Dick Axelsson, Johan Harju och Adam Brodecki.
Bildbyrån
SHL
LISTA: Tio klubblösa SHL-profiler
ANNONS

De flesta SHL-klubbarna har mer eller mindre fyllt sina trupper inför den stundande säsongen. Ute på marknaden finns fortfarande en del intressanta namn som den gångna säsongen spelade i SHL. Här listas tio SHL-profiler som fortfarande går klubblösa.

Vi må vara inne i mitten av juli, men hockeysäsongen börjar vara närmare än vad vi kanske tror. Om bara ett par veckor börjar SHL-lagen gå på is och spela träningsmatcher och innan vi vet ordet av det är grundserien igång. 

De flesta SHL-lagen har börjat fylla sina trupper. Trots detta finns det fortfarande ett gäng SHL-profiler som fortfarande går klubblösa inför den stundande säsongen. Nedan listas tio spelare som forftarande inte gjort klart med någon ny klubb inför nedsläppet i mitten av september.

Spelare, position, ålder (senaste SHL-klubb)

Dick Axelsson, fw 32 (Djurgården)
Efter säsongen fick Axelsson beskedet från sportchefen Joakim Eriksson att han inte ingick i planerna för lagbygget 2019/20. Detta trots att han var lagets poängkung i slutspelet, där han var en starkt bidragande orsak att laget gick hela vägen till en SM-final mot Frölunda. 

Ännu har Axelsson själv legat lågt kring sin egna framtid, men Joakim Eriksson utesluter inte en återkomst till Djurgården.
– Vi kom överens om att återkomma till varandra efter sommaren och utvärdera hur det ser ut för båda parter, sade Eriksson till klubbens hemsida i juni.

Filip Westerlund, b, 20 (Timrå)
Efter att ha fått ont om speltid i Frölunda byttes Westerlund plats med David Printz i Timrå i januari. Där hann den tidigare JVM-backen bara spela fyra matcher innan en axelskada satte stopp för spel under resterande delen av säsongen.

Kontraktet med Frölunda gick ut efter säsongen och 20-åringen går fortfarande klubblös. För Hockeypuls berättade han i går att det finns SHL-intresse för honom.
– Det finns några klubbar som hört av sig, men jag kan inte gå in på några detaljer, sade han då.

Adam Brodecki, fw, 24 (Linköping)
Med sina 22 poäng (7+15) på 46 matcher hade Adam Brodecki sin poängmässigt bästa säsong i SHL-karriären. Därför var det nog många som höjde på ögonbrynen när Linköping i mitten av maj meddelade att man parterna valt att gå skilda vägar.

Det har varit tyst kring Brodeckis framtid sedan dess, men det borde rimligtvis finnas intresse kring den Tre Kronor-meriterade 24-åringen från SHL-klubbarna.

Johan Harju, fw, 33 (Luleå)
Efter totalt nio a-lagssäsonger i Luleå fick den Övertorneå-födde forwarden tacka för sig i våras. I NSD:s podcast "Ett stenkast från Delfinen" har Harju berättat att han var beredd att gå ned i lön för att stanna hos norrbottningarna, men att han inte fick något erbjudande alls att ta ställning till.
– Men jag hade inte ens ett skambud på bordet. Jag hade inget att ställa mig in på, säger han i podcasten.

Har tidigare kopplats ihop med en flytt till Linköping, men det är uppgifter som senare har dementerats av Correns Per Bergsten.

Daniel Widing, fw, 37 (Rögle)
Återvände till Rögle efter ett kortare gästspel i Djurgården i höstas. Noterades för tio poäng (6+4) på 39 matcher i grundserien, men fick efter säsongen inte något nytt kontrakt av Ängelholmsklubben.

I en intervju med Hockeynews berättade Widing att han håller alla dörrar öppna, och att både spel i Europa och i SHL finns på tapeten. Han berättade även att det inte finns några planer på att lägga av.

190226se062-1563450445.jpgDaniel Widing. Simon Eliasson/Bildbyrån


Johan Forsberg, fw, 34 (Luleå)
Fick, liksom Harju, det dystra beskedet att han inte fanns med i Luleå Hockeys framtidsplaner i våras. Stod för andra säsongen i rad för tio poäng i SHL:s grundserie innan han gick poänglös i slutspelet.

Sedan kontraktet med norrbottningarna löpte ut i våras har det varit tyst kring Forsbergs framtid. En och annan SHL-klubb skulle nog kunna ha nytta av Forsbergs tjänster, men än så länge har inget lag nappat.

Nichlas Hardt, fw, 31 (Växjö)
Lämnade Malmö för ett hårdsatsande Växjö i slutskedet av den gångna säsongen. Hardt stod för tre poäng under de tolv avslutande grundseriematcherna, medans han noterades för ett mål på sju slutspelsmatcher för smålänningarna.

Går alltjämt klubblös och det har varit ont om spekulationer kring danskens framtid. Han har tidigare gjort tre framgångsrika säsonger i Finland, kan en återkomst till vårt östra grannland vara aktuellt, kanske?

Jimmie Ericsson, fw, 39 (Skellefteå)
Efter ett par om och men blev det i mitten av juli förra sommaren klart att Ericsson skulle köra ytterligare en säsong i Skellefteå. 39-åringen noterades för 19 poäng (8+11) på 42 matcher och tilldelades kaptensrollen av huvudtränaren Tommy Samuelsson inför säsongen.

Ericssons säsong avslutades i samband med att han skadade hälsenan och vaden i rivalmötet med Luleå i februari. 39-åringen rehabiliterar skadan för fullt, och i en lång intervju med hockeysverige.se förra veckan berättade han förra veckan att han siktar på SHL-spel till hösten.

Johannes Salmonsson, fw, 33 (Timrå)
Salmonsson kom i höstat tillbaka till svensk hockey och Timrå efter tre säsonger i Tyskland. 33-åringen skördade stora framgångar hos nykomlingarna och stod för 19 poäng (4+15) på 33 matcher. Salmonsson skrev på ett nytt tvåårskontrakt med Timrå i våras, ett kontrakt som dock bröts i och med att klubben ramlade ur SHL.

Forwarden berättade för hockeysverige.se för två veckor sedan att han varit i kontakt med SHL-klubbar, men att en återkomst i Tyskland också finns på tapeten.

Christian Engstrand, m, 30 (Mora)
30-åringen fick den gångna säsongen spolierad till stora delar på grund av en efterhängsen hjärnskakning. Ersättaren Janne Juvonen tog sedan över förstaspaden i dalaklubben och när säsongen summerades hade Engstrand bara spelat 20 matcher totalt.

Efter nedflyttningen till Hockeyallsvenskan revs kontraktet med Mora, och nu går burväktaren alltjämt klubblös. I början av juni berättade han för hockeysverige.se att han först och främst blickar utomlands.
– Ja, just nu är det utomlands som gäller, sade han då.

Andra noterbara spelare som fortfarande går klubblösa: Mattias NørstebøIlari MelartPer LedinJohan AlmFredrik Lindgren

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL