Daniel Norbe.
Foto: Axel Boberg/Bildbyrån
SHL

”Tänker bevisa att jag hör hemma i SHL”

Han var en av Hockeyallsvenskans bästa backar och med 23,13 minuter i istid per match är han den spelare som snittade högst speltid per match i hela ligan.
Nu har Daniel Norbe kommit till SHL för spel i HV71 där det är mycket tuffare konkurrens om speltid på backsidan. 
– Jag har inte kommit hit för att sitta på läktaren, säger 24-åringen till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
HV71 och Örebro möttes i en ganska slätstruken match under torsdagskvällen där hemmalaget HV kunde vinna med 3-2 trots att man förlorade skotten med 33-15. 

Det var dock en speciell match för Daniel Norbe. HV-nyförvärvet gjorde sin första match tillbaka i klubben efter fyra och en halv säsong i Hockeyallsvenskan.
– Det var riktigt skönt att få ta en trepoängare i första matchen här, speciellt efter den tuffa matchen vi hade i Växjö. Det här var en riktig krigarseger, säger Norbe till hockeysverige.se efter matchen. 

24-åringen var uppsatt som sjundeback och kastades in i hetluften tidigt i matchen. Han landade till slut på 7,28 minuter i istid under matchen.
– Det hade varit lite jobbigt att stå och vänta i båset för länge så det var skönt att göra första bytet tidigt så att alla nerver släppte. Det blev några byten till efter det också vilket var roligt. Jag försökte bara spela enkelt i första matchen här och komma in i tempot och spelsystemet, det är ganska mycket nytt att ta med sig. Nu gäller det att bygga vidare på detta, säger han.

”SVÅRT ATT TACKA NEJ TILL SHL”

Daniel Norbe har tidigare spenderat en säsong som junior i HV71, 2014/15. Där fick han chansen att göra sin SHL-debut i oktober 2014. Nu, nästan fem och ett halvt år senare, stod han återigen på isen för en SHL-match.
– Det var ett tag sedan sist ja. Det var riktigt kul, något som man har velat göra länge, säger han och fortsätter:
– Första SHL-matchen var uppe i Skellefteå så det var speciellt att få spela här i Kinnarps Arena också. Det är alltid mycket folk och bra tryck här inne. Det var väldigt roligt att ta på sig HV-tröjan igen och få starta med en vinst här. 

Han värvades till HV71 på transferfönstrets sista dag och menar att det var hektiskt att flytta från Blekinge till Småland.
– Det gick väldigt fort där. Direkt efter att jag spelade match med Karlskrona i fredags (för en vecka sedan), så ringde telefonen och då fick jag veta att det i princip var klart mellan klubbarna. Då var det bara upp till vad jag ville och det var inte ett svårt beslut att fatta. 

Daniel Norbe fick göra sin comeback i HV-tröjan samtidigt som klubben hade retrokväll. Daniel Norbe fick göra sin comeback i HV-tröjan samtidigt som klubben hade retrokväll. Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

De flesta allsvenska spelare som tar klivet till SHL gör det efter säsongen, hur kom det sig att du valde ta klivet redan nu?
– Jag kände att jag har haft en bra säsong i mig och att spela i SHL är något som jag har velat ett tag nu. Nu kände jag verkligen att jag fick chansen. Karlskrona gick med på det och HV visade intresse, då var det bara att ta tillvara på den här chansen och göra det så bra som möjligt.
– SHL är svårt att tacka nej till. Det gick väldigt fort. Jag sade ja, åkte hem för att packa och åkte ner hit till Jönköping direkt. 

”FÅR TA TILLVARA PÅ ISTIDEN JAG FÅR”

Efter att ha krigat i Hockeyallsvenskan under flera år kom det stora genombrottet den här säsongen. Norbe har stått för 30 poäng på 46 matcher den här säsongen vilket är fjärde bäst bland ligans backar. Hans tio mål har även gett honom en andraplats i backarnas skytteliga. 

Det som sticker ut mest är dock hans istid. Han har snittat 23,13 minuter per match i Karlskrona vilket är mest bland alla spelare i hela Hockeyallsvenskan. Nu kommer han dock till en klubb med sju andra backar som håller SHL-nivå, åtta om man räknar med Nils Andersson som nu är skadad. 

Det kommer därför bli tuff konkurrens för Norbe att ens få speltid i HV71.
– Jag har precis gjort min andra match i SHL någonsin och det kommer att ta några matcher innan man kommer in i det och känner sig varm i kläderna. Det är mycket nytt här att lära sig och anpassa sig till ett nytt spelsystem. Jag försöker att lära mig så mycket som möjligt här varje dag, både på träning och match.
– Vi får se hur det blir med speltiden här, jag får försöka till tillvara på den istid jag får. 

Daniel Norbe har varit en av Hockeyallsvenskan bästa offensiva backar den här säsongen..Daniel Norbe har varit en av Hockeyallsvenskan bästa offensiva backar den här säsongen..Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

Känner du själv att det finns en risk för att du inte får den speltid du vill ha eller att du tvingas sitta på läktaren?
– Jag har inte kommit hit för att sitta på läktaren. Hur mycket speltid jag kommer att få är ingenting som jag har tänkt på. Jag ska komma hit och göra mitt bästa varje dag och sedan är det tränaren som bestämmer vilka som spelar och hur mycket alla spelar. Det är inget man kan gå runt och tänka på utan jag kommer köra stenhårt här varje dag. 

MÅLET: BLI EN SHL-BACK

I Hockeyallsvenskan fick Norbe även ett stort förtroende i powerplay och var en av de bästa backarna i den spelformen. HV71 har dock ett glödhett powerplay för tillfället och det verkar bli svårt för nyförvärvet att ta plats i en av de två formationerna. 

Kommer du att få ut tillräckligt av ditt offensiva spel även om du inte får spela powerplay?
– Det är väldigt skickliga spelare som vi har här i laget men man bara inte bara vara offensiv i powerplay utan det kan man vara i fem mot fem också. Det är ett spel som jag har utvecklat mycket de senaste åren, att våga hänga med i anfallen i fem mot fem, och det är något som jag kommer att fortsätta med här. 

Daniel Norbe skrev på ett kontrakt för resten av årets säsong med HV71. 

Hans ambitioner är dock glasklara. Han känner sig färdig med Hockeyallsvenskan och ska nu etablera sig som nu en SHL-back.
– Jag hoppas såklart att jag är kvar i den här ligan när nästa säsong börjar. Det är heller inget som jag vill tänka på. Nu har jag fått den här chansen och det är upp till mig att bevisa att jag hör hemma här i SHL och att jag klarar av att spela på denna nivå. Det kommer att bli många roliga matcher för mig här framöver, avslutar han.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 22 september
19:00 Oskarshamn - Brynäs SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Växjö SHL
19:00 Malmö - HV 71 SHL
19:00 Timrå - Linköping SHL
fredag 23 september
18:00 Djurgården - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
20:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten