Sök
Mika Zibanejad
Nyheter

NHL-stjärnan leder läger för allas rätt till samma förutsättningar

Integration på riktigt och göra hockeyn tillgängliga för alla. Det är ledord i Malin och Chris Härenstams satsning på ungdomsidrott. Till sin hjälp har de tagit Tre Kronor- och New York Rangers-stjärnan Mika Zibanejad.
– Det ska inte spela någon roll vilken bakgrund du har, vart du kommer ifrån, om du är kille eller tjej, alla ska få chansen, säger Zibanejad till Hockeysverige.se

TUMBA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Bland annat vill Malin och Chris Härenstam uppfylla sina ledord genom en hockeycamp där alla ska kunna vara med. I ett pressmeddelande skriver Malin Härenstam:

”Den svenske NHL-stjärnan i New York Rangers Mika Zibanejad arrangerar tillsammans med Sports Heart och Elite Hockey Agency sitt eget hockeyläger i Sverige i sommar; Sports Heart Zibanejad Hockey Camp. Campen är den 4-9 augusti 2019 i Stockholm och barn från hela Sverige välkomnas. Campbussar hämtar vid Cityterminalen i Stockholm och lämnar där igen när veckan är slut. Det blir ispass med Mika och andra stjärnor förutom instruktörer som tränar NHL-proffs på somrarna, men fokus under veckan är att skapa Sveriges varmaste hockeycamp. Här ska alla bli sedda för den individ de är både på och utanför isen. Att vara en juste kompis, respektera varandra och ha kul tillsammans är det viktigaste där alla ledare på plats går en utbildning i socialt ledarskap. Campområdet är på Värmdö och i Botkyrka”

– Vi vill jobba för alla barns rätt till idrott och hälsa. Vi tycker att svensk idrott ”peakar” alldeles för tidigt. Barn slutar med sin idrott tidigare och tidigare, berättar Malin Härenstam när hockeysverige.se träffar henne i Ishuset i Tumba där alltså även Rangers-stjärnan finns på plats och spelar lite smålagshockey med ungdomsspelare från bland annat Tumba och Värmdö.
– Det var någon som sa till mig och Chris när vi fick barn vara att ”den finaste gåva ni kan ge era barn är att få vara med i en idrottsförening”. Det blir som en andra familj och det är den gåvan vi vill försöka sprida.
– Vi jobbar med att utbilda ledare i sociala egenskaper, att se barn och förstå deras fysiska och psykiska utveckling så man kan möta barnen där dom är just då. Det händer saker på vägen i barnens utveckling men alla måste få ha sin plats i idrotten.

Malin Härenstam driver projektet. FOTO: Ronnie Rönnkvist

Från början handlade det här i första hand inte om ishockeyn.
– Nej, första året var det fotboll. Vi bjöd in barn från Stor-Stockholm och det här fick en väldigt stor genomslagskraft. Många ville att vi skulle göra det större och vi började förstå att det kanske hade ett större värde än vad vi trodde från början. Framförallt det här att jobba med sociala frågorna kopplat till ett läger.
– Vi försöker skapa ett varmt bubblande läger där man får uppleva en idrottsatmosfär. Det kan vara så att ett barn inte har fått uppleva det här i sin hemmaklubbsatmosfär eller ens provat på idrott tidigare. Förhoppningsvis kan då barnet känna ”wow, det här är kul och något jag vill ha mer av”. Samtidigt som ledarna kan lära av varandra. ”Det här var ett bra tips, det ska jag testa i min hemmaklubb”. Det handlar om att få alla att sprida det goda tänket inom idrotten mellan varandra.

TAR HJÄLP AV ZIBANEJAD

Nu har alltså Mika Zibanejad klivit in och stöttat projektet.
– Mika är en fantastisk förebild för svensk idrott. Dels har han sin bakgrund som är väldigt speciell. Sedan står han för alla rätta värderingar. Det känns att vi synkar helt och fullt och kan göra ännu mer och bättre tillsammans.
– I sommar kommer ungefär 400 barn få plats på hockeyn. Sedan har vi 13 andra idrotter också. Vi ser inget stopp och det här är något vi gjort tillsammans med förbund, föreningar, kommuner, företag, stora profiler, ledare, barn och så vidare.
– Det viktigaste av allt är att hålla kvar vid den här kvalitén där de goda värdena står i centrum och att vi hela tiden ser alla som är plats.
– Alla får vara med. Det finns inga krav på vart man ligger i sin utveckling eller att man ska ha provat på att åka skridskor förut. Första året vi körde hockey hade vi en grupp med 06-killar. Där var det några som spelade med äldre hemma, hade varit på select-turneringar och kommit ganska långt i sin hockey. I samma grupp hade vi några barn som aldrig spelat hockey förut. När veckan var slut var båda grupperna jättenöjda och kände att det hade varit en fantastisk vecka och ville vara med igen. Då kände jag att vi hade lyckats.
– Alla som har sökt till oss och haft en motivering har vi tagit in eftersom det känns viktigt att de som av olika anledningar inte har möjligheten att åka på något läger under sommaren får chansen att göra det här.

Mika Zibanejad har rest från New York för att vara med i Ishuset i Tumba den här dagen och det märks att han brinner för det här projektet.
– Först och främst tycker jag att man har gjort ett fantastiskt jobb som har byggt upp det här utefter de här värdegrunderna som även jag tycker är viktigt. Just det här att alla ska få chansen att vara med, berättar Zibanejad samtidigt som en autograf-kö med barn ringlar bakom våra ryggar.
– Det ska inte spela någon roll vilken bakgrund du har, vart du kommer ifrån, om du är kille eller tjej, alla ska få chansen. Jag har länge kollat in på att göra något sådant. Nu kom den här chansen med ett samarbete upp och det kändes perfekt.

ALLA SKA FÅ CHANSEN

Du har själv en invandrarbakgrund med pappa från Iran och en mamma från Finland, bemöttes du på något speciellt sätt när du växte upp som hockeyknatte?
– Nej, det tycker jag inte. Nu är det 16-17 år sedan jag började med hockey så det var lite annorlunda då. Jag kanske behövde visa lite mer samtidigt som resurserna hemifrån inte var de bästa.
– Jag tycker ändå inte att det var på något negativt sätt som skulle kunna gjort att jag inte ville fortsätta med hockeyn. Så var det absolut inte även om det kanske inte var så många med min bakgrund och sits som var med. Det fanns ändå några. Vissa fortsatte medan andra inte gjorde det.
– Alla ska i alla fall få chansen att testa på och känna om de tycker det är kul. Jag har varit med mycket och vill dela med mig varför jag tycker det är så kul. Det gäller ändå att hitta det roliga i hockeyn.

Mika Zibanejad är väldigt noga med att påpeka att glädjen till sporten är grunden i allt.
– Det kan bli seriöst väldigt fort och även idag när man spelar på högsta nivån kan man tappa lite det här varför man spelar hockey. Nu är det ett jobb för mig, men det är fortfarande kul och det är också därför jag spelar hockey. Det måste vara kul och avslappnat. Det är lätt att man glömmer det och jag tycker, som sagt var, att alla ska få samma förutsättningar oavsett bakgrund.

Zibanejad hemma på kortvisit i Sverige. FOTO: Ronnie Rönnkvist

Rangers-stjärnan skänkte för bara några veckor sedan sin VM-guld-bonus tre olika flicklag 60 000 kronor vardera till Huddinge flickor B samt Huddinge flickor AZ 60 000 kronor vardera till Djurgårdens/Brinkens två flicklag och 60 000 kronor till Älta IF:s flicklag. Också det i ett sätt att försöka ge fler möjligheten att spela hockey.
– Vi hade pratat om det här efter VM och att göra det på ett bra sätt. Samtidigt vet jag att tjejerna ofta blir bortprioriterade och det är lika viktigt att tjejerna ska ha lika villkor. Nu kanske det här bara är en start, men jag hoppas att det kan hjälpa att dra igång det här lite mer, skapa lite mer uppmärksamhet och ge bättre förutsättningar för att göra mer saker, utveckla och ta steg vidare i flickhockeyn

KORT BESÖK I SVERIGE

Nästan alla Mika Zibanejads kollegor semestrar på olika varma orter, men själv väljer han ishuset i Tumba. Det visar på hur han brinner för det här projektet.
– Det här var en bra möjlighet att göra en sådan här sak trots att det är säsong. Det är första gången på åtta år som jag är hemma under en säsong och de här kalla vinterdagarna, säger Zibanejad med ett skratt och fortsätter:
– Allt klaffade väldigt bra. Dels att jag fick möjligheten att göra det här samtidigt som min storebror (Monir Zibanejad) fyller år idag. Jag får även träffa familj och vänner utan att jag har ett schema för hockeyn och allting. Nu blir det lite mer avslappnat.

Vi är i Tumba som ligger i Botkyrka kommun, ett område där det bor många med invandrarbakgrund, hur ska vi få ännu fler av dessa killar och tjejer att komma till våra ishallar?
– Jag hoppas att det här med campen kan hjälpa till och stipendium vi har (Bl a Till lägret kommer det att delas ut stipendieplatser till barn som annars inte får tillgång till idrott av ekonomiska skäl,  Årets Hockeymamma och Årets Eldsjäl) och att alla får testa på hockeyn.
– Det är mycket fotboll här ute men även runt om i Sverige. Förhoppningsvis kan vi inspirera och därför är det extra kul att komma ut och träffa några av ungdomarna här.

Det här är väl en viktig bit om vi ska få en bättre bredd på hockeyn i Sverige?
– Ja, absolut. Vi måste börja någonstans för det kommer inte hända av sig själv. Det kommer inte hända över en natt utan det är något vi måste jobba med.
– Samtidigt är det ingenting man ska tvingas in i heller. Finns inte intresset så gör det inte det, men jag tror också att intresset kanske inte finns där för att möjligheterna till att spela hockey inte finns. Kan man ge möjligheterna och visa att det är kul, det är också den största anledningen till att jag gör det här, och visa att alla kan spela så tror jag vi kan få fler med. Visa varför vi alla svenskar tycker det är så kul. Då tänker jag inte bara på själva hockeyn utan även kamratskapet utanför, avslutar Mika Zibanejad.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten