar. Även om jag trivts väldigt bra i Växjö så känner jag att min tid där helt enkelt var förbi. Jag ville söka mig efter någonting nytt, en ny utmaning helt enkelt. 

Hur ser du tillbaka på dina tre säsonger i Växjö?
– Det har varit fantastiskt och, som jag sa, vi har trivts väldigt bra. Framför allt fick jag under min första säsong jag var här få med om att vinna SM-guld. Den säsongen vi hade som lag var något alldeles speciellt. Ett minne som jag kommer att bära med mig under resten av livet.
– Följande två säsongerna var såklart en missräkning för laget. Jag tycker att det var så för min egen del också. Jag kom inte upp till den nivå jag önskade och hoppades på att jag skulle göra.

Kan du så här i efterhand peka på varför du inte kom upp i nivå?
– Man är ett lag därute och beroende av varandra. Visserligen var kanske andra säsongen helt okej, men jag tycker senaste säsongen… Både jag personligen och laget fick en jättetuff start. Efter det hade vi svårt att lyfta.
– Vi tog små steg i rätt riktning, men när vi fick den typ av start som vi fick var det svårt att komma ikapp. Det krävdes att vi skulle ta jättesteg för att klättra i tabellen, men det lyckades vi inte göra. 

NÄRA ATT TA UPP BJÖRKLÖVEN – FÖR 13 ÅR SEDAN

Daniel Rahimi lämnade alltså Umeå och Björklöven 2007, alltså för 13 år sedan, för spel i AHL-laget Manitoba efter att ha skrivit NHL-kontrakt med Vancouver Canucks.

– För egen del är jag både född och uppväxt i Umeå. Jag bodde ett stenkast från ishallen så för mig var hockeyn nummer ett.
– Jag började faktiskt spela med Teg, men redan i pojkåldern gick jag över till Björklöven. Att få gå från pojk- och juniorspelare till att debutera i A-laget där var väldigt speciell för mig. Min resa där tog verkligen fart. Jag blev både draftad och kom med till JVM så det var en väldigt händelserik säsong.
– Vi hade en väldigt bra säsong som lag där vi var en hårsmån från att gå upp i elitserien. Det är ett minne som har levt kvar inom mig eftersom det var något väldigt speciellt vi fick ihop där. Nu är det där snart 13 år sedan. Jag hoppas vi kan få till något liknande fast ännu bättre och ta det där klivet som jag vet många i Björklöven och Umeå längtar efter. 

Daniel Rahimi på JVM i Leksand/Mora 2006/07.Daniel Rahimi på JVM i Leksand/Mora 2006/07.Foto: Bildbyrån/Björn Tilly

Nu är Umeå en hockeystad, men nygamla Björklöven-backen har rötterna i Iran där hockeyn kanske inte är lika stor.

– Det stämmer. Min pappa är från Iran, men min mamma är svensk, förklarar han. 
– Jag har såklart min pappas blod rinnande i mina ådror, men jag har inga föräldrar som spelat hockey eller idrottat särskilt mycket. Som barn var jag alltid väldigt aktiv och nyfiken på sporter. Jag kom in på hockeyn och har fullföljt det samtidigt som mina föräldrar har varit delaktiga och verkligen supportat mig hela vägen.
– Att få ha dem på läktaren under varje hemmamatch jag kommer spela nästa säsong är såklart något som betyder väldigt mycket för mig. 

VILL BESÖKA RÖTTERNA I IRAN

Daniel Rahimi har själv aldrig var i Iran, som ska vara ett väldigt vackert land, men han ser fram emot att en dag få besöka sin pappas födelseland.

– Nej, jag har inte varit där, vilket är jättetråkigt. Min syster har varit där och min pappa och mamma åker dit ofta. I och med att jag i vuxen ålder sällan har bott hemma har det alltid varit svårt att få ihop det men sommarträning, scheman och så vidare.
– Jag ser fram emot den dagen jag får åka dit, men just nu är det såklart lite ”hold” i hela världen och svårt att ta sig någonstans över huvud taget. Jag hoppas att i framtiden få uppleva Iran.

Är du samma spelartyp i dag som då du lämnade Björklöven för 13 år sedan?
– Nej, det tycker jag inte. DNA:et finns inom mig. Jag är en tävlingsmänniska, har den defensiva delen och det fysiska som mina styrkor. Det är så att säga mitt kött och potatis.
– Jag tycker att jag fått fler dimensioner i mitt spel där jag utvecklat mitt spel med puck. Sedan försöker jag ta mycket ansvar ute på isen samtidigt som jag tycker att jag såklart läser spelet bättre i dag än vad jag gjorde då.
– Det är också så att med tiden samlar man på sig erfarenhet och förbättrar små detaljer hela tiden. Det här tar inte stopp nu på något sätt. Jag vill fortsätta utvecklas och bli bättre, men jag är fortfarande en defensiv back. Det kommer inte förändras oavsett vilken nivå jag spelar på.

Betydde tiden i Nordamerika mycket för din utveckling som spelare?
– Ja, det tycker jag att den gjorde. Framför allt växte jag mycket som människa. Även min spelförståelse fick en ytterligare dimension. Men jag blev även mer medveten om vad som krävs för att spela på den höga nivån, med professionalitet, att förbereda sig, men även att försöka ta ansvar på isen.
– Under den tiden fick jag en inblick i vad det innefattar att vara en professionell hockeyspelare. För mig var det några stora kliv jag tog där även om jag för egen del inte spelade min bästa hockey. Jag tror att jag växte på många plan i alla fall. 

VAR I NHL-DISKUSSIONER 

AHL är så nära NHL man kan komma, men Daniel Rahimi fick aldrig chansen att kliva upp och spela NHL-hockey med Vancouver under sina två säsonger i Manitoba.

– Tittar jag tillbaka på det så var jag med facit i hand då inte redo att ta en plats och spela i NHL. Däremot tycker jag att under min karriär, där jag utvecklats och blivit bättre, att det funnits stunder där jag varit mer redo för ett sådant uppdrag.

Har du haft möjligheten senare att åka över till NHL?
– Under åren jag bland annat spelade VM var jag i diskussion med lite olika klubbar. Det var inget som gick i lås till slut så om jag hade chansen vet jag inte riktigt.

Nu flyttar du hem till Björklöven och får stora förväntningar på dig, hur tänker du kring den satsning klubben gör för att nå SHL?
– Framför allt var förra säsongen någonting utöver det vanliga. Jag är ingen som tittar mycket på hockey eller följer den, men Björklöven är ett lag jag alltid haft bra koll på. Jag har också försökt se någon av deras matcher här och där.
– Jag såg ett spel förra säsongen som var väldigt spännande. De drev matcherna i ett högt tempo och dikterade spelet till en stor del. Jag hoppas att vi kan spela på ett liknade sätt den här säsongen och kanske till och med vrida upp det ännu mer.
– Satsningen vi gör just nu är i rätt riktning och det finns många bra delar i det här. Jag ser verkligen fram emot den här säsongen och att med spänning få se hur den utvecklar sig.

Vad betyder en sådan personlighet som Per Kenttä för Björklöven och även för hockeyintresset i Umeå?
– Han har gjort ett fantastiskt jobb, vilket jag tror alla utifrån kan se. Om man pratar med de närmast laget så säger de att han har en jättestor betydelse. Klart att Per har betytt otroligt mycket med det sätt han jobbar på och engagemanget han har. Det märks att han redan blivit en ikon i Umeå och det är för att han gjort många bra saker för klubben.
– Sedan är Björklöven en organisation med många ledare och spelare på olika positioner så jag tror det är helheten som tagit Björklöven dit de är just nu. Det kommer också vara helheten som tar oss vidare in i framtiden.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten