Sök
Bildbyrån
Talang 2020

För Björbos hockeytraditioner vidare

Det är en ort med bara några hundra invånare - som fått fram flera framstående spelare. Kanske kan en av de talangfulla bröderna Eljas, storebror Eric, bli näst på tur att lyckas från Björbo? Efter vissa skadebesvär har han nu hittat rätt väg och tagit stora kliv.

– Jag tror det är största anledningen till min utveckling, att det gått lite segt på så vis, säger han till hockeysverige.se.

I serien ”Talang 2020” ska vi idag göra nedslag i Björbo, en ort i Gagnefs kommun som har knappt 700 invånare. Trots det har orten fostrat fina hockeyspelare så som Fredrik Händemark,  Olle LissMarkus PerssonJens Hellgren och Martin Grönberg. Även Herman Hultgren har samma moderklubb. Lilla Björbo fortsätter att fostra skickliga spelare. Bland annat tre bröder Eljas, EricArvid och Ivan. Idag möter vi den äldsta i trion, Eric.

- Pappa tog med mig till ishallen i Björbo ganska tidigt, redan i två, treårsåldern. Han försökte få mig att åka skridskor och jag tyckte nog att det var roligt. I stort sett har jag fortsatt spela sedan dess, berättar 18-åringen för hockeysverige.se och fortsätter:


- Vi alltid bott nära ishallen. Just nu bor vi 50 meter från ishallen, men tidigare bodde vi 40 meter därifrån. Jag var också ofta i ishallen. Eftersom vi bodde så pass nära var jag oftare där än hemma. Nu var det inte så många lag i föreningen, så jag kunde gå till hallen på morgonen, vara där hela dagen och komma hem först på kvällen. När vi hade rast i skolan kunde det hända att vi gick till ishallen för att åka skridskor. 

Hur ofta är du Björbos ishall idag?


- Idag händer det inte så jätteofta. När jag kommer hem hit ibland vill jag gärna ta några skär så då går jag dit.

Vilka förbilder har och hade du som hockeyspelare under uppväxten?


- I början var det Peter Forsberg. Nu är han ganska gammal som hockeyspelare, men just då var det han eftersom jag tyckte om hans spel.
 Nu har det blivit mer att jag tittar på spelarna som spelar i NHL. Tillexempel Patrick Kane och Auston Matthews. Två hyfsade spelare.

"TROR DOM BETYDER VÄLDIGT MYCKET"

Vad tror du att spelare som Fredrik Händemark och Olle Liss betytt för hockeyn i Björbo?


- Jag tror att dom betytt väldigt mycket. Dom har marknadsfört föreningen väldigt mycket. Jag tänker bland annat på Olles genombrott i Rögle. Det skrevs väldigt mycket om honom då. Det gjorde att Björbo fick ett ansikte ute i Hockeysverige. ”Frippe” har inte haft ett lika stort genombrott, men han är på den väldigt hög nivå idag och har utvecklats enormt. 

- Det sitter till och med en stor plansch i ishallen med dom två i landslagsdress, så jag tror dom betyder väldigt mycket för Björbo IF.

Liss försöker peta ut ögat på moderklubbskompisen Händemark.Liss försöker peta ut ögat på moderklubbskompisen Händemark.Bildbyrån

Eric Eljas har också haft möjligheten att åka lite skridskor och träna med dom båda. 

- Jag har åkt skridskor tillsammans med dom ganska många gånger. Sedan har jag tränat i Leksand någon gång med ”Frippe”. Det var under hockeyskolveckorna. Olle har varit här och åkt en del friåkning med oss några gånger, vilket är kul.

HYLLAR LILLBRORSAN

Eric, Arvid och Ivan Eljas spelar idag i olika juniorlag i Leksand. Under hela uppväxten har dom tre varit väldigt tajta och supportat varandra i både med och motgång. 

- Jag skulle säga att vi är tajta. Sporten har följt med oss hela livet. Vi pratar och lever hockey samtidigt som vi tänker väldigt lika. Vi hjälper också varandra väldigt mycket.

Vem är den största talangen av er tre?


- (Skratt) Oj oj… Just nu är det nog Arvid. Han har haft en fin utveckling och varit med i landslaget. Hårt arbete lönar sig och det ser man på Arvid att det stämmer. Han har jobbat för det.

Eric och lillebror Arvid.Eric och lillebror Arvid.Ronnie Rönnkvist

Eric Eljas flyttade upp till Leksand en säsong innan lillebror Arvid. Tidigare bodde bröderna på Leksands Strand, men har nu flyttat in i en lägenhet inte långt från skolan och Tegera Arena. Men det har varit några tuffa säsonger för 18-åringen innan han hittade tillbaka till sitt fina spel den här säsongen.

- Jag skulle säga att det handlat mer om mitt självförtroende.

 - Jag hade ett jättebra U16-år i Leksand där jag fick väldigt mycket förtroende. Början på första J18-säsongen var väldigt tung. I alla fall tyckte jag det. Jag var kvar i J18 en säsong till och tyckte att jag gjorde bra ifrån mig, men aldrig riktigt fick chansen uppe i J20. Inte så mycket som jag trodde att jag skulle få. Jag tror det är största anledningen till min utveckling, att det gått lite segt på så vis.

"GAV MIG ETT BÄTTRE SJÄLVFÖRTROENDE"

Det har ändå aldrig varit aktuellt för honom att sluta med hockeyn.


- Nej, tanken har aldrig varit på att jag skulle lägga ner. Hockey har jag alltid tyckt vara bland det roligaste som finns och det tycker jag fortfarande. Just då var det lite tungt. Dessutom åkte vi ur slutspelet rätt tidigt så det blev två tunga säsonger.

Kan du peka på varför det inte känts bättre för dig då det handlat om självförtroendet?

– U18-tiden känner jag var mycket tyngre jämfört med den här säsongen som varit en höjdare. 

– Jag känner att ”Challe” (Mikael Karlberg) gett mig ett bättre självförtroende, att våga misslyckas, att våga göra dragningen även fast det tycks varit dumt, i stället för att ha ångest för att gå ut och spela. Jag har varit lite mer avslappnad och inte känt så stor press på mig själv. Det här tror jag är största skillnaden mot J18-säsongerna.


BLIR HAN KVAR I LEKSAND?

Leksands J20-lag, som Eric Eljas tillhört, har imponerat stort under säsongen och mycket talade för att laget kunde gått mycket långt i slutspelet.

 - Att få spela med det här laget skulle jag absolut säga är ett minne för livet. Laget vi hade den här säsongen…, det var ett så jävla härligt gäng, säger Eric Eljas med ett lätt skratt och fortsätter:


- Det som saknades var att få spela slutspel och ett SM-guld. Innan säsongen hade jag aldrig på känn att vi skulle gå så här bra. Nu kände nästan alla varandra sedan tidigare eftersom Leksand inte tog in så många nya ansikten inför säsongen. 

- Vi spelade helt okej matcher på försäsongen, men det var inget mer med det. När serien sedan startade gick vi fram som en ångvält och bara öste på. Det är svårt att beskriva hur det var, men det kändes som att vi var ostoppbara.

Hur går tankarna inför kommande säsong?


- Egentligen känner jag mig öppen för allt. Det har varit lite diskussioner om att vara kvar eller inte. Allt är intressant, men vi får se hur tankarna går i Leksand, vad dom säger.

FAKTA

Fem snabbfrågor med Eric Eljas.

  • Drömsemester?
  • - Bahamas. Soligt, skönt väder och verkar vara ett trevligt ställe.
  • 
Vad dricker du helst till maten?
  • - Loka, mineralvatten.
  • 
Vem i J20 somnar snabbast i spelarbussen?

  • - Elias Dynell. När han tar på sig lurarna och lutar sig tillbaka somnar han på en gång. Jag tror han är dessutom den som sover mest av alla i laget.
  • Vad vet du om Mikael Karlberg som vi andra inte vet?

  • - Han är lättsam och lätt att prata med.
  • I vilket NHL-lag vill du se Fredrik Händemark i höst?
  • - Det skulle vara kul att se honom i Detroit med tanke på den säsongen laget haft. Han skulle få bra med förtroende där.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten