Sök
Oscar Engsund är en av SHL:s mest fysiska spelare.
Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson
SHL

"Mottagarens ansvar är upp till 40 procent"

Hur får man till den perfekta tacklingen? Frågan ställdes till Luleås hårdföre back Oscar Engsund som befunnit sig på båda sidor av en del tunga tacklingar genom åren. Här resonerar han kring det fysiska spelets fördelar och fallgropar i dagens ishockey.
– Jag har sagt något procenttal tidigare, att mottagarens ansvar är upp till 40 procent, säger Engsund till hockeysverige.se apropå hur ansvaret kring en tackling ska fördelas.

Ishockeyns utveckling har gått i många olika riktningar genom åren. Tittar vi enkom på det fysiska spelet och tacklingar så var det faktiskt så att spelarna en gång i tiden bara fick tackla i försvarszonen. Sedan kom tiden då försvararna kunde haka klubban runt midjan på sin motståndare och lotsa denne ut i sarghörnet och avsluta den resan med en smäll. 

Nu är det tuffare tag mot hakningar, interference och andra spelförstörande moment samtidigt som redline offside sedan länge är ett minne blott. Allt det här har medfört att farten i spelet har ökat och att hjärnskakningarna har blivit fler. Detta trots att det fysiska spelet inte allt är på samma nivå som det tidigare har varit.

Med det sagt – det finns fortfarande spelare som är mästare på att dela ut bra och schyssta tacklingar.

Luleås Oscar Engsund har under ett par år utmärkt sig som en av SHL:s mest fysiska spelare. Till en början hade backen från småländska Oskarshamn rykte om sig att dela ut "fula" tacklingar, men med tiden har han slipat till sitt spel och blivit mer polerad. Den senaste säsongen kom han tvåa i SHL:s tacklingsliga med 101 tacklingar efter Rögles Erlend Lesund (109).

BÖRJADE SOM CENTER

Från början var den nu så stabile backen med meriter från spel i Tre Kronor faktiskt forward.

– Back blev jag i J18. Innan det var jag faktiskt center, berättar Oscar Engsund för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det var tränarna som sa till mig då jag kom upp till de stora grabbarna att jag skulle vara back (skratt). De såg mig nog som bättre på den platsen. Jag var nog inte den vassaste centern, men jag gjorde ändå en del poäng på den tiden.

Tränade ni på tacklingar under dina ungdomsår i Oskarshamn?
– Jag minns inte att vi tränade tacklingar utan det bara kom i den åldern där vi började få tackla. Vi hade en genomgång hur man får tackla, men någon speciell träning hade vi nog inte. 

Hur tänker du kring att man inte hade tacklingsträning?
– Lite både och. Man borde i alla fall träna på att skydda sig från tacklingar. Sedan borde man givetvis träna på att tackla och att göra det på ett schysst sätt.
– Det känns som många slappnar av lite för mycket på planen ibland. Då kan det gå illa. Nu har det kommit upp till diskussion hur svenska juniortränare tränare tränar på tacklingar. Lite mer tyngd måste man nog lägga på det där. Det kan vara ett steg i rätt riktning för att slippa en del av hjärnskakningarna. 

Oscar Engsund tacklar Växjös Brendan Shinnimin.Oscar Engsund tacklar Växjös Brendan Shinnimin.Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

"HÅRFIN GRÄNS"

Gränsen mellan en godkänd tackling och en som renderar i utvisning kan ofta ses som hårfin, något som den fysiskt spelande Luleå-backen håller med om.

– Precis som du säger så är den gränsen hårfin. När man går in i en tackling gör man det för att den ska bli bra. Sedan kan det bli så att motståndaren ser mig och försöker hoppa undan. Då kanske mitt knä är där så smällen kanske tar där utan att jag sträcker ut benet.
– Eller så kan det hända att motståndaren spelar bort pucken. En millisekund efter slappnar man av och då får motståndaren en tackling, men jag tycker det är jättesvårt att förklara var gränsen går på ett bra sätt. 

Givetvis har mottagaren av tacklingen en viktig roll för att det i första hand inte ska uppstå några skador.

– Jag har sagt något procenttal tidigare, att mottagarens ansvar är upp till 40 procent. Sedan är det ändå tacklaren som har det största ansvaret. Spelet går så fort och många vill inte tacklas nu för tiden. 

Just farten, hur påverkar det svårigheterna vid just tacklingar och det fysiska spelet?
– Just det här med att det är många snabba rörelser där ute. Om jag går in i en tackling, jag har den spelstilen och är lite tyngre och större, så kanske en lite mindre spelare gör en vickning eller hoppar undan i sista sekund.
– Jag kanske tänkte att träffa honom i bröstet, men i stället träffar jag honom lite fel på sidan eftersom han hoppade undan och så vidare. På så vis kan det gå illa.
– Det blir inte så mycket tacklingar längre då det går så pass fort. Man får inte samma lägen, men man vill inte heller sätta sig i en situation där man kan få matchstraff och böter.

Har du känt själv någon gång att ”aj, här blev det fel”?
– Ja, det har jag gjort några gånger faktiskt. Vid matchstraffen jag fått har jag känt att ”nu blev det illa”. Jag har även känt vid andra tacklingar att de inte tog så bra.

Har du varit noga med att på något vis kontakta den som fått en tackling där mottagaren blivit skadad?
– Ja, om jag känt att det varit helt och hållet mitt fel eller blivit en skada. Då har jag i alla fall försökt kontakta. Det är inte alltid jag fått svar och det förstår jag eftersom de varit arga på mig då jag skadat någon.
– Oftast har jag ändå fått ett bra bemötande om jag bråkat med eller skadat någon, vilket har varit skönt. 

Oscar Engsund i duell med Emil Sylvegård.Oscar Engsund i duell med Emil Sylvegård.Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

"SYLVEGÅRD HAR JU SLUTAT ATT TACKLAS"

Vad är nyckeln till den perfekta tacklingen?
– Bra tajming och att den sitter i bröstet, skrattar Oscar Engsund och fortsätter:
– De skönaste tacklingarna att se på är en open ice-tackling som sitter i bröstet. En nyckel är att läsa av den man ska tackla, se var han ska åka.
– Det är då motståndaren ser mig samtidigt som jag ska göra ett ”move” det kan bli problem.

Minns du något tillfälle där du fått in en tackling där du känt efteråt att den satt riktigt bra?
– Ja, det finns några sådana tillfällen. Jag hade en hemma här i Luleå mot Färjestad på Alexander Johansson, tror jag att det var. Den satt rätt bra, men jag tacklas så mycket på en säsong så då blir det att några känns extra bra. 

Sätter du själv en stolthet i att vara med i toppen av tacklingsligan?
– Både och. Jag får i alla fall se då att jag går bra i någon liga. När jag fått motståndaren att bli störd eller arg på mig, då vet jag att det gått som det ska. Då har jag gjort mitt jobb med att vara jobbig att möta.

Är det viktigast att få stopp på en anfallare eller få honom ur balans?
– Ur balans eftersom de då kanske tappar hela matchen. Får man stopp så får man oftast bara det för stunden.

Vilken är den bästa eller tuffaste tacklare du själv mött?
– (Emil) Sylvegård har ju slutat tacklas. Han finlirar bara nu och har blivit lite mer mesig, säger Engsund skämtsamt och med ett skratt om sin vän som till vardags spelar i Malmö.
– (Daniel) Rahimi har varit med i toppen och tacklats ett tag nu. Många tycker också att det gör ont att möta Rahimi. Han och jag hade också några duster i åttondelsfinalen för några år sedan. Det känns när man möter honom och han är hård i kroppen, avslutar Oscar Engsund. 


TV: Så gick det till när "Foppa" draftades

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten