Sök
Jacob Markströms kontrakt löper ut till sommaren.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
NHL
EKHOLM: Åtta svenska NHL-utropstecken

Förra veckan kunde ni med Hockeysverige [+] läsa Måns Karlssons blogg om åtta svenska NHL-besvikelser. Den här veckan tänkte jag vända på steken och ge er åtta svenska överraskningar, eller utropstecken om ni så vill. 

Kriterierna är ganska enkla. Spelarna som finns på den här listan är spelare som gjort det lite bättre än vad jag förväntade mig inför säsongens första nedsläpp. Någon har gjort det i form av antalet poäng, någon genom att bara ta plats i ligan. 

Här är dem, mina åtta svenska NHL-utropstecken så här långt: 

Jacob Markström, målvakt, Vancouver Canucks 

Det är ingen överraskning att Jacob Markström är en bra målvakt. Men ju mer överraskande är HUR bra han varit den här säsongen. Det är inte så svårt att debattera för att svensken gör sin bästa säsong i NHL.  Markström har burit Canucks den här säsongen och hade det inte varit för hans spel mellan stolparna hade hans lag troligtvis inte haft ledningen i Pacific Division. 

Dessutom har han gjort det under en tufft höst på det personliga planet. Det är tecken på styrka. Vancouver måste göra allt för att förlänga med svensken, vars kontrakt går ut efter den här säsongen. 

Victor Olofsson, forward, Buffalo Sabres 

Att han kunde göra mål visste vi. Det hade Olofsson visat redan i Frölunda och i AHL. Men att han skulle ha lika bra stäm i NHL var ingen självklarhet. Olofsson hade dock just det i kikaren. När han fick chansen i förstakedjan intill Jack Eichel under försäsongen var det många som hejade till. Olofsson tackade för chansen och började per omgående panga in mål, inte minst i powerplay. 

Olofsson fortsatte hitta målet fram till att han åkte på en olycklig skada den 2 januari. Då hade han gjort 16 mål och totalt 19 assist. Det gav en utmärkelse som månades rookie i både oktober och november samt mycket snack om att han skulle vara ett namn för Calder Trophy, priset till årets rookie. Snacka om succé. 

Victor Olofsson har varit het i SabresVictor Olofsson har varit het i Sabres. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

André Burakovsky, foward, Colorado Avalanche 

Vilket lyft klubbytet från Washington Capitals till Colorado har inneburit för Burakovsky. Natten till i dag (ons 5/2) gjorde han sitt 17:e mål för säsongen. Lägg till 19 assist och ”Lill-Burra” har slagit sitt egna poängrekord i NHL. Burakovsky har fått chansen att spela en ledande roll i ett bra lag, det har gjort att han kunnat få fram nästan all den kapacitet han förväntades ha när Capitals draftade honom som nummer 23 i den första rundan 2013. I skrivande stund ligger Burakovsky till och med tvåa i Avalanches interna poängliga, det före spelare som Mikko Rantanen och Gabriel Landeskog 

Lucas Wallmark, forward, Carolina Hurricanes

Wallmark flyger lite för ofta under radarn. Men faktum är att svensken gör en riktigt bra säsong för sitt Carolina. Redan efter 52 matcher har 24-åringen bankat in tio mål och spelat fram till 12. Med sina 22 poäng är han nu bara sex ifrån sitt eget personbästa, en notering han nådde på 81 matcher förra säsongen.

Med sin offensiva skicklighet ger den förre Luleå-forwarden Carolina värdefull bredd i poängmakandet  – det kan behövas om laget ska gå längre än konferensfinal den här säsongen. 

Lucas Wallmark sköt sitt tionde mål för säsongen i natt.Lucas Wallmark firar sitt tionde mål för säsongen. Foto: James Guillory-USA TODAY Sports

Joel Eriksson Ek, forward, Minnesota Wild

Äntligen har Eriksson Ek etablerat sig i Wilds laguppställning, och det känns som att förtroendet för svensken ökar för varje match. Värmlänningen tar som vanligt stort ansvar defensivt, men den här säsongen har han också prisats för sina offensiva insatser av coach Bruce Boudreau. Ser man till statistiken är det lätt att förstå varför. Eriksson Ek har redan gjort fyra mål och 17 assist, personlig toppnotering, och ändå har han bara spelat 45 matcher. Det finns definitivt mer att hämta från Eriksson Ek. 

Pierre Engvall, forward, Toronto Maple Leafs

Engvall gjorde det bra i Toronto Marlies i AHL. Detta under Sheldon Keefes ledning. När Keefe sedan fick ta över efter Mike Babcock som tränare i Maple Leafs har Engvall också fått chansen i NHL. Samarbetet mellan Keefe och Engvall har fortsatt vara lyckosamt. På 31 matcher så här långt har Engvall visat prov på sin mångsidighet, det har bland annat resulterat i sju mål och sju assist. 

Rasmus Sandin, back, Toronto Maple Leafs

Det går inte att undvika Sandin på den här listan. visst han har inte spelat särskilt många matcher ännu, men som han gjort det när han väl har fått chansen. Inledde i NHL, men fick sedan utvecklas i lugn och ro i AHL. Toronto tillät honom åka på JVM där han tog sitt spel till nya höjder och blev utsedd till turneringens bästa back. När han sedan fick chansen på nytt i Toronto har han tagit den. Sandin har visat lugn, pondus och imponerat både på media, fans och övriga lagkamrater i Maple Leafs. Har hittills gjort ett mål och sju poäng på 13 matcher, men det lär bli fler om han håller sig kvar på den nivå han nu spelar på. 

Sandin har gått från klarhet till klarhetSandin har gått från klarhet till klarhet. Foto: Bildbyrån

Oscar Klefbom, back, Edmonton Oilers 

Klefbom har varit med ett tag nu, men varit mycket skadad under karriären. Förra säsongen begränsades han till 61 matcher. I år har han däremot fått vara frisk och det har synts. Klefbom får massor av förtroende från coach Dave Tippett och sett till speltid per match ligger Klefbom femma i ligan med ett snitt på 25:38. Poängen har också trillat in för värmlänningen som hittills gjort 30 poäng på 53 matcher. Han är med drygt 30 matcher kvar bara åtta ifrån sin hittills bästa notering. 

***

Det var listan det. Saknar du någon?

/ekholmpeter

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten