Sök
FINNS ALLTID MED. ”Varje gång jag tar min matchklubba ut klubbstället tänker jag på min pappa extra mycket”, berättar Linn Peterson.
SDHL

Tragedin fick henne att sluta – nu är hon tillbaka: ”Fått läka i själen lite grann”

Hon var mitt uppe i hockeykarriärens bästa säsong när en familjetragedi välte allt över ända. Efter att ha tagit ett ettårigt uppehåll från sporten hon älskar är Linn Peterson tillbaka i Luleå Hockey.
– Jag kände att jag var tvungen att läka lite inom mig innan jag kunde köra vidare, berättar hon för hockeysverige.se. 

LÄS ÄVEN: Använder hockeyn som ett andningshål efter pojkvännens bortgång

Det var hemma i Mariestad som hon fick sin hockeyuppfostran. Sedan dess har resan gått vidare via klubbar som Hanhals, Leksand och Brynäs innan Linn Peterson inför säsongen 2016/17 skrev på för Luleå. Där och då gjorde hon sin kanske bästa säsong i karriären och svarade för 13 mål och totalt 31 poäng på 33 matcher.

Förvånande nog valde hon att lägga av med hockeyn där och då.
Men det fanns flera förklaringar till det.
– Jag hade nog min bästa säsong någonsin då jag var här i Luleå senast. Då menar jag både känslan och även det rent produktiva. Jag gjorde 31 poäng den säsongen. Klart att det var roligt, men någonstans kände jag också att det var lite pyspunka, berättar hon för hockeysverige.se.

Trots att poängen strömmade in och pucken studsade hennes väg var det något som saknades för Peterson.
– Framför allt, redan vid jul den säsongen började jag känna att det pyste lite grann. Jag tappade lite av glädjen i det jag gjorde och kände att det sista inte riktigt fanns där för att hålla i satsningen och även för att satsa vidare.

Men det var inte bara motivationen som tröt. Mitt i alltid drabbades Linn Peterson och hennes familj av en tragedi som kom att lämna sina spår.
– Min pappa Niklas gick bort precis innan slutspelet som vi gick in i den säsongen. Så här i efterhand måste jag säga att det också var en bidragande orsak. Jag kände att jag var tvungen att läka lite inom mig innan jag kunde köra vidare.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”DET ÄR SJUKT JOBBIGT FORTFARANDE”

Att mista en nära familjemedlem är givetvis något av det tyngsta du kan uppleva i livet. För Linn Peterson var det inget undantag. Tiden efter pappans bortgång har varit mycket tung.
– Det har varit och är såklart fortfarande jättejobbigt. Jag känner att det fortfarande påverkar mig. Han gick bort för snart två år sedan och det är sjukt jobbigt fortfarande…, Linn Peterson tystnar lite innan hon med en tung suck fortsätter:
– Någonstans, jag måste ändå gå vidare även om det är jätte, jättejobbigt. Jag har ändå en underbar mamma (Liljan) som är med mig, jättefina syskon (Simon och Ellen) och även fina vänner runt omkring mig. Klart att det betyder mycket för mig och jag har försökt leva vidare vilket såklart även resten av familjen också gjort.

Har du känt av ”pyspunkan” även tidigare i karriären eller var det här första gången?
– Det var faktiskt första gången jag känt att just glädjen inte riktigt fanns där på samma sätt som den gjort tidigare. Ishockey är såklart det bästa jag vet. Jag älskar att spela hockey och har alltid gjort så.
– När jag inte kände att det var roligt, att det tog mer än vad det gav tillbaka, klart att jag då började fundera på om jag skulle göra något annat ett tag och sedan förhoppningsvis hitta tillbaka till hockeyn. Det gjorde jag och det är jag jätteglad för eftersom jag känner att jag har mer kvar att ge.

LÄS ÄVEN: Tar timeout efter de tragiska dödsfallen

”KÄNDE INTE ATT JAG VAR KLAR MED MIN HOCKEYSATSNING”

Linn Peterson spelade några matcher med Färjestad under förra säsongen. Några planer på att återvända till Luleå fanns från början inte, men när motivationen återvände lyfte hon luren.
– Jag kontaktade (Fredrik) Glader och frågade lite fint hur det såg ut. Jag har haft en jättebra dialog med honom sedan dess och jag är jättetacksam över att det fanns plats för mig i Luleå och att jag fick chansen igen. Det vill jag tacka Fredrik för.

Nu är Linn Peterson en av lagets tongivande spelare och det syns i hennes spel att glädjen har hittat tillbaka till henne.
– Jag kände att jag dels har läkt lite efter det att pappa gick bort. Dels kände jag också, då jag väl kommit på banan igen, att jag inte var klar med min hockeysatsning. Jag hade fått läka i själen lite grann. Då kontaktade jag Glader igen och, som sagt var, frågade om det helt enkelt fanns plats för mig.

Hur mycket har du tappat hockeymässigt under säsongen du haft uppehåll?
– Jag har ändå hållit igång så bra jag kunnat. Sedan har jag inte varit på is jättemycket. Det var någon gång ibland bara. Visst tränade jag hyfsat, men det är stor skillnad på att träna själv eller med ett av världens bästa klubblag.
– Man kan säga att jag har jobbat mig in i det och verkligen gett mig själv chansen att komma tillbaka. Jenni Hiirikoski, som sköter vår fysträning, har hjälpt mig jättemycket vilket jag är tacksam för. Jag har verkligen tagit hjälp av henne för att komma tillbaka. Nu börjar jag också komma in i det mer och mer, hitta mig själv i spelet bättre och bättre ju längre tiden går.

Vad tror du det skulle ha betytt för din pappa om han visste att du valt att satsa vidare på hockeyn?
– Jag tror att han är jättestolt och jätteglad över att jag valt att köra vidare. Jag hoppas i alla fall att han sitter där uppe och tittar på mig.


Foto: Bildbyrån/Pär Olert

”SITTER INTE HEMMA OCH GRÅTER ÖVER DET”

Linn Peterson har testat på spel i Damkronorna. Senast var säsongen 2015/16 under förbundskaptenen Leif Boorks ledning. Givetvis skulle hon vara glad om hon fick chansen igen, men landslaget är ingenting som hon just nu tänker speciellt mycket på.
– Just nu är jag bara supertacksam över att få spela hockey igen och framförallt då i Luleå. Klart att landslaget är jättestort, men blir jag inte uttagen sitter jag inte hemma och gråter över det utan jag kör vidare. Får jag chansen kommer jag såklart ta den och göra så gott jag kan.
– Nu vet jag inte riktigt om jag är landslagsaktuell eller inte. Som jag sa så är jag just nu bara tacksam över att få spela hockey och blir jag uttagen så kommer jag inte tacka nej. 

Linn, halva truppen är i väg på olika landslagsuppdrag runt om i världen, hur många är ni egentligen nu på era träningar i Luleå?
– Vi är väl runt tolv spelare. Våra danska och ungerska spelare är här och tränar så vi är några stycken. Dessutom är ”Fällis” (Johanna Fällman), (Nathalie) Ferno och (Maria) Omberg och några till hemma.
– Vi kör på så gott det går och kan inte lägga oss ner och dö bara för att det är några borta. Sedan är såklart inte alla på plats, men vi kan inte avsluta verksamheten heller.

Inte heller tränaren Fredrik Glader finns kvar hemma i Luleå för att styra upp träningarna.
– Nej, jag tror att han åkte till Finland (Damkronorna spelar turnering där), men Oskar (Häggström) vår assisterande kör med oss i stället. Klart att det är lite skillnad även om Oskar också är väldigt bra, men det är en viktig vecka även för oss som är på hemmaplan. Vi försöker hålla uppe tempot så gått det går och kör på så bra vi kan.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten