Amanda Johansson.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

”Hittade tillbaka till motivationen då Leksand hörde av sig”

ANNONS

Efter att knappt ha fått spela överhuvudtaget i AIK den gångna säsongen var Amanda Johansson nere på botten. Men när Leksand hörde av sig fick 18-åringen tillbaka motivationen. Nu ser hon fram emot nästa säsong och är redo för revansch. 
– Jag kände att det fanns en möjlighet att komma tillbaka och visa att jag faktiskt är bra och platsar i SDHL, säger målvaktstalangen till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE:SE)

Amanda Johansson var nära att sluta med hockeyn efter en misslyckad säsong med AIK. Något ni har kunnat läsa om tidigare på hockeysverige.se. En stor anledning var att Amanda Johansson inte fick speltid i SDHL då klubben först plockade in Sabina Eriksson från HV71 och under sommaren även en av Finlands bästa målvakter, Meeri Räisänen. Dessutom satsade AIK på 16-åriga talangen Elinah Melinder i andralaget efter det att Amanda Johansson bland annat dragit på sig en hjärnskakning.

I intervjun blickade Amanda Johansson tillbaka på den tuffa säsongen där det bara blev spel två matcher i klubbens Division 1-lag.
– Jag tycker att jag fick väldigt dåliga förutsättningar. Jag fick knappt vara med på träningarna med laget. Det kunde kanske bli två gånger i veckan med laget. Som tur var hade jag ”HG-passen” med skolan så jag fick tre is-pass i veckan där.
– Man kan inte utvecklas på samma sätt om man inte får vara på is med laget. Det är helt andra träningar med laget jämfört med ”HG” där det är mer målvaktsinriktat.
– Jag fick köra mest i gymmet och utvecklas där, men jag tycker det är på isen man ska vara som bäst.
– Klart att jag tappade motivationen lite. Den är ändå så pass hög att jag vill fortsätta spela och tillhöra dom bästa i Sverige.
– Jag har ändå kämpat i 15 av mina 18 år och tycker det skulle vara surt att inte fortsätta spela och bara försvinna helt från hockeyn.

När hockeysverige.se träffar Amanda Johansson en och en halv månad senare har hon klart med en ny klubb, men hon sticker inte under stol med att hon inte mådde speciellt bra under förra säsongen. 

– Jag kände ingen motivation överhuvudtaget. All träning blev tråkig. Om jag gick till gymmet själv eller med en kompis…, allt var tråkigt.
– Det kändes inte ens som jag kunde tävla mot mig själv eftersom jag inte hade fått någonting för det under säsongen. Oavsett om jag ökade de vikter jag orkade ta eller om jag sprang fortare fick jag ingen respons.
– Jag mådde inte superbra, men det blev bättre när jag fick några kontakter med nya klubbar. Efter det har allt bara gått uppåt, säger Amanda Johansson med ett leende. 

Amanda Johansson.Amanda Johansson.Foto: Ronnie Rönnkvist

”BRUKAR SJUNGA LITE OM PUCKEN ÄR PÅ ANDRA PLANHALVAN”

Hockeyn är också det som egentligen betytt allt för 18-åringen från Billdal. 

– Ja, den har verkligen betytt allt. Hockeyn alltid varit mitt liv sedan jag var liten. Om jag haft tufft i skolan har jag alltid kunnat känna ”det är hockey ikväll, det ska bli roligt”. 
– Hockeyn är det som gjort att jag gått upp på morgonen. Om jag inte gick till skolan fick jag inte heller spela hockey. Mamma ”hotade” med det ibland, skrattar Amanda Johansson och fortsätter:
– När det hänt något dåligt i livet har jag kunnat åka ut på isen och bara fokusera på att spela hockey och ha jättekul.

Blev det mycket hockey på TV under uppväxten?
– Ja, äta, sov och spela hockey, så har det varit hela tiden. Det fanns inget annat. 

Även om Amanda Johansson en gång började som målvakt har det faktiskt funnits tillfällen då hon velat bli utespelare i stället. 

– När jag var liten spelade A-laget i samma hall som oss. När målvakterna gick förbi med sina stora skydd, själv var jag väl lika stor som deras benskydd, tyckte jag att dom var jättecoola. Efter att jag provat på att vara målvakt med laget fastnade jag mer och mer för det.
– Då jag var 11-12 år gick jag ner på knä framför mamma och sa ”Jag vill bli utespelare”. Hon tyckte jag var för bra som målvakt så jag fick inte bli utespelare. Idag kan jag tycka det var väldigt bra val hon gjorde åt mig. 

Har du aldrig känt dig ensam och utsatt som målvakt när du fått stått där i målet och puckarna trillat in eller då du knappt fått några skott på dig?
– Ibland kan det vara lite tråkigt, men jag brukar sjunga lite om det är tråkigt och pucken är på andra planhalvan. Kanske prata med mig själv eller, som sagt var, sjunga lite på en låt jag hört på radion, skrattar Amanda Johansson som inte har någon speciell låt som hon plockar fram en tråkig hockey-dag.
– Det brukar vara lite olika. Om jag hört någon bra låt på uppvärmningen kanske det blir den som jag sjunger på lite eller om det är någon låt jag haft på hjärnan ett tag. 

FLYTTAR TILL LEKSAND: ”ÄR TAGGAD”

I fredags blev det klart att Amanda Johanssons nya klubbadress blir Leksand. 

– Jag var uppe i Leksand och kollade. Säsongen som varit var ändå en så liten del av min karriär. Jag är bara 18 år och har många år framför mig.
– Alexander Millner, målvaktstränaren i Leksand, pratade om vad vi behövde ändra på om jag skulle börja i Leksand, att dom skulle göra allt för att få upp min motivation igen. Vi tyckte lika om mycket, hur man ska vara som spelare, förberedelser och allt sådant.
– Det kändes riktigt bra att framförallt klicka med målvaktstränaren eftersom det är han jag ska kunna prata med om det är något målvaktsinriktat. Jag kände att det fanns en möjlighet att komma tillbaka och visa att jag faktiskt är bra och platsar i SDHL. 

Har det här gjort att det svängt mentalt för dig?
– Ja, så är det verkligen. Jag har blivit mycket mer positiv till att träna. Jag har också fått Leksands träningsprogram och nu är det faktiskt väldigt kul att gå till gymmet samtidigt som jag är taggad för att vara så bra som möjligt då serien drar igång. 

Amanda Johansson ser fram emot äventyret i Leksand.Amanda Johansson ser fram emot äventyret i Leksand.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur ser du på konkurrensen bland er svenska målvakter?
– Vi har några äldre målvakter som exempelvis Sara Grahn. Hon har en stabil plats i Luleå och Damkronorna.
– Det är en helt okej konkurrens, men det är många framförallt finska men även andra utländska målvakter i SDHL. Jag har tappat mycket vad jag vet om andra målvakter under den här säsongen, så frågan är svår att svara på.
– Tidigare säsonger har det varit utländska målvakterna som varit i toppen av målvaktsligan. Nu gäller det för mig att steppa upp och se till att stå där på förstaplatsen. 

”LÄNGTAR EFTER ATT FÅ TÄVLA MOT HENNE”

En framtida målbild nya Leksandsmålvakten har är en plats i Damkronorna. 

– Ja, så är det absolut. Nu ska Sverige spela B-VM, men klart att jag skulle vilja hjälpa Damkronorna att komma upp till A-VM. Om jag får chansen till det tackar jag absolut ja. Sedan får vi se om dom vill ha mig eller inte.

Vilka förväntningar har du på kommande säsongen?
– Egentligen är det att försöka ta förstaspaden, tävla så mycket som möjligt med Eveliina (Suonpää), utvecklas som målvakt och verkligen ta en plats i SDHL. Visa att jag inte är den som ska sitta på läktaren utan den som ska vara på isen och ta mitt lag uppåt i tabellen. 

Vad vet du om din målvaktskollega Eveliina Suonpää?
– Jag vet att hon är en bra målvakt. Sedan har jag hört av min kompis att Eveliina varit jättetrevligt och hjälpt henne då hon kommit upp i A-laget från Linköpings Division 1-lag. Jag längtar att få träffa och tävla mot henne. 

När flyttar du upp till Leksand?
– Det blir i slutet av juli eller början på augusti. Första augusti har vi samling med laget och isträningen börjar.
– Sedan ska jag försöka hitta något jobb i Leksand, egentligen vad som helst, så jag har råd med hyran, avslutar Amanda Johansson med ett leende. 

Amanda Johansson siktar mot Damkronorna. Amanda Johansson siktar mot Damkronorna. Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games