Sök
August Berg sköt upp Leksand till SHL.
SHL

"Jag blev sporrad av att kunna slå mig in i Leksand"

Han sköt själv upp Leksand i SHL - men han fick inte vara med under hela återkomstsäsongen i högstaligan. I stället lånades August Berg ut – med målet om att återigen slå sig in i den klassiska klubben.

August Berg blev som bekant stor matchhjälte när Leksand tog klivet upp i SHL förra säsongen. Hans fina spel på våren förra säsongen tydde på att han var en av spelarna som kunde få sitt stora genombrott i SHL den här säsongen. Han inledde också säsongen starkt, men efter att ha fått mindre och mindre speltid i Leksand lånades 20-åringen ut till Södertälje, ett SSK som det visade sig hade chansen att spela Direktkval till SHL mot just Leksand.

–  Hur jag skulle agerat då? Den frågan fick jag rätt ofta av södertäljegrabbarna, säger August Berg med ett lätt skratt och fortsätter:

– Jag har inte försökt tänka så mycket på det. Skulle den situationen uppstått så hade jag fått tänka på den då. Nu dök situationen aldrig upp så vi får väl aldrig veta svaret. 

Totalt gjorde Berg 19 matcher i Leksand innan han lånades ut till Södertälje. 

– Jag tycker ändå första matcherna där gick bra, att jag spelade bra. Jag växte in i SHL mer och mer för varje match som jag spelade. Det gick också bra för laget i början, men sedan började det dippa samtidigt som vi blev flera backar i laget. Då blev det också mindre speltid för mig. Första matcherna är jag ändå ganska nöjd med.


"VILLE SPELA MER"

August Berg ser det inte heller som speciellt konstigt att han inte fick mer speltid av Roger Melin. 

– Det var en bra konkurrens i Leksand, många bra backar. Vi har nio, tio stycken där ett tag.

Blev du frustrerad i det läget eftersom det är viktigt att få mycket speltid för att fortsätta utvecklas?
Inte frustrerad. Jag tycker det är kul att tävla och tror att alla blir bättre av att få slita lite. Varje träning blev som en liten tävling om att få spela.

I Leksands tröja.I Leksands tröja.

I början av december meddelade Leksand att August Berg skulle lånas ut till Södertälje resten av säsongen. 

– Främst var det jag själv som sa att jag ville spela mer, få spela varje match. Då pratade vi i Leksand om min utveckling och kom då överens om att utlåning till Hockeyallsvenskan skulle vara det bästa.

Kom du till Södertälje med ett starkt självförtroende efter att ha inlett säsongen i SHL där hockeyn är på en lite högre nivå?
– Starkt självförtroende… Jag kände mest vad kul det skulle bli att få spela mycket hockey, träffa nya gubbar i laget och kämpa för dom. Då gick det inte heller så himla bra för Södertälje, men jag kände att det skulle bli väldigt kul med en utmaning.

Vi kom fram till att en utlåning skulle vara det bästa


Var det en stor kontrast spelmässigt att komma från SHL ner till Hockeyallsvenskan?

– Visst tycker jag att det var en skillnad, absolut. Det är en rätt stor skillnad mellan ligorna kompetensmässigt bland spelarna.

Södertälje var inget topplag då August Berg kom till klubben, men allt eftersom växte laget. När Hockeyallsvenskan hade spelat sina 52 omgångar slutade laget på en sjunde plats och var klara för att kvala vidare mot en plats i SHL till kommande säsong.

 – Jag tror att det handlade om att alla verkligen började kriga för varandra. Det är svårt att veta hur lagstämningen var innan jag kom till Södertälje, men alla var väldigt schyssta mot mig.

– Självförtroendemässigt tror jag inte alla var på topp. Sedan kommer ofta självförtroendet tillbaka när man börjar vinna. Inför slutspelet som skulle komma kändes det som att vi ändå hade en chans.

August Berg blev Leksands kvalhjälte.August Berg blev Leksands kvalhjälte.

"VI HADE ETT SKICKLIGT LAG"  

Upplevde du att tränaren, Nichlas Falk, skruvade lite extra på olika detaljer för att få alla bitar att falla på plats bättre?
– Vi försökte ha mycket puck inom laget och inte kasta iväg den. Det tror jag gynnade oss eftersom jag tycker att vi hade ett väldigt skickligt lag.  Många spelare var tekniskt bra och kunde hantera puck i svåra lägen, så jag tycker att vi oftast kunde spela oss ur situationerna, säger 20-åringen som trivdes riktigt bra i Södertälje.


– Jag tycker tiden där var jättekul. Jag är nöjd med tränarna och Södertälje som förening. Sedan är jag rätt nöjd med min säsong där. Jag utvecklades bra och hade kul.

Jag blev sporrad av att slå mig in i Leksand

På sina 25 matcher i klubben svarade han för fyra mål och totalt elva poäng samtidigt som han visade upp en utveckling i sitt spel som bådar gott för framtiden. Det handlade inte enbart om att han fick mer speltid i SSK.


– Jag blev sporrad av att kunna slå mig in i Leksand nästa säsong samtidigt som jag hela tiden ville utvecklas för att bli bättre. Men absolut tror jag att mycket speltid gör att man växer som person, får ett starkare självförtroende och allt sådant.

August Berg har en säsong kvar på sitt kontrakt, men han har ännu inte hunnit prata ihop sig med sportchefen, Thomas Johansson, hur det ser ut för honom inför kommande säsong. 

– Jag ska ha möte med ”Tjomme” i veckan, sitta ner och snacka lite. Annars har jag inte hunnit prata med Leksand något om det, avslutar August Berg som återgår till en stund i solen på altanen tillsammans med familjen i Vallentuna.

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten