Sök
Sebastian Aho har starka känslor för Skellefteå AIK, men en återkomst är inte aktuell i dagsläget.
Foto: Bildbyrån/Icon Sportswire
NHL

”Det är en klubb som alltid kommer ligga nära till hands”

Trots starka insatser i AHL har NHL-chansen uteblivit för Sebastian Aho de senaste två säsongerna. Nu går kontraktet med New York Islanders ut.
Känslorna för hans tidigare klubb Skellefteå AIK är starka – men några planer på att vända hem finns inte för tillfället.
– Jag känner att jag är skyldig mig själv att försöka något eller några år till, säger Aho till hockeysverige.se.

Sedan ett par veckor tillbaka befinner sig Sebastian Aho på svensk mark igen. Tillsammans med flickvännen bor den 24-årige Umeåsonen sedan ett par somrar tillbaka i Varuträsk, en och en halv mil utanför Skellefteå.

Det här året blev hemkomsten till Skellefteå ett par månader tidigare än planerat, då AHL-säsongen med Bridgeport hastigt och mindre lustigt sattes på paus till följd av coronapandemin som råder i Nordamerika och resten av världen. För tillfället håller Aho igång genom barmarksträning tillsammans med Varuträsk-grannen Anton Lindholm (Colorado) samt Marcus Pettersson (Pittsburgh) i Skellefteå.

– Just nu kör vi tillsammans, men det är nog inte långt borta att vi kommer att hoppa in med resten av grabbarna från stan som kör med (Stefan) Thomson (Skellefteås fystränare), berättar Aho för hockeysverige.se.
– Jag kände att jag ville få en liten ledighet efter att jag kom hem. När sommaren möjligtvis blir väldigt lång kan det vara skönt att köra lite själv, men snart kommer förmodligen jag och de andra som sagt att hoppa in och köra med de resterande grabbarna.

"SKULLE KÄNNAS VÄLDIGT KONSTIGT ATT ÅKA TILLBAKA"   

Ja, det kan, som Aho själv säger, bli en väldigt lång sommarträning i år. I dagsläget har varken NHL eller AHL tagit något definitivt besked kring huruvida säsongen ska spelas klart eller inte, en ovisshet Aho själv inte gillar.

– Det är lite jobbigt. Om några veckor kan man få beskedet att vi ska vara tillbaka där borta i början av mitten av juni, och det är klart… Jag är en ganska lättsam människa på det sättet och tänker väl inte allt för långt fram, men det är klart att det är en konstig känsla.
– Säsongen tog aldrig liksom slut. Vi vet inte om den kommer spelas klart över huvud taget, så det är en väldigt speciell situation.

Sebastian Aho.Foto: Tom Szczerbowski/USA TODAY Sports

Hur känner du själv, vill du spela klart säsongen?
– Det skulle så klart vara kul att spela klart säsongen. Även om vi i Bridgeport inte låg på slutspelsplats så hade väl jag förhoppningar om att få vara ett ”black ace” för Islanders under slutet av säsongen.
– Allt blev så abrupt. Helt plötsligt var det bara en dag när vi inte fick komma ned till hallen, så det blev ett riktigt konstigt slut. När man nu varit hemma ett tag börjar det kännas som att säsongen är över. Det börjar bli varmt ute och vi hänger här ute i stugan, så jag ska inte ljuga om att det skulle kännas väldigt konstigt att åka över till USA igen och spela hockey i mitten av juni.

UPPKALLAD – MEN PETAD 

Under säsongen som gått, eller fortfarande pågår, har Aho spelat uteslutande AHL-hockey med Bridgeport Sound Tigers, New York Islanders farmarlag. På de 49 matcher 24-åringen hann spela innan säsongen pausades noterades han för 30 poäng, fördelat på tre mål och 27 passningspoäng.

– Jag hade en bra säsong, tycker jag. Vi hade ett väldigt ungt lag i Bridgeport som inte riktigt lyckades få ihop det. Vi spelade en väldigt ojämn hockey och var väldigt bra ena dagen medan vi var rätt dåliga den andra. Men personligen gick det bra. Jag tycker att jag gjorde det bästa jag kunde av situationen.

Aho har även fått vara med och känna på hetluften i NHL med New York Islanders under säsongen, dock utan att få spela några matcher med NHL-klubben.

– Det var lite frustrerande. I början är man bara glad över att få träna med laget varje dag och se och lära. Sen är det klart, det spelar egentligen ingen roll vilken nivå du är på – du vill alltid spela matcher.
– Det blir lite frustrerande att bara träna varje dag och sedan sitta på läktaren och titta på. Det är jobbigt. Jag hade hoppats på att få någon match att få visa upp mig och försöka slå mig in, men nu blev det inte så. Det var synd.

Sebastian Aho.Sebastian Aho har fått träna med New York Islanders den här säsongen - men inte mer än så.Foto: Rich Graessle/Icon Sportswire

FRUSTRERANDE TID: "INTE I AHL JAG VILL VARA"

Trots att det inte blivit några NHL-framträdanden de senaste åren är Islanders klubbledning nöjd med Sebastian Aho. Än så länge ingår backen fortfarande i klubbens storslagna framtidsplaner.

– Det är upp till mig att försöka bevisa att man ska vara uppe i NHL och att man väl tar chansen nästa gång den kommer. För mig gäller det bara att fortsätta att spela på det sätt som tagit mig dit jag ändå är i dag, säger Aho och fortsätter:
– De säger i alla fall att de har mig i framtidsplanerna och säger åt mig att inte ge upp. Gör jag det som jag är bra på kommer min chans att komma, säger de väl mer eller mindre. Mer än det kan jag väl inte göra.

Under sitt första år i Nordamerika fick Aho chansen i 22 NHL-matcher. Sedan dess har det alltså blivit uteslutande AHL-spel de senaste två åren – trots fina prestationer i AHL. Den spelskicklige backen medger att han börjat uppleva en viss frustration över sin situation.

– Det har egentligen gått bra för mig ända sedan jag åkte över till Nordamerika. Jag har fått spela mycket och jag har alltid tyckt att hockey har varit kul. Men det är klart, det är inte i AHL jag vill vara. Jag vill vara på Long Island och spela med Islanders. Men det är klart… Det har varit frustrerande. Jag skulle ljuga om jag sade något annat. Speciellt med tanke på att jag tycker att jag hållit en jämn och hög nivå under tre år i rad.

"JAG HAR ALLA MÖJLIGHETER FÖR ATT LYCKAS"

Huruvida det blir någon fortsättning i New York Islanders nästa säsong är dock osäkert. Kontraktet med NHL-klubben löper ut till sommaren och i dagsläget har inga diskussioner gällande en kontraktsförlängning initierats.

– Jag har inte pratat med dem och jag tror inte heller att min agent har gjort det. De har nog lite fullt upp med annat just nu, så jag skulle gissa att allt sånt snack är lite på paus just nu.

Du bor som sagt i Skellefteå. Har du haft någon kontakt med dem angående framtiden?
– Jag hade väldigt roliga år i Skellefteå hela vägen från att jag kom dit till J18 och hela vägen upp till A-laget med SM-guldet och alla andra roliga saker. Det är en klubb som alltid kommer ligga nära till hands och varmt om hjärtat, men vi har inte haft något kontakt angående en återkomst.
– Men när det gäller min framtid så har jag inte pratat med någon klubb ännu. Det blir väl senare i sommar som klubbarna börjar höra av sig och agenten får börja jobba lite hårdare, säger Aho med ett skratt.

Sebastian Aho stortrivdes i Skellefteå - men det lär inte bli någon återkomst nästa säsong.Sebastian Aho stortrivdes i Skellefteå - men det lär inte bli någon återkomst nästa säsong.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Att Aho skulle återvända till Sverige redan till hösten är dock inte speciellt troligt.

– Nej, just nu känns det inte så. Jag skulle väldigt, väldigt gärna stanna i Nordamerika, vart det nu blir. Blir det inte det så får jag väl titta över situationen då. Då får man väl fundera på om man vill komma hem eller om man kanske ska testa ett annat utlandsäventyr. Men just nu känns det långt bort.
– Allt prio ligger på att stanna i Nordamerika och fortsätta jaga NHL-drömmen. Jag är fortfarande ung och det känns som att jag har alla möjligheter för att lyckas. Jag känner att jag är skyldig mig själv att försöka något eller några år till.


Kajsa Kalméus möter Sebastian Aho

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten