Sök
Åsa Elfving
Bildbyrån
Nyheter

Från OS-spel till jobb med Covid-19

Hon var en bärande spelare för Damkronorna under 90-talet. Nu är Åsa Elfving en bärande pjäs i kampen mot coronaviruset Covid-19 och dess spridning. För Hockeysverige.se berättar den tidigare landslagsstjärnan om det påfrestande arbetet mot virusspridningen.

– Det är som man gått ut i ett krig tillsammans. Precis som vi gjorde då vi skulle spela en stor turnering tillsammans.

Åsa Elfving spelade sin första VM-turnering 1990. Hon var sedan ett givet inslag i Damkronorna fram till OS-turneringen i Nagano 1998. Elfving jobbade också under många år kring landslaget. Bland annat som läkare. Hon är sedan många år också ortoped på Södertälje Sjukhus. Idag är hon närmare bestämt verksamhetschef verksamhetsområde Kirurgi-Ortopedi-Urologi. Hennes roll har dock också kastats om senaste tiden då Covid-19 slagit till över hela världen.

När hockeysverige.se får en pratstund med Åsa Elfving har hon just släppt av barnen på hockeyträning och minns då tillbaka på hur hon själv som ung idrottstjej tog beslutet att satsa på att jobba inom sjukvården.
- Jag hade nog inte tänkt på sjukvården så himla mycket innan. Många som jobbar inom sjukvården har eller har haft föräldrar som jobbat inom det, men inte jag.
- Min mamma blev väldigt sjuk då jag var i tonåren och gick också bort i en leukemi under mitt sista år på gymnasiet. Hon sa innan hon gick bort ”Åsa, ska du inte bli läkare”. Det hade inte ens funnit på min världskarta och jag hade aldrig tänkt i dom banorna.
- Ju mer jag började tänka på det desto mer kände jag ”varför inte”. Sedan sökte jag och kom in. Det har jag inte ångrat en sekund. Jag tycker att det är ett fantastiskt yrke och att det man gör varje dag faktiskt spelar roll. Man gör nytta på riktigt. 


Åsa Elfvings mammas bortgång var också det som påverkade henne i yrkesvalet.
- Ja, det tror jag absolut. Hade inte hon blivit sjuk och legat så pass mycket på sjukhus hade jag kanske inte fått ögonen för sjukvården. I alla fall inte då jag var i den åldern att jag skulle söka vidare efter gymnasiet. 

Åsa Elfving.Åsa Elfving.

Vad är din roll på Södertälje Sjukhus idag?
- I grund och botten är jag ortoped. Sedan tre, fyra år tillbaka jobbar jag som verksamhetschef för verksamhetsområdet Kirurgi-Ortopedi-Urologi. Just är jag inte så aktiv ute i operationsrummet, mottagningen eller avdelningen. Nu jobbar jag mer med att organisera och vara chef helt enkelt. 

FLYTTAR OM RESURSER

Hur involverad har du blivit i den världsomfattande pandemin som vi lever i nu?
- Som verksamhetschef ingår det att jag sitter med i sjukhusledningen. Vi har nu organiserat om vården väldigt mycket på Södertälje Sjukhus. Det har jag varit väldigt delaktig i.

Vad är det mest kritiska just nu inom vården på Södertälje Sjukhus, kring vilka delar lägger ni ner mest energi och jobb just nu för att få verksamheten att fungera?
- Den vård som expanderat och krävt absolut mest är intensivvården. Den är så otroligt kunskapsintensiv eftersom det är en så högspecialiserad vård. Svensk sjukvård är så slimmad i vanliga fall. Vi har minst antal sjukhusbäddar per tusen invånare i hela Europa. Vi ligger på 2.4 per tusen invånare jämfört med 4.7 i övriga Europa.
- Sedan har vi drivit att vi idag göra saker i dagkirurgin och inte lägger in patienter för långa utredningar. Vi har även väldigt korta vårdtider på väldigt många saker och effektiviserat vår vård väldigt mycket som gör att vi kan ha ett flöde trots att vi inte har så många vårdplatser. Vi har också kortare medelvårdtider än andra länder. Det här gör att vi kanske klarar oss på lite mindre vårdplatser.
- Normalt sett har vi inga marginaler i svensk sjukvård. Vi har problematik med ständiga överbeläggningar och fulla akutmottagningar. Sjukvårdsupproret som var precis innan den här pandemin slog till var på grund av det är att det inte fanns tillräckligt med resurser i akutsjukvården.
- Utifrån att sjukvården kommer från ett slimmat läge skulle vi nu expandera. Det kanske inte är så himla lätt. 


En av lösningarna på Södertälje Sjukhus då det handlat om Corona-viruset har varit att flytta resurser från andra verksamheter.
- Mina kirurger och ortopeder jobbar nu på IVA (Intensivvårdsavdelningen) och gör ett jobb som narkosläkare. Det tar kanske 15 år att bli en duktig narkosläkare och är inget du blir på tre veckor. 
- Expansionen vi gör med IVA-platser gör att vi inte kan driva samma spets på varje intensivvårdsplats. Den kompetensen finns inte runt varje säng som den i vanliga fall gör på en IVA-avdelning. Nu är det nästan bara en sorts patienter så man kanske klara sig med en lägre kunskapsnivå.
- Intensivvården är väldigt pressad och har det jättetufft. Personer som har nyckelkunskaper i det här, erfarna narkosläkare och narkossköterskor får slita jättehårt. 

Södertälje Sjukhus

Åsa Elfving har elit-idrottat över 15 år och sedan jobbat som ledare på högsta nivå. Där har hon många gånger balanserat på en smallinje för att ligga på rätt sida gränsen hela tiden. Det här tror hon själv har hjälp henne många gånger i hennes profession.
- Jag tror att jag har haft nytta av det hela tiden. Just det här med att man är målinriktad och är van att jobba hårt. Jag har hela tiden vetat att jag måste jobba hårt för att komma någon vart.
- Sedan tycker jag det är häftig att se läkarkåren, vilken är den som jag jobbar närmast, att det är som man gått ut i ett krig tillsammans. Precis som vi gjorde då vi skulle spela en stor turnering tillsammans, säger Elfving med ett lätt skratt och fortsätter:
- Dom har kavlat upp ärmarna ”nu kör vi” Dom har bara klivit in och tagit åt sig arbetsuppgifter som man nog inte skulle gjort i vanliga fall. Det här är ortopeder som går ronder på medicinavdelningarna. Skulle jag sagt för fyra månader sedan att dom skulle göra det här jobbet hade nog en del sagt ”Tack och hej, men nu ska jag nog hitta en annan arbetsgivare” Nu är det ”Jag gör det som behövs”.
- Jag måste säga att det är fantastiskt hur alla går ut i det här tillsammans. Då menar jag hela vården, säger förra OS-spelaren med både värme och stolthet i rösten över sina medarbetare både på Södertälje Sjukhus och runt om i landet. 

 "INTE ALLTID COACHEN MED DE SMARTASTE LÖSNINGARNA"

Kan du känna att ni jobbar i ett vinnande lag tillsammans?
- Ja, jag tycket det. Tidigare när det varit debatter i TV har det varit en massa sjukvårdspolitiker och konsulter som pratat. Nu helt plötsligt är det läkarna och sjuksköterskorna som får komma till tals i TV. Vi som gör vården är dom som pratar om den också, säger Åsa Elfving som också ser att man inom sjukvården blir sammansvetsade som ett lag likande det hon själv fått uppleva inom hockeyn.
- Ja, det tycker jag. Inom sjukvården jobbar vi extremt mycket i team hela tiden. På akutrummet eller i operationssalen, alla har tydliga roller. Om läkaren är lagkaptenen är ändå alla viktiga där inne. Är det då någon som inte är där är inte heller teamet lika starkt. Klart att det på så vis är likheter med idrotten.
- Framförallt vill jag nämna det här med akutvården, att man där hela tiden är olika team. Man måste lära sig jobba med nya människor hela tiden så att alla fungerar ihop i sina tydliga roller. 


Finns det motsvarade hockeyns coacher inom sjukvården?
- Det är väl vi chefer (skratt). Man ska vara coachande som chef. Som chef är man ledare och coach samtidigt som man ska styra och peka ut riktningen.
- Samtidigt är det oftast dom som ska utföra jobbet som vet bäst och har smartaste lösningarna. Som chef måste man lyssna mycket till dom. Många gånger är det så att spelarna vet bäst vad som fungerar bäst i ett powerplay. Det är inte alltid coachen som har den bästa lösningen på det. Jag måste säga att jag har fantastiska medarbetare. 

Hinner du själv känna efter hur du mår i allt det här kring Covid-19 eller kör du bara på?
- Jag tycker att jag hinner återhämta mig. Jag är van att jobba mycket. Sedan har det varit olika perioder i det här.
- I början var det väldigt intensivt när vi såg att det här börjar komma och förstå att det här inte var någon vanlig säsongsinfluensa som skulle komma och gå. Det här var något mycket större. Det blev väldigt mycket jobb då vi började organisera om. Som läkare och chef ligger man kanske före i den tanken jämfört med medarbetarna.
- När vi var färdiga med hur det skulle se ut var det helt nytt för mina medarbetare. Då hade jag själv varit och tänkt i dom här banorna ganska länge.

Som läkare eller sjuksköterska kan man under sitt pass, nu mer än tidigare, få uppleva både tragedi och patienter som avlidit. Trots det börjar ett nytt pass nästa dag igen. Något som numera är mer vardag en tidigare för dom flesta inom sjukvården.
- Jag tror det är olika hur man gör för att återhämta sig, men jag tror det är viktigt att koppla av och gör någonting annat där du kan samla kraft. 

Åsa under en match mot Finland 1997.Åsa under en match mot Finland 1997.Bildbyrån

Hinner du det själv?
- Ja, det tycker jag. Nu har vi varit i det här ett tag så jag tycker det blivit som vardag i det här. Vi är färdiga med själva omställningen så nu handlar det mer om att förbättra och förstärka.
- Nu har jag också börjat fundera över hur det blir sedan. Hur ska vi trappa ner den här verksamheten och trappa upp den vanliga igen? Hur ska vi göra med sommarsemestrarna, när kan vi börja operera igen… Idag har vi en verksamhet där vi får kö-ställa många patienter. 

FÖLJ MYNDIGHETENS RÅD

Vad kan svenska folket göra för att underlätta för er inom sjukvården?
- Man ska göra precis som Folkhälsomyndigheten säger, tvätta händerna, hålla fysisk distans till sin omgivning, jobba hemifrån om man kan och ta hand om sig så man är så man är så frisk som möjligt. Ut i friska luften och rör på er, motionera. 
- Tänk också på att vården är väldigt belastad. Nu kommer våren. Tänk då på aktiviteterna man gör. En del kan vara riskfyllda. Bland annat tänker jag på alla som vill ut och köra sina motorcyklar. Blir man svårt skadad, vi har en väldigt ansträngd kapacitet inom IVA-sjukvården så var försiktig så ni inte behöver söka vård på grund av olyckor.
- Sedan ska man absolut söka vård om man behöver för den kapaciteten har vi. Det är lite oroande att dom som söker för hjärtåkommor är mycket färre än i vanliga fall. Vi har en kapacitet att ta hand om det vanliga också och inte bara Corona.
- Håll inte på att smitta varandra för här i Stockholm är vi nästan på toppen av vår kapacitet. Vi orkar inte med så himla mycket mer. 


Avslutningsvis ser också Åsa Elfving positiv effekt av den här tragiska pandemin.
- Ungdomar vill jobba med ett yrke som betyder något och där dom kan göra skillnad. Det man sett är att fler och fler söker till olika vårdutbildningar för att just kunna hjälpa och göra skillnad, vilket är något som gör mig väldigt glad.
- Sedan vill jag rikta ett stort tack till svenska folket, vi inom sjukvården känner en stor tacksamhet över det stöd vi får från er, avslutar Åsa Elfving där det hörs på hennes röst att den tacksamhet hon känner kommer inifrån.  


TV: LA Kings tvingade Tomas Sandström spela med bruten arm

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten