Sök
Denzel Washington i "Remember the Titans".
Foto: Universal Studios
ÖVRIGT

KALMÉUS: Redaktionen listar världens bästa sportfilmer

Hur går det för er där ute? Har ni lika svårt att anpassa er till den här situationen som jag har? Vet ni inte riktigt vad som är verklighet och vad som är dröm? Bra, då är jag inte ensam.

Jag försöker ge mig själv lite pauser i den ovisshet och olustiga känsla som ligger över mig som en sunkig svetthandduk varje dag. Förra veckan kollade jag en hel del på film, i ett försök att förflytta mig till en annan del av den bubbla som livet har blivit. Av nyfikenhet hörde av mig till mina kollegor på Hockeysverige-redaktionen och frågade dem vilka tre sportfilmer de tyckte var bäst. Därefter gjorde jag en sammanställning och fram växte en lista över, vad väl får anses som världens bästa sportfilmer:*

*Om man frågar tio skribenter på en hockeyredaktion

Först – listan över mina tre bästa sportfilmer (utan inbördes ordning)

The Blind Side (2009)

Man ser ett tydligt mönster i alla filmer jag valt, de är alla baserade på sanna historier. Jag är oerhört svag för det, speciellt när det gäller sport. Det kittlar mig att veta att allt jag ser på skärmen har någon form av kontakt med samma verkliga värld som jag lever i. The Blind Side knockade mig totalt när jag såg den första gången, och jag har blivit lika knockad de andra tio-elva gångerna. Historien om den oerhört godhjärtade Michael Oher, som hittar en trygghet hos familjen Tuohy och upptäcker sin talang i den amerikanska fotbollen. Det är en historia om rikedom och fattigdom, rasism, värme, medmänsklighet och hopp. Sandra Bullock är briljant i rollen som Leigh Anne Tuohy, vilken hon även vann en Oscar för 2010.

Miracle (2004)

När jag flög till St. Louis inför All Star-helgen tidigare i år hamnade jag bredvid en man på planet. Han var i sextioårsåldern och tittade nyfiket på min datorskärm när jag satt och redigerade videoklipp för Hockeysverige. Han frågade om jag jobbade för Boston Bruins (några Bruins-spelare syntes i klippet) eller om jag jobbade för NHL. Jag sade att jag var journalist och vi började prata. Han nämnde att han spelat hockey här han var yngre, och något blygsamt nämnde han att han spelat i det amerikanska landslaget i början på åttiotalet. Jag tittade nyfiket på honom och försökte känna igen hans ansikte. ”Vänta, spelade du i landslaget 1980?”, frågade jag. Och han svarade ja. Mannen var Jack O’Callahan, och jag överdriver inte när jag kände någonting skälva till när han presenterade sig. Det var en historisk person som satt bredvid mig.

Det mötet gjorde sig påmint när jag hyrde filmen förra veckan, och när jag väl såg den igen befäste den sin plats på min topp tre-lista. Förutom det episka talet från Coach Brooks inför matchen mot Sovjetunionen, är min absoluta favoritscen den från nyårsafton, när hela laget är samlat hemma hos lagläkaren och hans fru. President Carter håller ett fantastiskt fint tal på radion och de unga männen går ut i snön och spelar amerikansk fotboll, medan Coach Brooks åker hem till familjen.

Kanske är filmen Miracle inte speciellt intressant om man inte känner till historien om det osannolika OS-guldet i Lake Placid, och vad det betydde för USA i det politiska läge världen befann sig. Den är säkert inte heller speciellt utmärkande om man inte är hockeyintresserad. Men det finns så många element i den här filmen som jag är så sjukt svag för. Och det lilla ljudklippet med Al Michaels ”Do you believe in miracles? Yes!” är nog mitt favoritklipp från en hockeykommentator någonsin.

Kurt Russell som Herb Brooks i Miracle.Kurt Russell som Herb Brooks i Miracle.Foto: Netflix

Remember The Titans (2000)

Älskar, älskar, älskar den här filmen. Såg den dag efter dag när jag kom hem från skolan som ung tonåring. Den vackra och historietyngda berättelsen om ett High School-lag i amerikansk fotboll som tampas med relationer och samarbete i ett segregerat Virginia på 70-talet. Musiken, karaktärerna, kläderna och historierna. Skratt, gråt och härlig sportspänning. Och Denzel Washington. Det blir inte bättre än så här. 

Bubblare: We are Marshall, Moneyball, Rudy, Jerry Maguire

Och här kommer listan med de samlade rösterna från redaktionen

Moneyball 👤👤👤👤👤👤👤

Miracle 👤👤👤👤👤👤

Remember the Titans 👤👤👤👤👤

Slap Shot 👤👤👤👤

The Blind Side 👤👤

Happy Gilmore 👤👤

Tjuren från Bronx 👤

Youngblood 👤

The fighter 👤

Warrior 👤

Lean on Pete 👤

Offside 👤

The Legend of Bagger Vance 👤

Goal 👤

Gridiron Gang 👤

Space Jam 👤

Medverkande i omröstningen: Uffe Bodin, Peter Ekholm, Sixten Funqvist, Joakim Englund, Samuel Josefsson, Kajsa Kalméus, Måns Karlsson, Rasmus Kågström, Peter Sibner, Henrik Skoglund, Simon Holm Stålhand och Karl Trogens.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten