Ulf Samuelsson, Patric Hörnqvist och Carl Hagelin - tre blågula Pittsburgh-hjältar.
Alla tiders NHL-svenskar

DOKUMENT: Alla tiders svenskar i Pittsburgh Penguins

Varje lördag på Hockeysverige Plus: Ronnie Rönnkvists historiska genomgång av alla tiders NHL-svenskar. Idag har turen kommit till Pittsburgh.


Pittsburgh Penguins inledde sin vandring på NHL-himlen 1967. Klubben har vunnit Stanley Cup inte mindre än fem gånger sedan dess. Första gången var 1991. Sedan vann Penguins även 1992, 2009, 2016 och 2017. Trots att stjärnor som Jaromír Jágr och Sidney Crosby spelat i klubben är ändå den största Mario Lemieux . På sina 915 matcher i klubben har Lemieux svarat för 690 mål och totalt 1723 poäng. Alltså ett snitt på 1.88 poäng per match. Att jämföra med Sidney Crosby som har ett snitt på 1.28 per match men något under Wayne Gretzkys snitt på 1.92 poäng per match. 

Inte mindre än 23 svenskar har spelat i Pittsburgh under åren. Första svensk i klubben var Malmbergets Anders Håkansson. Säsongen 1982/83 spelade han 62 matcher, svarade för 9 mål och totalt 21 poäng. Mellan 1985 och 1987 spelade Wi

LÄS VIDARE MED PLUS
Månadsvis
69 kr / mån
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Ingen bindningstid
Förnyas automatiskt
Årsvis
55 kr / mån*
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
*Betalas årligen. Totalt 659 kr
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten