Sara Grahn.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
SDHL

Efter misslyckandet förra året – OS-målvakten vill till VM

Sara Grahn var på isen när Sverige förlorade den avgörande matchen och åkte ur A-VM ner till B-turneringen. Hon har tidigare varit tveksam kring en fortsättning i landslaget men är nu tydlig med att hon vill vara med på resan tillbaka för Damkronorna.
– Det känns som en rolig utmaning – jag tror ändå det här kan leda till något stort, säger 31-åringen till hockeysverige.se.

SDHL är den liga i Sverige som utvecklas mest just nu. Idag är den kanske rent av världens bästa liga på damsidan. Ligan är också extremt internationell med runt 100 spelare från olika nationer. En av våra starkast lysande svenska profiler i ligan är Luleås landslagsmålvakt, Sara Grahn. Hon ser mycket positivt på just ligans utveckling.
– Senaste två säsongerna tycker jag ligan har tagit extremt stora steg. Jag har upplevt att flera lag blir mer vältränade. Det är också en mer seriös nivå kring allt, berättar Sara Grahn och fortsätter:
– Sedan tar lagen in fler bra spelare. Då blir det såklart en hårdare konkurrens. Ligan har aldrig varit bättre än i år.

Landslagsmålvakten upplever också att det har blivit skillnad i själva spelet senaste säsongerna.
– Ja, det tycker jag. Det är mycket bättre hockey nu jämfört med hur det varit innan. Det ställs mer krav på att passningarna sitter och allt sådant. Det märks att alla lag trycker på att det är viktiga bitar.
– Sedan är det sex, sju lag som är med och strider i toppen, vilket jag tycker är jättebra och jättekul. 

”DET MÄRKS ATT DET ÄR FLER SOM KOLLAR”

Även det mediala intresset för ligan har ökat markant senaste säsongerna.
– Det ser vi spelare bara som något positivt, att vi syns mer. Speciellt nu när C More sänder matcherna. Det är ett otroligt steg i rätt riktning. Det märks också att det är många som kollar på hockeyn mer än man gjort innan.
– Sedan brukar jag inte läsa så mycket i tidningarna eller på Twitter. Jag försöker undvika dom sammanhangen lite, men det är, som sagt var, jättebra att damhockeyn blir mer synlig och folk får upp ögonen för den. 

Vad måste fortfarande bli bättre?
– Någonstans känner jag att vi svenska spelare måste få ta mer plats. Det är såklart jättebra att vi har utländska spelare, men svensk hockey drabbas såklart av det.
– Det är också vad som kanske måste bli bättre, att vi måste låta oss svenska spelare få mer utrymme och speltid för att utvecklas. 

Sara Grahn har återigen varit en av SDHL:s bästa målvakter hittills.Sara Grahn har återigen varit en av SDHL:s bästa målvakter hittills.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Sara Grahn lämnade Brynäs inför säsongen 2018/19. Då var Gävleklubben långt ifrån vad den är idag på damsidan. Att klubben idag gör en seriös och allvarlig satsning på damhockeyn är något som gläder 31-åringen.
– Jag tycker det är jättebra att Brynäs gör det satsningen som dom gör nu. Någonstans känns det som att klubben tog det vi sa på allvar i samband med att jag lämnade. Jag är jättestolt och glad över att dom gjorde så för det behövdes göra någonting där för att det skulle bli som det är nu.

TYCKER HOCKEY ÄR ROLIGARE NU 

I helgen var Sara Grahn nere i Gävle med Luleå för att möta Brynäs och att idag komma ner dit igen tycker hon numera bara är något positivt.
– Det känns faktiskt bättre den här säsongen än förra. Förra säsongen var det lite mer påtagligt än vad det var nu eftersom det idag var längre sedan jag var där.
– Nu känner jag mig mer hemma här i Luleå än vad jag gör på Gavlerinken, men självklart är det speciellt att komma dit. Jag tillbringade åtta år där och trivdes jättebra. Det är dessutom alltid kul att träffa allt från vaktmästare till ledare jag haft. Det är bara positivt att åka dit för att spela.

Hur ser du på din egen utveckling sedan flytten?
– Jag tycker att jag tar steg hela tiden. Speciellt med att hålla en jämnare nivå i spelet. Sedan tycker jag hockey är roligt nu igen jämfört med sista säsongen i Brynäs. Idag njuter jag av att gå ner och tävla mot världens bästa spelare på hallen. Jag ser det som en utveckling varje dag. 

Sara Grahn har sedan många år ett nära samarbete med målvaktstränaren Pekka Alcén, ett samarbete som under säsongen mest består av telefonsamtal och videoklipp.
– Det funkar bra. Vi har telefonkontakt och jag brukar skicka över klipp till honom från matcherna på saker jag inte är nöjd med. Han kollar på dom och utefter det planerar vi lite målvaktsövningar. Vi har tre individuella pass i veckan och på två av dom brukar jag planera in lite av dom övningarna.
– Han var upp hit en gång förra året. Vi har planerat att han ska komma hit upp en sväng i februari igen om det funkar för bådas vägnar och Luleå Hockey. 

BRA RELATION MED MÅLVAKTSKOLLEGAN 

Som målvaktskollega i Luleå den här säsongen har Sara Grahn OS-målvakten och tillika kompisen Minatsu Murase som återvänt till hockeyn efter att ha blivit mamma.
– Jag tycker att det samarbetet har fungerat bra. Det blir som en annan situation. Vi är väldigt lika med att båda vill och krigar för att få spela, vilket gör att det är en hård konkurrens. Något som jag bara tycker är kul och utmanande.
– Vi tävlar verkligen på träningarna. Blir jag sur över att jag förlorade en dag så är hon sur nästa dag för att jag vann. Det är så det ska vara och så man utvecklas. Samtidigt har vi har en bra kommunikation och stöttar varandra oavsett vem som står, vilket känns jättebra. 

Minatsu Murase.Minatsu Murase.Ronnie Rönnkvist

Har du varit barnvakt åt Caspian ännu?
– (Skratt) Nej, det har jag faktiskt inte. Han är med en del på matcherna så lilla Caspian är som en del av laget.

Luleås säsong har gått lite upp och ner även om den spelmässigt tycks ha stabiliserats mot slutet.
– Det har varit, som du säger, lite upp och ner, skadedrabbat. Vi har haft det väldigt jobbigt eftersom både Michelle (Karvinen) och Emma (Nordin) har varit borta en stor del av säsongen. Det är väldigt tunga namn som vi är beroende av så självklart har det visat sig lite på resultaten.
– Jag tycker ändå att vi gjort det bra med tanke det, men ändå ligger där vi gör. Vi har haft en riktigt bra tid nu då vi haft fullt lag och jag tycker det ser jättebra ut.
– Spelet har verkligen stabiliserat sig senaste tiden. Nu har dessutom Michelle och Emma kommit igång ordentligt igen. Självklart känns det jättebra att dom är tillbaka. Det känns i hela laget att det är mer trygghet nu då vi är full trupp. 

Tidigare under säsongen slutade, för många överraskande, klubbens mångåriga tränare, Fredrik Glader. Givetvis påverkade hans avhopp gruppen lite.
– Klart att det blev lite turbulent när det väl hände. Det har varit samma grupp under många år där det bara bytts ut några spelare. Vi var väldigt starka tillsammans hela tiden, accepterade det som hände, tog det på rätt sätt och lade inte ner någon energi på det.
– Jag tycker ändå inte att det påverkat så jättemycket, men det blev såklart lite omställning i början när Glader gick.

Var ni förberedda på att det kunde ske?
– Någonstans kände vi kanske att något var på gång, men jag trodde det inte riktigt. Nu blev det som det blev och inget vi kunde påverka direkt. 

”KAN VARA BRA MED EN NYSTART FÖR LANDSLAGET”

Det har även varit en mycket speciell säsong med Damkronorna där samtliga landslagsspelare gick ut i en form av strejk eller bojkott i en strid om att få bättre villkor. Idag är spelarna och Svenska Ishockeyförbundet överens igen även om det sved att Damkronorna inte hade möjlighet att deltaga i två av säsongens turneringar tack vare bojkotten.
– Med facit i hand tycker jag att det var jättebra att vi gjorde det här. Det känns som förbundet verkligen tar oss på allvar nu. Det var rätt att göra det, men jag önskar att det kunnat gå fortare än vad det gjorde så vi till exempel hade kunnat spela turneringen här i Luleå. Vi stod starka tillsammans allihop och det tycker jag var strongt av oss. 

Sara Grahn är redo för att tackla utmaningen som B-VM innebär. Sara Grahn är redo för att tackla utmaningen som B-VM innebär. Foto: Bildbyrån

På vilket sätt känner du att förbundet tar er mer på allvar?
– Nu har vi bara varit samlade under en turnering, men det var skillnad på restider och hur dom försöker ordna saker. Allt ifrån kläder och så vidare.
– Små detaljer som ändå är så viktiga och som gör att jag känner av att det är en skillnad. Dessutom har vi fått in en mentaltränare till och så vidare. Det känns som vi tagit bra steg i rätt riktning. 

Du själv har varit tveksam till en fortsättning Damkronorna, hur går dina tankar framåt?
– Jag tänker turnering för turnering för att se hur det känns. Just nu tycker jag att det är kul. Då ser jag inte någon anledning till att inte vara med. Det är kul att åka iväg och tävla mot bästa motståndarna i världen. Jag ser positivt på det.

Om Ylva Martinsen ringer och säger att hon vill ha med dig i VM så tackar du ja som det känns idag?
– Ja, det kommer jag göra. Det känns ändå som en rolig utmaning. Vi har varit på väg att åka ner till B-VM under flera år. Det kan bli en bra nystart att få börja om helt på noll. Sedan är det jäkligt tråkigt att vi är där, men någonstans kan jag ändå känna att det kan vara bra för att bygga upp självförtroende och sätta en ny grund.
– Självklart vill vi inte vara i B-VM och det var ett stort misslyckande att åka ur, men vi har haft ett dåligt självförtroende under många år som bara har byggts på, vi kanske inte riktigt har trott på det vi gör. Jag tror ändå det här kan leda till något stort, avslutar landslagsmålvakten.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 30 september
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten