Sök
Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: Fansen har rätt - skrota SHL

Supportrarna vill ha mer inflytande över svensk ishockey. En av deras punkter är att de vill skrota SHL. Något Henrik Skoglund applåderar och nedan redogör han för varför i en repriserad krönika från 2018.


Det var Sportbladet som igår lät berätta att fansen till klubbana i SHL och Hockeyallsvenskan nu ska organisera sig och gå samman i en supporterunion. Detta då man vill ha mer inflytande över svensk ishockey. Man har två huvudpunkter som man vill föra upp på agendan och den ena har jag själv lanserat för ett bra tag sedan.

"Uppföljning av ett av kraven i ’Öppet brevet till svensk hockeys makthavare’ gällande sammanslagning av SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan så att det bildas en och samma organisation för att kunna främja utvecklingen av svensk hockey på elitnivå.”

Jag vill på intet sätt slå mig själv för bröstet här, men det här öppna brevet man refererar till kom en tid efter min krönika 29 september 2018 och jag vill tro att jag var först med att lansera idén om en gemensam organisation för våra tre högsta ligor på herrsidan. Jag vill poängtera att denna text inte är någon form av jakt efter bekräftelse i form av "jag var först..." Jag har nämligen tänkt under senare tid att reprisera min gamla krönika, då jag helt enkelt var och är jäkligt stolt över den. Nu dök läget upp.

Ett plattformsbyte gjorde dock att krönikan försvunnit från nätet och jag hade en svettig och ångestladdad stund igår kväll när jag insåg vad som hade skett. Men efter en hjälteinsats av företagets riddare i skinande rustning, Viktor Enbacka med kollegor, så lyckades de få fatt i texten igen bland alla ettor och nollor ute i cyberspace. Så här kommer min gamla text från 2018 om varför jag tycker man ska skrota ligaorganisationerna runt SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, och istället bygga något helt nytt. Jag ber er att läsa texten med vetskapen om att inget är ändrat i den. Den kan alltså avhandla saker som inte längre är "up to date". Men det får ni vackert leva med.


***

Återigen har en het potatis seglat upp i debatten inom svensk ishockey. Nämligen rädslan folk har för att SHL ska bli en stängd liga. Det kanske är dags att skrota SHL och bygga upp någonting helt annat?

Möjligheten för klubbar att avancera i seriesystemen är en djupt rotad företeelse i svensk idrott. Jag skulle vilja påstå att de drömmar som uppstår genom det är en stor, stor del av lagidrottens livsnerv i vårt land. Kanske den största delen till och med.

Det finns de som är rädda för att SHL vill stänga ligan. Det vrålas "hockeymördare" och skrivs spaltmeter om "onda" SHL. Jag tror inte man behöver vara så orolig för det. Att det ska ställas krav på lag som ska kvala eller har kvalat sig upp ligan är fullt rimligt. Sen är det inte heller SHL som beslutar om det här med upp/nedflyttning eller licenskrav. Det är viktigt att poängtera då folk tenderar att glömma bort den detaljen. Så också jag emellanåt.

Det som har väckt folks misstänksamhet gentemot SHL tror jag till största del beror på att ligan gör exakt det de finns till för: Jobbar för sina klubbars bästa. På samma sätt jobbar ligaorganisationerna runt Hockeyettan och Hockeyallsvenskan. Det är deras medlemmar som det jobbas för. Inget annat.

Det här är som sagt inget konstigt alls. Vore det inte så, så vore det inte ens någon vits att ha intresseorganisationer.

Men självklart är det så att de tre ligornas olika utgångspunkter och mål skiljer sig åt väldigt mycket och det är det jag tror är mycket grunden till den misstänksamhet mot främst SHL vi märkt av genom åren.

Jag är personligen inte helt tillfreds med att vi ska ha tre intresseorganisationer. Mycket beroende på ovan givna anledningar. Jag tycker inte heller att Svenska Ishockeyförbundet ska äga alla frågor kring ligorna. De har ju sina intressen och företräder SAMTLIGA klubbar i Sverige. Allt från Växjö till Svenstavik.

Det är därför jag har börjat fundera på om SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan kanske borde skrotas för att bilda EN enda organisation som tar tillvara på samtliga elitklubbars intressen. Enligt på förhand givna stadgar såklart.

För att göra det enkelt i min illustration om hur jag menar så får den här organisationen hädanefter i denna text heta SHA, Swedish Hockey Association. Våra tre högsta ligor har kvar sina namn.

FÖRSLAG:

SHA: Totalt cirka 50 lag

SHL: 14 lag

Hockeyallsvenskan: 14 lag

Hockeyettan: Runt 20 lag

Mellan de tre ligorna ser vi upp-och nedflyttning precis på samma sätt som vi gör idag. Jag gillar direktkvalet starkt och skulle gärna se det mellan Hockeyettan och Hockeyallsvenskan också. Jag gillar Kvalserien också ska tilläggas, men det känns mer fair att två lag drabbar samman i en bäst-av-sju där det enbart är de som gör upp.

SHA företräder samtliga klubbar. Men de på förhand angivna stadgarna ska styra och de ska innehålla bestämmelser om fördelning av TV-pengar, övergångssummor, centrala sponsoravtal, organisation etc, etc. Självklart är det så att lagen i Hockeyettan inte kommer kunna vara i närheten av att kunna casha in lika mycket pengar som de i SHL. Det säger sig självt att en högstaliga attraherar mer än en tredjeliga.

Arenakravet tycker jag man kan fimpa fullständigt i det här. Givetvis ska de uppfylla vissa kriterier såsom säkerhet, men antal åskådarplatser och hur de fördelas tycker jag är upp till klubbarna själva att besluta om.

Kravet på eget kapital och övriga förpliktelser gentemot elitlicensen bör harmonisera och vara relativt lätta att nå vid avancemang. Jag skulle gärna vilja se procent av omsättningen som krav på eget kapital. Då skulle den klubben som rankas sist i Hockeyettan ändå kunna känna att ett avancemang till Hockeyallsvenskan inte är omöjligt och faller på att man är långt ifrån att greja elitlicensen.

Det jag vill ha ut av hela det här är helt enkelt en uppdelning. Toppklubbarna i landet ska vara helprofessionella. Finanserna ska vara i ordning och det ska egentligen inte vara något snack om att elitlicensen ska klaras av. Alla klubbar som ingår i SHA ska ha ett driv framåt och inte "bara vara med". De ska ha vältrimmade organisationer som sköts på samma sätt som företag.

Det enda jag är tveksam till är om vi i dagsläget har 50 klubbar som skulle kunna greja det här. Men å andra sidan ska ju mitt förslag bara ses som ett exempel.

Under Hockeyettan då, kommer det bli en omöjlighet för övriga klubbar att bli medlemmar i SHA?

Självklart inte. Men det kommer såklart att ställas hårda krav på att komma in. Division två-serierna kan köra på som vanligt. Även kvalet kan klaras av som vanligt, men med den skillnaden att inga lag från Hockeyettan deltar och kvalserierna egentligen bara är till för att få fram en rankinglista. Utifrån detta får de klubbar som vill lösa medlemskap i SHA ansöka om detta, säg de fyra främsta. Blixtsnabbt ska då SHA:s elitlicenskommitté granska ansökan. Klarar klubbarna kraven ska de erbjudas en plats i ligan.

Likadant ska ju de gäng i Hockeyettan som släpar efter ekonomiskt och sportsligt kunna riskera att kastas ut ur SHA och börja om i division två.


Vän av ordning frågar sig då om inte detta innebär att antalet lag i tredjeligan kan komma att variera från säsong till säsong? Jo, men så får det bli. Klarar man kraven både sportsligt, organisatoriskt och ekonomiskt etc, etc så ska man vara med.

Jag tror att mitt förslag skulle kunna ge arbetsro till klubbarna som dagligen sliter med ekonomin. Jobbar man dessutom aktivt från SHA:s sida med att minska klyftorna mellan ligorna så blir det inte någon jättekatastrof med en degradering från SHL eller Hockeyallsvenskan.

Vi har de senaste åren sett Sundsvall klappa ihop efter sin degradering ur andraligan, nästan samma sak med Asplöven. Även om de sistnämnda kämpar på. Klubbar i både Hockeyallsvenskan och Hockeyettan går på knäna, i många fall självförvållat. Kan vi då skapa en badkarspropp längst ner i proffshockeyn så tror jag att mycket hets och felbeslut kring ekonomin skulle upphöra.

***

Åter till nutid. Arenakravet är ju slopat och vi kan till samlingen av klubbar som dukat under även lägga till IK Pantern. Om jag minns rätt nu så riskerar åtta klubbar att kastas ur Hockeyallsvenskan om de inte visar upp tillräckligt med eget positivt kapital i vår...

Ja, ni hör ju själva. Fansen har rätt. Vi kan inte ha ligaorganisationer som jobbar efter sin helt egna agenda. Det mår inte svensk ishockey i stort bra av. 

@hockeystaden 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten