Sök
Talang 2020

I Stanley Cup-mästarens skridskoskär

Han är fostrad i samma bruksort som tidigare NHL-spelaren Mats Hallin och världsmästaren från 1962 Kjell Svensson. I artikelserien "Talang 2020" möter ni 17-åriga Lucas Ekholm.

Idag fortsätter vi serien ”Talang 2020” med att resa till Scaniarinken i Södertälje, Templet som supportrarna kallar det. Under årets säsong har flera av klubbens talanger fått debutera i A-laget. En av dessa är Lucas Ekholm som ursprungligen kommer från Åkers Styckebruk. Alltså samma bruksort som fostrat bland andra Världsmästaren från 1962, Kjell Svensson, och Stanley Cup-mästaren Mats Hallin.
- Det var bra hockeymiljö att växa upp i där, berättar 17-åringen då vi slagit oss ner utanför lagens omklädningsrum i Scaniarinken för en intervju.
- Skolan låg precis bredvid ishallen. Vi gick alltid dit och tränade två timmar efter skolan innan riktiga träningen började eftersom isen alltid stod tom. På så vis fick jag mycket istid och möjlighet att träna mycket. 

Det står IFK Mariefred som moderklubb…
- Ja, men vi tränade jämt i Åker eftersom Mariefred inte har en egen ishall, säger Ekholm samtidigt som målvakten Viktor Rönnqvist, rejält uppstoppad av målvaktsskydd, kommer förbi och hälsar.
Ekholm:
- Jag började med hockey då jag var åtta år, alltså ganska sent. Brorsorna, Simon och Sebastian, lirade så jag var alltid i ishallen för att kolla på dom. Jag åkte skridskor tidigare med brorsorna på allmänhetens, men jag började, som sagt var, spela när jag var åtta år.
- Jag kommer ihåg att jag ställde mig i vardagsrummet en dag och sa till pappa att jag ville börja på hockey. Efter det drog jag igång. 


Det var inte bara hockey som gällde för Lucas Ekholm när han var yngre.
- Fotboll, lite pingis, men jag har testade lite allt möjligt då jag gick på fritids. Jag slutade med fotbollen i Åkers IF då jag var 14 år. "Kollade mycket på honom"

Redan som ung var 17-åringen från Åkers Styckebruk en flitig besökare i Scaniarinken.
- Jag och farsan brukade åka hit och kolla en gång i månaden i alla fall. Dessutom var vi här med laget som knattar och spelade en match i en paus. Jag kommer ihåg att vi vann med 1-0, skrattar Ekholm och fortsätter:
- Det var stort. Dessutom var det här då Södertälje var uppe i elitserien. Dom mötte Färjestad och det var fullsatt.

Var det du som satte dit 1-0-målet?
- Nej, tyvärr. Det här var med 00 och 01:orna (Ekholm är född 2002) samtidigt som det här var precis då jag hade börjat. 

Tony Lagerström …
Tony Lagerström

Hade du då några förebilder i Södertäljes A-lag?
- Jag kollade mycket på Tony Lagerström. Han kom också senare till Åkers/Strängnäs. Sedan har jag kollat mycket på Christofer Blid som också kom till Åkers. Dom var riktigt bra och dominerade och styrde spelet i Division 1 och 2. Båda var överlägsna och jag tyckte att dom var coola.
- Jag kollade även mycket på Micke Samuelsson. Han är ju från Mariefred och jag var på hans camper på somrarna.
- Annars har det alltid funnits grabbar som är ett eller två år äldre som jag kollat uppåt på, så är det alltid. 

Lucas Ekholm har nyligen flyttat till Södertälje, men det var betydligt tidigare som han bytte klubb till SSK.
- Jag började här i U15. I början bodde jag kvar i Åkers. Nu bor jag här i Södertälje, men på helgerna bor jag alltid hemma.
- Anledningen till att jag valde Södertälje? Dom hade snackat med mina föräldrar någon säsong innan jag började här samtidigt som jag tyckte att det kändes rätt att testa på en ny nivå och utmaning. 

"Det var en omställning" 

Hur var det att pendla in hit med tanke på att det är drygt tre mil mellan Åkers Styckebruk och Scaniarinken?
- Det var inte alltid jättekul, men vi var tre fyra grabbar som åkte tillsammans. Bland annat Hampus Sjölund som fortfarande spelar här. Vi samåkte. Föräldrarna skjutsade oss eftersom det inte är några riktigt bra bussförbindelser hit från Strängnäs. 

Första tiden i sin nya klubb var också ganska tuff för Lucas Ekholm.
- Ja, så var det. En helt annan miljö, alla var mycket bättre och det var en högre konkurrens. Det var en omställning, men jag tycker att det gick bra. Visst tog det ett tag, men sedan kom jag in i det. När jag sedan lärde känna grabbar var det lättare, säger Ekholm som tycker det var en större omställning vid sidan av än på isen.
- Tuffaste biten? Det skulle jag säga var att komma in i gänget eftersom det var så många spelare i laget. Ute på isen blir det ganska naturligt att man bara lirar. Det tog ändå ett tag att hitta min plats.

Vad var den stora omställningen eller utmaningen på isen?
- Det var hela tiden en mycket högre nivå på träningarna. Sedan var det helt annat med fysen och allt sådant. Det var jag inte van vid alls. Där blev det en liten omställning, men det gick bra.
- Vi kanske var på is under några veckor. Sedan var jag inne i det. När matcherna drog igång började det kännas bra.

Säsongen 2017/18 var Lucas Ekholm med i TV-pucken, en turnering som blev framgångsrik för honom även om Södermanland blev utslagna tidigare än vad man hoppats på. Ekholm svarade för tre mål och totalt sex poäng på sex matcher.
- Jag spelade i en bra kedja med Johannes Jämsén och Hampus Sjölund. Det gick jättebra för oss och vi var nära att komma till TV, men det var surt att vi inte klarade det. Det var ett mål på övertid som avgjorde. Tv-pucken var ändå en jättekul upplevelse.
- Det var mycket publik i första matchen och jag kommer ihåg att vi var lite skärrade då. Vi blev lite nervösa när det var så mycket folk på läktarna. Sedan var det kul att få möta alla dom bästa spelarna.

Hann ni bli tajta som grupp under en så pass kort turnering?
- Ja, det blev vi. Det var många turneringar innan så vi hann komma ihop som grupp. När Tv-pucken började kände jag alla i laget. Dessutom var det många med från SSK så vi blev en tajt grupp.
- Att spela i Tv-pucken vara en dröm jag haft och något jag velat vara med om så då var det kul att jag fick chansen. 

"Var riktigt nervös"

Hade det varit skillnad på din satsning om du inte kommit med?
- Det hade nog varit ganska tungt att vara hemma då andra grabbarna var i väg, men jag vet inte… Jag har faktiskt inte funderat så mycket på det.

Redan i andra omgången av Hockeyallsvenskan valde dåvarande tränaren, Ulf Lundberg, att ta med Lucas Ekholm till tuffa bortamatchen mot Timrå.
- Det kom som en chock när jag skulle med A-laget till Timrå och inget jag alls var beredd på. Det var bara att köra på. Efter den matchen tog det ett tag, men sedan fick jag komma upp i A-laget igen. Jag försökte bara ta chansen så mycket som möjligt, försöka ha kul och spela min bästa hockey.
- Jag var riktigt nervös och hade bara varit med laget på morgonvärmningen innan. Sedan var det bara in och köra. Jag hann inte tänka så mycket och kom inte heller ihåg såg mycket från matchen.

En av motståndarna var Hockeyallsvenskans kanske största fixstjärna, Jonathan Dahlén.
- Det var coolt att se honom där ute på isen. Han var riktigt bra. Dessutom avgjorde han matchen i straffläggningen, säger Lucas Ekholm som spelat sex A-lagsmatcher så här långt.

Vad tror du ligger bakom din snabba utveckling den här säsongen?
- Det beror nog mycket på förtroendet, att jag fått komma upp, träna och spela med A-laget. Sedan är det bara att göra sitt bästa och jobba på att bli bättre varje dag. Det är viktigast.
- Jag tror att jag den här säsongen har blivit lite bättre på allting. Målskytte och teknik samtidigt som jag har blivit mer bekväm i spelet. Jag har växt in i det under säsongen samtidigt som jag försöker ta för mig mer och mer där ute.

Har det betytt mycket för självförtroendet att få A-lagschansen?
- Ja, det har betytt mycket och känts jättebra, man får veta att man är på rätt väg. Det blir lite svart på vitt att jag gör något bra där ute, avslutar Lucas Ekholm som var reserv till U17-VM i Kanada, men som inte fått chansen i något landslag den här säsongen, ännu ska väl tilläggas.

 

FAKTA

Fem snabba med Lucas Ekholm

  • Världens bästa spelare just nu?
  • - Sidney Crosby. Han är komplett i både offensiva och defensiva spelet. Bästa lagspelaren som gör sitt lag bättre.
  • Sveriges bästa spelare just nu?
  • - Elias Pettersson. Han är jätterolig att kolla på och har haft en bra utveckling.
  • Facebook, Snapchat eller Twitter?
  • - Jag tycker Twitter är roligt men snapchat är det som är mest populärt.
  • Vem är största hockeynörden i Södertäljes J20?
  • - Jag vet att Johannes Jämsén kollar mycket hockey, Leon Wallner… Det kan vara dom två.
  • Vilket lag vinner SM-guld 2020?
  • - Luleå. Ett komplett lag, bra spets, starka och svåra att göra mål på.
Idag 19:00
Västerviks IK - IF Björklöven
1 5.50
X 5.00
2 1.47
Idag 19:00
Djurgårdens IF - Brynäs IF
1 1.74
X 4.50
2 4.30
Idag 19:00
IK Oskarshamn - Färjestads BK
1 4.20
X 5.30
2 1.65
Idag 19:00
IF Malmö Redhawks - Linköping HC
1 2.15
X 4.20
2 3.05
Idag 19:00
Växjö Lakers HC - Luleå HF
1 2.95
X 4.10
2 2.25
Idag 19:00
Rögle BK - Örebro HK
1 1.80
X 4.50
2 3.90
Idag 19:00
Skellefteå AIK - HV 71
1 2.10
X 4.25
2 3.10
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten