Jacob Olofsson
Bildbyrån
SHL

Efter tröga starten - nu skiner det om juniorstjärnan

ANNONS
Han har trivts som fisken i vattnet i nya klubben och med sina nya lagkamrater. Men det är först den här veckan det verkligen lossnat för Jacob Olofsson. För hockeysverige.se berättar han om den uppåtgående formkurvan och flytten från Timrå.

– Det var faktiskt ganska jobbigt när jag väl hade bestämt mig, säger han om valet att lämna Timrå.

I tisdags kom första Skellefteåmålet när han nätade mot Djurgården i CHL. Två kvällar senare slog han till igen och gjorde sitt första SHL-mål i 4-1-förlusten mot Växjö. Sen var han en av lagets bästa forwards i 6-4-förlusten mot Brynäs i lördags, och gjorde dessutom två passningspoäng.

Efter en trög start i den nya klubben kan man lugnt säga att det lossnat offensivt för Jacob Olofsson. Något han själv, av förklarliga skäl, bara gått runt och väntat på.

– Det är jätteskönt att ha fått göra de där första målen. Det tog ett tag, längre än vad man hoppas såklart. Det är skönt att kunna stöka över det, säger 19-åringen till hockeysverige.se.

Har det varit jobbigt att spela med den där målnollan hängandes över sig?

– Ja, det har det varit. Jag vill bidra och hela den biten. Det gäller att man...alltså, det tar lite på en att inte få in pucken. Men jag vet att jag har spelat ganska bra i ett bra tag också. Nu har det äntligen börjat släppa lite med produktionen också.

Egentligen har det funnits alla förutsättningar för en rätt igenom lysande höst för Jacob Olofsson. Han stortrivs nämligen i sin nya klubb Skellefteå AIK, dit han kom efter att ha vandrat genom Timrås juniorled och vidare till A-laget under de fem senaste åren.

– Jag har trivts från start, jag måste faktiskt säga att direkt när jag flyttade upp kändes det bra. Jag har en del släkt här också och det gör det förstås enklare. Sen är vi ett ungt lag också och det hjälper till. Vi är många som har samma, eller liknande, intressen. Så det har varit en skön flytt, allt har gått kanonbra.

Jacob Olofsson firar sitt första SHL-mål i Skellefteåtröjan, tillsammans med Jonathan Berggren. Foto: Bildbyrån.Jacob Olofsson firar sitt första SHL-mål i Skellefteåtröjan, tillsammans med Jonathan Berggren. Foto: Bildbyrån.

Beslutet att lämna Timrå efter fem säsonger var dock allt annat än lätt. Det var där han fick stora delar av sin hockeyfostran och han var ju också en av de bärande spelarna när klubben avancerade upp i SHL.

– Det var absolut inte enkelt att lämna. Jag har haft bra år där, ända sedan jag flyttade dit. Jag har trivts så jäkla bra både i föreningen och staden, så det var faktiskt ganska jobbigt när jag hade bestämt mig för att flytta. Men samtidigt blev det lite bekvämt där. I slutändan behövde jag tänka på min egen utveckling, och jag tror jag hjälps och stärks av att flytta en bit hemifrån och få klara mig mer på egen hand, säger Jacob Olofsson.

Tror du det är lätt att bli bekväm om man stannar för länge i ett lag?

– Det är svårt att säga, det beror lite på såklart. Men det var ett bra läge för mig att testa på något nytt, helt enkelt, och få växa lite mer utanför isen och bli mer mogen på de bitarna också. Det var mycket som passade, så det kändes rätt för mig att ta det här beslutet och flytta till Skellefteå.

Olofsson gör sin andra säsong i SHL. Förra säsongen blev det 3+6 på 34 matcher och den här hösten har det blivit 1+6 på 15.

– Jag vet hur det är att spela i SHL nu, så jag har fått mycket hjälp av förra säsongen. Nu vet jag att det kommer upp- och nedgångar under en säsong och hur tajt den här serien är. Alla matcher betyder lika mycket.

– Jag har också mognat mer nu, jämför med förra året. Jag vet hur jag ska förbereda mig till alla matcher, och sådana saker.

Jacob Olofsson avgjorde. Bilden är från vinterns JVM.Jacob Olofsson firar ett mål från JVM för ett år sedan.

Om några veckor tar Tomas Montén ut sin JVM-trupp för säsongen, och i (trolig) avsaknad av Winnipeg Jets David Gustafsson lär Jacob Olofsson gå in i turneringen som en förstecenter. Även förra året var den då 18-årige spelaren med, men då i en kanske något mer undanskymd roll.

– JVM är något man vill vara med om igen, så det är skönt att man börjat trappa upp och att det börjat kännas bra för min del. Det känns skönt att få leverera innan JVM börjar, konstaterar Skellefteåspelaren.

Känner du någon press över att du förmodligen ses som en stjärna i laget?

– Nja, press vet jag inte. Jag vet vad jag kan när jag är som bäst. Nu är det upp till mig att tajma formen tills dess och bara fortsätta som jag gjort nu, säger han självsäkert.

Samma budskap har han till Skellefteå, som är inne i en tuff period nu. Av de sju senaste SHL-matcherna har de förlorat sex.

– Jo, vi har haft det lite tungt på slutet. Men vi har ändå spelat bra. Det är bara det sista lilla som saknats. Så det är ingen fara, det här kommer vända igen. Det känns inte allt för stressande faktiskt. Vi vet vad vi kan och vad vi gjort. Nu ska vi tillbaka till grunderna och ta det där ifrån, och bli lite mer effektiva. Vi måste bli lite rakare i spelet, och göra lite fulare mål också, konstaterar den mycket formstarke Jacob Olofsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL