Sök
Richard Bachman hyllar Daniel och Henrik Sedin.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
SHL

SHL-värvningens Sedin-hyllning: ”Två av de bästa personer jag mött”

NHL-meriterade Richard Bachman har landat i Oskarshamn för att rädda kvar smålänningarna i SHL.
För hockeysverige.se berättar amerikanen om förväntningarna på Sverigeäventyret och den goda relationen till Jacob Markström – samtidigt som han hyllar Daniel och Henrik Sedin.
– Det är inte lätt att hitta så bra personer som de två, säger Bachman.

OSKARSHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)

Förra säsongen spelade Richard Bachman enbart tio matcher. En av dessa var i NHL. Den här säsongen har han vaktat kassen tre gånger för Utica i AHL. 

Under förra veckan presenterade nykomlingen Oskarshamn den amerikanska målvakten som klubbens senaste nyförvärv i jakten på att behålla sin plats i SHL.
– Jag föddes i Salt Lake City. Där bodde jag bara under ett par år, men jag säger att Denver, Colorado är vart jag växte upp. När jag sedan var sex år köpte mina föräldrar ett bageri i up-state New York, fem, tio minuter utanför Lake Placid, berättar Bachman då hockeysverige.se träffar honom för en intervju dagen efter att klubbens sportchef, Thomas Fröberg, hämtat klubbens nyförvärv på flygplatsen i Kalmar.
– Lake Placid är känt speciellt i hockeyvärlden. Det är alltid kallt och allt där handlar om hockey. Det var anledningen till att jag också började. Från där och då har det bara fortsatt och nu känns det som att jag har spelat överallt i USA.

Richard Bachman.Richard Bachman.Foto: Ronnie Rönnkvist

BEKANT MED LHC-STJÄRNORNA

Givetvis var det de coola målvaktsskydden som fick Bachman att satsa på målvaktsyrket, men också att han hade en speciell målvakt som förebild.
– Patrick Roy var min idol. När jag började spela hockey på riktigt var Patrick Roy coach för Colorado Avalanche. Han hade även vunnit Stanley Cup. Sedan älskade jag verkligen skydden hjälmen, stilen, alla snygga plockningar. Allt sedan dess har jag velat vara en målvakt och inte heller aldrig velat sluta, säger Oskarshamns-målvakten med ett leende.

Det fanns också andra målvakter som han hade som förebilder och idoler under uppväxten.
– När jag växte upp nära New York tittade jag mycket på Mike Richter. Sedan var Dominik Hasek en idol. Han var ju överallt och tog puckar. När vi spelade hemma försökte jag spela honom.

Under sin tid på Cushing Academy spelade Bachman tillsammans med en av SHL:s målfarligaste anfallare, Broc Little.
– Det var kul. Han är en bra kille som varit här i Sverige en tid nu. En superskicklig forward. Vi har inte haft så mycket kontakt efter den tiden. Det var ju ganska länge sedan vi spelade tillsammans.
– Jag kommer definitivt ta kontakt med honom nu då jag kommit över hit. Jag hann inte heller prata med honom innan jag skrev på eftersom allt gick så fort.
– Dessutom känner jag Joe Whitney som också spelar här. Vi har spelat tillsammans i skolan och så vidare. Så jag har några telefonsamtal att göra nu, men först måste jag lösa min familjesituation, skrattar Bachman som har fru och två små barn kvar hemma i USA.

MINNS NHL-DEBUTEN: "SURREALISTISK"

Richard Bachman har spelat närmare 50 NHL-matcher. Debuten fick han göra redan säsongen 2010/11.
– Första gången jag fick känna på NHL i Dallas. Jag var back-up men fick hoppa in och spela sista tio minuterna i tredje perioden. Vi mötte Arizona och det var såklart en bra erfarenhet.
– Den första matchen jag startade var i Los Angeles, Staples Center, mot Kings. Det var lite surrealistiskt, men jag försökte inte tänka på det så mycket utan bara fokusera på jobbet jag skulle göra och ta allt som det kom.
– Givetvis var jag nervös hela den dagen och det gick inte att sova. Jag ville bara ut där och få det gjort. Min andra match var tre dagar senare. Vi flög tvärs över landet. Jag fick då spela i Madison Square Garden mot Rangers och Henrik Lundqvist.

– Jag hade sett upp till honom under en lång tid och att då få spela mot honom i min andra match var otroligt. Dessutom vann vi med 1–0. Det var en galen vecka, säger Bachman med ett leende samtidigt som han skakar lite på huvudet då han tänker tillbaka och pratar om sin första NHL-säsong.
– Ja, jag hade spelat i Staples Center och även varit i Colorados arena, men jag tror att för varje känd artist eller hockeyspelare är det en dröm att få uppträda eller spela där. Att få se Madison, spela match där och vara en del av den historia som skrivs där inne var väldigt coolt.

Richard Bachman i Vancouvers färger.Richard Bachman i Vancouvers färger.Foto: Icon Sportswire

32-åringen har även representerat USA i VM 2012, en turnering som för hans och USA:s del enbart spelades i Finland. Turneringen var som bekant uppdelad mellan Stockholm och Helsingfors.
– Vi flög faktiskt först till Sverige. Sedan hade vi en bussresa på två, tre timmar för att spela en träningsmatch. Vi blev kvar här några dagar innan vi åkte vidare till Helsingfors.
– Att få spela VM var fantastiskt. Det var också lite annorlunda jämfört att spela inför publiken i Nordamerika. Sångerna och hur man levde sig in i matcherna här var coolt att få uppleva.
– Sedan var det kul att få uppleva en annan kultur. Vi var i Finland under tre veckor och jag gillade det verkligen.


HYLLAR SEDINARNA: "OTROLIGT ATT FÅ HA SPELAT MED DEM"

Efter tiden i Dallas organisation väntade två säsonger i Edmonton innan han trejdades till Vancouver där han blev lagkamrat med bland annat Jacob Markström.
– Jag har spelat med och mot ”Marky”… Det känns som för alltid (skratt). Vi spelade mot varandra i farmarligan då han tillhörde Florida. Han spelade då för San Antonio medan jag var i Texas. Även när jag spelade i Oklahoma mötte vi varandra. Sedan skrev jag på för Vancouver och blev lagkamrater. Han är en riktigt bra kille och har nu haft en otroligt bra säsong.

Hur ser du på hans säsong så här långt?
– Den har varit otrolig. Jag har sett hur han jobbat för att komma dit han är idag. Nu kan vi se resultatet av det hårda jobb han gjort. Han är en stor anledning till att laget ligger där de ligger idag.
– Sedan har jag haft förmånen att spela med ”Hank” och "Danny” Sedin. Jag har sett highlights från hyllningarna de fick som var coola. Det var faktiskt helt otroligt att få spela med de två. Jag har spelat mot dem då jag var i Dallas och jag kan lova att det är bättre att spela i deras lag än emot.
– Deras kreativitet med pucken var makalös. Vid sidan av rinken, ”Hank” och ”Danny” är två av de bästa personer jag mött. De var så professionella. Den spelade ingen roll om man varit där i två dagar eller tio år, de såg till att alla kändes sig som en del av laget.
– Jag vet att en del folk har sagt en massa saker om Sedins som inte varit så bra, men det förtjänar de inte. Det är inte lätt att hitta så bra personer som de två. Jag har varit i många omklädningsrum och spelat med väldigt många otroligt bra killar, men de två, redan från dag ett så såg de till att jag kände mig välkommen.

Åter till Jacob Markström vilket har blivit en god vän till Richard Bachman.
– När jag varit uppe och spelat uppe där med Vancouver har vi alltid haft en bra relation. Vi har käkat middagar tillsammans. Även han är en fenomenalt bra kille. Sedan hörde jag om ”Markiy” pappa (Anders Markström som nyligen avled i sviterna av cancer). Det måste varit tufft.
– Jag har faktiskt aldrig mött en svensk spelare som är en ”bad guy”. Alla är professionella, gentlemen och så vidare. Vi hade det dessutom ”The Eagle”, Alexander Edler. Även han en väldigt bra kille.

Jacob Markström.Jacob Markström.Foto: Bob Frid-USA TODAY Sports

"HADE ALDRIG HÖRT TALATS OM OSKARSHAMN"  

Förra veckan presenterade alltså Oskarshamn förra NHL-målvakten som klubbens senaste nyförvärv.
– Senaste säsongen hade jag en del skador och när vi kom till den här säsongen hamnade vi i ett läge där vi hade många målvakter i Utica. Den här möjligheten kom upp, att få spela i den här ligan med ett lag som fightas för att bli kvar gör att varje match som är kvar har en stor betydelse.
– Jag ser det som en möjlighet att få komma hit och hjälpa laget att bli kvar i SHL, men också att känna på hur det är att spela i Europa.
– Det är inte så många som vet mycket om den här ligan i USA, men en hel del spelare pratar om vilken bra liga det är och hur bra hockey det spelas här.

Visste du någonting om Oskarshamn innan du skrev på kontraktet?
– Nej, ingenting. Jag hade aldrig hört talas om Oskarshamn tidigare (skratt). Jag gjorde snabbt lite hemläxa och såg att det var en liten stad. Alla pratar om stoltheten i stan för sitt lag. Det känns som att det kommer bli en kul stad att spela för.

Hur var första dagen i din nya hemstad?
– Bra. Jag tränade i morse (läs: lördag) och försökte ta in alla nya intryck. Sedan var jag och Ben (Youds) nere på stan och åt lunch…

HAR FAMILJEN KVAR I USA  

Richard Bachman hör det börjar trummas ute i hallen, bara 15 minuter kvar till nedsläpp mellan Oskarshamn och Växjö.
– Wow, det där ser jag fram emot att få uppleva, säger Oskarshamns-målvakten innan han fortsätter:
– Jag försöker lära mig vad alla i laget heter och så vidare. Det är mycket att ta in, men också väldigt kul och att få vara här.

Du är utlånad för resten av säsongen av Vancouver, hur går tankarna framåt?
– Vi får se vad som händer, om man vill ha kvar mig här eller hur det blir. Nu har jag bara varit här en dag, men det tycks vara ett bra ställe att spela på och en bra stad för familjen.

Familjen består av fru, en som på snart fem år och en dotter på två år, men de är kvar i USA.
– Det är en lång resa hit och vi ville inte bryta upp dem från förskolor och allt sådant. Det är tufft att vara ifrån dem, men jag har lovat att ta med mig hem några matchtröjor här ifrån så det ser de fram emot.
– Barnen är i en rolig ålder. De tyckte det såklart inte var roligt att jag skulle åka iväg, men när de fått sina tröjor kommer jag nog vara förlåten, avslutar Richard Bachman med ett leende.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten