Nicklas Bäckström och Erik Karlsson jublar under World Cup 2016.
Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman
Landslagen
BODIN: Så skulle ett svenskt World Cup-lag kunna se ut

Tiden flyger. Till hösten är det fyra år sedan den senaste upplagan av World Cup spelades i Toronto. Tyvärr får vi inte se någon ny turnering då, men det skadar inte att fantisera om hur ett svenskt landslag bestående av NHL-spelare anno 2020 skulle kunna se ut. Här är mitt förslag.

Om du vill ha mer av sporten du älskar kan du skaffa Hockeysverige Plus här. Nu har du även möjlighet att skaffa Everysport Plus, vilket ger dig tillgång till unikt innehåll och en bannerfri upplevelse här på Hockeysverige.se, men även på våra systersajter SvenskaFans, FotbollDirekt, och Innebandymagazinet, för 99 kronor i månaden. 

World Cup 2016 var en surrealistisk upplevelse. Turneringen pågick i Toronto i nästan två veckor och bjöd på två olika ansikten. Dels den kanske bästa hockey som jag beskådat live – för vem kan glömma Tre Kronors sinnessjuka match mot Team North America? – dels den märkliga känslan som infann sig när allt skulle till att avgöras och det bara blev en enda lång väntan på finalerna i bäst av tre matcher mellan Kanada och uppstickaren Team Europe. Det var som om luften gick ur hela grejen där och då.

Men även om det var med lite snopen min man lämnade Toronto blev det ändå ett minne för livet. Att se världens bästa spelare mötas i en och samma turnering är få förunnat. Det har vi inte minst blivit varse om nu när vi inte fick se NHL-spelare i den senaste OS-turneringen 2018 – och dessvärre inte lär få göra det 2022 heller. 

IIHF med ordförande René Fasel i spetsen har satt augusti som deadline för ett besked från NHL gällande ligans deltagande i turneringen i Peking 2022. NHL-klubbarnas ägare är uttalade motståndare till OS. För dem är det viktigare att sälja biljetter och casha in på hemmaplan än att få sporten att växa globalt. Så det kommer att krävas enorma uppoffringar från spelarna och spelarfackföreningen NHLPA i nästa förhandling om ett nytt kollektivavtal för att OS ska bli aktuellt. Tyvärr.

Connor McDavid under World Cup 2016.Connor McDavid under World Cup 2016.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

MINST FYRA ÅR TILL NÄSTA WORLD CUP

När det gäller World Cup uppges NHL:s plan vara att anordna nästa upplaga av turneringen 2024. Att man inte lyckas genomföra en turnering tidigare än så är högst beklagligt eftersom bristen på kontinuitet tar udden av traditionskänslan. Men framför allt går vi miste om möjligheten att se några av världens bästa spelare delta i en sådan här turnering i sin absoluta prime.  

Jag tänker inte minst på Connor McDavid. Han var 19 år när han representerade Team North America under World Cup 2016. Nu är han 23 år och spelar kanske den bästa hockeyn vi någonsin kommer att få se honom spela. Att då inte ge honom möjligheten att visa upp sig i ett sådant här internationellt sammanhang är banne mig på gränsen till kriminellt.

Men i stället för att vara bitter ska jag försöka vara konstruktiv.

Här har jag satt ihop vad jag som får mig skulle vara Tre Kronors World Cup-lag om turneringen skulle ha genomförts i år. Givetvis har jag till stor del tagit nuvarande form på spelarna i beaktande, men även försökt tänka i taktiska banor. Det som är positivt med hockeyn i dag är att man inte behöver tänka på rollfördelning på samma sätt som tidigare. Visst, alla kommer inte att kunna spela powerplay, men i dagens hockey skulle jag hävda att de flesta av de bästa spelarna är så pass mångfacetterade att de klarar av att hantera alla sorts roller. Det gäller inte minst svenska spelare som till mångt och mycket är erkänt duktiga tvåvägsspelare.  

Så här ser mitt lag ut:

Målvakter  

Robin Lehner, Chicago

Jacob Markström, Vancouver

Linus Ullmark, Buffalo

Kommentar: Jo, ni ser rätt. Henrik Lundqvist saknas. Jag tycker fortfarande att han är en bra målvakt vid 38 års ålder, vilket inte hör till vanligheterna. Däremot känner jag att vi har minst två svenska NHL-målvakter som är bättre just nu. Att ta med Henke som tredjemålvakt... Nja, det är inte aktuellt. Vem av Lehner och Markström man skulle matcha som förstakeeper är hugget som stucket. Jag skulle ge Lehner ett visst försprång i dagsläget, men det här känns som en klassisk "hetast står"-situation. Ullmark är för all del inte långt efter dessa herrar och ska på intet sätt räknas bort ur diskussionen.  

Backar  

Victor Hedman, Tampa "A"

Oliver Ekman Larsson, Arizona "A"

Mattias Ekholm, Nashville

Erik Karlsson, San Jose

Hampus Lindholm, Anaheim

John Klingberg, Dallas

Oscar Klefbom, Edmonton

Kommentar: Det råder allt jämt lite brist på högerfattade svenska spetsbackar. Erik Karlsson och John Klingberg är, som inte har någon av sina bättre säsonger, är de enda som kvalar in här. Ekholm och Lindholm är starka defensiva kort utan att vara kreativt hämmade. Ekman Larsson och Klefbom är två andra som kan "städa" efter mer offensiva partners om det skulle behövas. Jonas BrodinRasmus Dahlin och Rasmus Andersson är de som står närmast på tur. Det går att argumentera för att var och en av dem skulle ta en plats här.

Elias Pettersson.Elias Pettersson.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Centrar

Elias Pettersson, Vancouver

Mika Zibanejad, N Y Rangers

Nicklas Bäckström, Washington

William Karlsson, Vegas

Kommentar: Fyra offensivt starka kort, men i Nicklas Bäckström och William Karlsson finns även defensiva egenskaper tillräckligt bra för att rendera i Selke Trophy-röster. Det finns inte speciellt mycket att orda om här. De här fyra centrarna kändes självskrivna.  

Vänsterforwards

Gabriel Landeskog, Colorado "C"

Filip Forsberg, Nashville

Rickard Rakell, Anaheim

Marcus Johansson, Buffalo

Kommentar: Skicklighet, tyngd, målskytte och smartness. De här fyra vänsteryttrarna ger lite av varje. Marcus Johansson får en plats framför offensivt sett sexigare alternativ som André Burakovsky och Victor Olofsson på grund av att han är mer allround, mer erfaren och erbjuder ett paket av kvalitéer som gör honom mer gångbar i det här laget. Jag sätter Gabriel Landeskog som kapten i det här laget. Det vimlar av starka ledare, men ingen har lika mycket erfarenhet av att bära C:et som han har.  

Högerforwards

William Nylander, Toronto

Jakob Silfverberg, Anaheim

Elias Lindholm, Calgary

Viktor Arvidsson, Nashville

Jesper Fast, N Y Rangers  

Kommentar: Några rätt givna namn. Nylander och Silfverberg är på väg mot sina bästa säsonger i NHL-karriären och Lindholm är fortsatt stark i Calgary. Arvidsson har en med sina mått mätt tung säsong. Mycket på grund av skador, men hans unika spelstil gör att jag inte har mage att peta honom. Hans speed och oförutsägbara spelstil gör att hans känns gångbar här. Jesper Fast är en perfekt joker att kasta in när det behövs. Han fungerar i de flesta sammanhang och även om han inte har det offensiva spelet för att lyfta en kedja kan man alltid räkna med en hundraprocentig arbetsinsats.

Victor Hedman och Gabriel Landeskog under World Cup 2016.Victor Hedman och Gabriel Landeskog under World Cup 2016.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Backpar och kedjor  

Victor Hedman – Oliver Ekman Larsson

Kommentar: Stabilt första backpar där Hedman får en lite mer offensiv roll. "OEL" tvingas spela på sin svaga sida, men är tillräckligt skicklig för att klara av det.  

Mattias Ekholm – Erik Karlsson

Kommentar: Ekholm, allmänt erkänd som en av NHL:s bästa defensiva backar, ger den försvarsmässiga stabiliteten som förhoppningsvis låser upp Karlssons fulla offensiva potential.

Hampus Lindholm – John Klingberg 

Kommentar: Lindholm är ett tvåvägsmonster vars enorma vingspann får honom att likna en bläckfisk på isen ibland. Med sina tentakler suger han upp motståndare och tillåter Klingberg att regera offensivt. Precis som under VM i Köpenhamn 2018 då de fungerade ypperligt tillsammans.

Oscar Klefbom

Kommentar: Vilken ynnest att ha Oscar Klefbom som sjundeback! Han kan lätt och ledigt slinka in i vilket backpar som helst och hålla flaggan högt. 

William Nylander och Nicklas Bäckström efter VM-guldet i Köln 2017.William Nylander och Nicklas Bäckström efter VM-guldet i Köln 2017.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Gabriel Landeskog – Nicklas Bäckström – William Nylander

Kommentar: Det är svårt att prata om hierarki när man har har ett sådant överflöd av talang till sitt förfogande. Men någonstans landar jag i att bygga en toppkedja kring Nicklas Bäckström som center. Han och William Nylander skapade magi tillsammans under VM i Köln 2017 och har alla möjligheter att göra det igen. Gabriel Landeskog har visat i Colorado att han är som bäst när han får skapa ytor åt skickliga kedjekamrater. Bäckström och Nylander påminner kanske inte om Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen, men Landeskog skulle fylla samma funktion här.

Filip Forsberg – Elias Pettersson – Viktor Arvidsson

Kommentar: Tre riktigt bra skyttar skulle kanske vara en för mycket, men när det kommer till fenomenet Elias Pettersson känns han lika mycket som playmaker som avslutare. Här får han ynnesten att servera två potentiella snipers i en dödlig formation där Forsbergs driv på kassen och Arvidssons oförutsägbarhet känns som en perfekt kombination. Det här är tveklöst en kedja folk skulle betala pengar för att få se i aktion.  

Rickard Rakell – Mika Zibanejad – Elias Lindholm

Kommentar: Tre rightare i en och samma formation. Funkar det verkligen? Ja, jag vill i alla fall tro det. Rakell och Zibanejad var magiska ihop på VM i Köpenhamn 2018 och Elias Lindholm är en man med många olika talanger som båda kan agera avslutare och framspelare. För mycket av det goda? Nej, jag tror att det här kan funka.

Marcus Johansson – William Karlsson – Jakob Silfverberg

Kommentar: En fjärdeformation med lite mer defensiva uppgifter. Johansson, Karlsson och Silfverberg är alla väldigt pålitliga spelare på motsatt sida pucken, men har också skickligheten för att kunna bidra framåt och kan alla gör 50-60 poäng under en NHL-säsong. 

Jesper Fast

Kommentar: En "gubbe i lådan" att kasta om laget behöver en gnista. Fast kan egentligen ta sig an vilken roll som helst i ett lag. Det gör honom värdefull och gångbar.  

Hur skulle det gå för Sverige? 

På pappret ser det här lagbygget sexigt ut. Men hur står det sig mot den uppsjö av talang som USA, Ryssland, Finland och framför allt Kanada kan ställa på isen? Det skulle bli troligt tufft att vinna turneringen, men semifinal och kanske till och med final är inte alls uteslutet. Det Sverige saknar i offensiv bredd när det kommer till superstjärnor tar man igen med den kanske starkaste blålinjen i hela turneringen liksom ett djup på forwardssidan som känns betryggande. Med rätt coachning och lite fingertoppskänsla i matchningen av laget skulle det kunna bli succé. 

Tyvärr förblir det inte mer än en våt fantasi i det här skedet. Det bästa vi kan hoppas på är många heta NHL-stjärnor i den svenska VM-truppen i Schweiz i vår.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 23 maj
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten