Mikael Ahlén.
SHL

Supporterfavoriten: ”Jag försöker vara en Järnkamin”

ANNONS

När ryktena kom att han var på väg bort från Djurgården startades en Facebookgrupp för att få behålla honom. Mikael Ahlén förlängde kontraktet, och supportrarna kunde andas ut.
– Man blir sjukt glad, stolt och rörd, säger han till hockeysverige.se populariteten bland fansen.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det ryktades efter årets säsong att Mikael Ahlén, 27, var på väg bort från Djurgården. Det startades till och med en Facebookgrupp som hette ”Mikael Ahlén kvar i Djurgården. ”Stå upp för Micke som han står upp för Djurgården”. Den gruppen har närmare 1 400 medlemmar.

Nu blev Ahlén kvar och om fansens påtryckningar hade någon påverkan till det får vi antagligen aldrig något riktigt bra svar på, men Micke själv är både glad och lite rörd över den här uppslutningen somvarit kring att få honom kvar i klubben.
– Man blir ju sjukt glad, stolt och rörd. Det finns egentligen inte ord för det. Jag spelar mycket med hjärtat och det är kul att folk uppskattar det hårda jobb man lägger ner, säger Mikael Ahlén då vi träffar honom mellan två träningspass på gamla Hovet.

Varför tror du att fansen uppskattar dig på det sätt som man uppenbarligen gör?
– Jag vet egentligen inte, men jag försöker alltid att ge hundra procent oavsett vilken dag det är. Fansen vet nog om vilken typ av spelare jag är. Det är ju i första hand att ge laget energi och på hemmaplan kommer även fansen igång då.
– Jag försöker vara en Järnkamin, alltså på det sätt som jag anser vara en Järnkamin. Jag står upp för lagkamraterna och jag tror att det uppskattas.

Vad är en Järnkamin enligt dig (Ett uttryck som myntades då ”Tjalle” Mild, ”Knivsta” Sandberg mednflera spelade en tuff och fysisk fotboll på DIF på 50-talet)?
– Det är en som alltid ger allt och inte viker ner sig. Jag läste på ett gammalt papper att Djurgården kallades för Järnkaminerna eftersom devar så jobbiga att möta. Folk lämnade till och med Walk Over eftersom Djurgården var så hårda.

Vad är så speciellt med fansen i just Djurgården?

Djurgården

Djurgårdsfansen.


– Vi har alltid fansen i ryggen oavsett var det står i matcherna eller i vilken serie vi spelar i. Det är många matcher som dom har burit fram oss när vi haft lite dåligt med energi. Då har istället energin på läktaren varit bra vilket gjort att vi har kommit igång där ute på isen. Dom har en stor del i framgångarna senaste säsongerna.

Nu får Mikael Ahlén en alldeles speciell press på sig att prestera i och med den här uppslutningen bakom honom, men Ahlén själv ser det inte som någon negativ press.
– Jag ser det faktiskt som motivation. Det får mig att vilja träna ännu hårdare och spela ännu tuffare nästa säsong. Jag känner inte det som något negativt alls.

Varför tog det så pass lång tid innan du och Djurgården kom överens om en fortsättning i klubben?
– Det hade lite att göra med att det inte var klart med sportchef. Jag hade hela tiden indikationer på att Djurgården ville ha mig kvar. Sedan värvade man ganska tunga namn så det gällde också att få plats med mig lönemässigt.
– Jag hoppades från dag ett att det skulle lösa sig. Jag hade lite den känslan och det gjorde det ju också, vilket var skönt.

Ni har väldigt många forwards i laguppställningen, 16 stycken just nu, det kommer att bli ett krigom platserna.
– Det är en tuff konkurrens, vilket är bra. Vi har fått in riktigt bra forwards som kan producera mycket. För min del handlar det om att fortsätta på den inslagna vägen, ge energi till laget och allt det där.

Du är småbarnspappa och med tanke på det, hur viktigt var det för dig att få stanna i Stockholm och spela?
– Barnen är så pass små (två och fyra år) att dom är flyttbara. Stockholm är alltid Stockholm och det är här vi har vårt hem. Det är mer att ha närhet till familj, vänner och allt det där som jag tycker är skönt.

Ishockey, SHL, Kval till kvartsfinal, Luleå - Djurgården

Mikael Ahlén.

Fanns det någon plan B hos dig när det här ryktet att du inte skulle bli kvar i Djurgården kom ut?
– Det blev rykten efter att någon tidning skrev något, men som jag sa så hade jag goda indikationer från Djurgården att det skulle lösa sig. Agenten kollade egentligen inte heller på något annat. Sedan var det några klubbar som hörde av sig.
– Samtidigt kan man inte vänta för länge heller. Hade det gått någon vecka till hade man fått se sig om så inte alla möjligheter i andra lag försvinner, om man inte hade fått vara kvar alltså. Men just då fanns det ingen riktig plan B.

Mikael Ahlén gjorde sin första elitseriesäsong 2008/09 och om han jämför sin roll då mot den förra säsongen så är skillnaden mycket stor.
– Då var man förstaårssenior och jag hade bara spelat juniorhockey tidigare. Man var lite av gubben i lådan. Det gick jättebra i vissa matcher och jättedåligt i andra matcher.
– Den här säsongen har jag varit stabilare och hyfsat bra hela tiden. Vissa matcher har varit mer bra än andra, men jag tycker inte att jag varit nere i någon låg svacka. Jag har varit mer att lita på under säsongen som var.

Ahlén har även fått ta en större roll vid sidan av isen i Djurgården.
– Självklart har det blivit så också. Jag kanske inte är den som pratar så jättemycket i omklädningsrummet om det rent spelmässiga, men har jag något att säga så säger jag det. Jag försöker vara glad och positiv runtomkring samtidigt som det känns som att vi har en bra kemi i laget och grabbarna uppskattar mig. Nu är man lite äldre så man får en liten mera ledarroll.

Du är känd för att alltid vara en plus spelare i plus/minus statistiken. Förra säsongen slutade på minus tolv, vad hände?
– Jag vet inte, skrattar Mikael Ahlén och fortsätter:
– Vi mötte första kedjor, men det är inget att skylla på.

Snackar ni om det här inom laget?
– Nej, men man har lite koll själv på hur det ser ut. Man gör ändå hela tiden sitt bästa så mycket mer än så kan du inte påverka. Jag jobbar varje dag på att spela bra defensivt och så vidare.

Vilka förväntningar ska man ha på Mikael Ahlén och Djurgården nästa säsong?
– På mig ska man ha förväntningarna att jag ska bli ännu tuffare och rejälare. Jag ska komma med ännu mer energi än jag gjorde förra säsongen. Samtidigt ska jag vara en kille man kan lita på när det gäller att stå upp för laget och varandra.
– Vad det gäller Djurgården så är det svårt att svara eftersom vi inte har pratat några målsättningar ännu. Jag tycker att vi har värvat väldigt bra och det vore sjukt kul med att spela slutspel och se vart det kan leda, avslutar Mikael Ahlén.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch