Sök
Andreas Falk har lämnat isen för att bli tränare.
Foto: Bildbyrån/Stefan persson
SHL

"Vi vann TV-pucken men jag slängde guldmedaljen i soptunnan"

Han spelade sin sista SHL-match i oktober 2018. Ett och ett halvt år senare är Andreas Falk SHL-tränare. För hockeysverige.se berättar han om den snabba resan – och de händelser och personer som har format honom till att bli en ledare. 
– Jag tycker om när en tränare ställer krav, att det är en klar och tydlig bild vad man ska göra varje dag, säger den nya Skellefteåtränaren.

Det var säkerligen många som hajade till då Skellefteå presenterade Andreas Falk från Huddinge som en av lagets tre tränare kommande säsong. 37-åringen har ett fint CV som spelare med 436 SHL-matcher och två SM-guld med HV71. Som tränare är han betydligt mer oerfaren. Bakom sig har han "bara" två säsonger som J20-tränare och spelarutvecklare hos HV71.

Som spelare representerade Falk bland annat Skellefteå, HV71, Köln och Luleå, men allt började på uterinken invid Björkängshallen i Huddinge.

– Farsan (Bengt) var själv hockeyspelare. Nu nådde inte han hela vägen, men spelade i allsvenskan för Huddinge och Hammarby på 70-talet så det blev ett naturligt steg även för mig att börja med hockey, berättar Andreas Falk
– När jag bestämde mig för att satsa på hockeyn? Det var nog vid TV-pucken då det skulle bli uttagningar, besvikelser och sådana saker.
– Jag blev uttagen i TV-pucken, men tränaren valde att spela andra spelare än jag. Där var min första besvikelse. Vi vann TV-pucken men jag slängde guldmedaljen i soptunnan på vägen ut i besvikelse. Där och då blev det att jag knöt näven ”nu jävlar ska jag visa att jag kan”. Då blev jag mer målinriktad och fokuserad på att göra rätt, träna hårt och mycket. 

ST. ERIKSCUPEN – PÅ SAMMA NIVÅ SOM SM-GULD

Just tiden som pojklagsspelare i Huddinge har också betytt mycket för Andreas Falk, vilket inte minst märks då han får i uppdrag att plocka ut några händelser ur hans hockeyliv som är det mest minnesvärda.

– Jag har vunnit St. Erikscupen. Vi spelade i Globen och vann i sudden. Den känslan var lika stor som att vinna ett SM-guld eftersom det var första gången jag var med om att vinna något sådant.
– Sedan är det självklart SM-gulden, men också när jag fick ett kontraktsförslag av Skellefteå första gången och flyttade hit upp som spelare. Det var Peo Larsson som var sportchef här då och det var då jag fick mitt första proffskontrakt. 

Andreas Falk.Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

Hur ramlade du in på det här med att bli tränare?
– Jag avslutade spelarkarriären för ungefär ett och ett halvt år sedan. Sedan blev det en rockad i HV71:s A-lag. Johan Lindbom fick lämna och i stället flyttades Jonas Holmström upp.
– Då blev det en lucka i juniorerna. Jag fick frågan hur jag ville göra och jag hade då bestämt mig för att inte fortsätta spela. Då halkade jag in där och tyckte det var jätteroligt. Jag fick vara med och coacha samtidigt som jag fick tillbaka den här känslan jag hade då jag spelade, att få se ansiktsuttryck och incidenter på isen när det blev lite tävling.
– Efter det fick jag ett erbjudande om att bli spelarutvecklare i HV71. Jag nappade på det också och blev lite mittemellan coacherna och laget. Jag jobbade bland annat med spelarna på individnivå. Mycket med video och trycka på detaljer i spelet.
– Jag hade ingenting med laguttagningar och träningar att göra utan jag var mer utvecklare även om jag även fick vara med och coacha lite också. När Patrik (Andersson, J20-tränare) fick barn fick jag hoppa in där, så jag coachade i alla fall 15-20 matcher senaste säsongen. 

"DÖPTE ÖVNINGARNA EFTER VINSORTER"

Andreas Falk har haft många tränare genom åren, men det ledarskap som passat honom bäst är det något rakare och lite tuffare.

– Jag har haft Pelle Mårts som är väldigt pedagogisk, psykologisk, byta bilder med varandra och så vidare. Sedan har jag haft ”Lill-Kenta” (Johansson) som döpte övningarna efter vinsorter, skrattar Andreas Falk och fortsätter:
– I Tyskland hade jag Uwe Krupp och (Niclas) Sundblad så jag har haft en massa olika ledare. Det jag fattat tyckte till är en coach som är ganska rak och tydlig. Jag tycker om när en tränare ställer krav, att det är en klar och tydlig bild vad man ska göra varje dag.
– Jag kan tycka att när det blir för fritt så börjar man tappa fokus. Personligen har jag inte tyckt om det, utan jag ville veta vad jag skulle göra, veta kravbilden och att den följs upp och inte bara sägs. 

Andreas Falk firar SM-guldet 2010 med Mattias Tedenby och Teemu Laine.Andreas Falk firar SM-guldet 2010 med Mattias Tedenby och Teemu Laine.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

För en kort tid sedan fick Andreas Falk ett sms med en förfrågan av Skellefteås sportchef, Erik Forssell. 

– Jag sög på det där lite. Sedan skickade jag det vidare till min fru eftersom hon är från Skellefteå. ”Vad tycker du om det här?”. Vi har inte bott i Skellefteå på 15 år så det tog inte många sekunder innan hon ringde upp och började fråga ut mig om vad det var.
– Klart att det var hedrande och kul. Jag är relativt ny i tränarbranschen och tycker att det är kul att Skellefteå vågar satsa på mig. Jag har en känsla av att Skellefteå har en tydlig bild av vad de vill få ut och förväntar sig av mig.
– När Erik ringde kände jag ”shit, har de koll på mig?”  Sedan har det blivit några intervjuer och vi kanske har pratat med varandra totalt tre timmar. Efter det fick jag beskedet att de ville ha mig. 

Hur mycket påverkade det att du varit i klubben tidigare och att din fru kommer fru kommer från Skellefteå då du tackade ja?
– Klart att det påverkade. Det ska jag inte sticka under stolen med. Jag hade inte tänkt att flytta någon annanstans som läget var utan det skulle i så fall vara Skellefteå som var ett alternativ eftersom vi har släkt och vänner här uppe.
– Självklart skulle HV71 kunnat vara ett alternativ, men de har en tränarkonstellation som är kontrakterad. Klart att jag kunnat vänta, men nu valde vi att hoppa på tåget eftersom den här chansen kanske inte kommer igen. Det ska bli väldigt kul. 

DELAT LEDARSKAP

Däremot är det idag oklart vilken roll Falk kommer ha i Skellefteås tränarkonstellation. 

– Vi ska ha ett delat ledarskap i ledargruppen. Under den här veckan ska vi sätta oss ner för att prata ihop oss om hur det ska se ut. Det är svaret jag kan lämna just nu.

Med tanke på vad du berättade tidigare om vilket ledarskap du uppskattade som spelare, vad vill du tillföra den här gruppen?
– Jag hoppas tillföra att jag kommer in med lite ny energi och bli ett nytt ansikte. Jag har varit spelare under en lång tid, men det innebär absolut inte att jag helt givet blir en bra tränare.
– Min styrka är ändå att jag varit spelare och gått igenom ganska mycket precis som våra spelare gjort i form av framgång, motgång, jag har varit långtidsskadad, tappat självförtroende och allt sådant.
– Hockey är så komplex så jag hoppas kunna tillföra min erfarenhet från det jag varit med om och få en tillit från gruppen.
– Även med min erfarenhet som spelarutvecklare eller tränare på något sätt nå fram till spelarna med det jag själv vill ha ut av vad det innebär med rätt inställning, hårt jobb och att se hockey som en livsstil.
– Hockey är en livsstil som man tyvärr inte kan kombinera med så mycket annat. Jag vill vara med och sätta en kravbild på en grupp som vill vinna SM-guld.

Hur är din relation sedan tidigare med tränarkompisarna Stefan Klockare och Stefan Hedlund?
– Klockare var med i organisationen när jag var här tidigare, men inget annat än så.
– Hedlund har jag bara känt under en kortare tid under hans sista år i Luleå. Det var under min första säsong i Luleå. Han var med juniorerna och jag med A-laget.

Det blir ett visste medialt tryck på dig i din nya roll, är du bara inspirerad eller kan du känna lite nervositet över det som komma skall?
– På något sätt, när man varit spelare i SHL och i Tyskland där det är en väldig press, är det något man lärt sig att hantera.
– Sedan är jag absolut medveten om att det är en annan press som tränare, men det är också vad jag går igång på, pressen, kravbilden… Jag kan ta kravbilden eftersom jag gillar det och inget jag räds av. Det kommer komma toppar och dalar under säsongen och inte alltid spikrakt. Jag har varit i topparna och dalarna, när det börjar gå neråt, man tappar självförtroendet och det spekuleras hit och dit. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten