Leksands Jule Flötgen får symbolisera de ojämna matcherna under gårdagens slutspelsinledning.
Bildbyrån
SDHL 1
SKOGLUND: Dags att göra om formatet på slutspelet?
ANNONS
Igår drog slutspelet i SDHL igång och resultaten i de första matcherna var knappast något som höjde pulsen hos de som följde det hela. Är det kanske dags för nytänk redan till nästa säsong?

En sak som slog mig för någon vecka sedan var att SDHL varit jämnare än på väldigt länge. Kanske den jämnaste serien någonsin? Det skulle visa sig att jag inte har så väldigt mycket att underbygga det hela med, men jag bygger ändå påståendet mycket på hur det sett ut de senaste åren där SDE och Göteborg varit hopplösa slagpåsar i botten av tabellen, och spänningen kring seriens enda streck, det som på ena sidan ger negativt kval och på den andra slutspel, har uteblivit.

Det blev ingen jättespänning i år heller, men tillslut blev det "bara" nio poängs differens mellan åttan Leksand och nian Modo. Ifjol var det 18 poäng mellan AIK och SDE kring strecket och i förfjol skiljde det tolv poäng mellan Brynäs och SDE.

Måhända att ligan kanske är på rätt väg när det kommer till jämnheten. Även om det är en bra bit att vandra. Men det är ju jämnheten vi vill ha, och det är den som skapar spänning i serielunken.

Well, jag ska egentligen inte fördjupa mig så mycket i detta. Igår slog det mig nämligen hur fruktansvärt ojämna de första matcherna i kvartsfinalspelet var. Överlägsna seriesegraren HV71 tvålade till Leksand på bortaplan med hela 9-1. Serietvåan Luleå gjorde 7-0 borta mot Linköping. Djurgården vann mot AIK med 5-1 och säsongens överraskning SDE fick se sig besegrade av Brynäs med 4-0.

Topp 4 vs botten 4:
25-2

25-2?! Är det så kul?

Jag kollade upp hur topp fyra redde ut det hela ifjol och där slutade det 10-4 i matcher i kvartsfinalspelet. Då avgjordes det i bästa av fem, i år bäst av tre. Femman HV71 "skrällde" förvisso mot fyran Leksand och slog ut dem i kvarten. Men den totala målskillnaden mellan de som gick till semi och de som inte gjorde det slutade på 55-17 och det speglar ojämnheten lite. Luleå släppte faktiskt inte in ett enda mål mot AIK i den första rundan.

Jag tycker SDHL är på rätt väg i mycket. Men de kämpar och sliter mot vikande publiksiffror. Matcherna sänds på C More, där har jag dålig koll på hur många det är som tittar. Min övertygelse är att jämna och täta matcher kommer generera mer publik. Därför undrar jag om inte ligan skulle tjäna på att kapa slutspelet med två till fyra lag redan till nästa säsong.

Nackdelen blir ju att 20 till 40 procent av spelarna lirat klart redan i februari, såvida man inte skulle förlänga grundserien. Men fördelen skulle ju bli att de redan på förhand avgjorda matcherna skulle bli färre. Måhända att detta kan locka fler intresserade som kollar på matcherna.

Alternativ 1:
Sex lag till slutspel där ettan och tvåan står över kvartsfinalspelet.

Alternativ 2:
Det här alternativet är jag mest sugen på. Fyra lag till slutspel där både semi och final avgörs i bäst av sju. HV71 har förvisso seglat iväg den här säsongen och om jag spekulerar fritt så hade nog inte Djurgården vållat dem så speciellt stora bekymmer i en semi. Luleå - Brynäs hade nog blivit jämnare, gänget från Gävle hade nog kunnat knycka en och annan match här.

Vad tycker ni? Bör antalet lag till slutspel reduceras?

@hockeystaden


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch