Sök
Kevin Törnblom.
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån
Damhockey

”En juniorserie är något vi måste få till – helst i år”

Återväxten inom svensk damhockey är en ständigt aktuell fråga. 
Kevin Törnblom ser ljust på framtiden – men menar på att stora åtgärder måste göras.
– Vi måste få en bättre bredd. Då tror jag en juniorserie är något vi måste få till. Helst redan i år, säger Törnblom till Hockeysverige.se. 

Efter en turbulent säsong i damhockeyn måste nu blickarna höjas. Strejker, icke utdelande av SM-guld, inställt VM, byte av förbundskapten och debatter om antalet importer i SDHL är något som måste vara ett minne blott. 

Kevin Törnblom har jobbat inom damhockeyn under snart fyra säsonger. Först i Leksand och senaste säsongen i Modo. Han ser inte pessimistiskt på damhockeyns framtid i Sverige. 

Snarare tvärtom.

Två kullar jag tycker är superintressanta just nu är 03 och 04:orna. Vi har bra 02:or också, men dom som kommer under ser jag som skolade på ett bättre sätt. Det känns som dom tjejerna bättre skolade och bättre tränade vilket också gör att dom är tuffare, berättar den lovande coachen för hockeysverige.se samtidigt som han promenerar längs vattnet på Södermalm i Stockholm. I bakgrunden hörs också tydligt hur måsarna jagar gobitar i Mälarens vatten.

Kan du även känna att dom här kullarna generellt är starkare mentalt än kullarna födda 1998, 1999 och så vidare?
Så tror jag det är generellt. Sedan finns det spetsar i alla årskullar, men jag tror kullarna som kommer upp nu har haft flera förebilder att kolla på i och med att damhockeyn växer.
Flera yngre tjejer förstår vad som krävs samtidigt som jag tror att dom förbereder sig bättre innan dom kommer till hockeygym.

Upplever du att respekten som våra unga hockeytjejer förtjänar finns där och att dom får resurserna och möjligheterna dom behöver för att utvecklas?
Ja och nej. I Modo hade vi fantastiska förutsättningar. Där görs det ingen skillnad på om det är en J18-kille eller om du är en förstaårs tjejjunior. Det tas på allvar och båda lagen prioriteras. Sedan är det såklart olika nivåer rent sportsligt, men det finns ändå en genuin respekt.
Sedan vet jag inte hur det ser ut i alla klubbar, men det känns som att fler och fler börja förstå. Det kommer fler bra skolade tjejer nu. Ska vi få ett stark landslag framöver måste vi ta vara på dom här tjejerna. Där tycker jag ändå att det är en större skillnad nu jämfört med då jag började inom damhockeyn.

JUNIORSERIE – ETT MÅSTE

Kan du utveckla dina tankar kring det här med att ta vara på våra talanger, vad behövs för att tjejerna ska få möjligheten till en vettig utveckling?
Absoluta prio ett just nu är att få till en junior- eller NIU-serie. Största problemen jag har haft senaste tre säsongerna, då har jag ändå tränat landslagstjejer, är att det inte finns något för tjejerna att tävla för.
Kollar vi på en J18-kille så vet alla från 20:e april att målet kortsiktigt är att vinna SM-guld om ett år. Det är vad varenda J18-kille i hela Sverige tränar för.
Ställer du samma fråga till J18-tjejer får du kanske ett vagt svar, som ”Jag vill spela i SDHL”, men det räcker inte. Det är för långsiktigt. Jag tror vi måste få till en serie eller åtminstone ett SM-slutspel i någon form där tjejerna har något konkret att tävla för. Helt krasst kommer inte alla tjejer spela i SDHL. Hur får man då bredden att bli bättre?
Just nu har vi bara en väg och den är anpassad för våra absolut bästa talanger. Visst, kollar vi på 03:orna så har vi Lova (Blom) i Djurgården, Wilma Sundin i Modo och så vidare. Dom här tjejerna får speltid i SDHL, spela landslaget och utvecklas, men det kommer aldrig bygga en bra liga eller landslag. Vi måste få en bättre bredd. Då tror jag en juniorserie är något vi måste få till. Helst redan i år.

Lova Blom.Lova Blom.Foto: Ronnie Rönnkvist

Kan du se att vi rent av tappar spelare då flaskhalsen ser ut som den gör idag?
Absolut. Det är jag helt övertygad om. Jag vågar till och med säga att jag vet att det är så. Problemet är inte att dom slutar under de här tre åren dom går på NIU. Det är sedan tjejerna slutar.
Motivationen tryter. Man kanske går andra året och inte fått det att lyfta. Sedan ska du göra en satsning inför tredje år med vetskapen att inte kunna slå sig in i SDHL-lagen som finns. Då ser inte tjejerna att först ta studenten och sedan fortsätta spela i division 1. Det är ganska få som vill det.
Visst, vissa går vidare till storklubbarna i division 1, Färjestad, Skellefteå, Malmö och så vidare, men det är ändå väldigt många som lägger av eller inte når den potentialen dom faktiskt har i sig eftersom dom tappat den längs vägen.

Känns det möjligt att se ett SM-slutspel för juniorer redan till nästa säsong?
Möjligt… Det går att börja med ett SM-slutspel i fall det inte går att göra en liga. Dra ihop alla sex NIU. Samla lagen i Nyköping tillsammans med J18 och J20-slutspelen. Där får du då bara spela med NIU-spelare. Inga överåriga eller spelare utifrån får vara med. Där kan du då vinna NIU-SM, Junior-SM, eller kalla det vad du vill.
Blir det åtta lag tror jag att det går att bygga en norra och en södra serie med fyra lag i varje. Sedan träffas man var fjärde vecka för att spela tre matcher. Då kan den serien gå parallellt med Division 1 och samtidigt få dom matcherna du behöver för att utvecklas.  
Får du in tre matcher var fjärde vecka mot spelare i din egen ålder då kan du dessutom kora hur du ligger till. Även om man åker på torsk i serien mot hårt satsande lag som Färjestad och Skellefteå i Division 1 så kan man ändå få chansen att vara bäst i Sverige i sin ålder.

GLÄDS ÖVER UTVECKLINGEN: "HELT ANNAN SAK"

Hur tror du återväxten och nyrekryteringen påverkats av att Sverige degraderats från VM:s A-grupp?
Jag tror inte Damkronornas vara eller icke vara i A-VM påverkar återväxten. Självklart, ett stark landslag med många profiler kommer alltid på intresset att växa. Jag tror hockeyspelare är lite smartare än så och ser till vilka möjligheter som finns. Landslag är en otroligt spetsmöjlighet dit ett fåtal spelare når.
Snarare handlar det om vilka matcher lokalt det finns att gå och att titta på. Bor du i Leksand som sjuårig tjej så tror jag inte att du har så väldigt bra koll på landslag eller i vilken grupp dom spelar. Det handlar snarare om att få komma till hallen och kolla på seniorlaget i Leksand. Det bygger, tror jag, intresset under uppväxten.

Vilken är den största utvecklingen du sett inom damhockeyn under dina år som coach?
Intresset. Även om det idag inte är så många fler på matcherna i SDHL så är det idag en helt annan sak än för tre och ett halvt år sedan.
Att jobba i SDHL den här säsongen med C More och den biten gör att statusen höjs. Alla tycker att det är lite mer seriöst då det visas på TV och är kommentatorer på matcherna. Det är också något som kommer bygga intresset, men det kommer också ta tid.
Sedan har jag svårt att se att hockeyn blivit extremt mycket bättre under den här tiden, men jag tycker att dom yngre spelarna som kommer upp nu generellt är bättre.

"VI HAR TVÅ HUVUDPROBLEM"

Känner du att Svenska Ishockeyförbundet står bakom och backar upp utvecklingen av svensk damhockey på bästa sätt?
Jag har absolut inte insikt i allt som görs, men jag tror att förbundet gör det dom tror är bäst för svensk damishockey. Sedan kan alla verksamheter göra saker bättre och mer. Däremot tror jag ingen gör för lite med flit. Jag tror att man kan involvera klubbarna bättre och bredare, lyssna mer på vad man behöver göra.
Idag har vi en liga med Angelica (Lindeberg) i spetsen som driver sin fråga, men förbundet kanske måste gå in och titta mer på helheten, hela svensk damishockey.
Vi har två huvudproblem som jag ser det. Ena har jag redan sagt, att vi måste få en juniorserie. Det andra är att vi måste få fler tjejer att börja spela. Att från förbundshåll gå in och begränsa antalet importer i SDHL, då tror jag man börjar i fel ände.
Fokus måste vara på att rekrytera fler och utveckla dom spelare vi har och som idag nästan tagit sig in i ligan. Då kommer också en del av importerna försvinna.

Annie Silén.Annie Silén.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilka ser du själv ska leda Damkronorna om tre, tre fyra år?
Vi har många spelare borta på college som börjar komma in i landslaget. Med den utbildning dom får där borta så borde dom vara kärntruppen. Där har vi bland andra Celine TedenbyPaula Bergström… Spelare födda 1998 och 1999. Dom tror jag absolut kommer vara en del av kärnan.
Samtidigt har vi ett yngre spann i ligan som kommer upp. (Annie) Silén i Leksand, (Lova) Blom i Djurgården och så vidare. Vi har många bra juniorer.
Samtidigt har Fanny Rask många bra år kvar, Olivia Carlsson… Frågan är svår, men framförallt tror jag att vi kommer se en stor utveckling hos tjejerna som går på college. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten