Sök
Niklas Persson
SHL

Han ska ta LHC till toppen igen: ”Jag har satt mina ramar för hur det ska gå till”

Han lade av som spelare för blott ett år sedan. Nu är det Niklas Persson som styr LHC-skutan som general manager. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar han om framtidsvisionerna, varför han ville bli general manager – och utmaningarna han kommer ställas inför.
– Jag tänker inte stirra mig blind på att vi ska vinna ett guld direkt och köpa ihop något lag, säger han.

VM-guld, VM-silver, dubbla VM-brons, fyra år i KHL, två i NLA, drygt 600 matcher i SHL.

Det var vad Niklas Persson hann med under en imponerande karriär, där han under flera år var en toppspelare med europeiska mått. Efter säsongen 17/18 lade ”Pajen” av som spelare och klev senare in i Linköpings stab som assisterade general manager till Fredrik Emvall. Nu, bara ett år efter att spelarkarriären avslutats, är det Persson som är general manager på egen hand.

Den tidigare storspelaren berättar för hockeysverige.se att jobbet var något som lockade även under den aktiva karriären.
– Jag har haft i tankarna vad jag vill göra efter karriären och det här var då en av grejerna som fanns där. Jag har alltid haft ett intresse för att bygga lag och få ihop en bra grupp, och det har varit mer åt det här hållet än att vara tränare, även om det också har funnits där och det är inte omöjligt att det blir så någon gång i framtiden. Det här har varit ett mer intressant spår, säger Persson.
– När jag fick frågan förra året om att kliva in som assisterande till Fredrik och lägga ned karriären var det ett lite för bra erbjudande. Det är klart jag hade kunnat spela vidare men då hade det här nog försvunnit, så det var för att bra för att inte hoppa på. Om man ändå hade haft det här som någon sorts målsättning under spelarkarriären kunde jag inte säga nej när erbjudandet kom.

Är du förvånad över att du kommit dit du kommit idag, trots att du precis slutade spela?
– Ja, det är klart jag är förvånad. Det här var inget jag hade planerat för, säger Niklas Persson med ett skratt.

”VET VAD SOM SAKNAS”

40-åringen gjorde en match med Mjölby i division 2 den här säsongen och tog så sent som 7 mars över som general manager i Linköping. Den första månaden på jobbet har varit händelserik, och de senaste dagarna har han även presenterat sina första värvningar i form av Mikael Frycklund och Max Lindroth från HockeyAllsvenskan.
– Det är mycket som ska göras, helt klart. Nu har jag ju varit med ett år och gått bakom Emvall, så jag visste litegrann var jobbet gick ut på och jag har ju hört snacket som funnits kring laget. Samtidigt har det funnits delar som jag inte varit med och roddat i. Det finns en del i det administrativa som jag inte gjort tidigare exempelvis, så det finns många saker att lära sig.
– Jag har såklart mycket hjälp av att ha funnits med i nästan en hel säsong tidigare också även om det är svårt att säga något konkret som jag lärt mig. Det är mer allting runt omkring som är nytt. Det är många smågrejer man inte tänker på ska göras, som måste göras. Saker du aldrig ens funderade på som spelare.

Tror du att du kan dra fördel av att du också spelade i laget fram till väldigt nyligen?
– Det tror och hoppas jag! Jag tycker att jag känner både laget och föreningen bra. Jag vet vad som saknas och vad jag tycker har saknats. Jag tror mg veta vad vi behöver förändra för att få den här kicken i rätt riktning igen.

”JAG SKA VÄLJA EN NY VÄG FRAMÅT”

Vilka blir din stora utmaning, tror du? Allt jobb runtomkring, eller att sätta den faktiska spelartruppen?
– Det är nog både och, men på lite olika sätt. Det runtom lär man sig med tiden. Där handlar det mer om rutiner som ska sättas och grejer som ska ordnas. Det är saker som kommer under resans gång. Sen är jag medveten om att jag kommer glömma bort och missa grejer. Det kommer komma någon i augusti som frågar om en grej som jag inte ens tänkt på, haha. Men jag har ju bra hjälp från Emvall också. Han har inte gått upp i rök bara för att han slutat. Han är bara ett samtal eller ett sms bort.

Och den sportsliga biten?
– Den blir mer konkret. Den här säsongen har jag de kontrakt jag har och kan fylla de platser som finns kvar. För mig blir det en annan sorts utmaning. Jag vill ändra riktning och vill att det blir en nystart för klubben. Jag ska välja en ny väg framåt för LHC där det är mina tankar bakom. Det bli en process där jag, tillsammans med den blivande tränaren, tillsammans ska hitta en väg framåt som är bäst för klubben och som ska kunna generera något bra. Vi ska kunna sätta ihop den gruppen, det laget, utifrån en långsiktig plan.

”VAR VÄLDIGT MYCKET SOM GICK FEL”

General managern berättar att han redan nu har en grundplan för hur Linköping ska bli ett topplag igen. Vilket mål Niklas Persson har med klubben är nämligen givet.
– Jag har inte satt upp tre punkter på ett papper med saker vi ska göra. Men jag har en målsättning att vinna det där efterlängtade SM-guldet. Det är självklart. Det är ingenting som någon kommer behöva fundera kring över huvud taget. Jag jobbar nu efter vägen för hur vi ska nå dit. Jag har satt mina ramar för hur jag vill att det ska gå till och hur vi måste göra för att det ska kunna bli så. Jag tittar både på vad vi behöver göra den närmaste tiden och vad vi sen ska göra under resans gång. De stora ramarna och mina tankar finns redan.

Vem efterträder Tommy Jonsson?

En av de viktigaste punkterna blir förstås att utse en efterträdare på tränarposten. De tankarna utvecklar Niklas Persson i en intervju här. Att han vill ha en långsiktig lösning är givet, och ”Pajen” hymlar inte om att LHC behöver förändra mycket jämfört med förra säsongen.
– Någonstans känner jag att…det var väldigt mycket som gick fel. Jag vill inte skylla på skador, för man har den trupp man har och det handlar om att jobba efter den och de spelare som är friska och hela. Men faktum är att vi hade många skador på ledande spelare, inte minst på backsidan. Det var en av anledningarna till att det gick som det gick, men det var inte hela sanningen. Det fanns ändå mer att hämta av de spelarna som fanns i laget.
– Man måste ha en trygg grund att stå på om man ska bli ett bra lag över tid. Det måste finnas en trygg utgångspunkt i spelet, något att luta sig tillbaka på. Men min bild av det hela är att vi aldrig riktigt hittade den. Vi hittade inte en stabil grund att stå på.

NÖJD MED TRUPPENS KÄRNA

Tycker du att de spelare du har på kontrakt till nästa säsong är en tillräckligt stabil grund att stå på, på spelarfronten, eller hade du velat börja på en ännu högre platå?
– Nej, jag skulle inte vilja börja på en högre platå. Men det där beror på hur man ser det. Om jag vill kunna sätta min prägel på laget så har jag väl egentligen för många spelare på kontrakt. Det är många av dem som jag inte sajnat. Samtidigt, om vi tittar på de spelare som har längre kontrakt, som (Andrew) Gordon, (Nick) Sörensen, (Broc) Little och (Lukas) Bengtsson så är det spelare som jag skulle tro att de flesta personer som har samma roll som jag i andra SHL-klubbar också skulle vilja ha. Jimmy Andersson har också ett långt kontrakt och det har jag varit med och skrivit. Den kärnan som vi ändå har känner jag mig både trygg och nöjd med. Så det är både ja och nej. Jag vill sätta min prägel, men det kommer ju fler säsonger också. Och jag vet att jag har många bra spelare under kontrakt.

Broc Little.

Linköping har just nu två målvakter, sju backar och tolv forwards under kontrakt. Med andra ord en stor del av nästa säsongs trupp redan satt. Av dem har elva spelare kontrakt även över säsongen därpå.
– Jag skulle säga att jag kommit relativt långt med lagbygget. Det är inte så många platser kvar att fylla utan det är rätt mycket kontrakt skrivna redan. Men det blir inte helt enkelt att fylla de sista platserna heller. Det är ju ingenting jag försökt dölja, att vi vill ha en center. Men det är ju många fler än jag som jagar centrar och det är en bristvara. Så det blir en av utmaningarna.

Är det en spetscenter du söker i första hand?
– Jag söker rätt killar, det är det viktigaste. Det är samma sak där, jag har en väldigt klar tanke i vad jag söker och det är inte nödvändigtvis spelaren som kan gå in och göra 60 poäng. Det ska vara rätt för oss. Rätt karaktär och rätt spelare.

”TÄNKER INTE STIRRA MIG BLIND PÅ ATT VI SKA VINNA GULD DIREKT”

I början av 00-talet var Linköping en klubb på stark uppgång. Peaken nåddes 2007 och 2008 då de var i SM-final två år i rad. Sedan var de en stabil toppklubb, med undantag för ett svag 2012, hela vägen till 2015. Därefter har tre raka kvartsfinaluttåg och ett missat slutspel följt. Att LHC inte längre är det givna topplaget, som de så länge var, är tydligt. Får man tro Niklas Persson kan det dröja något år till innan de är tillbaka där de själva anser sig höra hemma.
– Det beror lite vad man menar med topplag. Jag tror inte vi på pappret kommer kunna ha ett lag nästa år, som experterna säger är en favorit att hamna i toppen. Men målsättningen från min sida är att bygga ett lag som är bättre i februari i november, och att det ska kännas att vi är en klubb på rätt väg.

”Pajen” menar också att det är just på längre sikt de primärt kollar, snarare än att inleda en vildsint jakt på ett SM-guld.
– Jag tänker inte stirra mig blind på att vi ska vinna ett guld direkt och köpa ihop något lag. Jag menar att de långsiktiga målen är bättre att kolla efter. Jag ser hela det här som en längre, inte nödvändigtvis lång men längre, process. En längre resa. Vi vill kunna bygga en grupp, en kärna, en attityd, en förändring i omklädningsrummet, en förändring i hur vi jobbar. Det kommer ta tid. Det kommer krävas förändring, och den förändringen är jag villig att göra, avslutar den nye general managern.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten