Bildbyrån
Talang 2020

För Björbos hockeytraditioner vidare

ANNONS
Det är en ort med bara några hundra invånare - som fått fram flera framstående spelare. Kanske kan en av de talangfulla bröderna Eljas, storebror Eric, bli näst på tur att lyckas från Björbo? Efter vissa skadebesvär har han nu hittat rätt väg och tagit stora kliv.

– Jag tror det är största anledningen till min utveckling, att det gått lite segt på så vis, säger han till hockeysverige.se.

I serien ”Talang 2020” ska vi idag göra nedslag i Björbo, en ort i Gagnefs kommun som har knappt 700 invånare. Trots det har orten fostrat fina hockeyspelare så som Fredrik Händemark,  Olle LissMarkus PerssonJens Hellgren och Martin Grönberg. Även Herman Hultgren har samma moderklubb. Lilla Björbo fortsätter att fostra skickliga spelare. Bland annat tre bröder Eljas, EricArvid och Ivan. Idag möter vi den äldsta i trion, Eric.

- Pappa tog med mig till ishallen i Björbo ganska tidigt, redan i två, treårsåldern. Han försökte få mig att åka skridskor och jag tyckte nog att det var roligt. I stort sett har jag fortsatt spela sedan dess, berättar 18-åringen för hockeysverige.se och fortsätter:


- Vi alltid bott nära ishallen. Just nu bor vi 50 meter från ishallen, men tidigare bodde vi 40 meter därifrån. Jag var också ofta i ishallen. Eftersom vi bodde så pass nära var jag oftare där än hemma. Nu var det inte så många lag i föreningen, så jag kunde gå till hallen på morgonen, vara där hela dagen och komma hem först på kvällen. När vi hade rast i skolan kunde det hända att vi gick till ishallen för att åka skridskor. 

Hur ofta är du Björbos ishall idag?


- Idag händer det inte så jätteofta. När jag kommer hem hit ibland vill jag gärna ta några skär så då går jag dit.

Vilka förbilder har och hade du som hockeyspelare under uppväxten?


- I början var det Peter Forsberg. Nu är han ganska gammal som hockeyspelare, men just då var det han eftersom jag tyckte om hans spel.
 Nu har det blivit mer att jag tittar på spelarna som spelar i NHL. Tillexempel Patrick Kane och Auston Matthews. Två hyfsade spelare.

"TROR DOM BETYDER VÄLDIGT MYCKET"

Vad tror du att spelare som Fredrik Händemark och Olle Liss betytt för hockeyn i Björbo?


- Jag tror att dom betytt väldigt mycket. Dom har marknadsfört föreningen väldigt mycket. Jag tänker bland annat på Olles genombrott i Rögle. Det skrevs väldigt mycket om honom då. Det gjorde att Björbo fick ett ansikte ute i Hockeysverige. ”Frippe” har inte haft ett lika stort genombrott, men han är på den väldigt hög nivå idag och har utvecklats enormt. 

- Det sitter till och med en stor plansch i ishallen med dom två i landslagsdress, så jag tror dom betyder väldigt mycket för Björbo IF.

Liss försöker peta ut ögat på moderklubbskompisen Händemark.Liss försöker peta ut ögat på moderklubbskompisen Händemark.Bildbyrån

Eric Eljas har också haft möjligheten att åka lite skridskor och träna med dom båda. 

- Jag har åkt skridskor tillsammans med dom ganska många gånger. Sedan har jag tränat i Leksand någon gång med ”Frippe”. Det var under hockeyskolveckorna. Olle har varit här och åkt en del friåkning med oss några gånger, vilket är kul.

HYLLAR LILLBRORSAN

Eric, Arvid och Ivan Eljas spelar idag i olika juniorlag i Leksand. Under hela uppväxten har dom tre varit väldigt tajta och supportat varandra i både med och motgång. 

- Jag skulle säga att vi är tajta. Sporten har följt med oss hela livet. Vi pratar och lever hockey samtidigt som vi tänker väldigt lika. Vi hjälper också varandra väldigt mycket.

Vem är den största talangen av er tre?


- (Skratt) Oj oj… Just nu är det nog Arvid. Han har haft en fin utveckling och varit med i landslaget. Hårt arbete lönar sig och det ser man på Arvid att det stämmer. Han har jobbat för det.

Eric och lillebror Arvid.Eric och lillebror Arvid.Ronnie Rönnkvist

Eric Eljas flyttade upp till Leksand en säsong innan lillebror Arvid. Tidigare bodde bröderna på Leksands Strand, men har nu flyttat in i en lägenhet inte långt från skolan och Tegera Arena. Men det har varit några tuffa säsonger för 18-åringen innan han hittade tillbaka till sitt fina spel den här säsongen.

- Jag skulle säga att det handlat mer om mitt självförtroende.

 - Jag hade ett jättebra U16-år i Leksand där jag fick väldigt mycket förtroende. Början på första J18-säsongen var väldigt tung. I alla fall tyckte jag det. Jag var kvar i J18 en säsong till och tyckte att jag gjorde bra ifrån mig, men aldrig riktigt fick chansen uppe i J20. Inte så mycket som jag trodde att jag skulle få. Jag tror det är största anledningen till min utveckling, att det gått lite segt på så vis.

"GAV MIG ETT BÄTTRE SJÄLVFÖRTROENDE"

Det har ändå aldrig varit aktuellt för honom att sluta med hockeyn.


- Nej, tanken har aldrig varit på att jag skulle lägga ner. Hockey har jag alltid tyckt vara bland det roligaste som finns och det tycker jag fortfarande. Just då var det lite tungt. Dessutom åkte vi ur slutspelet rätt tidigt så det blev två tunga säsonger.

Kan du peka på varför det inte känts bättre för dig då det handlat om självförtroendet?

– U18-tiden känner jag var mycket tyngre jämfört med den här säsongen som varit en höjdare. 

– Jag känner att ”Challe” (Mikael Karlberg) gett mig ett bättre självförtroende, att våga misslyckas, att våga göra dragningen även fast det tycks varit dumt, i stället för att ha ångest för att gå ut och spela. Jag har varit lite mer avslappnad och inte känt så stor press på mig själv. Det här tror jag är största skillnaden mot J18-säsongerna.


BLIR HAN KVAR I LEKSAND?

Leksands J20-lag, som Eric Eljas tillhört, har imponerat stort under säsongen och mycket talade för att laget kunde gått mycket långt i slutspelet.

 - Att få spela med det här laget skulle jag absolut säga är ett minne för livet. Laget vi hade den här säsongen…, det var ett så jävla härligt gäng, säger Eric Eljas med ett lätt skratt och fortsätter:


- Det som saknades var att få spela slutspel och ett SM-guld. Innan säsongen hade jag aldrig på känn att vi skulle gå så här bra. Nu kände nästan alla varandra sedan tidigare eftersom Leksand inte tog in så många nya ansikten inför säsongen. 

- Vi spelade helt okej matcher på försäsongen, men det var inget mer med det. När serien sedan startade gick vi fram som en ångvält och bara öste på. Det är svårt att beskriva hur det var, men det kändes som att vi var ostoppbara.

Hur går tankarna inför kommande säsong?


- Egentligen känner jag mig öppen för allt. Det har varit lite diskussioner om att vara kvar eller inte. Allt är intressant, men vi får se hur tankarna går i Leksand, vad dom säger.

FAKTA

Fem snabbfrågor med Eric Eljas.

  • Drömsemester?
  • - Bahamas. Soligt, skönt väder och verkar vara ett trevligt ställe.
  • 
Vad dricker du helst till maten?
  • - Loka, mineralvatten.
  • 
Vem i J20 somnar snabbast i spelarbussen?

  • - Elias Dynell. När han tar på sig lurarna och lutar sig tillbaka somnar han på en gång. Jag tror han är dessutom den som sover mest av alla i laget.
  • Vad vet du om Mikael Karlberg som vi andra inte vet?

  • - Han är lättsam och lätt att prata med.
  • I vilket NHL-lag vill du se Fredrik Händemark i höst?
  • - Det skulle vara kul att se honom i Detroit med tanke på den säsongen laget haft. Han skulle få bra med förtroende där.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL