Sök
Nils Lundkvist har tagit sitt spel till nya höjder den här säsongen.
Foto: Bildbyrån/Josefine Loftenius
SHL

Från frustration till framgång – så kom Nils Lundkvist på rätt köl

För ett år sedan hade han svårt att leva upp till sina egna och omgivningens förväntningar. Det gjorde att Nils Lundkvists spel blev lidande. Den här säsongen har varit raka motsatsen. Nu ligger Luleåbacken trea i backarnas poängliga. För hockeysverige.se berättar han om förvandlingen – och peppen inför JVM.
– Det är en sjuk revanschlusta man bär på, säger han om den stundande turneringen i Tjeckien.

Ett år kan göra stor skillnad. 

När jag pratade med Nils Lundkvist inför avresan till JVM i Vancouver och Victoria i fjol var han en rätt frustrerad 18-åring. Då hade första halvan av hans SHL-säsong med Luleå inte varit någon höjdare.

Lundkvist hade fått ett litet genombrott säsongen 2017/18 och draftats i första rundan av New York Rangers. Med det kom förväntningar som han, efterklokt, kanske hanterade på fel sätt.

 Förra året kändes det som att jag hade lite lite press på mig. Det var en del förväntningar både från mig själv och utifrån. Det gjorde att jag ville och försökte lite för mycket, säger han till hockeysverige.se.

TACKAR ERIK GUSTAFSSON

Att drabbas av ett tidigt bakslag visade sig vara av godo. För ett år senare är läget ett helt annat. Nils Lundkvist har funnit ett lugn och en trygghet i sitt spel. Han ser på många sätt ut som en ny, förbättrad version av sig själv på isen.

– Jag kom in i säsongen riktigt bra. Eftersom vi nästan bara hade fem backar i början fick jag spela otroligt mycket speltid. Jag har spelat mycket bättre än i fjol och det har bidragit till att jag fick ett självförtroende som jag har haft med mig hela hösten. Sedan har jag spelat mycket med Erik Gustafsson. Vi har hittat bra kemi och han har hjälpt mig med sin rutin och sitt lugn. Det har bidragit till att jag litar mer på mig själv, summerar Nils Lundkvist sina första månader på säsongen.


Det har handlat om att ta lärdom av sina tidigare misstag och inte forcera spelet. Att mogna kort och gott.

– Jag är inte ute och letar efter saker hela tiden. Jag vet att chanserna kommer till mig om jag spelar mitt spel konsekvent. Jag försöker inte göra för för mycket eller för lite. Det är den erfarenheten jag har tagit med mig från förra året. Nu skulle jag säga att mina bra matcher i fjol är mina okej matcher i år. De dåliga matcherna som jag hade då finns inte kvar. Min lägstanivå har blivit mycket högre.

NÄSTAN SJU MINUTER MER SPELTID PER MATCH

Det här har resulterat i en produktiv höst. Med sina 17 poäng på 24 matcher med Luleå är han trea i backarnas poängliga efter Kodie Curran, Rögle, och Jonathan Pudas, Skellefteå. I fjol stannade han på tio poäng på 41 matcher. Speltiden har också ökat radikalt, från i snitt 12.43 minuter per match till 20.29.

– Till en början ramlade det in enkla poäng, många andrassist. Men det stärker ändå självförtroendet, för det är kul när man kommer med i protokollet. Sedan har jag fått stort förtroende i powerplay och startat i anfallszonen ofta. Det känns dessutom som att vi spenderar mer tid i anfallszonen än i försvarszonen när vi är inne, Erik och jag. Vi kommer också till farligare chanser. Jag har redan nu skjutit fler skott (45) än jag gjorde på hela förra året (35).  

Nils Lundkvist.Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

19-åringens framsteg är ljuv musik för Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén inför JVM, som startar i Tjeckien om två veckor. Lundkvist var med i fjolårets turnering och har med det en hel del rutin, men också en känsla av ouppklarade affärer. Sverige rök redan i kvartsfinalen mot Schweiz i fjol. Ett misslyckande.

– Det första som ploppar upp när jag tänker tillbaka på den turneringen är att det är så surt att vi inte lyckades gå längre. Det är en sjuk revanschlusta man bär på. Nu ska vi se till att vara bättre och mer förbereda än i fjol, säger han.

ÅTERFÖRENAS MED GINNING

I JVM kommer han sannolikt att återigen bilda backpar med Adam Ginning, Linköpings back som har varit utlånad till allsvenska Vita Hästen under hösten. De har varit ihopparade i internationella sammanhang ända sedan U18-tiden.

– Han är väldigt skicklig defensivt och väldigt laglojal, viktig för gruppen och har varit kapten i alla turneringar hittills, säger Lundkvist om Ginning.
– Han är rejäl och tuff att möta. Förra året på JVM spelade vi stabilt tillsammans. Vi spelade en hel del boxplay tillsammans och det gick bra. Jag skulle säga att det är våra olikheter som gör att vi matchar varandra så bra. Jag är lite mer offensiv och han lite mer defensiv. Det låter kanske gammalmodigt och klyschigt, men det är så det känns.

I en svensk försvarsuppställning som osar av skicklighet hoppas Lundkvist kunna få en framträdande roll.

 – Jag vill bidra med samma saker som i Luleå. Jag ser mig som en spelare som kan spela i båda ändarna av planen. Jag ska bidra med fina lösningar från egen zon och spela rejält. Sedan får vi se hur vi formerar laget. Det är ju två backplatser tomma fortfarande och det finns två fina förstärkningar därborta (Adam Boqvist och Rasmus Sandin) som kan bli aktuella. Laget ser väldigt bra ut i alla fall.

NHL-KONTRAKT?

För Nils Lundkvist kan JVM handla om mer än att bara jaga en medalj med Juniorkronorna. Hans succé i SHL kombinerat med en bra turnering kommer att ge bra förutsättningar för ett NHL-kontrakt med New York Rangers under 2020. Han har täta kontakter med  klubben via de tidigare NHL-spelarna Tuomo Ruutu och Jed Ortmeyer, som jobbar med spelarutveckling i Rangers organisation. Men om det blir en flytt till Nordamerika redan till nästa höst är långt ifrån skrivet i sten.

– Egentligen har jag inte hunnit tänka på det. Det känns som den här säsongen har gått väldigt fort. Att spela i NHL är givetvis något jag drömmer om och alltid har drömt om. Men om det blir nästa år eller om det är två år bort får vi se. Jag har inte tänkt supermycket på det.

Nils Lundkvist har ett JVM samt CHL- och SM-slutspel att oroa sig för innan den frågan blir brinnande aktuell.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten