Sök
Var är målskyttarna?
Bildbyrån
Hockeyettan
MJÖRNBERG: Avsaknaden av vassa målskyttar är förvånande

Spelet ishockey går ut på att göra mål. Därför kan jag tycka att det faktiskt är lite förvånade att gängen som vill tillhöra den absoluta toppen av Hockeyettan har sett om sitt hus så svagt på just den fronten.

Scrolla igenom trupperna hos lagen som har ambitioner att ta sig upp i Hockeyallsvenskan och vill tillhöra den absoluta toppen av Hockeyettan och ni kommer hitta ett gäng riktigt skickliga spelare. Men samtidigt se en påtaglig avsaknad av riktiga snajpers.

Det tycks vara lite av en trend just nu.

Troja/Ljungby har de senaste dagarna varit ute i lokalmedia och tvingats konstatera att de saknar den där riktiga ”snajpern” och Östersund har trots fina namn på papperet och ett spel som lovar mer förtvivlat svårt att få pucken i nät.

Östersunds bästa målskytt så här långt är Linus Wernerson Libäck med elva kassar. I fjolårets seriespel delade han på den tätpositionen med Elias Bjuhr, de gjorde 17 mål vardera. Det är knappast några starka papper för att vara i ett topplag i den ganska svaga norrserien. I Troja drar Mattias Åkesson som alltid ett tungt lass, men man har inte lyckats ersätta Mikael Roslund som sprutade in mål ifjol.

Boden har också haft problem med målskyttet och Hudiksvall vaknade ur sin dvala efter en och en halv säsong som målsumpare först till Allettan.

Då pratar vi ändå om föreningar med uttalade mål att ta sig till Hockeyallsvenskan.

Visst är det samtidigt lag som varit mån om att sätta ett fungerande försvarsspel, men det är inte så enkelt att man kan förklara impotensen framåt med ett sådant faktum. Den absoluta spetsen saknas. Den där typen av spelare som oavsett hur spelet ser ut eller hur formen är krutar dit ett gäng puckar oavsett om det skapas lägen eller inte.

Frågan är varför det är så att de uttalade favoriterna så uppenbart saknar specialiserade målskyttar?

Det är klart att Hockeyettan är tredjeligan och att lagen i Hockeyallsvenskan dammsuger upp de allra vassaste målskyttetalangerna (för att placera dem som gnuggare i fjärdelinor, lex Carl Becker i Södertälje). Men det är inte heller en förklaringsmodell som duger. För man kan ju tycka att de storsatsande favoriterna ändå borde stå först i kön för att locka till sig de målskyttar som ändå finns på nivån.

För de sevärda snajper-spelarna finns ju i Hockeyettan.

Då tänker jag i första hand så klart på uppenbara superspetsar som Markus Persson i Borlänge (som gjorde 36 kassar ifjol och har gjort 26 så här långt i år), Viktor Lennartsson (som avgjort fyra av Nybros fem vinstmatcher i Allettan och skjutit åtta mål på sju matcher) och Lukas Söderlund (som inledde Allettan-spelet med att göra två mål vardera i de tre första matcherna).

Spelare som vågar och får vara själviska, skjuter på allt och vet hur man hittar nätet.

Vi har spelare som Henrik Thegel (Skövde), Joakim Högberg (Piteå) och Max Lalander (Lindlöven), den senare tyvärr borta resten av säsongen, som i stort sett kommer med en garanti på att skjuta 20 mål eller fler varje säsong. Marcus Paulsson i Mörrum är förvisso allroundskicklig och för bra för nivån, men bommar inte ett läge när det dyker upp. Sebastian Magnusson har de senaste säsongerna visat sig vara en oerhört kompetent målskytt för KRIF på karriärens höst.

Det går att blicka mot vårserierna och hitta spelare som inte bommar en chans när den dyker upp. Som till exempel Romans Semjonovs (Vimmerby), Joakim Axman (Strömsbro) och Cheyne Matheson (Kiruna AIF). Med andra ord, det borde inte vara en omöjlighet för de riktigt stora och starka klubbarna att hitta den typen av spelare heller.

Hudiksvall tycks slutligen ha hittat sin skarprättare i Jesper Wiberg som klivit upp stort i Allettan (åtta mål på sex matcher så här långt). Boden trodde kanske att de hade löst den saken i och med värvningarna av Kevin Loppatto och Henri Tamminen, men kanadensaren är redan skeppad till Halmstad och Tamminen har varit klart nyttig men visat sig vara skickligare på utnyttja sitt vassa skott till att skjuta ”mitt på” än i nätet. Ineffektiva Troja och Östersund hoppas fortfarande att någon ska kliva fram och gå i bräschen för målskyttet.

Frågan är hur lagbyggena egentligen går till. Söker man inte efter de renodlade målskyttarna utan vill hellre att kollektivet ska göra det? Är det ofint att värva tydliga rollspelare som bara är bra på en sak?

För att ta Lukas Söderlund som exempel. Han satt i Växjö. På krypavstånd från Ljungby som dessutom samarbetat med SHL-föreningen tidigare. Men han hamnade i Mariestad, trots att det kan tyckas att en nättare flytt till Troja (som hade ett större behov) hade kunnat vara minst lika rimligt.

Man ser ju hur viktigt det är med spelare som vet var målet är beläget. Det blir avgörande i slutändan och just nu är det en tydlig brist hos flera gäng som vill uppåt.

Varken Troja eller Östersund har just nu den där killerinstinkten som tar dem till Hockeyallsvenskan.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten