Sök
Mats ”Tuppen” Lönn.
Old School Hockey

Tuffing med hjärta för Mora IK

Tuff, elak och vass framför motståndarmålet. Mats ”Tuppen” Lönn är en av Mora IK:s största och mest lojala profiler genom tiderna. Trots anbud från större klubbar blev han moderklubben trogen genom hela karriären. I Old School Hockey berättar han pucken som gick av på mitten i A-lagsdebuten, legenden ”Lill-Strimma” Svedbergs otroliga talang och rivaliteten med Leksand.

Mora är långt ifrån ”bara” målgången i Vasaloppet. Här finns bland annat en av dom starkaste hockeytraditionerna utanför Stockholms gränser. Redan 1931 försökte sig Gunnar Faleij på att införa hockeyn i Mora. Alltså många år innan Leksand på andra sidan Siljan drog igång sin hockeyverksamhet. Största framgången i klubbens historia är när Mora 1950 spelade SM-final mot Djurgården. En final Mora förlorade.

Foto: Arkiv

En spelare som inte var med redan då, men som har betytt mycket för ishockeyn och dess utveckling i Mora är Mats ”Tuppen” Lönn. Den tuffe forwarden debuterade i Moras A-lag redan 1956 och spelade sin sista säsong i klubben 1974. Med sina 18 säsonger i klubben är han också den som spelat flest säsonger i Mora IK genom alla tider.
– Jag växte upp nära Saxvikssågen och området där heter Saxnäs. Jag själv började med hockeyn först då jag var 13 eller 14 år. Vad som hände med hockeyn i Mora före det vet jag inte så mycket om, säger Mats Lönn när vi besöker honom för den här intervjun i Moras utkanter. För övrigt inte alls långt ifrån där en annan av lagets stora spelare, Hasse Hansson, bor.
– Att börja när man 13 år var egentligen ganska tidigt. Som 15-åring var jag sedan den yngsta spelaren som spelat i allsvenskan (motsvarande dagens SHL). Jag var yngst ett tag men sedan gick det några år och då blev Hasse Böhlmark från Vinäs (några kilometer söder om Mora) den yngsta.

Gunnar Faleij, som vi nämnde inledningsvis, var givetvis en mycket viktig person för Mora IK.
– Det var han som startade upp alltihop vad jag har förstått och på så vis var han givetvis viktig för hockeyn här. Han höll på med allting i klubben och han stod nere vid Hantverkarrinken varmt klädd nertill och päls. Han sa alltid ”iising-puck”…

???
– Det heter ju icing, men han sa alltid ”iising puck”, skrattar Lönn och fortsätter med att berätta om klassiska Hantverkarrinken.
– Den låg vid Kyrkogatan inne i Mora, till vänster om den kan man väl säga. Ungefär på samma ställe som parkeringen ligger idag efter att man har byggt den nya hallen. Det var ju ute rink då och öppet. Det fanns ingenting byggt där då.
– Mora spelade sina hemmamatcher. Smidjegrav kom senare och det var där som det konstfrusna blev sedan.

Du var 13 år när du började med ishockey och 15 år när du debuterade i A-laget, det måste ha gått väldigt fort för dig att lära dig att spela hockey?
– Det var ofta så att eftersom jag var med och skottade planen fick jag också vara med och träna. Samtidigt hade jag väl lite anlag för hockey. Vi var flera juniorer som var med och vi spelade då med A-lag, B-lag och juniorlag runt om i byarna. Det här var väldigt roligt.

Var hockeyn då större än skidåkningen i Mora?
– Nej, det tror jag inte. Det var ju under ”Mora-Nisse”-tiden, men hockeyn blev tämligen stor här ganska snabbt.
– Jag har själv åkt något Vasalopp och har också någon tallrik från Lilla Vasaloppet här hemma, men det där slutade jag med för längre sedan. Sedan var det ju så att man sparkade boll och allt sådant i IFK Mora och frugan åker fortfarande skidor.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”HALVA PUCKEN GICK I MÅL – DEN ANDRA HALVAN GICK UT I SARGEN”

Mats ”Tuppen” Lönn var inte den första i släkten som kom att spela hockey för Mora IK.
– Oskar Lönn, som var min farbror var med i Moras första hockeylag. Däremot spelade inte min pappa Ture någon ishockey. Egentligen inspirerade inte farbror Oskar mig någonting då det gällde hockeyn.
– Jag såg aldrig honom spela men han var en av dom första hockeyspelarna som kom fram här i Mora.

Mats Lönn kliver alltså in i Mora som 15-åring och givetvis var det ett stort steg att ta för en så ung kille.
– Jag debuterade mot Rönnskär och dom hade en bra målvakt som heter Ove Andersson och som senare kom att spela för både AIK och Umeå. Jag minns att jag brakade iväg ett skott där halva pucken gick i mål och den andra halvan gick ut i sargen. Domaren dömde inte mål eftersom hela pucken måste vara inne. Den gick troligen av på ”platten” när den träffade stolpen. Hur pucken kunde göra det vet jag inte, men det var kallt den matchen och isbanan låg vid en gammal sjöbotten. Pucken frös väl då på något konstigt sätt.
– Matchen avgjordes av att våra backar Sven Kristoffersson och Kjell Eklind körde ihop så Jerry Lundström kunde göra 4-2 medan dom båda låg där på isen (matchen slutade 5-2). Det blev i alla fall ett jäkla liv om det där med pucken men det blev inget mål.

När Mats Lönn kom upp i A-laget vimlande det av starka profiler som ”Mas-Åke” Larsson, Folke Gustavsson, Kjell ”Rövarn” Eklind och så vidare.
– Det var inget speciellt att komma in och spela med dom här killarna. Vi hade två kedjor, fyra backar och någon reserv. Det var inte mer folk med i laget och det var heller inte någon speciell hierarki inom laget.

Som juniorer kände ni väl också A-lagsspelarna på ett annat sätt än vad man gör i dag?
– Jo, så var det eftersom allihop var här ifrån byn. Det var först senare några kom in från byarna här omkring. Det var väl som längst från Nusnäs (cirka en mil utanför Mora) någon kom, men det funkade.
– Då blev det också en bra klubbkänsla, men det var då. Nu har vi bara en eller två killar från orten. Resten har kommit in utifrån och det blir något annat, skulle jag tro i alla fall.

Mora åkte ur högsta serien 1959 för första gången med Mats Lönn i laget, men just den säsongen är inget som han direkt har lagt på minnet.
– Jag kommer nästan inte ihåg någonting av det där eftersom det var så pass länge sedan. Vi åkte upp och ner under flera säsonger där omkring.
– Varför vi inte lyckades etablera oss? Vi hade väl inget bra lag, säger Lönn med ett skratt.

Ni hade trots allt nästan samma lag under en rad av säsonger.
– Det fattades väl någonting i alla fall men jag kan inte ge något bra svar så här långt efteråt på vad det kunde vara.

BRÅK MED SUPPORTRAR I STOCKHOLM

Foto: Arkiv

Säsongen 1961/62 börjar det hända saker i Mora IK. Laget vinner Division 2 Östra A med en då 21-årig ”Tuppen” Lönn i laget. Väl i kvalet vinner Mora före Alfredshem (Modo), Rönnskär och Sundbyberg. En av lagets viktigaste nyckelspelare i kvalet är just Lönn som gör en hel del poäng.
– Jag vann väl utvisningsligan något år också. Var det då, skrattar Lönn och fortsätter:
– Matchen mot Sundbyberg kommer jag ihåg. Det var ett jäkla liv på läktaren där. Det snöade och var riktigt dåligt väder. Vi hade några supportrar där nere och bland annat en kille som hette Johan. Det blev bråk och då ställde han sig nedanför och sa ”Det går tre stockholmare på en mas så kom ner bara ha ha…”
– Jag tror att vi vann den matchen (5-4).

Vid den här tiden var det också ett stort intresse kring Mora som hockeylag.
– Ja, det tror jag att det var. Vi gick upp och jag minns sedan att vi sedan fick spela mot AIK på Hovet och vi vann med 7-5. Det var publikrekord, 13 000 någonting (13 015) I alla fall var det första matchen som gick under tak där.

Mats Lönn svarade för två av målen mot AIK, Allan Fernström gjorde tre mål och Gösta Caris och Evert Tysk ett var. Hans Eriksson gjorde två mål för AIK och Björn ”Lill-Tumba” Larsson, Anders ”Ankan” Parmström och Göran ”Svirre” Svensson ett var.
– Det var ju roligt att spela inför så mycket folk eftersom vi vann. Det gick dessutom bra för min kedja (Mats Lönn, Allan Fernström och Leif Westerling, den sistnämnde för övrigt farbror till Södertäljes Jonas Westerling). Vi gjorde fem mål och av dom gjorde jag två. Jag gillade att spela med både Fernström och Westerling.

Annars var det ofta Bosse Olsson och Fernström som ingick i Mats Lönns kedja.
– Vi hade inga speciella roller. Tränaren, Gösta Holmberg, sa det att vi fick spela hur vi ville bara vi forecheckade och backcheckade.

Collage
SUCCÈKEDJAN: Mats Lönn, Bosse Olsson och Allan Fernström.

Trots att Mora åker ur division 1 säsongen 1961/62 börjar klubben skymta en av dom bästa perioderna i klubbens historia. Bland annat värvades en 32-årig kanadick från småländska Taberg vid namn Kenny Booth som spelande tränare. Efter bara en säsong i tvåan tog han tillbaka Mora till högsta serien. Allt eftersom började flera mycket skickliga spelare utifrån komma in i klubben. Hasse Hansson från Morgårdshammar, Stig Östling från Ockelbo, Per-Arne Hübinette från Västerås, Bengt-Åke Gustavsson från Ore, Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg från Brynäs, Göte Hansson från Stackmora, Nisse Carlsson från Orsa och så vidare.
– Det som hände då alla dom du nämner kom hit var att vi blev bättre. Annars var det precis som vanligt utan några större ovationer. Han och han kom hit och vi vann matcher. Då var ju allting bra, säger Lönn med ett leende.

Den största av dom alla bland klubbens nyförvärv var en av dåtidens absolut bästa spelare i Europa, Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg, som tragiskt körde ihjäl sig sommaren 1972.
– Han var speciell, säger Lönn med ett leende som visar en beundran.
– Han kunde festa på kvällen men dagen efter var han ändå bäst på plan när vi hade match. Jag minns när vi var i Göteborg. Då ledde dom honom av planen under morgonvärmningen. När vi sedan hade match klockan fyra var han bäst på plan. Helt var helt otrolig och egentligen blev det inte så mycket festande för honom då han var här i Mora.
– Dessutom var han trevlig och kul som person. Han bodde på Fridhemsplan nere i Mora innan han köpte kåken ute i Öna och vi umgicks en hel del.

Hur upplevde du ”Lill-Strimma” som hockeyspelare?
– Han var otrolig. Skridskoåkningen, klubbföringen högerdragningarna… Han var verkligen suverän. Sedan flinade han bara, ryckte på axlarna och menade på att det inte var så märkvärdigt.
– ”Strimma” bodde alldeles bredvid hockeyplan och var ofta, till och med på dagarna, där nere och körde själv. Han var duktig och det är synd att det blev som det blev, säger Lönn.

Ökade intresset publikt i och med att laget fick in många riktigt bra profiler i laget utifrån?
– O ja. Det blev mycket mer folk på matcherna men även mer prat om hockeyn i Mora. Det blir annat om du ligger i toppen av en serie.

Hur var det att gå på byn i Mora när det inte gick riktigt lika bra?
– Man satt på Helmers och fikade. Det var ju samlingspunkten då. Folk pratade och frågade om varför vi spelade si och så. Sedan vann vi någon match och då var allt på topp igen. Så här är det oavsett om du bor och spelar i Mora eller Leksand. Det är likadant på båda ställena, men det var aldrig några problem för mig. 

ANBUD FRÅN AIK: ”SKULLE FÅ EN NYRENOVERAD ETTA PÅ KUNGSHOLMEN”

Foto: Arkiv

Mats Lönn var på väg till Malmberget och även AIK, men trots ivrig uppvaktning av bland andra storbacken Bert-Ola Nordlander blev han klubben från Ovansiljan trogen.
– Jag vet egentligen inte varför det inte blev någon flytt. Först var jag upp till Malmberget. Calle Lilja var ju där uppe då som tränare. Han ringde och frågade om jag ville komma dit upp och spela. Jag var upp dit en vända och fick något papper på hur det skulle bli med jobb och allt sådant.
– Sedan var jag ner till Stockholm. Jag minns att jag skulle få en etta högst upp på Kungsholmen, en nyrenoverad. Det blev inte AIK heller och jag vet inte riktigt varför. Det handlade inte om några pengar utan jobb och sådant.
– I Malmberget skulle jag få jobb på en bensinmack, Nynäs var det till och med, med Helikopterplatta, men det sa jag att jag inte trodde ett dugg på.
– I Stockholm… Jag minns nog inte vad det var för jobb jag skulle få där. Här i Mora var jag först på sågen. Där körde jag truck. Sedan var jag på en mekanisk firma i 27 år, till 1994, sedan slutade jag.

Hur var relationen till Leksand under dina år i Mora?
– Jag vet inte riktigt, men jag var ju med i några duster genom åren. Matcherna mellan Mora och Leksand var speciella med ”Mapa” (Olle Sjögren) och allt det där. Då kom det alltid mycket folk. Man visste att det skulle bli pang på när vi båda möttes. Det där hängde i länge och hänger i ännu till en viss del.
– Tidningarna trissade upp den här rivaliteten hela tiden och mer folk på matcherna mellan oss blev det hela tiden. En match då vi var dåligt tränade fick vi stryk med 13-4 eller vad det var. Det var då Kenny Booth var här. Jag minns att han sa ”Come om, let’s piss on this gang”, men sedan förlorade vi stort. Sedan vann vi hemma mot Leksand med 5-0. Det var då dom hade en kulram med sig och ingen trodde att vi skulle vinna.
– Även relationen mellan mig och ”Mapa” var uppskriven. Klart att det small lite här och där, men det var inga större saker. Det blev väl lite ”puttningar” på varandra någon gång, men det var inte så farligt, skrattar Lönn och fortsätter:
– Leksand var lite speciella. Jag minns att (Folke) ”Totte” Bengtsson hade brutit armen. När han kom tillbaka efter det så hade vi match mot Leksand där nere. Då kom han och sa till mig att jag inte skulle spela så hårt mot honom eftersom han just brutit armen. Jag svarade att ”Då må du hålla dig undan ha ha…”

En annan spelare som Mats Lönn haft duster med genom åren är den hårdföre kanadicken Des Moroney. Trots att Moroney bor kvar i Sverige har dom båda inte mötts på många år.
– Jag har nog inte träffat på honom sedan han var i Tingsryd. När han spelade i Leksand proppade jag honom alltid bakom buren då han skulle ta fart. Då sa han alltid ”Fucking Tappen”. När det blev sådana lägen var min roll att hänga på, checka och sedan trycka fast dom. Jag hade faktiskt ganska många duster med honom
– En match jag minns ganska väl är den mot Tingsryd där Des Moroney spelade. Vi vann med 1-0 och jag gjorde den enda målet, ett skott vid bortre stolpen. Då slängde tanterna bakom målet nappar på oss.

Nappar?
– Dom hade väl ungarna i knäet och när vi ledde så slängde dom napparna på oss. Det är en sådan grej som man kommer ihåg.

Vem är annars den tuffaste spelaren du spelat emot?
– Tuffaste? Vem ska jag välja då? Det får bli en ryss, (Boris) Michailov. Den där lilla krutgubben var en tuff jäkel som tryckte till.

Mats ”Tuppen” Lönn spelade fem A-landskamper och debuten skedde mot Finland i Helsingfors.
– Det här måste ha varit 1958 första gången. Jag var 17 år eller något åt det hållet. ”Acka” Andersson och dom här i ”Myggkedjan” (Eilert Määttä och Karl-Sören Hedlund) var med också. Det var en jäkla båtresa över. Det gungade hela tiden och det var också någon som blev det dålig.
– Det var första matchen. Sedan spelade jag några landskamper i Tyskland och en i Stockholm.

Foto: Arkiv

Är du besviken över att det inte blev något OS eller VM-spel för dig?
– Nej, för fasiken. Det stod mellan mig och ”Pära” Härdin ett år. Då blev jag reserv. Ett annat år stod mellan mig och Bosse Englund, Leksandskillen. Ett av åren var då Trail Smoke Eaters var här. Landslaget spelade på Ullevi i Göteborg och det blev ett stort slagsmål. Polisen fick komma in och bryta slagsmålet. Jag var inte med och spelade utan satt på bänken.
– Det kanske var den roligaste upplevelsen jag hade med Tre Kronor, men vi hade även matcher med Pressens lag. Bland annat då Tord Lundström kom fram. Jag var med i den matchen och jag tror att han och jag spelade i samma kedja. Då hade han inte spelat i allsvenskan utan hade just kommit från Kiruna till Brynäs. Redan då var han väldigt duktig. Han blev bästa lirare i den matchen och utsågs då till det som kallades pressens son.

Mats, hur mycket följer du hockeyn i dag?
– Jag läser det som står i tidningen men jag är också ner på matcherna som är här. Jag har ett sådant där kort som gör att jag kan knalla in var jag vill.

Anders Lönn.

Din son Anders Lönn var framgångsrik i både Mora, Leksand HV71, Linköping, Björklöven…
– Det gick väl bra för honom också må jag säga och i dag spelar han veteranhockey. Han ska över och till Ontario, Kanada i april och spela en turnering där med Teg. Dom är svenska veteranhockeymästare.
– Nu jobbar han som polis i Umeå, men visst följde jag honom när han spelade. Jag var ner och tittade i Leksand, men även då han spelade i både HV71 och Linköping. Det var väl bara att åka ner även om bilresorna var lite jobbiga ibland, men det var kul att följa honom.

Avslutningsvis, vad kom smeknamnet ”Tuppen” ifrån?
– Den som ändå det visste. Jag har själv ingen aning. Det var ”Tuppen” på mig och ”Limpan” på min kompis, men jag vet inte hur dom fick till det där. Det är många som har frågat, men jag vet ingenting om det, avslutar Mats ”Tuppen” Lönn med ett lätt skratt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten