Jesper Wallstedt.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

"Det skulle kunna bli tal om en utlåning"

Han är ett av Sveriges stora målvaktslöften. Jesper Wallstedt tillhör Luleå, men är öppen för att spela i Hockeyallsvenskan kommande säsong – beroende på hur det blir med Joel Lassinantti.
– Om Lassinantti kommer tillbaka är vi tre målvakter under kontrakt. Då blir nog någon av oss utlånad och jag antar att det blir jag i så fall, säger 17-åringen i artikelserien Talang 2020.

När Jesper Wallstedt var 14 år blev han den yngste spelaren någonsin i en elithockeymatch i Sverige när han vaktade kassen för Västerås i J20 SuperElit mot Skellefteå. Dessutom satte han under en match i J20 vinstpucken, 4-2, mot Brynäs med en minut kvar av matchen. 

Då ska vi ha i minnet att Wallstedt är målvakt.

– Det där var något jag aldrig ens kunde tänka mig skulle hända. Det är en sådan sak som bara vissa får uppleva. Jag tycker att det var skithäftigt och jag kan än idag knappt tro att det är sant.
– Brynäs lade ner pucken och jag tänkte bara att jag skickar den mot målet eftersom jag såg att de hade tagit ut målvakten. Sedan såg jag att den satt där i målet. Jag kunde inte förstå att jag hade gjort mål. Just då kunde jag heller inte förstå att jag var den yngsta någonsin som hade gjort mål i J20 SuperElit, skrattar Wallstedt då vi möter honom för en intervju till serien Talang 2020.

Nu har Jesper Wallstedt lämnat Västerås för två säsonger sedan och tagit med sig benskydden och möblemanget upp till Luleå.

– Klart att jag saknar Västerås lite eftersom det är min moderklubb, men flytten har gått jättebra och jag är nöjd med att jag flyttade. Tiden i Luleå har varit jätteutvecklande för mig.
– Nu har jag fått bo och även ta hand om mig själv. Hockeymässigt har det varit många nya detaljer jag jobbat på. Vi har petat lite i mitt spel och rättat till några saker. För mig har det varit jättenyttigt.

OMSTÄLLNING ATT FLYTTA HEMIFRÅN

Vad är det för detaljer du rättat till tillsammans med din målvaktstränare, Linda Blomqvist?
– Det handlar om små dagliga detaljer som att spela klart situationer och vara noggrann. Några saker i det dagliga spelet som jag kanske hade glömt bort lite hemma. Nu blir jag påmind om det hela tiden eftersom hon är med varje dag.
– Om det är något jag slarvar med så är Linda där och får tillbaka mig på vägen så jag kan jobba vidare.

Luleå målvakten stortrivs dessutom i sin nya hemstad.

– Det har fungerat jättebra. Jag flyttade upp med en polare från Västerås, Lucas (Ramberg). Från början var vi mest med varandra och höll ihop. Sedan kom vi snabbt ihop med övriga gänget och desto mer tiden gick ju mer började jag hänga med alla i laget.
– Dessutom är vi 02:or en väldigt tajt grupp. På helgerna brukar vi hitta på saker och vara med varandra. Det har fungerat jättebra.

Trots allt har det funnits tuffa bitar med att byta miljö och klubb för U18-VM-målvakten.

– Jag tror att det tuffaste har varit att fylla på med rätt energi hela tiden. Alltid laga bra mat och komma i säng i tid så jag fått sova rätt antal timmar och få rutin på när måltiderna ska komma.
– När jag bodde hemma stod maten nästan på bordet då jag kom hem och jag lade mig i tid då morsan sa ”Nu är det dags för dig att gå och lägga dig”. Nu när jag bor själv är det upp till mig att ta hand om allt sådant.

Jesper Wallstedt (t.h.) firar VM-guldet med Hugo Alnefelt (t.v.).Jesper Wallstedt (t.h.) firar VM-guldet med Hugo Alnefelt (t.v.).Foto: Bildbyrån/Johan Löf

VM-GULD

Den kanske roligaste resan Wallstedt varit med om inom hockeyn är då under hans andra U18-VM fick vara med om att spela hem guldet till Sverige i Örnsköldsvik i fjol.

– Hela den resan var helt magisk. Nästan så jag får gåshud nu då jag sitter och tänker tillbaka på den.
– Det hade varit tufft alla år med just den här gruppen. Vi hade inte vunnit så många matcher genom åren. Vi hade ändå slagit nästan alla lagen och visste att vi kunde vinna mot dom, men ändå inte fått ut det resultat vi velat haft.
– Vi samlades i Uppsala för att förbereda oss inför U18-VM och hade en väldigt bra känsla inom gruppen. Vi körde många bra ”teambuilding-övningar” vilket gjorde gruppen väldigt tajt under resans gång. Sedan talade resultatet för sig själv.
– Det blev ett minne för livet och en resa jag aldrig kommer att glömma. Det var extremt häftigt. 


Jesper Wallstedt stod två av lagets matcher medan Hugo Alnefelt stod de övriga fem och fick lite av ett genombrott. 

– Han gjorde det riktigt bra. Kul att han kunde studsa tillbaka efter att ha varit sjuk och hela laget haft en tuff förstamatch. Att han sedan var med och ledde laget som en ledande spelare hela vägen fram till guldet talar för hans förmåga, vilket vi inte minst sett den här säsongen i SHL med HV71. 

INGA ALLSVENSKA MATCHER

Senaste säsongen spelade Jesper Wallstedt mestadels i Luleås J20-lag där hans utvecklingskurva pekat spikrakt uppåt.

– Förra säsongen gick väldigt bra. Jag har jobbat mycket på det fysiska utanför isen. Jag behövde bli mer konditionsstark och överlag mycket starkare i min kropp. Det fanns ingenting som jag var superbra på utanför isen. 
– Med en bra sommarträning samtidigt som jag kunde hålla igång hela säsongen med bra fys, lagträningar och ”HG-pass” med Linda som kunde jobba med detaljer fick jag en bra utveckling.
– Att jag kan träna bra utanför isen och även spela bra matcher fast jag är trött i kroppen och lite sliten har hjälpt mig väldigt mycket.

I februari lånades Luleå-målvakten ut till Södertälje där tanken var att han skulle få matchträning, men det blev inte riktigt som varken han själv eller Luleå hade tänkt. 

– Det var lite tal innan vi skulle iväg med landslaget att jag skulle ansluta till Södertälje direkt då jag kom hem, vilket jag också gjorde.
– Efter att jag landat på Arlanda åkte jag ner till Södertälje och var med där under ungefär tre veckor. Jag fick en bra utveckling där genom att träna med seniorspelare och vara med i allt det vardagliga. Sedan fick jag inga matcher, vilket det var sagt att det skulle bli.
– Resan i sig där nere tycker jag ändå var utvecklande på sitt sätt. Jag har tagit med mig det positiva ur den i stället för att sitta och tänka på att jag inte fick spela någonting och trycka ner mig själv på det lilla negativa från den tiden. 

Jesper Wallstedt.Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld

SHL-DEBUTERADE

I slutet av säsongen kom också chansen för 17-åringen att göra debut i SHL mot HV71 i Kinnarps arena.
  
– Det var extremt kul. Vi hade haft en tuff helg med J20. Om jag inte minns helt fel hade vi mött HV71, Örebro och Djurgården på bortaplan. Jag tror vi förlorade alla tre matcherna. Min egen prestation hade inte varit hundraprocentig och jag hade tryckt ner mig själv lite. 
– På måndag morgon fick jag ett samtal. Jag skulle vara med och träna med A-laget och sedan följa med ner till Jönköping igen. ”Det är (David) Rautio som ska stå, förbered dig på att bli inbytt om något skulle hända”. 
– Jag tänkte bara att jag tränat i tre och ett halvt år för att vara visa att jag är redo om det skulle hända någonting. Jag hade jobbat med detaljer för att kunna vara redo att spela på SHL-nivå. Jag förberedde mig inför matchen precis som att jag skulle spela den även fast jag visste att jag skulle sitta på bänken. 

– I första periodpausen kom de in och sa att Rautio kände sig lite krasslig och jag skulle hoppa in och spela. Klart att jag blev lite nervös samtidigt som jag mentalt började förbereda mig på vad som kunde hända. När jag väl kom ut på isen försökte jag bara ansluta sinnena och blicken mot isen, fokusera som att det som vilken match som helst.
– Det fanns inga förväntningar på mig att komma in och spela bra i min SHL-debut. Jag fokuserade på att gå ut och göra mitt bästa. Sedan fick jag se hur långt det skulle räcka.

HV71 vann matchen med 2–1. Jesper Wallstedt släppte in ett av smålänningarnas mål. 


Nu väntar en ny säsong för dig och Luleå, hur går tankarna inför den?
– Vad som kommer hända känns lite oklart just nu med tanke på dagens situation i samhället och allt sådant. Just nu tränar jag fysträning med A-laget och förbereder mig på en SHL-säsong.
– Sedan handlar det lite om hur det blir med (Joel) Lassinantti i Luleå. Om han kommer tillbaka eller inte. Då får jag snacka min agent, men det gör jag om det läget uppstår.
– Jag kan inte gå och tänka på det nu utan nu lever jag utefter dagsläget och tar dag för dag, jobbar med mina rutiner och bra daglig träning. Mitt mål är att försöka ta en plats i SHL nästa säsong.

Du har kontrakt med Luleå fram till och med säsongen 2021/22, hur menar du att din situation kan komma att se ut om Joel Lassinantti blir kvar?
– Det skulle i så fall kunna bli tal om en utlåning. Jag tror inte att det skulle vara en så bra utveckling för mig om vi skulle vara tre målvakter i A-laget. Luleå vill nog inte det heller.
– Om Lassinantti kommer tillbaka är vi tre målvakter under kontrakt. Då blir nog någon av oss utlånad och jag antar att det blir jag i så fall, men det får jag ta om det kommer. Just nu vet jag inte så mycket och det är en massa rykten i media. Innerst inne vet vi knappt själva vad som händer.


FAKTA

Fem snabba med Jesper Wallstedt

  • Vilken är världens bästa målvakt just nu?
  • – Jag tycker nog att Andrej Vasiljevskij i Tampa är världens bästa målvakt just nu. Han är atletisk och har ett bra samarbete med laget.
  • Vem blir nästa spelare från Västerås att spela i NHL?
  • – Det var svår, men jag hoppas att själv få chansen att spela där en dag.
  • Vilket motiv har du på din målvaktshjälm?
  • – På hjälmen kör jag lite old school just nu. Försöker få in retrofärgerna med Stålmannen (Luleås) och allt det där så det ska passa ihop bra med benskydden. På baksidan har jag min farfars (Håkan Jonsson) och min förra hunds (Molly) namn. Båda har gått bort. Hunden gick dessutom bort under U18-VM. Sedan står det även Västerås på baksidan. Det är för var jag kommer ifrån och resan startade.
  • Vem messade du till senast?
  • – Farsan. Vi diskuterar allt skoj. Just nu är det lite vad det ska bli för skydd nästa säsong.
  • Var i Luleå äter man godaste pizzorna?
  • – I Västerås finns det bra pizzor på alla småställen och även på Pizza Hut, vilket jag tycker är väldigt gott. Här i Luleå har man kanske inte kommit lika långt i utvecklingen då det gäller pizzor. Den bästa pizzan finns fortfarande i Västerås, men här i Luleå, antingen äter man den på Waldorfs buffé, men jag brukar annars beställa hem pizza från Skurholmens Pizzeria.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 22 maj
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten