Sök
Håkan Åhlund
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: Hans besked sätter klubben i en rävsax
Idag kom beskedet att Håkan Åhlund väljer att kliva av Oskarshamn efter säsongen. Han hade egentligen kontrakt över nästa år också, men också rätten att säga upp det. Detta sätter Oskarshamn i en rätt knivig sits. För hur mycket brinner han egentligen från nu och till mars/april?Sportbladets avslöjande tidigare idag att Oskarshamnstränaren Håkan Åhlund valt att inte utnyttja optionsåret i sitt kontrakt slog ner lite som en bomb. Anledningen till detta enligt Sportbladets källor ska vara att han inte varit nöjd med de sportsliga beslut som tagits, framför allt inte månaderna efter klubben så bragdartat blev klart för SHL i våras.

Med andra ord är han inte nöjd med de beslut sportchefen Daniel Stolt tog och tar och de uppgifterna ger ju i sin tur styrka åt Expressens avslöjande i slutet av oktober; att det fanns en djup konflikt mellan Åhlund och Stolt. Då förnekades uppgifterna från alla inblandade parter, men strax därefter anställde man Thomas Fröberg som GM. En del i att den rekryteringen kom redan då, den hade säkert blivit av ändå, var nog för att få någon slags brandvägg mellan Åhlund och Stolt. Kyla ner relationen en smula och låta Fröberg ta den dagliga kontakten med Åhlund. Så tror jag i alla fall.


Jag såg första halvan av matchen idag mellan Färjestad och Oskarshamn och man kan lugnt säga att Oskarshamn har en hel del att jobba på i sitt spel. Det såg inte alls bra ut stundtals och man kan väl konstatera att Karlstadsgänget passar Oskarshamn riktigt illa (minns 12-0 senast det begav sig i Värmland).

Efter matchen ska Åhlund ha meddelat sitt beslut till spelartruppen och direkt när jag läste det så frågade jag mig hur bra det egentligen var. Utifrån så får man ju en lite uppgivenhetskänsla från Åhlund. Det hade väl inte varit så svårt att vänta till nästa träning med att lämna beskedet? Spelarna har väl nog med tankar i skallen ändå ikväll, och förmodligen en bra bit in på natten. Nu fick de ännu mer saker att tänka på.

Jag tillhör det fåtal som tror att Oskarshamn fortsatt kan stöka till det i bottenstriden ända in i slutet. Hand upp alla som på förhand trodde att Oskarshamn, med 20 omgångar kvar, endast skulle ha en poäng upp till säker mark...

Knappast någon som är ärlig räcker nog upp handen i detta nu.

Men laget har potential att faktiskt klara detta utan att behöva kvala sig kvar. Backen Simon Després har blivit en fullträff. Tyler Kelleher blandar och ger, men är briljant i sina bästa stunder. Johannes Salmonsson har kommit in i sin nya klubb mer och mer och hur bra har inte backen Nichlas Torp varit sen han anslöt? Han glänser inte, han dominerar inte. Men han är bestämd i försvarsspelet och det lyser pondus om honom på ett sätt som jag inte skådat tidigare under hans SHL-karriär. Det finns fler än dessa uppräknade och i många matcher så har Oskarshamn spelat riktigt, riktigt bra. Men straffats av usel effektivitet framåt.

Håkan Åhlund har hyllats och åter hyllats för bedriften att ta Oskarshamn till SHL. Med all rätt, men vi ska inte heller glömma den assisterande tränaren Fredrik Hallberg som, efter vad jag har hört, är arkitekten bakom det framgångsrika spelsystem som chockade både AIK och Timrå i fjolårets kvalspel. Sen har såklart Hallberg och Åhlund förfinat och putsat på detta tillsammans under sina år i först Pantern och nu då i Oskarshamn.

Med det sagt. Skulle det innebära någon större sportslig katastrof för Oskarshamn om man valde att avsluta samarbetet med Åhlund redan nu? Han har absolut inte gjort ett dåligt jobb och ska ha all kredd för att Oskarshamn ännu är med i rejset om att undvika kval. Men brinner han för det längre?


Han är inte nöjd med de sportsliga besluten som tagit av folk ovanför honom i hierarkin. Han meddelar truppen direkt efter en förlustmatch, ett besked som väl knappast lär lindra själen hos sårade tävlingsskallar. När han kritade på sitt nya 1+1-kontrakt förra våren så borde han rimligtvis haft en vision och ambition med laget fram till åtminstone 2021. Den verkar inte längre finnas kvar.
Man kan tycka att det kanske vore bäst att Åhlund lämnade redan nu.

Om en människa inte trivs i en organisation, borde han då verkligen vara kvar?

Jag har inte järnkoll på Fredrik Hallbergs kontraktssituation, eller hur han tänker och tycker om allt som pågår runtomkring honom. Men eftersom inget annat i nuläget är känt så kommer han i alla fall att finnas kvar i klubben till 2021 då hans kontrakt löper ut. Då kanske det skulle förenkla beslutet att låta Åhlund lämna redan nu och låta Hallberg ta över huvudansvaret, i alla fall under återstoden av säsongen.

Samtidigt sitter Oskarshamn lite i en rävsax här. Det är ingen hemlighet att firma Åhlund/Hallbergs brygd ligger bakom framgången. De har lanserat ett spelsystem som spelarna köpt och tränare som praktiserar det här systemet växer inte på träd. Det finns knappast några lediga för stunden. Då pratar jag om assisterande tränare till Hallberg.

Man kan lugnt säga att att Oskarshamn just nu sitter i en rävsax och deras fortsatta SHL-existens hänger mycket på hur mycket Åhlund brinner för detta.

Knivigt, minst sagt.

Eller? Man ska samtidigt komma ihåg att vissa olyckskorpar kraxade när Björn Hellkvist lämnade som tränare 2018. Men de som kom istället fixade ett SHL-avancemang. Återigen kraxade olyckskorparna när Gud själv, Per Kenttä, lämnade i våras. Men jag tycker nog ändå att Daniel Stolt gjort det bra som ersättare. 

Jag tycker överlag att Oskarshamn är en spännande organisation som varit på uppgång under flera år. SHL-avancemanget kom oväntat, det håller jag med om. Men känslan är att de bygger på något bestående som ska hålla över tid och vara stark. Det bygget kommer inte vara klart på länge än. Därför extremt viktigt att man håller fast vid sitt spelsystem under återstoden av säsongen. Blir det kval, så har man något eget att falla tillbaka på.

Med eller utan Åhlund, det återstår att se.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten