Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: Det här borde oroa klubbledningen
ANNONS
Idag kom det väntade beskedet att Oskarshamn gör sig av med tränaren Håkan Åhlund redan nu. Men det finns fler saker att ta tag i för den klubben menar Henrik Skoglund. Bland annat måste de få slut på alla läckor från klubben.

Missförstå mig rätt här nu. Källor, eller så kallade "läckor" är ett måste för att media ska kunna bedriva sitt arbete i att avslöja fiffel, båg och andra oegentligheter. Att folk läcker uppgifter, och har rätt att läcka uppgifter, är en förutsättning för att journalistik ska kunna bedrivas. Men det där vet ni.

Det är viktigt att nämna, så ingen missförstår vad jag nu kommer skriva. För om jag zoomar ut lite och sätter mig i Oskarshamns kläder så har klubben faktiskt ett rätt stort problem att ta tag i. Utöver att de ligger näst sist och nu tvingas till ett tränarbyte mitt upp i allt. Vem/vilka är det som läcker så extremt mycket från den klubben? 

Håller ni inte med om att det framkommit riktigt mycket info om soppan Åhlund vs...? Det kommer info i det dolda från andra klubbar också, men jag upplever inte att det brukar vara i den här omfattningen som nu sker. Det började redan i höstas när Expressen avslöjade att det fanns en spricka mellan Håkan Åhlund och sportchefen Daniel Stolt. Något som förnekades av alla inblandade parter. Men man rekryterade ändå Thomas Fröberg som GM, och det är knappast svårt att lista ut att den förändringen kom redan då för att han skulle bli någon slags avlastning i den påstått ansträngda relationen.

Under vintern så har både Rickard Palmberg och Patrick Cehlin avslöjats vara klara för klubben. Just såna saker kan förvisso komma utifrån och behöver knappast komma inifrån föreningens väggar. För några veckor sedan då avslöjade Sportbladet att Åhlund valt att säga upp sig efter säsongen och tidigare i veckan kom Expressen med avslöjandet att Åhlund tvingas bort redan nu. Något som visade sig stämma. Idag på morgonen så lät Aftonbladet berätta att det skulle ske redan idag och även det visade sig stämma.

För några veckor sedan kom jag i samspråk med en ledare som under decennier verkat på högsta nivå i olika roller. Han berättade att en av de absolut viktigaste sakerna i en förening där det stormar är att hålla en enad front utåt och att i n g e n t i n g får läcka ut. Jag är benägen att hålla med.

Klart tusan detta tar energi från spelartruppen när det skrivs spaltmeter om interna angelägenheter. Men, som jag är inne på ovan, det är bra att det kommer ut, det säger jag absolut inget om. 

Men, återigen, sätter jag på mig Oskarshamnsglasögonen, så bör de nog hitta ett sätt att täta till läckan från klubbens innersta.

Oskarshamn motiverade sparkningen av Åhlund med att för mycket fokus lagts på tränaren den senaste tiden i och med alla skriverier. En snudd på löjlig förklaring och mycket orättvist mot media som bara gör sitt jobb. 

Nä IKO, ni har ett större problem än media att tag i.

Uppdaterad kl 14.30-isch 31/1-20.

Krönikan ovan verkar från vissa håll ha tolkats på ett felaktigt sätt och det kan vara läge för ett förtydligande. Jag menar alltså inte i ovan text att uppmuntra till ett tystande av källor och läckor. Herregud, jag är journalist. Det vore rätt korkat av mig att propagera för något sådant. Jag tyckte att jag på ett tydligt sett beskrivit att jag menar från Oskarshamnsledningens synsätt.

Men tydligen var det en person (såvitt jag känner till) som hakade upp sig på vissa formuleringar och här kanske jag lämnade lite för stort ansvar till läsaren. Jag menar självklart inte till att uppmuntra till någon slags jakt på läckan/läckorna från Oskarshamns klubblednings sida. Formuleringarna (som jag valt att inte ändra i texten) "...måste de få slut på alla läckor från klubben" och "...bör de nog hitta ett sätt att täta till läckan från klubbens innersta..." syftar mer till att klubben bör se över sina rutiner vid möten och annan informationsdelning och ingenting annat.

Formuleringen "Vem/vilka är det som läcker så extremt mycket från den klubben? " är mer en fråga kastad ut i luften från min sida. Jag räknar knappast med att få svar på den och vill såklart inte ha det heller. Källskyddet är nämligen någonting vi ska vara extremt rädda om. En grundbult i demokratin.

Lärdomen jag får ta med mig av detta är att i fortsättningen inte förutsätta att läsaren ska tolka texten på det sätt jag menar. Även om jag i detta fallet trodde jag hade varit nog tydlig. Men här gäller detatt skruva åt.

Tack för mig.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL